Sprint naar content

Logopedie

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Open dag

 • Open dagen
 • Proefstuderen

Logopedisten helpen mensen met problemen rondom spraak, taal, gehoor, stem of slikken. Zo kunnen kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen beter communiceren, eten of drinken. Begrijp jij ook hoe belangrijk het is dat je kunt zeggen wat je denkt en voelt? Kun je goed luisteren? Dan past de opleiding Logopedie vast bij jou.

Over de opleiding

De opleiding Logopedie leidt je op tot specialist op het gebied van het vaststellen, behandelen en trainen van de communicatie en de slikfunctie. Je bestudeert niet alleen bestaande methodes, maar bedenkt en ontwerpt ook nieuwe producten. Je oefent met echte cliënten, werkt samen met medestudenten, docenten én het werkveld. Studeren bij Fontys Paramedisch betekent persoonlijk contact, het vak leren van een professional én vernieuwend onderwijs. Actuele vraagstukken uit de thema’s technologie in de zorg, zelfregie en interprofessioneel samenwerken maken deze opleiding uniek.

Waarom de opleiding Logopedie bij Fontys?

 

Wat ga je leren?

Je leert hoe je stoornissen zoals stotteren, taalontwikkelingsstoornissen en slikproblemen herkent, behandelt en voorkomt. Je verdiept je in hoe je omgaat met cliënten van verschillende leeftijden in diverse situaties. Je leert hoe je onderzoek doet, een probleem vaststelt en een geschikte behandelmethode kiest. Ook speel je in op actuele en toekomstige vragen uit de gezondheidszorg.

 • De logopedische basisvaardigheden, -kennis en -attitudes
 • Werken met praktijkvoorbeelden, via video, audio, simulatiecliënten én met echte cliënten
 • Ontwerpen van producten die het werkveld direct kan inzetten
 • Alles over samenwerken, innovatie en zelfregie

Werken en leren combineren?

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Fontys Paramedisch gaat verhuizen!

Najaar 2023 verhuizen wij samen met vier andere instituten naar een nieuw gebouw op campus Rachelsmolen. De werkzaamheden zijn in volle gang. Benieuwd hoe de campus eruit komt te zien? Bekijk de video!
 

Hoe ziet je week eruit?

Vol afwisseling! Het ene moment verdiep jij je in wat de musculus digastricus doet en noduli vocalis zijn, het andere moment leer je hoe je omgaat met cliënten van verschillende leeftijden in diverse situaties. Samenwerken met studenten, experts en het werkveld, zowel op campus als in de praktijk. Dit gaat verder dan alleen logopedie: je werkt ook samen met studenten van andere opleidingen. 

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,3 gemiddeld, 65 respondenten
3,8 gemiddeld, 826 respondenten
Aantal eerstejaars
 
35
55
Door naar het tweede jaar
 
78%
73%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 57%
56%
 
HBO-bachelor of hoger 64%
62%
Doorstuderen
 
5%
12%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
97%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.


  Wel sluit de ene vooropleiding beter aan dan de andere. Wil je weten hoe goed jouw vooropleiding aansluit? Neem dan contact met ons op via paramedisch@fontys.nl.
  Neem ook een kijkje op: doorstroom van mbo naar hbo.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma? Wanneer je 21 jaar of ouder bent, kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen.

Heb je een andere vraag?
Neem dan contact met ons op via inschrijvingen-paramedisch@fontys.nl.

 

Placeholder for Fontys video
Bij Logopedie word ik breed opgeleid en kan ik met mensen van 0 tot 100 jaar werken."
Belle, student Logopedie
 

Opbouw

In de vier studiejaren van de opleiding logopedie ga je aan het werk met:

 • de logopedische basisvaardigheden, -kennis en –attitudes;
 • concrete situaties uit de beroepspraktijk;
 • persoonlijke ontwikkeling;
 • praktijkgericht onderzoek;
 • profileren in de paramedische zorg: richt je je meer op technologie, het samenwerken met andere professionals of juist de zelfregie van de cliënt? Dit kun je zelf bepalen.

Het studiejaar bestaat uit 4 modules van 10 weken.Iedere module staat een andere praktijksituatie centraal. Hieraan ga je individueel, in kleine groepjes en klassikaal werken.

Vanaf het begin van je opleiding ben jij de regisseur van je eigen ontwikkeling tot logopedist, binnen en buiten de opleiding.

