08
november
2023
|
12:52
Europe/Amsterdam

De invloed van organisatiecultuur op talentmobilisatie

Talentmobilisatie

Recent onderzoek door het lectoraat Dynamische Talentinterventies van de Fontys Hogeschool HRM en Psychologie onder 287 medewerkers uit diverse sectoren toont aan dat organisatiecultuur een cruciale rol speelt bij het ontdekken, benutten en ontwikkelen van talent binnen organisaties. Hoewel vaak beweerd wordt dat de omgeving van invloed is op talentontwikkeling, is hier beperkt onderzoek naar gedaan. De onderzoeksgroep laat zien dat met name een rechtvaardige organisatiecultuur van groot belang is.

Het belang van een rechtvaardige organisatiecultuur
Een rechtvaardige organisatiecultuur draait om de gedeelde perceptie van medewerkers over de rechtvaardigheid binnen de organisatie. Uit het onderzoek blijkt dat een sterk gevoel van rechtvaardigheid leidt tot een betere herkenning, benutting en ontwikkeling van talent bij medewerkers. De onderzoekers benadrukken dat organisaties er verstandig aan doen om transparante procedures, consistente uitvoering en duidelijke communicatie over het ontwikkelbeleid te bevorderen. Door consistente besluitvorming en het consequent naleven van regels weten medewerkers beter waar ze aan toe zijn en welke stappen ze kunnen zetten om hun talenten te ontplooien.

Aanbevelingen
Voor de praktijk betekent dit: vermijd politieke spelletjes, zorg voor voldoende inspraak bij organisatieprocedures en neem alleen beslissingen die publiekelijk te verantwoorden zijn. Leidinggevenden spelen hierin een cruciale rol, waarbij zij de mogelijkheid hebben om een talentgerichte organisatiecultuur te bevorderen of af te breken. Het onderzoek benadrukt dat organisatiecultuur en leiderschap twee zijden van dezelfde medaille zijn. In leiderschapsontwikkelingsprogramma's is het essentieel om aandacht te besteden aan de invloed van leidinggevenden op de organisatiecultuur en hoe dit van invloed is op talentmobilisatie.

Op zoek naar meer informatie of verdieping?
Meer informatie over dit onderzoek is beschikbaar in het volledige artikel dat is gepubliceerd in het Tijdschrift voor HRM. Klik hier voor toegang tot het artikel.

Post-bachelor Talentprofessional november 2023
Wil je actief aan de slag gaan om de talentcultuur in jouw organisatie te versterken, overweeg dan de post-bachelor Talentprofessional van Fontys HRM en Psychologie. Gedurende een zesdaagse opleiding leer je alles over het herkennen, benutten en ontwikkelen van talent binnen organisaties. Wil je meer weten of je aanmelden? Klik dan op deze link en verzeker jezelf nog van een plek in de opleiding van eind november.

 

Auteurs: Peter Bos en Kazimier Helfenrath