Sprint naar content

Commerciële Economie - Johan Cruyff Academy Tilburg

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Agenda

 • Open dagen
 • Ga (online) proefstuderen
 • En meer...

Ben jij een topsporter en wil je een studie sportmarketing volgen? Speciaal voor topsporters biedt de Johan Cruyff Academy Tilburg je de mogelijkheid om tijdens je sportcarrière in vier jaar een hbo-diploma Commerciële Economie te behalen.

Over de opleiding

Tijdens je studie staat alles in teken van sportmarketing in de sportbusiness. En dat gaat breed: van voetbal, hockey en wielrennen tot eSports, van sportbonden zoals de KNVB en KNHS, tot sponsoren en foundations, van sportmarketingbureaus tot sportmerken, van evenementen tot verenigingen, nationaal en internationaal. We spelen in op actuele onderwerpen. Praktijkgericht en innovatief onderwijs in combinatie met jouw topsportersmentaliteit zorgt ervoor dat jij na 4 jaar klaar bent voor de dynamische sportwereld. De opleiding is zo ingericht dat topsport en studeren prima samen gaan.

De drie Johan Cruyff Academies in Tilburg, Amsterdam en Groningen, werken onderling samen en maken met de Johan Cruyff Colleges (mbo) en het Johan Cruyff Institute (masters en cursussen) deel uit van een internationaal academisch 'Cruyff Educatief netwerk'. Voor meer informatie over de Johan Cruyff Academies en het netwerk kun je kijken op cruyffacademy.nl

Waarom de Johan Cruyff Academy Tilburg?

 • Een flexibele opleiding op maat die past in jouw trainings- en wedstrijdschema
 • Persoonlijk, kleinschalig en coachend onderwijs met sportminded docenten die betrokken zijn bij jouw topsport en studie
 • Onderwijs met volledige focus op de sportwereld vanaf het eerste studiejaar
 • Werken aan vraagstukken voor echte opdrachtgevers uit het werkveld
 • Expertise en netwerk: het Cruyff Educatief netwerk bestaat al 20 jaar
 

Wat ga je leren?

Bij Johan Cruyff Academy Tilburg staat alles in het teken van sport in combinatie met economie. Je wordt opgeleid tot professional op het gebied van marketing en sales in de sportbusiness. Je leert over de interactie tussen sportorganisaties en -merken en hun stakeholders. En hoe deze kan worden versterkt met branding, marketing en sponsoring. Ook komt het omgaan met grote commerciële belangen aan bod.

Daarnaast krijg je inzicht in hoe je als sportmarketeer inspeelt op klantbehoeften, of hoe je behoeften creëert door het ontwikkelen van producten of diensten die aansluiten bij de klantvraag.

Tijdens jouw maatwerk studieprogramma werk je aan de vaardigheden waaronder samenwerken, onderzoeken, plannen en organiseren, commercieel denken, presenteren en verkopen. Vervolgens pas je jouw kennis en vaardigheden direct toe in projecten met vraagstukken van uiteenlopende opdrachtgevers uit de praktijk. Daarmee krijg je inzicht in diverse beroepen zoals (digital) sportmarketeer, accountmanager, projectmanager en eventmanager.

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Alumnus Danielle van de Donk, speelster bij het Nederlands Elftal en Olympique Lyon

"Alles wordt op de opleiding persoonlijk aangepast om mijn topsport optimaal te houden. Bovendien neem ik mijn discipline vanuit de topsport mee in mijn studie"
 

Hoe ziet je week eruit?

De Johan Cruyff Academy Tilburg levert een hoogwaardige en flexibele opleiding op maat, waarbij je studeren combineert met je topsportcarrière. Je kunt je studieprogramma's afstemmen op je trainings- en wedstrijdschema's. Studieonderdelen kun je zelfstandig doen of met behulp van internet. Denk hierbij aan videocolleges en online lesmateriaal.

We vinden het heel belangrijk dat onze studenten niet alleen online contact houden, maar ook onderling persoonlijk contact hebben. Dat geldt zowel voor het contact met je medestudenten als voor het contact met je docenten. Daarom zorgen we voor een goede mix van online en offline onderwijs. We noemen dat 'blended learning'. Straks volg je bijvoorbeeld een deel van de colleges vanuit je eigen studeerkamer en voor het andere deel ben je welkom op de campus.

Hoe ziet dat er ongeveer uit? Kijk hieronder de video!

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Wat houdt blended learning in

 • Theorie volg je online, via kennisclips of kennislessen van een docent
 • Werkcolleges vinden plaats op school met je medestudenten en docenten
 • 1-op-1 gesprekken met je docent kunnen zowel online als op school plaatsvinden

 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 454 respondenten
3,6 gemiddeld, 5742 respondenten
Aantal eerstejaars
 
363
228
Door naar het tweede jaar
 
67%
69%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 37%
42%
 
HBO-bachelor of hoger 43%
47%
Doorstuderen
 
13%
18%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
84%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Dit overzicht geeft de cijfers van alle Commerciële Economie opleidingen van Fontys weer en is daarmee niet een op een te vergelijken met de Johan Cruyff Academy Tilburg.
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding en 21+?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Intakegesprek voor topsporters
Selectie voor deze opleiding vindt plaats tijdens een verplicht Intakegesprek (gecombineerd met het studiekeuzecheckgesprek). Voor deze opleiding moet je deel uitmaken van de nationale top in jouw sport in jouw leeftijdsklasse én gemotiveerd te zijn om deze studie te volgen.

