Sprint naar content

Vooropleiding Art, Communication and Design

  • 28-09-2024
  • Tilburg
  • € 650 (BTW vrijgesteld)
Heb je interesse in vormgeving en kunst? De Vooropleiding Art, Communication and Design is een 14-daags traject met inspirerende workshops en praktijk- en theorielessen waarin je werkt aan verschillende opdrachten onder begeleiding van docenten uit de opleiding en professionals uit het werkveld.

Over de vooropleiding

Je leert de opleiding Design (Art, Communication and Design / ArtCoDe) kennen en je krijgt een introductie in het designvakgebied. Je leert hoe een creatief proces werkt en bouwt een portfolio op door het maken van verschillende opdrachten, materialen en technieken.

Je leert de opleidingslocatie op een veelzijdige manier kennen (werkplaatsen, studieomgevingen, de stad Tilburg, docenten en studenten). 
Je wordt dus uitgebreid geïnformeerd en krijgt persoonlijk advies.

 

Voor wie?

Voor iedereen die zich wil oriënteren op de opleiding Art, Communication and Design (ArtCoDe) van Fontys Academy of the Arts in Tilburg. De vooropleiding geeft je de gelegenheid je te oriënteren op het vakgebied en de bachelor opleiding vanuit een gegronde beeldvorming over kunst en design. Je wordt voorbereid op de studie en krijgt hierover gedegen advies vanuit het docententeam.


Toelatingseisen

De minimale participatie-eis: laatste of voorlaatste jaar van HAVO of VWO, bij voorkeur 16+. Ook wanneer het MBO/VO-diploma al enige tijd geleden is behaald, maar je je wilt oriënteren op de opleiding Design (Art, Communication and Design), ben je van harte welkom!

 

Placeholder for Fontys video
‘Vanuit het voortraject leer je binnen korte tijd ontzettend veel binnen de creatieve wereld kennen, alles neem je mee in jouw latere ontwikkelingsproces als ontwerper’
Joyce van de Pol (vooropleiding gevolgd en nu student ArtCoDe)

 

Inhoud en programma

Praktijklessen: Er zijn drie doorlopende studio’s, waarbij het onderhouden van een beeldend proces centraal staat.

Workshops: Rondom de lopende praktijkopdrachten worden workshops georganiseerd. Je leert nieuwe media, materialen en technieken kennen.

Kunst- en Designtheorie: Binnen de lessen Kunst- en Designtheorie wordt gericht op analyse en onderzoek en speelt het beschouwen en filosoferen een belangrijke rol. Het museumbezoek vormt een onderdeel van deze lessen.

Sfeerafbeelding Fontys

Je wordt beoordeeld op het beeldend proces, reflectie, omgevingsgerichtheid en communicatie. De criteria zijn gebaseerd op competenties die door de opleiding worden gehanteerd.

Er is een aantal momenten van beoordeling en feedback, bijvoorbeeld na afloop van een afgeronde opdracht wanneer je feedback van de desbetreffende docent ontvangt. Halverwege het traject wordt tussentijds advies/feedback gegeven. Na afloop van het voortraject ontvang je een uitgebreide eindbeoordeling (op basis van competenties) en een persoonlijk advies.

Wordt het werk als voldoende beoordeeld, dan ontvang je een certificaat. Met dit certificaat kun je je twee jaar lang zonder toelatingsassessment (mits voldaan aan alle vooropleidingseisen) inschrijven voor de propedeuse van de bacheloropleiding Design (ArtCoDe) aan Fontys Academy of the Arts.

 

 
 

Meerwaarde

Toegang tot de Bachelor Design (Art, Communication and Design)

In combinatie met voldoende vooropleiding geeft het behaalde certificaat toegang tot de propedeuse van de bachelor opleiding Design aan Fontys Academy of the Arts. Na het behalen van het certificaat kan direct inschrijving plaatsvinden bij Studielink en het Fontys aanmeldsysteem. Deelname aan het reguliere toelatingsassessment is in dit geval niet vereist. Het certificaat blijft twee jaar geldig.

 

Placeholder for Fontys video
"De vooropleiding heeft mij de mogelijkheid gegeven om al een idee te krijgen van de studie."
Max Koene (vooropleiding gevolgd en nu student ArtCoDe)

 

Praktische info

Wil je meer weten over de opleiding? Meld je dan aan voor een online voorlichting of een open dag. Tijdens de presentatie hoor je veel ins en outs over de opleiding, je krijgt gelegenheid om je vragen te stellen en je kunt meeluisteren naar de antwoorden op vragen die anderen stellen.

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor jullie is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Proefstudeermomenten kunnen zowel online als offline georganiseerd worden. Controleer bij het aanmelden dus goed of jouw proefstudeermoment online plaatsvindt, of bij de opleidingen op locatie.

Tijdens een lesdag/avond meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt dan bijvoorbeeld een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag/avond mee en je kunt met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Niveau
Prebachelor
Kosten
€ 650(BTW vrijgesteld)
Startmoment(en)
28-09-2024

Bekijk hier of dat je in aanmerking komt voor een lening, beurs of andere subsidie regelingen.

 

 

Aanmelden

Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.
Wordt er geen startdatum en aanmeldknop getoond? Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
Neem contact met ons op voor meer informatie over de opleiding. We helpen je graag verder.

De Vooropleiding Art, Communication and Design start twee keer per studiejaar, begin september en begin januari en omvat +/- 14 zaterdagen (9.30-16.00u).
Je kunt je inschrijven via de knop "aanmelden" onder startdata.


De kosten zijn € 650 inclusief verschillende materialen en excursies, exclusief fotoprints en evt. te maken reiskosten voor excursies. Restitutie van het cursusgeld is bij onderbreking of voortijdige beëindiging niet mogelijk.

De cursus gaat door bij voldoende inschrijvingen.

Startdata