april
Europe/Amsterdam

Deeltijdstudent Christianne: ‘Ik vind het onderwijs zo ontzettend leuk’

Christianne Gitmans

Toen Christianne een studie moest kiezen wist ze niet goed wat bij haar paste. Wat ze wel wist was dat ze iets met mensen wilde doen. Ze besloot daarom een opleiding tot tandartsassistente te volgen. Inmiddels werkt ze ruim 25 jaar als tandartsassistente en heeft ze zich doorontwikkeld in het vak. Toch maakte ze vorig jaar de spannende keuze om weer te gaan studeren en meldde ze zich aan voor de pabo.

Kantelpunt
De keuze voor een switch kwam niet uit het niets. “Ik heb heel lang in dezelfde tandartspraktijk gewerkt, maar toen kwam er een overname en ik stond niet helemaal achter de nieuwe visie. Er kwam een kantelpunt waarbij ik me afvroeg of ik het vak of de praktijk niet meer leuk vond.” Om hier een antwoord op te vinden ging ze aan de slag bij een nieuwe praktijk. “Ik merkte dat ik het vak nog steeds erg leuk vond, maar was na 2 jaar weer op hetzelfde punt als na 23 jaar bij de andere praktijk. Ik was overal inzetbaar en er waren geen mogelijkheden meer om uitgebreide cursussen te doen of verder door te groeien. Op dat moment had ik zoiets van ‘wil ik dit nog 25 jaar doen of wordt het tijd voor iets anders?’”

Onderwijsassistente of leraar
In corona tijd ontstond de interesse voor het onderwijs bij Christianne: “Ik heb drie kinderen die veel thuisstudie moesten doen en ik merkte dat ik het heel leuk vond om met de kinderen en hun studie bezig te zijn. Met vrienden had ik het over een baan als onderwijsassistent, of dat iets voor mij zou zijn. Een van mijn vriendinnen zei toen ‘Waarom ga je niet de pabo doen? Want ik weet zeker dat ze je vragen om door te studeren als je eenmaal onderwijsassistente bent. Ik zou het gewoon proberen en na een tijd ben je er wel achter of je het leuk vindt en of je het kan.’”

Raakvlakken
Christianne ziet veel raakvlakken tussen werken in de tandartspraktijk of op een school: “Je moet communicatief sterk zijn, met collega’s samen kunnen werken en zorgen dat kinderen zich veilig en vertrouwd voelen.” Het zijn verschillende vakgebieden, maar bij beide staat het omgaan met mensen centraal. Laat dat nu zijn wat Christianne zoekt in een baan.

De studie past heel erg goed bij Christianne. “Ik ben nu een half jaar aan het studeren en ik vind het onderwijs zo ontzettend leuk dat ik ga solliciteren als onderwijsassistente. Ik loop één dag in de week stage, maar wil echt meer vlieguren in het onderwijs maken.”

Toch was het niet makkelijk om na 25 jaar werken weer terug de schoolbanken in te gaan. Na 2 weken ging ik gillend naar huis en dacht ik: ‘ik zet er een punt achter’. Het onderwijs is enorm veranderd en daar moest ik mijn weg in vinden. Het geconcentreerd luisteren en filteren van informatie was echt iets dat ik weer moest leren. ‘Inmiddels heb ik daar mijn draai in gevonden en merk ik dat mijn hersenen weer getraind zijn in studeren. Het gaat nu prima.’

Toekomst
Dromen over de toekomst doet Christianne nog niet. “Binnen het onderwijs ben ik echt nog een leek, dus op dit moment is de droom gewoon om de opleiding binnen vier jaar netjes af te ronden en dan aan de slag te gaan. Daarna zien we wel weer verder.”

Schrijver: Ghiselle Hendrix