Sprint naar content

Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Agenda

 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • Proefstuderen

Wil je jouw plezier in bewegen en sport overbrengen aan kinderen en jongeren in het onderwijs? Dan is de lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (ALO) voor jou een passende keuze! Met jouw enthousiasme en ondernemende houding krijg jij de hele school in beweging.

Over de opleiding

Op Fontys ALO word je opgeleid om je leerlingen in de breedste zin te begeleiden naar een gezonde en actieve leefstijl. Dat gaat over goed leren bewegen, maar ook over bewegen leren regelen, gezond bewegen en samen bewegen, waarin waarden zoals gezondheid, teamwork en fairplay belangrijk zijn. Enthousiaste, inspirerende en kundige docenten ondersteunen je bij je studie en je persoonlijke ontwikkeling tot eerstegraads docent LO. Je bent straks bevoegd om les te geven binnen alle onderwijsvormen en op alle niveaus.

Waarom de opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding?

 • Passie voor bewegen, (lichamelijke) opvoeding en het overbrengen van waarden rondom sport en bewegen aan kinderen en jongeren
 • Goede sfeer en een positief lesklimaat
 • Keuze uit vaste stagescholen, zodat jij altijd een leuke, zinvolle en goed begeleide stage hebt
 • Les in een van de ‘sportiefste’ gebouwen van Nederland, in de sportiefste omgeving van Eindhoven: Genneper Parken

Interesse om deze opleiding te combineren met de Pabo?

 

Wat ga je leren?

Je werkt samen met je medestudenten aan uitdagende opdrachten en projecten waar een Leraar Lichamelijke Opvoeding in zijn praktijk ook mee bezig is. Door te werken aan deze leertaken, leer je de kennis en vaardigheden die je binnen het vakgebied nodig hebt. Daarnaast werk je aan je eigen bewegingsvaardigheid binnen atletiek, bewegen en muziek, stoeien, treffen en weerbaarheid, spel, turnen, klimmen en zwemmen.

 • Kennismaken met het werkveld: vanaf het eerste jaar twee dagen in de week op stage
 • Vaardigheden opdoen als lesgeven, samenwerken, ondernemen, coachen en communiceren;
 • Praktijkles in de eerdergenoemde beweeggebieden; van atletiek tot zwemmen
 • Leertaken die steeds moeilijker worden naarmate je studie vordert
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Bekijk hier de voorlichtingsfilm

en ontdek alles wat je moet weten over ALO

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg als er voldoende afwisseling is. En dat vind je bij Fontys ALO. Naast in het klaslokaal ben je namelijk ook vaak te vinden in de gymzaal, in het zwembad, op het sportveld en op je stageschool. Zo word je zowel mentaal als fysiek uitgedaagd.

Bij Fontys ALO maken we gebruik van online en offline lesactiviteiten. Dit noemen we 'Blended Learning'. Elkaar écht ontmoeten blijven we voor het vak van gymleraar heel belangrijk vinden en daarom ontmoeten we elkaar in ons uniek schoolgebouw in Eindhoven. Dit doen we in kleine groepen, met aandacht voor jouw leerproces. In ons online onderwijsaanbod zorgen we voor veel structuur, duidelijkheid en ondersteuning zodat jij op de juiste manier kennis kunt opdoen en toepassen.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 188 respondenten
3,8 gemiddeld, 1500 respondenten
Aantal eerstejaars
 
157
186
Door naar het tweede jaar
 
76%
80%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 50%
44%
 
HBO-bachelor of hoger 52%
47%
Doorstuderen
 
12%
11%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
87%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
"Het blijft een kunst om de theorie van de beweegactiviteit op een duidelijke, begrijpbare wijze aan de leerlingen op mijn stage over te brengen."
Noortje
 

Opbouw

De opbouw van de opleiding Lichamelijke Opvoeding (ALO) wordt hieronder per jaar toegelicht.

Blended Learning binnen Fontys

Bij Fontys ALO maken we gebruik van online en offline lesactiviteiten. Dit noemen we 'Blended Learning'. Elkaar écht ontmoeten blijven we voor het vak van gymleraar heel belangrijk vinden en daarom ontmoeten we elkaar in ons schoolgebouw in Eindhoven. Dit doen we in kleine groepen, met aandacht voor jouw leerproces. In ons online onderwijsaanbod zorgen we voor veel structuur, duidelijkheid en ondersteuning zodat jij op de juiste manier kennis kunt opdoen en toepassen.

Fontys ALO kent een éénjarig propedeuse. Het jaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. Elk blok wordt getoetst. We toetsen zowel tijdens als aan het einde van ieder blok zodat de studiebelasting voor jou als student eerlijk verdeeld wordt.

Het eerste jaar is als volgt verdeeld:

 • 5 uur zelfstudie
 • 7 uur praktijk - bewegingsvaardigheden
 • 16 uur praktijk - stage
 • 12 uur theorie in de vorm van leertaken (opdrachten en projecten live op Fontys Sporthogeschool én online)

In de leertaken zijn de theorie en de praktijk nauw met elkaar verbonden. Vanaf november loop je twee dagen in de week stage. In het eerste jaar is dat in het basisonderwijs. Hier werk je aan je leertaken. Daarnaast verbeter je jouw eigen vaardigheid binnen de beweegdomeinen atletiek, bewegen en muziek, stoeien, treffen en weerbaarheid, spel, turnen, klimmen en zwemmen.

Ook je tweede jaar staat in het teken van je leertaken, bewegingsvaardigheid en een uitgebreide stage van twee dagen per week. Naarmate je studie vordert, worden de leertaken steeds uitgebreider en complexer. Zo kun jij je verder ontwikkelen tot een professionele leraar Lichamelijke Opvoeding. Je stage in het tweede jaar loop je in het voortgezet onderwijs.

