Sprint naar content

Leraar Godsdienst (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Agenda

 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • Proefstuderen

Ben jij geïnteresseerd in religie, cultuur en spiritualiteit? Houden filosofische en ethische vragen je bezig? Vind je het een uitdaging om mensen hierover met elkaar in gesprek te brengen? Dan is de lerarenopleiding Godsdienst met afstudeerrichting, Levensbeschouwing, Filosofie en Ethiek, iets voor jou.

Over de opleiding

Als leraar Godsdienst, met afstudeerrichting Levensbeschouwing, Filosofie en Ethiek, heb je een afwisselende baan. Je leert stap voor stap zelfstandig voor de klas te staan. Daarbij wisselen theorie en praktijk elkaar steeds af. Er is aandacht voor allerlei vormen van levensbeschouwing. Levensbeschouwing is een visie op het leven: wat het leven betekent, wat de waarde ervan is en hoe het geleefd moet worden. Via excursies ontmoet je vertegenwoordigers van verschillende godsdienstige en niet-godsdienstige stromingen. Je leert daarnaast levensbeschouwelijke gesprekken te organiseren. Tijdens je studie ontdek je waar je staat in het levensbeschouwelijk landschap. 

Waarom lerarenopleiding Godsdienst (Levensbeschouwing, Filosofie & Ethiek)?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie
 • Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk
 • Geen verbinding met een specifieke religieuze stroming
 • Veel uitwisseling met studenten van andere lerarenopleidingen en de minor Filosofie & Ethiek
 • Samenwerken met andere studenten (voltijd) rond bepaalde vakinhoudelijke en vakdidactische thema’s

Het uitstroomprofiel Levensbeschouwelijk werk SKGV geregistreerd
De afstudeerrichting Levensbeschouwelijk werk, dit is een uitstroomprofiel, is door de SKGV (Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers) erkend als initiële opleiding tot het beroep geestelijk verzorger.

 

Wat ga je leren?

Tijdens de lerarenopleiding Godsdienst, met afstudeerrichting, Levensbeschouwing, Filosofie en Ethiek, leer je algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Denk aan communicatieve vaardigheden, kennis overdragen en omgaan met leerlingen. Je leert ook samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie. De geleerde kennis pas je toe tijdens je stage. Alle vakken worden aangeboden in het Nederlands uitgezonderd van een aantal taalvakken.  

 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • (Bedrijfs-) opdrachten en projecten
 • Vaardigheden: je leert onder andere onderzoeken, verslagleggen en presenteren
 • Onderwerpen: filosofie, ethiek, theologie en religiewetenschappen
 

Over Applied Science

over de opleiding
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding Godsdienst, met afstudeerrichting, Levensbeschouwing, Filosofie en Ethiek:  

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Je leert onderzoeken
 • Je werkt ook graag met mede-studenten aan een gezamenlijke opdracht

De contactdagen zijn in principe als volgt:

maandag08:30-17:30 uur
dinsdag08:30-13:00 uur*
woensdag08:30-13:00 uur*
donderdag08:30-13:00 uur*
vrijdag08:30-17:30 uur

* Houd er rekening mee dat je sommige perioden op deze dagen mogelijk ook in de middag college(s) moet volgen. Wanneer je stageloopt, ben je de gehele dag aanwezig.

Contactdagen en –tijden onder voorbehoud van wijzigingen.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
0 gemiddeld, 0 respondenten
3,8 gemiddeld, 27 respondenten
Aantal eerstejaars
 
5
0
Door naar het tweede jaar
 
Geen data
55%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 16%
16%
 
HBO-bachelor of hoger 19%
30%
Doorstuderen
 
Geen data
54%
Arbeidsmarkt
 
-
Geen data
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 

Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?

Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma

Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding op grond van een buiten Nederland behaald diploma? Stuur een e-mail naar inschrijvingenflot@fontys.nl of bel naar 08850 74288

Kopopleiding

Ben jij al (bijna) afgestudeerd of is het minder dan zeven jaar geleden dat jij je hbo- of wo-getuigschrift behaalde in een vak aanverwant aan een schoolvak? Met de kopopleiding (voltijd) kun je in één jaar je bevoegdheid behalen. 

 

Placeholder for Fontys video
Laat je niet tegenhouden door het beeld dat mensen hebben van het vak Levensbeschouwing."
Toni Venema, student

Lees hier het verhaal van student Toni >>
 

Opbouw

Het eerste jaar van de lerarenopleiding Godsdienst, met afstudeerrichting Levensbeschouwing, Filosofie & Ethiek, is zo verdeeld:  

 • 804 uur Zelfstudie 
 • 700 uur Theorie 
 • 176 uur Praktijk

In het eerste jaar maak je kennis met de verschillende onderdelen van de studie en met het beroep. Er is aandacht voor de grote wereldgodsdiensten, voor niet-religieuze levensbeschouwingen en voor filosofie en ethiek. Je leert ook waar het schoolvak levensbeschouwing voor staat.

