Sprint naar content

Docent Theater

Docent Theater

Jouw opleiding

Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.

Zo ziet je studie eruit

We zijn praktijkgericht zodat je veel bezig bent met theater maken, toneel spelen en lesgeven. Dit betekent óók samen de slappe lach hebben om je fouten, keer op keer opnieuw proberen en nieuwe kanten van jezelf ontdekken. Natuurlijk krijg je ook theorielessen.

Twee studenten voeren act op in het theater
  • improvisatie, beweging, stem, koor, dramaturgie, speldidactiek, onderwijskunde en spelcoaching

  • Veel praktijkervaring via opdrachten en stages in het werkveld

  • Zelfstandig werken, samenwerken, doorzetten en grenzen verleggen

Opbouw van de komende vier jaar Docent Theater

Bij Docent Theater in Tilburg werk je in leergemeenschappen. Je leert samen met betrokken docenten, je medestudenten en met experts uit het werkveld . Je maakt theater, geeft les en legt verbindingen tussen mensen. De bacheloropleiding duurt 4 jaar en bestaat uit verschillende projecten, vaak gefocust op een specifieke doelgroep, vaardigheid, of thema. Je combineert jouw creativiteit met een vaktechnische basis om jouw visie op educatie en theater te onderzoeken en op de vloer te zetten.

Jaar 1
Tilburg

Jaar 1

Je weken bestaan uit 22 uur les en 18 uur zelfstudie. Elk jaar heeft drie projecten in het teken staan van spelen, theater maken en lesgeven. Je gaat spelend leren: veel zelf spelen en een zelfportret maken. Ook maak je één les en deze geef je in het voortgezet onderwijs. Je maakt een kleine voorstelling tijdens Makerslab. Tijdens de projecten werk en onderzoek je samen met je klasgenoten. Je maakt kennis met jezelf als speler, docent en theatermaker. Je krijgt les in improvisatie, beweging, stem, koor en dramaturgie.

Jaar 2
Tilburg

Jaar 2

Je gaat je meer verdiepen. Praktijkervaring doe je op door met een klasgenoot stage te lopen in het voortgezet onderwijs. Je maakt ook een voorstelling maken met een klein groepje. In de laatste periode speel je in voorstellingen waarbij je samenwerkt met verschillende theatergezelschappen. Vakken die je krijgt: speldidactiek, onderwijskunde, leer- en adolescentiepsychologie, spel, stem, beweging, intervisie en dramaturgie.

Jaar 3
Tilburg

Jaar 3

Je vormt je eigen visie op het vak van theater maken en lesgeven. Tijdens de gehele opleiding doe je veel praktijkopdrachten. Daarnaast loop je stage. Wat je precies gaat doen is per werkplek verschillend. Tijdens de stages oefen je bijvoorbeeld het lesgeven, begeleid je spelers, speel je in een productie of regisseer je. Je hebt de controle over je eigen leerproces. Stagelopen in het buitenland is ook een mogelijkheid!

Jaar 4
Tilburg

Jaar 4

Het afstudeertraject bestaat uit een stage, bijvoorbeeld op een centrum voor de kunsten, bij een professioneel theatergezelschap, op een middelbare school of bij een amateurtoneelgroep. Daarnaast doe je een praktijkgericht onderzoek waarin je jouw visie op theatereducatie verder ontwikkelt.

Ervaringen van studenten

Educatie reikt verder dan alleen lesgeven op middelbare en theaterscholen

Sophie

Student, jaar 3

Het fijnste aan de opleiding, vind ik de breedte. Spel, regie én docentschap. Je kan er heel veel mee. Ik dacht eerst altijd dat je alléén gaat lesgeven op een school of bij een club, maar je kan op veel meer plekken terechtkomen.

Maken en educatie komen hier veel samen. Ik heb samengewerkt met scholieren van het voortraject van de dansopleiding hier. Dat was heel tof, want ik maakte een voorstelling én ik moest mijn educatie skills inzetten. Het waren namelijk wel al performers, maar nog geen acteurs. Die combinatie vond ik heel tof.

We hebben ook ooit eens met onze klas twee dagen lang een basisschool overgenomen en daar een ervaring gemaakt voor groep 3 leerlingen. Theater in de klas dus, waarbij wij als groep even de school kwamen overnemen. Het is dus niet alleen ín de theaters te doen, maar ook daarbuiten.

Een fijne veilige plek, waar ik mijn eigen makerschap kan ontdekken

Charlotte

Student, jaar 1

Ik heb eerst audities gedaan voor musicaltheater- en toneelopleidingen. Ik was een beetje bang voor het woord docent. Een vriendin van mij studeerde al hier bij Docent Theater en heeft mij overtuigd dat docentschap en makerschap dicht bij elkaar liggen. Mocht je jezelf nou vooral als speler zien, weet dat ook jij de potentie hebt een maker en docent te worden. Het verbreedt juist je pallet! Als regisseur ben je feitelijk aan het doceren, je werkt met mensen en je geeft hen spelinstructies.De opleiding biedt een mix van stuctuur en vrijheid. Je wordt gekaderd vrijgelaten en gedoseerd geïnstrueerd. In het eerste jaar maken alle studenten alles voor het eerst met elkaar mee. We helpen elkaar en vragen elkaar om advies. Dat is ook het advies ��. Hoe meer je je hiervoor openstelt, hoe beter je je ontwikkelt.Na mijn studie wil ik graag gaan werken in een Locatietheater collectief dat zelf maakt en speelt, en dan vooral op rare locaties. En ik zie mezelf ook lesgeven. Daar ben ik niet meer bang voor, ik ben er nieuwsgierig naar.

Deadline: 26 mei 2025

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Docent Theater

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • Aanmelden

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink.

    Studielink
  • Toelating

    Voor deze opleiding doe je eerst een assessment. Meer info staat bij Toelating & Aanmelden.

    Studielink
    Let op: Pas als je dit succesvol hebt afgerond, kun je worden toegelaten.
  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Open dag/ avond

Kom naar de Open dag/ avond en ontdek of deze opleiding bij je past. Praat met studenten en docenten, check het programma en meld je aan!

Open dag

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Tilburg