Tijdens je opleiding heb je altijd intensieve begeleiding vanuit school (met speciale aandacht voor studeren en topsport, en zorgstudenten). De docent begeleidt je tijdens de leertaak en de lessen bewegingsvaardigheid. Er staan bovendien studiecoaches voor je klaar als je behoefte hebt aan extra ondersteuning.

Fontys ALO geeft jou als student tijdens de opleiding in toenemende mate de vrijheid om een aantal keuzes te maken. In het eerste halfjaar kies je voor een onderwijscontext (primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, middelbaar of hoger beroepsonderwijs). Door middel van deze onderwijscontext geef je zelf kleur aan de leertaken binnen het onderwijs van blok 1 en 2.

Een interne of externe minor in de tweede helft van het studiejaar geeft je diverse mogelijkheden om je keuzeruimte in te vullen en zo je opleiding te verbreden of te verdiepen.

Het vierde jaar geeft je veel keuzeruimte om je verder te profileren als toekomstig Leraar Lichamelijke Opvoeding. Verder voer je een praktijkonderzoek uit, als onderdeel van je afstuderen. Wanneer je je afstuderen voldoende afrondt, kun je daarna de praktijk in of kun je doorstuderen aan bijvoorbeeld de master Sport- en Bewegingsonderwijs.

In jouw latere werk lever jij ALO-afgestudeerde een bijdrage aan de zelfstandigheid, het zelfvertrouwen en de betrokkenheid van leerlingen en/of deelnemers.

 • Vind je het werken met kinderen en jongeren leuk?
 • Ben je sportief en bewegingsvaardig?
 • Ben je nieuwsgierig en breed geïnteresseerd in de ander en de wereld om je heen?
 • Wil je graag een breed inzetbare leraar worden?
 • Ben je ambitieus, flexibel en een echte teamspeler?

Dan is het combinatietraject Pabo-ALO in Eindhoven wellicht iets voor jou. Het is een uitdagende voltijdopleidingsroute met als basis ‘de leraar’ in de breedste zin van het woord. Waarbij het specialistische van beide opleidingen behouden blijft!

 
 

Na je opleiding

School is dé plek om alle kinderen te bereiken, te betrekken en hen met plezier beter te leren bewegen en te motiveren voor een leven lang bewegen. De meeste ALO-afgestudeerden gaan daarom het onderwijs in. We zien daarnaast dat ALO-afgestudeerden ook buiten het onderwijs aan de slag gaan. Voorbeelden van banen na deze opleiding zijn bijvoorbeeld:

 • Docent lichamelijke opvoeding in het voortgezet onderwijs, mbo of hbo
 • Gymleraar in het (speciaal) basisonderwijs
 • Combinatiefunctionaris of buurtsportcoach binnen een gemeente

 

Paul, Vakleerkracht gym Scholengemeenschap Weredi, Valkenswaard

"Ik zie uitdaging in elke les die ik mag geven en word graag op pedagogisch vlak steeds weer uitgedaagd door de nieuwe generaties die komen en gaan."

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Collegegeld
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter
Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.

Aanvullende kosten
Daarnaast moet je rekening houden met aanvullende kosten voor boeken, readers, sportkleding en kampen.

 • Verplichte medische sportkeuring voor aanvang van de opleiding van zo’n € 121,- ( Fontys basis sportkeuring).
 • Verplichte boeken/readers circa € 300,- (berekend over 4 jaar)
 • Verplichte sportkleding tussen € 355,- en € 830,- (afhankelijk van wat je al hebt). Dit bedrag is berekend over vier jaar.
 • Kampen, kosten in jaar 1 (circa € 160) en jaar 2 (circa € 100). Als er een bedrag overblijft wordt dit teruggestort naar de student. Een kosteloos alternatief is mogelijk.

  Aanmelden

  Aanmelden doe je voor 1 mei bij studielink.
  Voor deze opleiding gebruik je:

  Instituut Fontys Hogescholen
  Locatie Eindhoven
  Opleiding B Opleiding tot leraar vo 1e graad in Lichamelijke Opvoeding

  Aanmelden is mogelijk van 1 oktober tot en met 1 mei via Studielink. Je ontvangt vervolgens een uitnodiging voor de toelatingsdag. Meld je je aan na 1 mei dan neemt de opleiding contact met je op.

  Let op:
  Vul bij je aanmelding in Studielink als startdatum voor de opleiding ALO '1 september 2022' in.

  Aanmelden met een Nederlands adres
  Als je officieel in Nederland woont (ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente) moet je gebruik maken van je DigiD om in te loggen op Studielink. Nog geen DigiD? Ga naar www.digid.nl en volg de stappen om een persoonlijk DigiD aan te vragen. De aanvraag duurt ongeveer 5 werkdagen.

  Aanmelden met een buitenlands adres
  Heb je een buitenlands adres, dan kun je niet met DigiD inloggen op Studielink. Kijk op Studielink en kies voor 'Ik woon buiten Nederland'

  Is werken met kinderen en jongeren in het onderwijs na het bekijken van deze informatie nog steeds helemaal jouw ding? Dan wordt het tijd voor wat verdiepende informatie.

  Hieronder vind je een overzichtelijke infographic die je alles vertelt over studiekosten, propedeuserendementen en hoe wij studenten begeleiden. Echt iets om samen met je ouders te bekijken. Daarnaast vind je een samenvatting in PDF van o.a. de opbouw van de opleiding, het Pabo-ALO traject en over de toelating.

   

  Locatie en contact Leraar Lichamelijke Opvoeding