Er is veel afwisseling per week, de ene dag ben je op campus, het andere moment in de praktijk, maar er zijn ook online momenten. Per week in jaar 1 kun je hierbij denken aan 3 dagen op campus en/of in de praktijk en 2 dagen online werken. Iedere dag zijn er wisselende werkvormen, zoals zelfstandig werken, in groepjes en onder begeleiding van professionals.

In het tweede jaar staat ook iedere periode weer een praktijksituatie centraal, die net wat complexer en uitdagender is.

Je gaat meer in de praktijk aan de slag, om de geleerde kennis en vaardigheden toe te leren passen bij echte cliënten. Als regisseur van je eigen ontwikkeling tot logopedist, krijg je nu een beter beeld van wat jij als logopedist in opleiding al beheerst en wat je verder nog wilt leren.

Net als in het eerste jaar, blijven de weken opgebouwd uit campusdagen, praktijkdagen en online dagen, met afwisselende werkvormen.

Profileren

Behalve verdieping in het logopedische vakgebied, ga je ook breder kijken naar belangrijke thema’s die in de zorg van nu spelen.
Halverwege het tweede jaar ga je je oriënteren op de profileringsthema's waarmee je je opleiding vanaf het derde jaar een eigen kleur geeft.

Gedurende 20 weken ga je nog meer aan de slag in de praktijk en krijg je meer inzicht in je eigen ontwikkeling tot logopedist. Tijdens het praktijkleren werk je ook aan twee grote uitdagingen, die directe verbinding hebben met het werkveld. Deze uitdagingen ga je aan in kleine groepjes in verschillende werkvormen.

Eén van deze uitdagingen is een maatschappelijke challenge. Hierbij ga je op zoek naar een probleem dat in het werkveld, bijvoorbeeld op je stage, speelt en ontwerp je met een klein groepje een mogelijke bijdrage of oplossing voor dit probleem. Natuurlijk wil je dat jouw ontwerp in de praktijk ook daadwerkelijk gebruikt kan gaan worden!

De andere helft van het jaar ga je een minor volgen. Bijvoorbeeld een profileringsminor binnen FPH. Zo focus én verdiep jij je op één thema uit de gezondheidszorg en word je daarin specialist. Je ontwikkelt je hiermee tot dé toekomstig zorgprofessional én je bouwt een breed netwerk op.

De profileringsminoren zijn:

 • Exploring Health Behaviour
 • MADE for Allied Healthcare (Measurement, Analysis, Design & Exploration for Allied Healthcare)
 • Zorg in beweging: tijd voor frisse blikken!
 • Anders denken, anders doen; zorgvernieuwing in en met de praktijk

Een andere minor binnen Fontys of op een andere hogeschool behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Het laatste jaar staat in het teken van afstuderen en van jou als startende professional.

Het afstuderen krijgt vorm door praktijkleren, praktijkgericht onderzoek en de impact die jouw rol kan hebben op (een stukje van) de maatschappij. Tijdens het praktijkgericht onderzoek werk je aan een vraag of probleem afkomstig uit de beroepspraktijk. Een voorbeeld is het ontwerpen van een product of dienst. De afgelopen jaren zijn hierbij innovatieve, vernieuwende en bruikbare producten ontstaan zoals een ‘Wearable’ bij onbegrepen gedrag.

Praktijkleren kan bij diverse instellingen, zoals in een logopedische praktijk of in zorginstellingen zoals ziekenhuizen, revalidatiecentra en verpleeghuizen. Of je kiest voor een stage in het onderwijs zoals het speciaal onderwijs of in de artistieke sector, bijvoorbeeld bij een stemcoach. Fontys heeft een groot netwerk van stageplekken. Wil je nog meer uitdaging, dan is een stageplek op een zogenoemde leerwerkplek iets voor jou. Je werkt samen met studenten van andere opleidingen in een multidisciplinaire setting.

Stage in het buitenland

Wat is er leuker dan een stage te combineren met een reis naar het buitenland? Logopedisten werken over de hele wereld. Fontys biedt stageplekken in Suriname, België en Duitsland. Ook kun je de minor (jaar 3) in het buitenland volgen. Onze studenten waren al eens in Australië en China.

