
Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.
We zijn praktijkgericht zodat je veel bezig bent met theater maken, toneel spelen en lesgeven. Dit betekent óók samen de slappe lach hebben om je fouten, keer op keer opnieuw proberen en nieuwe kanten van jezelf ontdekken. Natuurlijk krijg je ook theorielessen.
Bij Docent Theater in Tilburg werk je in leergemeenschappen. Je leert samen met betrokken docenten, je medestudenten en met experts uit het werkveld . Je maakt theater, geeft les en legt verbindingen tussen mensen. De bacheloropleiding duurt 4 jaar en bestaat uit verschillende projecten, vaak gefocust op een specifieke doelgroep, vaardigheid, of thema. Je combineert jouw creativiteit met een vaktechnische basis om jouw visie op educatie en theater te onderzoeken en op de vloer te zetten.
Je weken bestaan uit 22 uur les en 18 uur zelfstudie. Elk jaar heeft drie projecten in het teken staan van spelen, theater maken en lesgeven. Je gaat spelend leren: veel zelf spelen en een zelfportret maken. Ook maak je één les en deze geef je in het voortgezet onderwijs. Je maakt een kleine voorstelling tijdens Makerslab. Tijdens de projecten werk en onderzoek je samen met je klasgenoten. Je maakt kennis met jezelf als speler, docent en theatermaker. Je krijgt les in improvisatie, beweging, stem, koor en dramaturgie.
Je gaat je meer verdiepen. Praktijkervaring doe je op door met een klasgenoot stage te lopen in het voortgezet onderwijs. Je maakt ook een voorstelling maken met een klein groepje. In de laatste periode speel je in voorstellingen waarbij je samenwerkt met verschillende theatergezelschappen. Vakken die je krijgt: speldidactiek, onderwijskunde, leer- en adolescentiepsychologie, spel, stem, beweging, intervisie en dramaturgie.
Je vormt je eigen visie op het vak van theater maken en lesgeven. Tijdens de gehele opleiding doe je veel praktijkopdrachten. Daarnaast loop je stage. Wat je precies gaat doen is per werkplek verschillend. Tijdens de stages oefen je bijvoorbeeld het lesgeven, begeleid je spelers, speel je in een productie of regisseer je. Je hebt de controle over je eigen leerproces. Stagelopen in het buitenland is ook een mogelijkheid!
Het afstudeertraject bestaat uit een stage, bijvoorbeeld op een centrum voor de kunsten, bij een professioneel theatergezelschap, op een middelbare school of bij een amateurtoneelgroep. Daarnaast doe je een praktijkgericht onderzoek waarin je jouw visie op theatereducatie verder ontwikkelt.
Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.
Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.
We helpen je graag verder.