
Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie
- 1 jaar
- Nederlands
- Hbo-bachelor
- Voltijd
Wat is de Oriëntatiepropedeuse Economie en Communicatie?
De oriëntatiepropedeuse is een gezamenlijke propedeuse van de economische opleidingen van Fontys in Eindhoven (Accountancy, Bedrijfskunde, Commerciële Economie, Communicatie, Finance & Control, Finance, Tax and Advice, International Business, International Communication Management en Ondernemerschap & Retail Management).
De oriëntatiepropedeuse is een volwaardige hbo-propedeuse. Bij een succesvolle afronding van de oriëntatiepropedeuse stroom je direct door naar het tweede jaar van de gekozen opleiding.
Voor wie is de oriëntatiepropedeuse bedoeld?
De oriëntatiepropedeuse is bedoeld voor iedereen die een opleiding binnen economie en communicatie wil volgen, maar nog niet weet welke. Wat bedoelen we hiermee? Je hebt je middels proefstudeerdagen, open dagen, online voorlichtingen of meeloopdagen goed verdiept in de diverse opleidingen binnen het economisch domein. Ondanks deze inspanningen kom je niet tot het maken van een definitieve keuze of twijfel je tussen meerdere opleidingen. Als je het al wel weet, kun je natuurlijk gewoon in het eerste jaar beginnen aan de opleiding van jouw keuze.
Je gaat bij ons op zoek naar je persoonlijke kwaliteiten en interesses. Je bent gedurende dit jaar intensief bezig met het maken van een studiekeuze en wordt hierbij begeleid. Persoonlijke ontwikkeling staat dus centraal in ons programma. Tegelijkertijd ben je óók bezig met het behalen van een propedeuse. Ben jij bereid om hiermee flink aan de slag te gaan? Dan is het iets voor jou.
Hoe werkt de oriëntatiepropedeuse?
- De oriëntatiepropedeuse is opgebouwd uit drie fases: de oriëntatiefase, de verdiepingsfase en de specialisatiefase. Zo maak je kennis met de verschillende vakgebieden en kom je uiteindelijk tot een onderbouwde keuze.
- Met colleges, opdrachten, workshops, praktijkervaring, bedrijfsbezoeken en toetsen vind jij je weg naar de opleiding van je keuze. Daarbij zetten we jouw talenten, interesses en mogelijkheden optimaal in.
- Als je binnen de oriëntatiepropedeuse alle benodigde onderdelen van de opleiding van jouw keuze hebt behaald, kun je in het tweede jaar van die opleiding instromen. Je ontvangt na de Oriëntatiepropedeuse gewoon je propedeuse certificaat.
Hoe ziet de opbouw van de oriëntatiepropedeuse er uit?

Stap 1: Oriëntatiefase
We starten het studiejaar breed en dat betekent dat je kennis gaat maken met alle vier de domeinen. Dat zijn marketing & communicatie, ondernemerschap, financieel en bedrijfskundig.
Je start in deze fase ook met het ontwikkelen van studievaardigheden, je ervaart het studeren aan het hbo en je ontdekt waar je interesses liggen. Deze fase duurt in totaal 10 weken.

Stap 2: Verdiepingsfase
In de tweede fase ga je je meer verdiepen in de richting die jou het meest aanspreekt. Al vrij snel laat je één domein vallen. Je maakt dus niet helemaal op het einde van je studiejaar pas je studiekeuze, dat doe je geleidelijk aan binnen het programma.
Je volgt meer domein specifieke vakken en je ontwikkelt vaardigheden die aansluiten bij de richting die je wil gaan kiezen. Daarna laat je ook het 2de en 3de domein vallen en kies je tijdens deze fase uiteindelijk voor het domein wat het beste bij jou past. Deze fase duurt in totaal 20 weken.

Stap 3: Specialisatiefase
Voor de start van de specialisatiefase maak je een onderbouwde keuze voor één van opleidingen binnen jouw gekozen domein. Deze fase staat namelijk helemaal in het teken van jouw gekozen opleiding. Je volgt opleiding specifieke vakken, opdrachten en projecten. Je bereidt je voor op de doorstroom naar het tweede jaar en maak je een zachte landing bij jouw gekozen opleiding. Deze fase duurt in totaal 10 weken.
AC - AccountancyBK - Bedrijfskunde CE - Commerciële EconomieCO - CommunicatieFC - Finance & ControlFTA - Finance, Tax and AdviceIB - International BusinessICM - International Communication ManagementORM - Ondernemerschap & Retail Management


Begeleiding

Wat kun je ermee?