Wil je weten welke vakken je allemaal volgt tijdens de opleiding, bij welke bekwaamheden welke vakken horen, hoe deze vakken eruitzien en hoeveel studiepunten je hiervoor kan krijgen? Bekijk de studiegids.

In het tweede jaar verdiep je jezelf verder in het vak. Je pakt onderwerpen aan als omgaan met verlies, rituelen, verhalen over begin en einde. Je verkent de vraag of religie in onze moderne samenleving nog wel een plek heeft. Ook ga je dieper in op verschillende wereldreligies, filosofische systemen en niet-godsdienstige levensbeschouwelijke stromingen. Daarnaast ontwikkel je je verder als leraar. Je leert gaandeweg zelfstandiger voor de klas te staan en lessen te ontwerpen. Er is ook aandacht voor het leergebied Mens en Maatschappij. Hierdoor word je niet alleen bekwaam in Levensbeschouwing, maar maak je ook kennis met andere vakken binnen het leergebied Mens en Maatschappij.
Je verdiept jezelf verder in het vak. Religies, filosofische kwesties en ethische dilemma’s worden nog kritischer tegen het licht gehouden. Ook je leraarschap ontwikkel je verder. 

In het derde jaar kies je een minor. Met een minor geef je smaak aan je opleiding! Het aanbod van minoren is groot. Het kan een minor zijn die je volgt met studenten van andere instituten, maar ook bijv. een minor die zich wat meer toespitst op jouw rol als leraar. Wat denk je van Omgaan met een diversiteit aan leerlingen en hun gedrag​, Filosofie en Ethiek of Burgerschap? Ook bestaat de optie om een minor in het buitenland te volgen.

In de afstudeerfase kies je voor een afstudeerrichting. Hiermee specialiseer je jezelf voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo/vwo) of het beroepsonderwijs (vmbo/mbo). Je krijgt specifieke vakonderdelen, werkt aan je afstudeerproducten en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je aan de slag wilt. 

De afstudeerrichting Levensbeschouwelijk werk, dit is een uitstroomprofiel, is door de SKGV (Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers) erkend als initiële opleiding tot het beroep geestelijk verzorger. Je specialiseert je dan in het werken als begeleider binnen projecten en centra voor bijvoorbeeld vluchtelingen, daklozen of interreligieuze ontmoeting. Kies je voor deze richting dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Neem voor deze voorwaarden contact op met de opleidingscoördinator.

 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

 • Docent Levensbeschouwing
 • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen
 • Begeleidende of educatieve functies binnen zorg en welzijn

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Is er geen datum bekend voor een meeloopdag of is deze al volgeboekt? Neem dan contact met ons op: 08850 74300 of marcomflot@fontys.nl. Meeloopdagen zijn beschikbaar vanaf periode 2 (november). In de afsluitende periode 4 (vanaf mei) is er een beperkt aanbod aan meeloopdagen. Houd hier rekening mee.

Meer weten over de opleiding Leraar Godsdienst Tilburg

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je graag een gesprek met iemand van de voltijdopleiding Leraar Godsdienst (Levensbeschouwing, Filosofie & Ethiek) in Tilburg? Dat kan!

Je kunt een e-mail sturen naar opleidingscoördinator Egon Verbraak e.verbraak@fontys.nl of Gerard Drosterij g.drosterij@fontys.nl.
Zij nemen dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Je wilt een hbo-opleiding gaan doen. Maar welke opleiding kies je? Een studie kiezen is soms best lastig. Gelukkig kunnen wij je helpen. Wij vinden het belangrijk dat jij een opleiding kiest die bij jou past. Wij bieden gemakkelijke tools om je te helpen bij je studiekeuze. Als je nog twijfelt, maar ook als je het nog niet helemaal weet.

Lees alles over studie kiezen


Ouders en studiekeuze

Je kind zit in de bovenbouw van havo of vwo, of in het laatste jaar van het mbo en oriënteert zich op een vervolgstudie aan het hbo. Hoe werkt zo’n keuzeproces nu precies? Wat kun je als ouder doen om je kind daarin het beste te ondersteunen?

Informatie voor ouders


Veelgestelde vragen

Heb je vragen over bijvoorbeeld stagelopen, je vooropleiding en het collegegeld? Of heb je een andere vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.

naar veelgestelde vragen
 

Locaties en contact

Opleidingscoördinator Gerard Drosterij
g.drosterij@fontys.nl