Sprint naar content

Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

 • Ontmoet studenten
 • Sfeer proeven
 • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in de sector gezondheidszorg en welzijn? Deel jij je passie graag met anderen en help je jonge mensen bij hun ontwikkeling? Dan is de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn de opleiding voor jou!

Over de opleiding

Wij leiden leraren op voor het brede werkveld in gezondheidszorg en welzijn. Naast het leren van je vak en lesgeven, leer je ook vaardigheden op het gebied van pedagogiek, communicatie, onderzoek en organiseren. Tijdens de opleiding ontwikkel je de juiste beroepshouding en leer je jezelf continu verbeteren. Na de opleiding kun je aan de slag als bevoegd docent zorg en welzijn in het vmbo en in het mbo bijvoorbeeld als: docent kapper, uiterlijke verzorging, verpleegkunde, doktersassistent, onderwijsassistent, apothekersassistent of SPW. 

Waarom de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie
 • Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk
 • Studeer af met een tweedegraads bevoegdheid
 

Wat ga je leren?

De lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn leert je algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Denk hierbij aan communicatieve vaardigheden, kennis overdragen en het omgaan met verschillende leerlingen. Ook leer je samenwerken en het functioneren binnen een schoolorganisatie. De geleerde kennis breng je vervolgens in de praktijk tijdens je stages. 

 • Anatomie en farmacologie
 • Voeding en voedingsmiddelenleer
 • Methodische activiteitenbegeleiding
 • Ontwikkelingspsychologie en leefstijl
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn:  

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Het volgende moment loop je stage
 • Je voert onderzoek het liefst alleen uit
 • Je werkt ook graag met medestudenten aan een gezamenlijke opdracht

De contactdagen zijn in principe als volgt:

maandag08:30-17:30 uur
dinsdag08:30-13:00 uur*
woensdag08:30-13:00 uur*
donderdag08:30-13:00 uur*
vrijdag08:30-17:30 uur

* Houd er rekening mee dat je sommige perioden op deze dagen mogelijk ook in de middag college(s) moet volgen. Wanneer je stageloopt, ben je de gehele dag aanwezig.

Contactdagen en –tijden onder voorbehoud van wijzigingen.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,4 gemiddeld, 14 respondenten
3,8 gemiddeld, 159 respondenten
Aantal eerstejaars
 
8
20
Door naar het tweede jaar
 
66%
70%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 53%
47%
 
HBO-bachelor of hoger 57%
51%
Doorstuderen
 
Geen data
4%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
100%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 

Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?

Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma

Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding op grond van een buiten Nederland behaald diploma? Stuur een e-mail naar inschrijvingenflot@fontys.nl of bel naar 08850 74288

Kopopleiding

Ben jij al (bijna) afgestudeerd of is het minder dan zeven jaar geleden dat jij je hbo- of wo-getuigschrift behaalde in een vak aanverwant aan een schoolvak? Met de kopopleiding (voltijd) kun je in één jaar je bevoegdheid behalen. 

 

Placeholder for Fontys video
Bij deze opleiding mag je in verschillende vakgebieden lesgeven."
Lara van Roij, student

Lees hier het verhaal van student Lara >>
 

Opbouw

Het eerste jaar van de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn is als volgt verdeeld: 

 • 804 uur zelfstudie
 • 700 uur theorie
 • 176 uur praktijk

Je krijgt vakken als vakdidactiek: practicum, recht en ethiek in de gezondheidszorg. Daarnaast werk je aan praktijkopdrachten; je oefent je eigen vaardigheden en leert hoe je deze kunt overbrengen op je leerlingen. 

Wil je weten welke vakken je allemaal volgt tijdens de opleiding, bij welke bekwaamheden welke vakken horen, hoe deze vakken eruitzien en hoeveel studiepunten je hiervoor kan krijgen? Bekijk de studiegids.

Tijdens het tweede jaar verbreed je je kennis en richt je jezelf steeds meer op het leren lesgeven. Je krijgt vakken als duurzaamheid en ondernemerschap, doelgroepenkennis, samenleving en gezondheidszorg, anatomie en vakdidactiek constructie en beroepsoriëntatie en beroepsleren. Daarnaast werk je aan praktijkopdrachten in het Skillslab. 
Net als in het tweede jaar verbreed je ook in het derde jaar je kennis en richt je jezelf steeds meer op het leren lesgeven. Je krijgt vakken als voeding en voedselveiligheid, anatomie, methodische activiteitenbegeleiding, werkveldoriëntatie en zelf te kiezen keuzevakken, bijv. Dienstverlening en Producten. Je kunt kiezen om je bevoegdheid voor Dienstverlening en Producten erbij te halen. 

In het derde jaar kies je een minor. Met een minor geef je smaak aan je opleiding! Het aanbod van minoren is groot. Het kan een minor zijn die je volgt met studenten van andere instituten, maar ook bijv. een minor die zich wat meer toespitst op jouw rol als leraar. Wat denk je van Omgaan met een diversiteit aan leerlingen en hun gedrag​, Filosofie en Ethiek of Burgerschap? Ook bestaat de optie om een minor in het buitenland te volgen.
In de afstudeerfase krijg je specifieke vakonderdelen, werk je aan je afstudeeronderzoek en loop je de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je wilt gaan werken. Je studeert af in de richting van het vmbo of het mbo. 
 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van de lerarenopleiding kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie (bve). Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie. 

 • Docent kapper
 • Docent apothekersassistent
 • Docent verpleegkunde
 • Docent zorg en welzijn in het vmbo

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Is er geen datum bekend voor een meeloopdag of is deze al volgeboekt? Neem dan contact met ons op: 08850 74300 of marcomflot@fontys.nl. Meeloopdagen zijn beschikbaar vanaf periode 2 (november). In de afsluitende periode 4 (vanaf mei) is er een beperkt aanbod aan meeloopdagen. Houd hier rekening mee.

Meer weten over de opleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

Wil je graag een gesprek met iemand van de voltijdopleiding Leraar Gezondheidszorg & Welzijn in Tilburg? Dat kan!

Je kunt een e-mail sturen naar opleidingscoördinator Yucata Lienga y.lienga@fontys.nl of bel haar op 0651858794.
Zij neemt dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Je wilt een hbo-opleiding gaan doen. Maar welke opleiding kies je? Een studie kiezen is soms best lastig. Gelukkig kunnen wij je helpen. Wij vinden het belangrijk dat jij een opleiding kiest die bij jou past. Wij bieden gemakkelijke tools om je te helpen bij je studiekeuze. Als je nog twijfelt, maar ook als je het nog niet helemaal weet.


Ouders en studiekeuze

Je kind zit in de bovenbouw van havo of vwo, of in het laatste jaar van het mbo en oriënteert zich op een vervolgstudie aan het hbo. Hoe werkt zo’n keuzeproces nu precies? Wat kun je als ouder doen om je kind daarin het beste te ondersteunen?

Leraar worden iets voor jou?

Doe de test

Neem contact op met Fleur of Lara (Tilburg)

e-mail Fleur e-mail Lara


Veelgestelde vragen

Heb je vragen over bijvoorbeeld stagelopen, je vooropleiding en het collegegeld? Of heb je een andere vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.

 

Locatie en contact lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn