Sprint naar content

Leraar Duits

 • 4 jaar
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg, Sittard

Agenda

 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • En meer...

Gaat de Duitse taal jou gemakkelijk af? Wil je de taal vloeiend spreken en alles weten over de Duitse cultuur? Lijkt het je leuk om deze kennis over te brengen op anderen? Om een leraar te zijn die dat begrijpelijk en inspirerend doet? Dan is de lerarenopleiding Duits iets voor jou!

Over de opleiding

Tijdens de opleiding Leraar Duits ga jij de uitdaging aan om de Duitse taal makkelijk uit te leggen. Naamvallen, geslachten en samengestelde woorden kennen voor jou geen geheimen meer. Met een goede combinatie van theorie en praktijk leren wij je wat je nodig hebt om een goede docent Duits te worden. De kennis van de Duitse taal, cultuur en geschiedenis, én de vaardigheden voor krachtig leraarschap. Met aandacht voor jouw ontwikkeling. Word de leraar die het vak Duits voor leerlingen ‘ganz toll’ maakt!

Na deze hbo bacheloropleiding ben je tweedegraads lesbevoegd.
De opleiding is er in: voltijd | (verkort) deeltijd 

Waarom Leraar Duits bij Fontys?

 • Studiereizen en studeer- en stagemogelijkheden in Duitstalig gebied
 • Gevarieerde projecten met Nederlandse en Duitse scholen
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie
 • De meest veelzijdige lerarenopleider van Nederland
 

Wat ga je leren?

Duits studeren bij Fontys betekent dat je de taal op hoog niveau leert spreken en begrijpen. De meeste vakken zijn in het Duits, behalve generieke en vakoverstijgende vakken, zoals beroepsvorming. Je vormt de juiste beroepshouding en leert de praktijk tijdens stages. Je ontwikkelt de nodige pedagogische en (vak)didactische vaardigheden. Zo kun je jouw kennis van het Duits enthousiast en begrijpelijk overbrengen.

 • Alles over de Duitse taal, cultuur en literatuur
 • Je leert goed lesgeven, eigen lesmateriaal ontwerpen en leerlingen begeleiden
 • Communicatieve vaardigheden, kennis overdragen, functioneren in een schoolorganisatie
 • Je wordt breed opgeleid voor het tweedegraads werkveld: mbo, vmbo en onderbouw havo/vwo
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Je opleiding is net als het onderwijs elke dag anders. Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding Duits:

 • Het ene moment zit je in de collegezaal.
 • Het volgende moment zit je in Duitsland.
 • En een ander moment sta je voor de klas op de stageschool.
 • Je voert opdrachten alleen uit, maar je werkt ook met medestudenten aan een project.Bij 'Opbouw' vind je per locatie meer informatie over de contacturen en inhoud van de opleiding.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
2,9 gemiddeld, 16 respondenten
3,5 gemiddeld, 143 respondenten
Aantal eerstejaars
 
9
10
Door naar het tweede jaar
 
65%
64%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 44%
32%
 
HBO-bachelor of hoger 53%
38%
Doorstuderen
 
14%
23%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
100%
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 16 respondenten
3,5 gemiddeld, 143 respondenten
Aantal eerstejaars
 
8
10
Door naar het tweede jaar
 
Geen data
64%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 25%
32%
 
HBO-bachelor of hoger 39%
38%
Doorstuderen
 
Geen data
23%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
100%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Instroombaar met Duitse taal en cultuur

Economie & Maatschappij

Instroombaar met Duitse taal en cultuur

Natuur & Gezondheid

Instroombaar met Duitse taal en cultuur

Natuur & Techniek

Instroombaar met Duitse taal en cultuur

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 

Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?

Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma

Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding met een in het buitenland behaald diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Je vindt onze contactgegevens onderaan deze pagina.

