29
augustus
2018
|
12:27
Europe/Amsterdam

Carnavalsnummer gecomponeerd door Kunstmatige Intelligentie

Tim Wedde bouwde een AI systeem voor carnavalsnummer en kreeg een 10

Opus-Jocus

Anderhalf jaar geleden tijdens het Venlose Carnaval werd het idee geboren om te kijken of het mogelijk zou zijn om een Artificial Intelligence (A.I.) systeem te bouwen dat een ideaal Carnavalsnummer zou kunnen maken. Al snel bleek dat het maken van een uniek en compleet muziekstuk door A.I. technologie erg complex was en wereldwijd nog nooit vertoond was. Maar dat hield de initiatiefnemers niet tegen. De ICT opleiding van Fontys Venlo in samenwerking met de A.I. startup Genzai uit Venlo hebben de handschoen opgepakt en besloten om hier een meerjarige samenwerking voor op te zetten, waarbij het A.I. model elk jaar verder uitgebreid en geperfectioneerd wordt.

Van februari tot en met juni 2018 heeft een Duitse Fontys ICT-student (Tim Wedde) hierop bij Genzai afgestudeerd en voor zijn afstudeeropdracht een 10 ontvangen. Eind juni was het eerste liedje gemaakt en werd besloten om dit liedje, in samenwerking met Frans Pollux, in te dienen voor de Jocus Veurselectie, de voorronde van Opus Jocus Leedjesaovend. Tijdens deze jaarlijkse liedjeswedstrijd, georganiseerd door Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus, worden de vier nieuwe vastelaovesliedjes van Venlo gekozen. Het liedje “Schöddele” is geschreven door het A.I. model waarbij Frans Pollux de tekst heeft toegevoegd. Fontys Lector Roy Lenders (ook eigenaar van Genzai) en ex-Fontys student Tom Cornet hebben het liedje vervolgens gezongen. Helaas is het liedje niet doorgedrongen tot de 11 finalisten van Opus Jocus Leedjesaovend. Maar dat was ook niet persé het doel. Bewezen is dat het mogelijk is om met behulp van A.I. technologie een uniek en apart muziekstuk te componeren waarbij niemand doorhad dat het muziekstuk door een computer gecomponeerd was.

Het is een meerjarig project waarbij de bedoeling is dat het gebouwde A.I. model verder uitgebreid en geperfectioneerd wordt. Hiervoor zoeken Fontys ICT en Genzai nu al weer nieuwe afstudeerders voor de volgende uitbreidingen. Tevens zal een door het A.I. model gecomponeerd liedje (undercover) gaan deelnemen aan het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK). Kan het Limburgse publiek raden welk LVK liedje door A.I. is gecomponeerd?

Het liedje dat is ingezonden voor de liedjeswedstrijd van Jocus kun je hier beluisteren:

https://tinyurl.com/schoddele

 

Auteur: Anita Hammans