Sprint naar content

Van mbo naar hbo

Je bent bijna klaar met je mbo-opleiding en denkt erover om door te studeren op het hbo? Je kunt kiezen voor een opleiding van 2 jaar of 4 jaar. En ook of je in voltijd of deeltijd gaat studeren. Waarom zou jij verder gaan studeren? Lees hier welke keuzes je hebt en wat het jou op kan leveren.

Waarom doorstuderen?

 • Je wilt je verder specialiseren in een beroep of vak
 • Je wilt je kansen op de arbeidsmarkt vergroten
 • Je wilt iets heel anders gaan doen
 • Je zoekt meer uitdaging
 • Je wilt nog langer van het studentenleven genieten
 • Heb je al werk? Dan kun je in deeltijd meer leren over je vak.
 • Je kunt solliciteren op meer uitdagende functies.
 • Je kunt uiteindelijk meer gaan verdienen.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Is het moeilijk om van mbo naar hbo te gaan?

Je hebt op het mbo al veel praktijkervaring opgedaan en weet wat het is om stage te lopen. Daarmee heb je op het hbo een voorsprong op je medestudenten die van de havo of het vwo komen. Wat is anders? Het tempo ligt hoger en er wordt meer zelfstandigheid van je verwacht. Je zorgt voor je eigen planning en werkt samen met medestudenten in projecten en aan opdrachten uit de praktijk. Je doet onderzoek en past de resultaten direct toe in de praktijk. Dat kan in het begin best lastig zijn maar je staat er niet alleen voor. Tijdens je opleiding word je begeleid door een studiecoach.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Hbo is anders, maar niet te moeilijk

Cheyenne, Jaleesa en Angela hadden eigenlijk geen idee wat ze van het hbo moesten verwachten. Maar nu ze er eenmaal zitten, vallen de verschillen eigenlijk best mee.
Sfeerafbeelding Fontys

Vraag je je af of het hbo wel echt bij jou past?

Doe dan de test 'Hbo, YES or NO'. In deze test bekijk je welke kwaliteiten jij al hebt en wat je nog kunt verbeteren voordat je naar het hbo wilt gaan.

Opleidingstypen

Je kunt op het hbo studeren in voltijd of deeltijd. In deeltijd kun je werken en studeren combineren. Je kunt ook kiezen voor een tweejarige of vierjarige hbo-opleiding. Een tweejarige opleiding heet op het hbo Associate Degree, een vierjarige opleiding noemen we bachelor.

Associate degree: een hbo-opleiding van 2 jaar

Zoek je een hbo-opleiding van 2 jaar? Dan is een Associate degree iets voor jou! Je hebt een mbo-4 diploma, maar vindt de stap naar een hbo-bachelor van 4 jaar te groot? Dan kun je kiezen voor een verkorte hbo-opleiding: een Associate degree bij Fontys. Een studie vol theoretische, maar vooral praktische kennis die direct toe te passen is in het werkveld. Ideaal als je klaar bent voor de volgende stap in je carrière.

Een Associate degree is een verkorte hbo-opleiding. Het is een tweejarige studie op hbo-niveau. Een Associate degree is vooral bedoeld voor mbo-4 studenten en werkenden. Je kunt een Associate degree in voltijd en deeltijd volgen en krijgt een officieel erkend diploma. De opleiding sluit aan bij de behoefte vanuit het werkveld en vergroot de kansen op de arbeidsmarkt!

Voor wie is een Associate degree?

Een Associate degree maakt de overstap van het mbo naar het hbo kleiner. Om een Associate degree te kunnen volgen moet je minimaal in het bezit zijn van een mbo-4 diploma, havo-diploma of vwo-diploma. Een Associate degree is ook prima te volgen naast je werk. Het kan net die specialisatie bieden die je nodig hebt bij de uitoefening van je werk of om hogerop te komen in je carrière. Bekijk per opleiding de toelatingseisen voor de Associate degrees. In een aantal gevallen heb je een relevante werkplek nodig.

Wat kan ik na mijn Associate degree doen?