Kopopleiding

Ben jij al (bijna) afgestudeerd of is het minder dan zeven jaar geleden dat jij je hbo- of wo-getuigschrift behaalde in een vak aanverwant aan een schoolvak? Met de kopopleiding (voltijd) kun je bij de Fontys Lerarenopleiding in Tilburg in één jaar je bevoegdheid behalen. 

 

Placeholder for Fontys video
Studenten vertellen
"Studeren aan een Duitse universiteit is de beste beslissing ooit!"
Lees het verhaal van student Hedwig van Doorn (Tilburg) >>

"Het draait allemaal om de waardering"
Lees het verhaal van student Maureen Dorssers (Sittard) >>
 

Opbouw

Je kunt de voltijd opleiding Leraar Duits volgen in Tilburg of Sittard. Informatie over de opzet en inhoud van deze opleiding vind je hieronder per locatie en studiejaar. 

Sittard

 • Accenten op de gebieden EU-regio, taalbeheersing en digitaal onderwijs
 • Zeer praktijkgericht: veel vakdidactiek wordt door Fontys docenten op een middelbare school gegeven. Studenten passen de theorie direct toe
 • Hoofdfase: vier maanden stage of studeren in Duitstalig gebied
 • Afstudeerfase: Keuzeprofielen zoals Educational Needs, Vakverbreding of Ontwerpen van onderwijs
 • Kleinschalige opleiding op loopafstand van het station
 • Even winkelen of borrelen Duitsland? Zo geregeld: de Duitse grens ligt op 5 minuten

Kijk of de opleiding bij je past. Scroll door de agenda van een student, volg proefcolleges en maak opleidingsspecifieke opdrachten.

Open de Sneakpreview
Maandag t/m vrijdag

Het eerste jaar (de 'propedeuse') van de lerarenopleiding Duits is als volgt verdeeld:  

 • 40 procent theorie
 • 40 procent zelfstudie
 • 20 procent praktijk

In het eerste jaar staan de Duitse taal en cultuur centraal. Zo ga je aan de slag met mondelinge en schriftelijke communicatie, grammatica en woordenschat. Ook kennis van land, de samenleving en jeugdliteratuur komen aan bod. Verder leer je bij vakdidactiek hoe je je kennis goed overbrengt. Je krijgt bovendien direct de mogelijkheid om het geleerde toe te passen in de schoolpraktijk. Eerst tijdens een snuffelstage op een middelbare school en vervolgens tijdens je eerste grotere schoolstage. Al het vakonderwijs vindt in het Duits plaats. In blokken van enkele weken werk je aan een vak.

In het tweede jaar vergroot je je kennis van de Duitse taal en cultuur. Ook andere Duitstalige landen komen aan bod. Je krijgt onderwerpen als de geografie van het taalgebied, historische aspecten, het politieke, sociale en culturele leven en muziek en film. Tijdens vakdidactiek leer je hoe je zelf lesmateriaal maakt en hoe je met de lesmethodes Duits van middelbare scholen werkt.
Tijdens het derde studiejaar loop je vier maanden stage in een Duitstalig gebied. Zo dompel je echt onder in de Duitse taal en cultuur. Hoe je deze stage invult, is grotendeels aan jou. Denk aan studeren aan een Duitse universiteit of zelf lesgeven op een Oostenrijkse school. Je kunt immers zelf kiezen naar welk Duitstalig land je gaat. Het buitenlandverblijf is niet alleen een heel belangrijke, maar zeker ook een erg leuke ervaring tijdens je studie.
Je loopt het hele vierde jaar stage in het voortgezet onderwijs of in het mbo. Je hebt zelf invloed op welke school en bij welk schooltype je deze stage loopt. Daarnaast voer je je afstudeerpraktijkonderzoek uit. Je kiest hiervoor een praktijkgericht onderwerp dat past bij de school, je leerlingen en jezelf. Je voert het onderzoek uit op je stageschool. Daarnaast kies je een keuzeprofiel, bijvoorbeeld Educational Needs, Vakverbreding (je volgt dan vakken bij een lerarenopleiding van een ander vak) of Ontwerpen van onderwijs.   

