08
september
2021
|
15:05
Europe/Amsterdam

Bouw jij bruggen tussen onderwijs, onderzoek en werkveld?

brug plaatje

Bij Fontys leren en werken onze docenten en studenten steeds vaker samen met en in de beroepspraktijk. Je kunt hierbij denken aan een hybride leeromgeving, een professionele werkplaats, een living lab of andere vergelijkbare vormen. Docenten en professionals uit het werkveld werken binnen deze omgevingen samen als zogenaamde bruggenbouwers*. Deze bruggenbouwers hebben een sleutelpositie in het ontwikkelen van deze omgevingen. Fontys is benieuwd naar wie deze bruggenbouwers binnen en buiten Fontys zijn, welke vaardigheden zij bezitten en welke vaardigheden zij nog willen ontwikkelen.
* ook wel boundary crossers, brokers, netwerkers, co-creators genoemd.

Input gevraagd van jou als bruggenbouwer
Werk jij grensoverstijgend en bevorder je leren en samenwerken binnen leeromgevingen? Twijfel je of jij een bruggenbouwer bent? Of ben je benieuwd welke vaardigheden een bruggenbouwer zou moeten bezitten? Via een professionaliseringspilot (Moresi et al., 2019) en recent onderzoek zijn er zeven vaardigheden van de bruggenbouwer beschreven die nu verder worden getoetst. Vanuit Fontys hebben we al een mooie respons vanuit het domein Mens en Maatschappij maar willen we graag input van bruggenbouwers uit andere domeinen. Want samenwerken binnen de publieke sector is niet identiek aan samenwerken met bedrijven of binnen technieksector. Daarom een warme oproep aan bruggenbouwers binnen en buiten Fontys, zowel uit het onderwijs als uit het werkveld, om deze vragenlijst  in te vullen.

Professionaliseringstraject voor jou als bruggenbouwer
In oktober starten we ook met een professionaliseringstraject voor bruggenbouwers. In dit traject krijg je inzicht in de zeven vaardigheden die bij deze rol horen en werken we aan diverse vaardigheden. Het programma (zie bijlage voor dowload pdf) start vanuit jouw rol als bruggenbouwer en zoomt verder uit naar de organisatie, het netwerk, de samenwerking. Je maakt kennis met andere professionals van verschillende organisaties die dezelfde rol uitvoeren en is er veel ruimte om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Tot slot gaan we in dialoog met Meester Frans Möhring, Directeur P&O over toekomstig Fontys beleid voor deze rol. 
We hopen uit diverse hoeken van Fontys en netwerk dat bruggenbouwers elkaar ontmoeten en zij zich samen verder ontwikkelen in deze rol.

Deelnemen aan dit professionaliseringstraject? 
Meld je dan aan via: docentprofessionalisering@fontys.nl.

Meer weten over bruggenbouwen binnen Fontys? Kijk dan de workshop uit de Leven Lang Ontwikkelen week hier terug.

Dit professionaliseringsinitiatief is een samenwerking vanuit programma’s Docentprofessionalisering & Hybride Leeromgevingen, en het lectoraat Professionele Werkplaatsen. 

auteur: Marieke van de Laar