Na het behalen van je Associate degree heb je twee opties:

1. Hbo-bachelor
Na het behalen van je Associate degree kun je instromen in een verwante hbo-bachelor. Je kunt dan je hbo-bachelor diploma halen. Dat kan natuurlijk ook nadat je al een paar jaar werkervaring hebt opgedaan met een Associate degree op zak.

2. Aan het werk
Met een Associate degree kun je ook meteen aan het werk. Je ben sterk verankerd in de praktijk en hebt daardoor een goede positie op de arbeidsmarkt. Je kunt aan de slag op een niveau tussen mbo-4 en hbo-bachelor.

Wat kost een Associate degree?

Als je nog geen bachelor- of masteropleiding hebt afgerond, betaal je voor een Associate degree wettelijk collegegeld. Wil je na je Associate degree nog de hbo-bachelor volgen? Dan betaal je daar ook wettelijk collegegeld. Daarna kun je eventueel ook nog een master volgen tegen wettelijk collegegeld. Als je al een bachelor- of masteropleiding hebt afgerond betaal je het instellingscollegegeld. Lees meer over het collegegeld.

Studiefinanciering
Voor een Associate degree kun je in aanmerking komen voor studiefinanciering. Ga voor meer informatie naar de website van de Rijksoverheid.

Een normale hbo-opleiding heeft een studieduur van 4 jaar en 240 studiepunten. De opleiding leidt altijd op tot een beroep. De graad die je behaalt bij het afronden van de opleiding is die van Bachelor.

Kijk bij de opleidingsinformatie bij het onderdeel 'Inhoud opleiding' , daar vind je per opleidingen meer informatie over hoeveel tijd je met je studie bezig bent.

Voor een voltijdstudie volg je overdag onderwijs; colleges, projectgroepen en stage. Per studiejaar dien je 60 studiepunten te behalen. Dit komt overeen met 1680 uren per studiejaar. Je hebt voor deze vorm van onderwijs recht op studiefinanciering.

Studeren in deeltijd betekent dat je een opleiding volgt naast een baan en privéleven. Zo doe je nieuwe kennis en vaardigheden op en hoef je je inkomen niet te verliezen. Het einddiploma van een Fontys deeltijdopleiding is gelijkwaardig aan het diploma van de voltijdopleiding. De studieduur is 4 jaar. Bij studeren in deeltijd is het doel vaak een stap omhoog, meer verdieping of een nieuwe richting inslaan.

Om deel te kunnen nemen aan deeltijdonderwijs moet je in sommige gevallen relevante werkervaring hebben opgedaan of werkzaam zijn in de sector waarvoor je ook de opleiding volgt. Voor deze vorm van onderwijs heb je geen recht op studiefinanciering.

Deeltijdstudenten werken vaak al wat langer en hebben meer werkervaring.

Bij een duale opleiding combineer je werken en leren. Het onderwijs dat je volgt sluit nauw aan bij opdrachten op het werk. Als je deze opleiding wilt volgen kan dat dan ook alleen met een contract tussen je werkgever, jou en Fontys. Naast het salaris van je werkgever heb je bij deze vorm tevens recht op studiefinanciering.  

De hbo-opleiding die je volgt, is opgedeeld in een aantal fases.

Placeholder for Fontys video
Een deeltijd opleiding volgen na het mbo

Kennismaken

Wil je weten welke opleidingen Fontys in huis heeft? Ben je benieuwd wat voor studenten en docenten er op het hbo rondlopen en alvast wat sfeerproeven? Dan ontmoeten we je graag tijdens een van onze (online) studiekeuze activiteiten.

Sfeerafbeelding Fontys

Hbo voorbereiding voor mbo

Wil je ervaren hoe het is om aan het hbo te studeren? Dan is het hbo voorbereidingsprogramma voor mbo misschien iets voor jou. Fontys heeft zo'n 25 programma's in verschillende interessegebieden.

 • 5 dagdelen
 • maak een bewustere keuze
 • ontdek of de opleiding iets is voor jou
 • aanmelden vanaf 11 oktober 2024
Placeholder for Fontys video
Demi
Door de vijf dagdelen heb ik gezien hoe het er hier in de opleiding uitziet. Daardoor wist ik 100% zeker dat ik hier naar toe wilde.