Tilburg

 • In het derde studiejaar studeer je vier maanden aan een Duitse hogeschool of universiteit
 • Elke periode een excursie of activiteit
 • Kies een minor die bij je past
 • Maandag: 08:30 - 17:30 uur
 • Dinsdag: 08:30 - 13:00 uur*
 • Woensdag: 08:30 - 13:00 uur*
 • Donderdag: 08:30 - 13:00 uur*
 • Vrijdag: 08:30 - 17:30 uur

* Houd er rekening mee dat je sommige perioden op deze dagen mogelijk ook in de middag college(s) moet volgen. Wanneer je stageloopt, ben je de gehele dag aanwezig.

Contactdagen en -tijden onder voorbehoud van wijzigingen.

Het eerste jaar van de lerarenopleiding Duits is zo verdeeld: 

 • 804 uur zelfstudie 
 • 700 uur theorie 
 • 176 uur praktijk 

In het eerste jaar staan de Duitse taal en cultuur centraal. Je gaat aan de slag met jeugdliteratuur en leert die kennis over te brengen. Je leert de verschillende onderdelen van de Duitse taal: mondelinge en schriftelijke vaardigheden, grammatica en woordenschat.

In het tweede jaar vergroot je je kennis van de Duitse taal en cultuur. Je krijgt onderwerpen als de geografie van het taalgebied, historische aspecten, het politieke, sociale en culturele leven en (jeugd)literatuur.   
Om de taal op voldoende niveau te leren spreken, studeer je tijdens het derde studiejaar vier maanden aan een Duitse hogeschool of universiteit. Het buitenlandverblijf is niet alleen een heel belangrijke, maar zeker ook een erg leuke ervaring tijdens je studie!
In het vierde jaar kies je voor een afstudeerrichting. Hiermee specialiseer je je voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo / vwo) of het beroepsonderwijs (vmbo / mbo). Je krijgt specifieke vakonderdelen, werkt aan je afstudeeronderzoek en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je gaat werken. Maar na de opleiding ben je bevoegd voor het gehele tweedegraads werkveld.

Wil je weten welke vakken je allemaal volgt tijdens de opleiding? Bij welke bekwaamheden welke vakken horen? Hoe deze vakken eruitzien en hoeveel studiepunten je hiervoor krijgt?

Bekijk de studiegids
 
 

Na je opleidingWerken in deze beroepen

Met deze Bachelor of Education (BEd) in het vak Duits kun je zowel binnen als buiten het onderwijs werken: 

 • als docent Duits met tweedegraads lesbevoegdheid: voor beroepsonderwijs vmbo/mbo, onderbouw havo/vwo, volwasseneneducatie
 • als ontwikkelaar van centrale examens Duits voor het (voorbereidend) beroepsonderwijs
 • bij (semi)overheidsinstellingen of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • bij particuliere instellingen, zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladenDoorstuderen

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Proefstudeerdag Lerarenopleiding Tilburg (voltijd) | Tilburg
27 nov 2024 09:45 - 15:00
Programma

Een goede manier om te onderzoeken of het beroep van docent bij je past is door deel te nemen aan een proefstudeerdag. Tijdens de proefstudeerdag krijg je algemene informatie over de lerarenopleiding en het docentschap. Je wordt uitgedaagd na te denken over je motivatie voor het beroep van leraar. Welke kwaliteiten heb je daarvoor nodig en hoe passen jouw kwaliteiten bij het docentschap?

Wil je ook graag een goed beeld hebben van een specifieke lerarenopleiding (bijvoorbeeld Engels, Geschiedenis of Wiskunde), dan kun je deelnemen aan een meeloopdag. Hierbij loop je een dagje mee met de opleiding en krijg je ook vakinhoudelijke informatie over deze specifieke lerarenopleiding.

Programma

09.45 uur:
Verzamelen bij receptie gebouw P1. Je wordt hier opgehaald door Irene van Loon en Younes el Waffaoui voor het ochtendprogramma.