Studeren bij de Oriëntatiepropedeuse
Natuurlijk wil je ook weten hoe het is om te studeren bij de oriëntatiepropedeuse, want de sfeer is ook heel belangrijk. Naast je lessen en vakken ga je bijvoorbeeld ook aan de slag met projecten. Docent Mathijs vertelt meer over twee projecten waar studenten van de Oriëntatiepropedeuse het afgelopen jaar aan gewerkt hebben.


Maak de juiste keuze!
Wanneer wel de oriëntatiepropedeuse?
Als je écht twijfelt tussen verschillende economische opleidingen én je hebt je al goed georiënteerd, dan biedt de Oriëntatiepropedeuse je de ruimte om je studiekeuze te maken, terwijl jij je propedeuse behaalt. Bovendien biedt de oriëntatiepropedeuse je een unieke mogelijkheid om kennis te maken met alle economische vakgebieden en er is veel aandacht voor het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden.

Wanneer niet de oriëntatiepropedeuse?
Als je eigenlijk al weet welke opleiding je wil gaan doen, óf je twijfelt tussen twee opleidingen, dan adviseren we je om je nog net wat beter te verdiepen in deze opleidingen en vervolgens je keuze te maken. Het is in dit geval beter om in de ‘normale’ propedeuse van de opleiding te starten.

Aanmelden
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je studiekeuzecheck gesprek te voeren.
- Stap 1: Je meldt je aan via Studielink. Vul in Studielink bij de zoekbalk 'oriëntatiepropedeuse' in en het programma wordt zichtbaar. In Studielink heet het volledige programma 'B Bedrijfskunde – Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie.
- Stap 2: Vragenlijst invullen: je vult een online vragenlijst in over je studiekeuze.
- Stap 3: Studiekeuzecheck gesprek: je bereidt jouw studiekeuzecheck gesprek voor door het maken van een opdracht. Je hebt een gesprek met een docent van de Oriëntatiepropedeuse.
Veelgestelde vragen
Wanneer kies je voor de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie?
- Je kiest voor de oriëntatiepropedeuse als je al wel weet dat je iets met economie wilt, maar nog niet precies welke opleiding. Tijdens deze propedeuse maak je eerst kennis met verschillende opleidingen. Daarna verdiep je je in de richting die je het meeste aanspreekt om je uiteindelijk te specialiseren in één opleiding. Na deze volwaardige hbo-propedeuse stroom je door naar het tweede jaar van de gekozen opleiding.
Waarom hanteert de Oriëntatiepropedeuse een selectieprocedure?
- De Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie hanteert een selectieprocedure zodat studenten die toegelaten worden, beschikken over de juiste motivatie, interesse en voorbereiding om succesvol deel te nemen aan het programma.
Wat zijn de profieleisen om in te stromen in de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie?
- De Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie kent geen specifieke profieleisen voor instroom, maar om door te kunnen stromen naar het 2de studiejaar van de gekozen opleiding gelden de reguliere instroomeisen van de desbetreffende opleiding. Studenten van de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie kunnen middels deficiëntie toetsen (gedurende het 1ste studiejaar) alsnog voldoen aan de gestelde instroomeisen van de gekozen opleiding.
Is de oriëntatiepropedeuse een volwaardige hbo-propedeuse?
- De oriëntatiepropedeuse is geen tussenjaar, maar een volwaardige hbo-propedeuse. Bij een succesvolle afronding van de oriëntatiepropedeuse behaal je je P en stroom je dus direct door naar het tweede jaar van de gekozen opleiding.
Heb je na de oriëntatiepropedeuse wel voldoende kennis en vaardigheden om in het tweede jaar in te kunnen stromen?
- Ja, bij het behalen van de oriëntatiepropedeuse voldoe je aan de gestelde eisen om door te kunnen stromen naar het tweede jaar van de opleiding. Afhankelijk van de gekozen opleiding is het wel mogelijk dat je in het tweede jaar wat extra inspanningen moet verrichten om de aansluiting bij bepaalde vakken goed te laten verlopen. Hierin word je uiteraard goed begeleid.
Is de studiebelasting hetzelfde of hoger/lager dan bij de propedeuse van de afzonderlijke opleidingen?
- De studiebelasting is hetzelfde als bij de propedeuse van de afzonderlijke opleidingen.
Is de Oriëntatiepropedeuse een opleiding?
- Nee, de oriëntatiepropedeuse is geen opleiding die 4 jaar duurt. De Oriëntatiepropedeuse is enkel het eerste jaar (propedeusejaar) van je opleiding en duurt dus één jaar. Bij succesvolle afronding stroom je door naar het tweede jaar van je gekozen opleiding.
Op welke locatie volg je de lessen?
- De Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie is gehuisvest in op campus Rachelsmolen in Eindhoven. Je volgt de lessen in het gebouw R3 en R4 van de deelnemende opleidingen.