Sprint naar content

Leraar Omgangskunde

Student van opleiding Leraar Omgangskunde

Leraar Omgangskunde

4 jaar
Nederlands
Hbo-bachelor
Voltijd
Tilburg

Help jongeren met hun zelfredzaamheid in de samenleving: word docent omgangskunde.

Hoe werkt aanmelden?

Deadline: 1 mei

Kennismaken?

Proefstuderen, open dagen en meer

Met elkaar omgaan is een vak: omgangskunde

Met de hbo-opleiding Leraar Omgangskunde leer je hoe je als docent jouw leerlingen voor kunt bereiden op de uitdagingen van het leven in onze samenleving. Je helpt ze met hun persoonlijke ontwikkeling en hun sociale, emotionele en communicatieve vaardigheden.

Past de opleiding Leraar Omgangskunde bij jou?

  • Jij houdt ervan om jongeren dichterbij elkaar en zichzelf te brengen.

    Onderlinge relaties, communicatie en ethiek vind je reuze interessant.

  • Jij bent nieuwsgierig naar alles wat te maken heeft met omgang met elkaar.

    Van communicatie en lichaamstaal tot emoties en normen en waarden.

  • Jij ontdekt graag wie je zelf bent en hoe je groeit als leraar.

    Je gaat daarbij gesprekken over lastige onderwerpen niet uit de weg.

Bekijk ook deze opleidingen

De docenten hier kijken echt naar de persoon achter de leerling; een goed voorbeeld

Lisa

Student Lerarenopleiding Omgangskunde Tilburg

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Eigenlijk gebeurde dat vrij impulsief. Eerder heb ik een opleiding tot theaterdocent gedaan en een opleiding toegepaste psychologie. Op de theateropleiding merkte ik dat ik het leuk vond om op de voorgrond te staan, wat je in de klas natuurlijk ook doet. Van de studie toegepaste psychologie vond ik juist de vakken inhoudelijk heel gaaf. Daarom besloot ik voor het vak omgangskunde te kiezen in combinatie met het docentschap. Vervolgens ben ik maar gewoon begonnen, zonder al te veel verwachtingen. Vanaf het allereerste moment ben ik verrast over de studie! Er wordt heel erg ingezet op vrijheid en je eigen leerproces. Het hebben van een eigen visie wordt gestimuleerd. Dat trekt mij erg aan.”

Wat is voor jou tot nu een hoogtepunt in je studie?

“Dat zijn er meerderen. Eén van mijn hoogtepunten is het eerste onderzoek dat ik mocht doen op de opleiding. Ik besloot te onderzoeken of je empathie bij zestienjarige kan vergroten. Valt dit te ontwikkelen? Dat bracht mooie inzichten. Op deze leeftijd vinden zoveel ontwikkelingen plaats op sociaal en moreel gebied. Als Leraar Omgangskunde kunnen wij helpen deze ontwikkelingen zich op een juiste manier te manifesteren. Ook vind ik het interessant te achterhalen of omgangskunde een vak moet worden op de middelbare school, en zo ja waarom. Het leuke aan deze opleiding is dat je een groot deel zelf mag vormgeven. Dat werkt voor mij heel goed; ik moet ergens vuur voor voelen om er volledig voor te kunnen gaan. Dat gebeurt me nu wel, op mijn vorige opleidingen niet.”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“Fontys leert mij te staan voor de docent die ik wil zijn. Op de opleiding word je echt in je kracht gezet. Je positieve kanten worden vergroot en je wordt zeker niet naar een algemeen plaatje gestuurd. Er wordt echt gekeken naar het individu; wie ben jij en waar liggen jouw krachten? Sommige studenten vinden dat juist lastig, die werken liever met een stramien. Maar uiteindelijk maakt deze studie iedereen creatiever en leer je beter keuzes te maken.”

Hoe wil jij straks het verschil in het onderwijs maken?

“Wat ik merk is dat er in de wereld vaak een bepaald stramien zit. Iets is al jaren hetzelfde, dus moet het zo blijven. Dat past niet bij mij; ik vind het veel leuker om ergens vraagtekens bij te zetten. Om kritisch te kijken naar alles wat er speelt in de wereld. Maar tegelijkertijd wil ik ook veiligheid creëren in een klas en iedereen het gevoel geven dat hij of zij mee mag doen. Als docent moet je bijna een soort kunstenaar zijn met een groot palet. Je moet veiligheid kunnen handhaven en tegelijkertijd iedereen aandacht geven. Dat zijn ineens heel veel rollen ineen.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“Met het vak omgangskunde ben je meer dan een docent. Het gaat ook heel erg om die psychologie. Mijn tip? Stuur je oude middelbare school een mailtje en vraag een snuffeldag aan. Zo krijg je een beter beeld van het docentschap. En anderzijds: sla alvast eens een boek open dat op de boekenlijst staat en betrekking heeft op psychologie. Dat geeft je waarschijnlijk een goed beeld van de inhoud, maar ook van het taalniveau waarmee je gaat werken. Verder kan ik alleen maar lovende woorden delen over de docenten van de opleiding. Zij zijn heel sociaal en pedagogisch, heel menselijk. Ze kijken echt naar de persoon achter de leerling. Een goed voorbeeld dat je meteen kunt overnemen!”