10.00 uur:
Ontvangst met koffie en thee.

10.10 uur:
De lerarenopleiding: wie zijn we, waar zijn we als we niet online zijn, welke opleidingen en opleidingsvarianten bieden wij aan?

10.30 uur:
Proefcollege APV

11.45 uur:
Lunchpauze in de kantine

12.30 uur:
Welke kwaliteiten zie jij in jezelf en zien anderen in jou? Hoe passen die bij het docentschap?

13.45 uur:
Motivatie voor beroep: hoe zie jij het onderwijs van de toekomst, jouw rol en toegevoegde waarde daarin? Hoe kom je tot je keuze voor dit beroep, welke activiteiten kun je ondernemen om te komen tot een bewuste en onderbouwde keuze? Wat/wie heb je verder nodig om je keuze te maken, wat wordt voor jou de volgende stap?

14.45 uur:
Evaluatie. Graag weten wij wat je van deze dag vond, welke tops en tips jij voor ons hebt.

15.00 uur:
De dag wordt afgesloten met een rondleiding door het gebouw om de sfeer te proeven bij de lerarenopleidingen.

Proefstudeerdag Lerarenopleiding Tilburg (voltijd) | Tilburg
11 feb 2025 09:45 - 15:00
Programma

Een goede manier om te onderzoeken of het beroep van docent bij je past is door deel te nemen aan een proefstudeerdag. Tijdens de proefstudeerdag krijg je algemene informatie over de lerarenopleiding en het docentschap. Je wordt uitgedaagd na te denken over je motivatie voor het beroep van leraar. Welke kwaliteiten heb je daarvoor nodig en hoe passen jouw kwaliteiten bij het docentschap?

Wil je ook graag een goed beeld hebben van een specifieke lerarenopleiding (bijvoorbeeld Engels, Geschiedenis of Wiskunde), dan kun je deelnemen aan een meeloopdag. Hierbij loop je een dagje mee met de opleiding en krijg je ook vakinhoudelijke informatie over deze specifieke lerarenopleiding.

Programma

09.45 uur:
Verzamelen bij receptie gebouw P1. Je wordt hier opgehaald door Irene van Loon en Younes el Waffaoui voor het ochtendprogramma.

10.00 uur:
Ontvangst met koffie en thee.

10.10 uur:
De lerarenopleiding: wie zijn we, waar zijn we als we niet online zijn, welke opleidingen en opleidingsvarianten bieden wij aan?

10.30 uur:
Proefcollege APV

11.45 uur:
Lunchpauze in de kantine

12.30 uur:
Welke kwaliteiten zie jij in jezelf en zien anderen in jou? Hoe passen die bij het docentschap?

13.45 uur:
Motivatie voor beroep: hoe zie jij het onderwijs van de toekomst, jouw rol en toegevoegde waarde daarin? Hoe kom je tot je keuze voor dit beroep, welke activiteiten kun je ondernemen om te komen tot een bewuste en onderbouwde keuze? Wat/wie heb je verder nodig om je keuze te maken, wat wordt voor jou de volgende stap?

14.45 uur:
Evaluatie. Graag weten wij wat je van deze dag vond, welke tops en tips jij voor ons hebt.

15.00 uur:
De dag wordt afgesloten met een rondleiding door het gebouw om de sfeer te proeven bij de lerarenopleidingen.

Proefstudeerdag Lerarenopleiding Tilburg (voltijd) | Tilburg
31 mrt 2025 09:45 - 15:00
Programma

Een goede manier om te onderzoeken of het beroep van docent bij je past is door deel te nemen aan een proefstudeerdag. Tijdens de proefstudeerdag krijg je algemene informatie over de lerarenopleiding en het docentschap. Je wordt uitgedaagd na te denken over je motivatie voor het beroep van leraar. Welke kwaliteiten heb je daarvoor nodig en hoe passen jouw kwaliteiten bij het docentschap?