Aan de slag met beroepsuitdagingen

Wij vinden het belangrijk dat je al vanaf de eerste dag van je studie zoveel mogelijk werkt zoals je straks ook als zorgprofessional gaat werken. Dit betekent dat je in modules van 10 of 20 weken aan de slag gaat met uitdagingen. Deze uitdagingen komen uit het werkveld waarvoor jij wordt opgeleid. We noemen dit beroepsuitdagingen. Met het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en een beroepshouding breng je deze uitdagingen tot een goed einde.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Wat je moet weten en kunnen na een module, noemen we leeruitkomsten. Door deze leeruitkomsten is voor jou helder wat het verwachte niveau aan het einde van elke module is.

Hoe ziet het studeren er dan uit?

Leren wordt dus gekoppeld aan échte vraagstukken uit de praktijk waar je samen met anderen aan werkt. Je doet dit met je medestudenten, docenten, mensen uit de praktijk (vak experts) én cliënten. Jij staat aan het stuur, met leerprocesbegeleiders die je begeleiden en ondersteunen. Je doet dit door het verzamelen van feedback, zodat je jouw leerproces bij kunt sturen. Door vanaf het begin veelvuldig in contact te komen met jouw toekomstige werkomgeving én cliënten vorm je een goed beeld van wat er van jou verwacht wordt als startend professional.

Blended onderwijs

Het onderwijs is ‘blended’. Dit betekent dat leren zowel plaatsvindt op de campus, in de praktijk en online. In de online leeromgeving heb je toegang tot ondersteunende leermaterialen en verzamel je feedback. Zo kun jij tijdens de lesweken op je eigen tempo en manier de theorie en feedback bestuderen. Vervolgens kun je dit op school en in de praktijk toepassen en verder verdiepen. Juist dit maakt dat je écht leert.

Sta jij graag aan het stuur van je eigen studie? Kom dan bij ons studeren! Fontys Paramedisch staat voor kleinschalig toponderwijs waarbij jij aan het stuur staat. Je leert door te doen, online, op de campus én in de praktijk. Zo ontwikkel jij je tot een toekomstbestendige zorgprofessional. We hopen je volgend studiejaar te mogen verwelkomen!

"Bij Logopedie word ik breed opgeleid en kan ik met mensen van 0 tot 100 jaar werken." (Belle Jacobs, tweedejaars student)

"Docenten werken zelf als logopedist en geven verhelderende praktijkvoorbeelden." (Larissa van Ool, derdejaars student)

"Ik heb grote interesse in ondersteunende communicatie gekregen. Spraakcomputers vind ik geweldig, omdat iemand die om wat voor reden niet kan spreken, hiermee wel kan communiceren." (Fleur Zandvliet, vierdejaars student)

 
 

Na je opleiding

Je bent als afgestudeerd logopedist klaar voor de zorg van morgen. Je gaat werken in een multidisciplinair team, met andere logopedisten, als specialist binnen een instelling of je start je eigen praktijk. Als logopedist vind je in de volgende branches jouw droombaan:

 • Gezondheidszorg: zelfstandige praktijken, ziekenhuizen of audiologische centra
 • Onderwijs: speciaal onderwijs, schoolbegeleidingsdiensten of conservatoria
 • Bedrijfsleven en artistieke sector: omroeporganisaties en bureaus gespecialiseerd in trainingen in presentatie- en communicatievaardigheden

Doorstuderen

Na deze opleiding kun je een hbo- of universitaire master volgen. Zoals Neurorevalidatie, Logopediewetenschappen, Gezondheidswetenschappen of Taal- en Spraakpathologie.

 
Placeholder for Fontys video
Het mooiste aan het vak is het intermenselijke. Je draagt bij aan de gezondheid van iemand anders."
Van logopediestudent naar docent:
alumnus Bas Bouckaert aan het woord.

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Voorlichting Logopedie | Online
26 okt 2023 19:00 - 19:45
Programma
Meet and greet Logopedie | Eindhoven
04 nov 2023
Programma
Tijdens de Meet & Greet is er een voorlichting en ruimte om je vragen te stellen over de opleiding Logopedie aan de docenten en studenten.
Ivm de verhuizing naar de nieuwbouw van campus Rachelsmolen kunnen we helaas niet ons volledige voorlichtingsprogramma aanbieden.

Maar… dat doen we wél op zaterdag 25 november tijdens de extra open dag voor deze opleiding! Je ziet dan in welke gloednieuwe gebouwen je gaat studeren, bezoekt de praktijklokalen en proeft de echte sfeer van de nieuwe campus. Docenten en studenten staan de hele dag klaar om jouw vragen te beantwoorden en je verder te helpen met jouw studiekeuze!

