13
juni
2022
|
14:30
Europe/Amsterdam

Curiousity Café: waar kunst en technologie elkaar ontmoeten

Foto 2 - Dit is de control desk van het Academietheater waar verschillende camera’s op afstand te besturen zijn.

Fontys Kunsten (FHK) heeft vorig jaar fors geïnvesteerd in moderne techniek, waarvan zeker de uitvoerende opleidingen profiteren. Op diverse plekken in het gebouw hangt nieuwe podiumverlichting. En Curiosity Café * is geopend, een innovatieve werkplaats waar kunst en technologie elkaar ontmoeten. 

Alleen al de investering in nieuwe verlichting, met bijbehorende soft- en hardware, bedraagt tonnen. Het betreft 100 procent ledlampen, die veel meer gebruiksmogelijkheden bieden maar minder stroom vreten. Ook de grids, de aluminium buizen waaraan de verlichting hangt, zijn deels vervangen en op een nieuwe, gecertificeerde manier opgehangen. 

“Hiermee wordt de overgang van opleiding naar een theater of poppodium kleiner. Die werken al langer met deze technieken”, weet Darrick van Dieren, theatertechnicus bij FHK. “We kunnen de lichtstralen nu laten veranderen van plek, of vormen projecteren. Ook zijn er lampen die van kleur kunnen wisselen. We hoeven tussendoor dus geen andere kleurenfilters aan te brengen.” 

Nog meer uit de kast trekken
Kortom, het werkt veel efficiënter. De gewonnen tijd wordt volgens Darrick gebruikt om nog meer effecten uit de kast te trekken. De lichtcomputer maakt alle kleuren van de regenboog. Studenten, docenten, choreografen of externe partijen hebben bij FHK veel meer mogelijkheden gekregen. Hun eerste reacties zijn enthousiast en heel positief, geeft de theatertechnicus aan. 

De voorzieningen zijn aangebracht in het Academietheater, de Muziekzaal, de Refter en zes spellokalen. In de meeste daarvan hangt nu ook een kastje met voorgeprogrammeerde knoppen. Darrick: “Je kunt lampen daarmee verschillende kleuren, standen en felheid geven. Met een korte instructie kan iedereen een sfeerlicht creëren.” Daarmee worden deze faciliteiten ook interessant voor kunstdocentopleidingen. “Er is dit jaar veel met livestreams gewerkt. Die kun je er nu ook mooier laten uitzien.” 

Experimenteren met techniek
Voor kunststudenten die willen ervaren wat techniek voor hun makerschap kan betekenen, is de innovatieve werkplaats Curiosity Café geopend in FHK. “Een speelruimte voor experimenten waarbij kunst en technologie samengaan”, aldus Sidney Marte, binnen het cluster Performance & Design verantwoordelijk voor innovaties. “En laagdrempelig; belangrijk is dat de werkplaats een vrijblijvendheid uitstraalt en bijna als een café aanvoelt. Waar je jezelf omringt met mensen die willen sparren over innovaties.” 

Sidney verzorgt hun begeleiding. Hij hoopt dat er ook crossovers ontstaan tussen uitvoerende- en docentopleidingen van FHK. “Een danser kan gewoon blijven dansen, maar een beeldend kunstenaar kan daarbij een installatie maken. Die laat met bijvoorbeeld motion tracking de dansbewegingen synchroon lopen met geluids- en visuele effecten. Techniek kan voor complementaire en verrassende effecten zorgen.” 

Supersnel netwerk 
Bij FHK bestond al langer de wens om meer met technologie te werken. Het project Digital Networked Arts (DNA) is daar nu drie jaar mee bezig. Onlangs is in het kader hiervan in zeven lokalen een supersnel low latency netwerk aangelegd, dat per seconde 10 gigabyte aan data zonder vertraging verstuurt. 

“Je zou dus muziek kunnen maken in de Muziekzaal, daarop kunnen dansen in Studio 6 en een theatervoorstelling kunnen geven in het Academietheater. Aan de control desk kunnen wij de audio en video daarvan mixen en als één stream de wereld in sturen. Eveneens kan dit in een joint interactive performance met externe partners in bijvoorbeeld Kaapstad of Moskou die eenzelfde netwerk hebben”, schetst Sidney de onbegrensde mogelijkheden. 


* Curiosity Café: een ruimte waar mensen, kunst en technologie samenkomen. Technologie wordt hier gezien als een hulpmiddel dat gebruikt of gecombineerd met ambacht KAN worden om artistieke en onderzoeksdoelstellingen voor elke discipline te bereiken. Deze ruimte kan gebruikt worden om te jammen, experimenteren, demonstreren en inspireren. Met als doel de kennis van technologische mogelijkheden binnen de kunsten te vergroten. Verder zou het een plek kunnen zijn om andere nieuwsgierige mensen te ontmoeten, onderwerpen te bespreken en mogelijk de rol van technologie te bekritiseren. De geest uitdagen om perspectief te verbreden en grenzen te verleggen. 

Tekst: Tim Durlinger, Textim.nl
Geplaatst door Marielle Hulshoff
Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Isabella Calmet
12
September
2023
Hello,

I'm Isabella Calmet, 1st year Performer Creator master student. I’m a classical composer and selftaught 2D animator/illustrator who wants to specialize in the development of animated coreographed musical films in the style of Disney's fantasia. For that I would love to experiment and learn about different programs and techniques such as blender, motion tracking, etc. I’m at the moment planning my budget plan for my research project and I'm deeply interested in applying to curiosity caffe or seeing if I can take classes with a particular professor in the area.
Looking forward to hearing from you,
Thank you!