Wil je ook graag een goed beeld hebben van een specifieke lerarenopleiding (bijvoorbeeld Engels, Geschiedenis of Wiskunde), dan kun je deelnemen aan een meeloopdag. Hierbij loop je een dagje mee met de opleiding en krijg je ook vakinhoudelijke informatie over deze specifieke lerarenopleiding.

Programma

09.45 uur:
Verzamelen bij receptie gebouw P1. Je wordt hier opgehaald door Irene van Loon en Younes el Waffaoui voor het ochtendprogramma.

10.00 uur:
Ontvangst met koffie en thee.

10.10 uur:
De lerarenopleiding: wie zijn we, waar zijn we als we niet online zijn, welke opleidingen en opleidingsvarianten bieden wij aan?

10.30 uur:
Proefcollege APV

11.45 uur:
Lunchpauze in de kantine

12.30 uur:
Welke kwaliteiten zie jij in jezelf en zien anderen in jou? Hoe passen die bij het docentschap?

13.45 uur:
Motivatie voor beroep: hoe zie jij het onderwijs van de toekomst, jouw rol en toegevoegde waarde daarin? Hoe kom je tot je keuze voor dit beroep, welke activiteiten kun je ondernemen om te komen tot een bewuste en onderbouwde keuze? Wat/wie heb je verder nodig om je keuze te maken, wat wordt voor jou de volgende stap?

14.45 uur:
Evaluatie. Graag weten wij wat je van deze dag vond, welke tops en tips jij voor ons hebt.

15.00 uur:
De dag wordt afgesloten met een rondleiding door het gebouw om de sfeer te proeven bij de lerarenopleidingen.

Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Let op: Meld je aan voor de lesplaats (Sittard of Tilburg) waar jij wilt gaan studeren, zodat je de juiste opleidingsinformatie ontvangt. Houd er rekening mee dat er variaties kunnen zijn in onderwijsmethoden en programma's tussen de
verschillende lesplaatsen. Zorg dat je je keuze baseert op jouw specifieke voorkeuren en behoeften.
Is er geen datum bekend voor deze meeloopdag of is deze vol? Mail voor Sittard lero-sittard@fontys.nl en voor Tilburg marcomflot@fontys.nl.

Meer weten over de opleiding Leraar Duits

Wil je graag een gesprek met iemand van de voltijdopleiding Leraar Duits? Dat kan!

Stuur een e-mail en wij nemen contact met je op:

Sittard

Opleidingscoördinator Sittard: Corinne Struijs, c.struijs@fontys.nl

Tilburg

Opleidingscoördinator Thomas Schollen, t.schollen@fontys.nl  

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Je wilt een hbo-opleiding gaan doen. Maar welke opleiding kies je? Een studie kiezen is soms best lastig. Gelukkig kunnen wij je helpen. Wij vinden het belangrijk dat jij een opleiding kiest die bij jou past. Wij bieden gemakkelijke tools om je te helpen bij je studiekeuze. Als je nog twijfelt, maar ook als je het nog niet helemaal weet.

Lees alles over studie kiezen


Ouders en studiekeuze

Je kind zit in de bovenbouw van havo of vwo, of in het laatste jaar van het mbo en oriënteert zich op een vervolgstudie aan het hbo. Hoe werkt zo’n keuzeproces nu precies? Wat kun je als ouder doen om je kind daarin het beste te ondersteunen?

Informatie voor ouders

Meer over de opleidingslocatie

Benieuwd naar hoe het is om te studeren aan de opleiding in Tilburg of Sittard?

Fontys Lerarenopleiding in Sittard (FLOS) Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT)

Neem contact op met student (Tilburg)

Volgt in het nieuwe studiejaar

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over bijvoorbeeld stagelopen, je vooropleiding en het collegegeld? Ben je benieuwd naar onze andere educatieve opleidingen? Of heb je een andere vraag?

Kijk bij onze veelgestelde vragen