01
september
2021
|
14:54
Europe/Amsterdam

Fontys begeleidt studenten met ondersteuningsbehoefte naar passend werk

afbeelding brug naar werk

Afgestudeerden met een ondersteuningsbehoefte hebben vaak moeite om een baan te vinden die past bij hun talenten en kwaliteiten. Daarom start vanaf vandaag Career Jumpstart, een loopbaancentrum dat afgestudeerden van Fontys Hogeschool ICT en van enkele faculteiten van Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) begeleidt naar een passende werkplek, onder andere door persoonlijke (job)coaching en trainingen gericht op het vinden van werk.

Zo’n zestien procent van de hbo-studenten in Nederland wordt tijdens de studie belemmerd door een functiebeperking. Bij Fontys Hogeschool ICT meldt zelfs 25 procent van de studenten een diagnose bij de inschrijving. Initiatiefnemers Manon Krabbenborg (Fontys Hogeschool HRM en Toegepaste Psychologie) en Marlou Heskes (Fontys Hogeschool ICT) zijn daarom ontzettend blij dat het loopbaancentrum nu is gestart. ‘Vaak hebben studenten met een ondersteuningsbehoefte ook in de zoektocht naar werk of tijdens de uitvoering van hun werk meer begeleiding nodig. Hoewel ze tijdens hun opleiding extra worden begeleid, houdt dit op wanneer zij hun diploma krijgen. Dit heeft deels te maken met de veranderende wetgeving van de afgelopen jaren, maar ook met het feit dat er geen probleemeigenaar is met betrekking tot de overgang van onderwijs naar arbeidsmarkt. Met dit loopbaancentrum slaan we een brug tussen opleiding en werk, want wij vinden het ontzettend belangrijk dat de talenten van deze studenten volop benut kunnen worden.’

Pilot
In eerste instantie zal Career Jumpstart draaien in de vorm van een pilot, gefinancierd door ’04 werkt’ (een samenwerking tussen gemeenten, UVW en sociale werkbedrijven). Een toegekende subsidie vanuit de ASML Foundation wordt gebruikt om het loopbaancentrum te verduurzamen. Bij een succesvolle afsluiting van de pilot is de verwachting dat Career Jumpstart ook beschikbaar wordt voor studenten met een ondersteuningsbehoefte van andere Fontysinstituten of andere faculteiten van de TU/e.

Contact
Wil je meer informatie of heb je ideeën?

Mail naar: career-jumpstart@fontys.nl of neem contact op met Manon Krabbenborg (08850 73025) of Marlou Heskes (06 12678738).

 
Auteur: Ingrid Oonincx