*De meet & greet en extra open dag op 25 nov. geldt voor een aantal opleidingen in verband met verhuizing naar de nieuwbouw op campus Rachelsmolen (Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs).
Open dag Logopedie | Eindhoven
25 nov 2023
Programma

Hoe ziet de open dag eruit?

Na een korte introductie nemen we het programma met je door en krijg je nog een korte presentatie over de opleiding. Vervolgens krijg je in kleine groepjes een rondleiding onder begeleiding van studenten en docenten. Zo krijg je een goede indruk van de campus, proef je de sfeer van de praktijklokalen en kun je direct al je vragen stellen!

Tijdens de open dag maken we gebruik van tijdblokken. Een tijdblok duurt 1,5 uur. Vijf minuten voor aanvang van het tijdblok ontvangen wij jou graag op onze locatie Rachelsmolen 1.

We zien er naar uit je te begroeten tijdens de open dag van de opleiding Logopedie!

*De open dag op 25 nov. geldt voor een aantal opleidingen in verband met verhuizing naar de nieuwbouw op campus Rachelsmolen (Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs).

Proefstuderen Logopedie | Eindhoven
12 dec 2023 09:00 - 12:30
Programma
Leuk dat jij je hebt aangemeld voor een proefstudeerdag van de opleiding Logopedie! Om de sfeer te proeven en te ervaren hoe de opleiding is, ben je van harte welkom bij Fontys Paramedisch. Op 12 december 2023 ontmoeten we je graag voor een nadere kennismaking met de opleiding. Je krijgt een indruk van verschillende vakken en je kunt al je vragen stellen over de opleiding Logopedie.
Proefstuderen Logopedie | Eindhoven
22 jan 2024 09:00 - 12:30
Programma
Leuk dat jij je hebt aangemeld voor een proefstudeerdag van de opleiding Logopedie! Om de sfeer te proeven en te ervaren hoe de opleiding is, ben je van harte welkom bij Fontys Paramedisch. Op 22 januari 2024 ontmoeten we je graag voor een nadere kennismaking met de opleiding. Je krijgt een indruk van verschillende vakken en je kunt al je vragen stellen over de opleiding Logopedie.
Proefstuderen Logopedie | Eindhoven
12 mrt 2024 09:00 - 12:30
Programma
Leuk dat jij je hebt aangemeld voor een proefstudeerdag van de opleiding Logopedie! Om de sfeer te proeven en te ervaren hoe de opleiding is, ben je van harte welkom bij Fontys Paramedisch. Op 12 maart 2024 ontmoeten we je graag voor een nadere kennismaking met de opleiding. Je krijgt een indruk van verschillende vakken en je kunt al je vragen stellen over de opleiding Logopedie.
Proefstuderen Logopedie | Eindhoven
09 apr 2024 09:00 - 12:30
Programma
Leuk dat jij je hebt aangemeld voor een proefstudeerdag van de opleiding Logopedie! Om de sfeer te proeven en te ervaren hoe de opleiding is, ben je van harte welkom bij Fontys Paramedisch. Op 09 april 2024 ontmoeten we je graag voor een nadere kennismaking met de opleiding. Je krijgt een indruk van verschillende vakken en je kunt al je vragen stellen over de opleiding Logopedie.
Proefstuderen Logopedie | Eindhoven
28 mei 2024 09:00 - 12:30
Programma
Leuk dat jij je hebt aangemeld voor een proefstudeerdag van de opleiding Logopedie! Om de sfeer te proeven en te ervaren hoe de opleiding is, ben je van harte welkom bij Fontys Paramedisch. Op 28 mei 2024 ontmoeten we je graag voor een nadere kennismaking met de opleiding. Je krijgt een indruk van verschillende vakken en je kunt al je vragen stellen over de opleiding Logopedie.
Open Dag
20, 21 jan 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dagen zijn op:

20 januari 2024 in Den Bosch, Sittard, Tilburg en Utrecht

21 januari 2024 in Eindhoven en Venlo

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Sfeerafbeelding Fontys

Meer weten over de opleiding Logopedie

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Meld je je aan na 1 mei, dan is het studieadvies dat je ontvangt bindend.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

 

Locaties en contact

De openingstijden van de balie zijn van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 12.00 uur. Tijdens schoolvakanties is de balie beperkt geopend. Wil je een bezoek brengen aan onze locatie, maak dan altijd eerst een afspraak via de mail.