Studenten van opleiding Leraar Omgangskunde zijn  aan het overleggen met een docent.
Jouw opleiding

Met elkaar omgaan kun je leren

Tijdens de Lerarenopleiding Omgangskunde leiden we je op tot een goede docent die een positieve bijdrage levert aan de persoonlijke en sociale ontwikkeling van leerlingen. Ook jouw eigen ontwikkeling staat centraal. Wat je leert, oefen je meteen zelf tijdens jouw stage.

Jouw opleiding

Wat ga je leren?

  • Drama, groepsdynamica, sociologie, één-op-één begeleiding en vakdidactiek...

    Je leert alles over lesgeven in vakken over bijv. communiceren en persoonlijke ontwikkeling.

  • Je bent straks een expert en deelt jouw kennis.

    Je werkt mee aan het verbeteren van onderwijs en de maatschappij, en werkt aan jezelf.

  • Deze opleiding is erg praktisch, je loopt ieder jaar stage.

    Zo leer jij met zelfvertrouwen voor de klas te staan als docent omgangskunde.

Jouw opleiding

Hoe zien de komende 4 jaar eruit?

Tijdens de Lerarenopleiding Omgangskunde maak je steeds de vertaalslag van theorie naar praktijk. Je hebt een dag in de week les en werkt samen in leerteams. De opgedane kennis en vaardigheden kun je meteen toepassen. Je krijgt daarbij veel vrijheid over hoe je je stage inzet.

Docent van de Lerarenopleiding Omgangskunde staat bij de deur
Jouw toekomst

Werken met individuele leerlingen en met groepen

Na de opleiding Leraar Omgangskunde sta je voor de klas, waarschijnlijk op het mbo waar het vak onderdeel is van het rooster. Jij hebt een belangrijke rol op school met jouw specialisatie in gedrag, sociale omgang, ethiek en groepsprocessen. Je kunt je verder specialiseren met een vervolgstudie.

Toelating & aanmelden

Toelatingseisen

  • Met een havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 4) ben je direct toelaatbaar.

  • Heb je niet de juiste vooropleiding?

    Geen paniek! In sommige gevallen kun je alsnog worden toegelaten. Bekijk de volledige toelatingseisen voor alle mogelijkheden.

De campus

Bij Fontys beleef je de tijd van je leven en bouw je aan de toekomst

Ontdek onze campussen: mooie en goed uitgeruste studieruimtes, hippe koffiecorners en fijne campuspleinen. Alles voor groei en gezelligheid!

Kosten opleiding

Benieuwd wat deze opleiding kost?

Bereken je collegegeld eenvoudig met de collegegeldmeter. Naast collegegeld moet je ook rekening houden met andere kosten zoals studiemateriaal, een laptop en deelname aan de introductie. 

Collegegeld berekenen

Leraar Omgangskunde

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Tilburg

Specificaties

Leraar Omgangskunde

Startdatum

September

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Voltijd

Locatie(s)

Tilburg

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Omgangskunde

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Deadline voor aanmelding

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Omgangskunde

Meld je aan voor een dag proefstuderen, meeloopdag met een student, online voorlichting of andere studiekeuzeactiviteiten.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag over de opleiding in Tilburg

Vragen die wij vaak krijgen

Een leraar omgangskunde leert zijn of haar leerlingen (veelal in het mbo) over sociale en emotionele vaardigheden, ethiek, normen en waarden. Je levert een positieve bijdrage aan de persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Zowel voor een individu als op groepsniveau.

Je kan met je diploma ook werken op een middelbare school, maar je wordt alleen aangenomen (en betaald) als docent als het vak omgangskunde in de lessentabel en het rooster staat. In het praktijkonderwijs is er wel mogelijkheid als groepsleerkracht.

Pedagogiek is gericht op opvoeding en omgangskunde op zelfredzaamheid binnen de maatschappij en alles wat daarbij komt kijken. Er is vakinhoudelijk wel een aantal vakken hetzelfde bij deze lerarenopleidingen, zoals sociologie, ontwikkelingspsychologie, agogiek en groepsdynamiek.

De baankansen voor het vak omgangskunde zijn gemiddeld en het wisselt per regio. Er is over het algemeen voldoende werkgelegenheid op de verschillende mbo-scholen, zeker voor afgestudeerde en goede docenten. Ook buiten het onderwijs zijn er mogelijkheden voor jouw specialisatie.

Als leraar omgangskunde word je opgeleid om les te geven in het tweedegraads onderwijs. In dit vak ga je meestal werken in het mbo en je wordt dan ingeschaald volgens de loonschaal cao mbo, schaal LB of LC. Je vindt de salarissen op de website van de Rijksoverheid.