Voor het verplichte intakegesprek moet je een intakeformulier invullen. Stuur een e-mail naar cruyffacademy@fontys.nl en wij mailen het je.

Wanneer zien we jou als een topsporter?
Als je een NOC*NSF-status A, HP, B, NT, BT hebt en/of je deel uitmaakt van de nationale top in jouw sport in jouw leeftijdsklasse.

Topsporter zonder NOC-status?
Ben je een topsporter zonder officiële NOC-status?
Neem dan contact met ons op via 08850 77222 of mail naar cruyffacademy@fontys.nl

 

Placeholder for Fontys video
Een deel van de colleges wordt opgenomen. Zo kun je tijdens een trainingskamp de lessen buiten school(tijden) alsnog volgen."
 

Opbouw

Opbouw van Commerciële Economie aan de Johan Cruyff Academy Tilburg:

In het eerste jaar maak je (in overleg met je studiecoach) je eigen rooster die zo optimaal mogelijk past bij jouw trainingsschema. Het aantal contacturen in de week varieert tussen de 16 en 20 uur. Op schooldagen heb je kennislessen, vaardighedenworkshops, Engels, SPECO pro en werk je aan projecten. We nemen een deel van de colleges op. Ook kun je colleges online bij te wonen als je vanwege reisafstand in combinatie met je trainingsschema fysiek niet op school kunt zijn. Op die manier kun je tijdens een trainingskamp de lessen buiten school(tijden) alsnog volgen. In de werkcolleges, die wel klassikaal zijn, pas je de theorie toe in diverse sportcases.

Dit studiejaar staan de volgende onderwerpen centraal: sportmarketing, sales en accountmanagement, online marketing en sportmanagement.

De kennislessen en vaardighedenworkshops worden in de klas gegeven door docenten. Daarna ga je in de projecturen samen met je projectgroep onder begeleiding van je coach aan de slag. Daarin gebruik je de kennis en vaardigheden uit de lessen. Doordat de opleiding persoonlijk en coachend onderwijs biedt, staan docenten en studenten dicht bij elkaar. Dit betekent goede begeleiding en alle ruimte voor jouw vragen.

Verder krijg je regelmatig gastlessen van oud-studenten en andere professionals uit de sportwereld. Ook bezoeken we sportorganisaties en grote sportevenementen.

Met het vak SPECO pro ontwikkel je soft skills zoals bijvoorbeeld: plannen en organiseren en het geven en ontvangen van feedback. Verder vergroot je jouw kennis van de sportwereld.

Naarmate je verder komt in de opleiding krijg je meer verantwoordelijkheid en regie over jouw eigen leerproces. Zo leer je steeds zelfstandiger werken.

In het tweede jaar kom je meer te weten over social marketing en activatie. Je werkt in een project van een betaald voetbalorganisatie. Onderwerpen die centraal staan zijn sportsponsoring, sportevents, fanengagement en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

In de tweede helft van het tweede jaar ga je stage lopen of een minor volgen.

Werken op een stageplek is de perfecte manier om het werkveld van de sportmarketeer te leren kennen. Je loopt stage bij een (sport)organisatie naar keuze. Een stage in het buitenland is ook mogelijk. Bij het vinden van een stageplek kun je rekenen op het uitgebreide netwerk van oud-studenten en andere professionals in de sport.

Ook kun je kiezen om eerst een minor te volgen binnen of buiten Fontys of zelfs in het buitenland bij een van onze partneruniversiteiten.

In het derde jaar ga je het eerste half jaar stage lopen als je in het tweede jaar een minor hebt gevolgd. En als je in het tweede jaar al op stage bent geweest dan volg je een minor naar keuze.

In de tweede helft van het derde jaar ga je je verder specialiseren in de richting van jouw interesses. In de projecten leer je over business modelling, consumentengedrag en strategische marketing.

Het laatste jaar staat in het teken van afstuderen. In het begin van dit jaar ga je jezelf verder specialiseren in een bepaald kennisgebied, zodat je jezelf verder kunt ontwikkelen in een richting waarin jouw interesses liggen. Dit doe je door te werken aan vraagstukken in de praktijk bij een afstudeerorganisatie naar keuze.

 
 

Na je opleiding

Na vier jaar ga je de arbeidsmarkt op met jouw eigen inside kennis van de topsport, aangevuld met actuele kennis van sportmarketing, sponsoring en andere vakgebieden binnen de sportbusiness.

Je kunt na je topsportcarrière aan de slag als:

 • (Digital) sportmarketeer
 • Accountmanager
 • Eventmanager
 • Sportmanager
 • Productmanager
 • Manager sponsoring
 • Sportbeleidsmedewerker
 • Verenigingsadviseur
 
Placeholder for Fontys video
Heel fijn om een opleiding te doen die totaal meedacht met topsport."

Lees hier het verhaal van oud-student Ireen van den Assem

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis, meld je aan voor een open dag en kom meelopen of proefstuderen. Houd onze website goed in de gaten voor nieuwe datums. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Meelopen Commerciële Economie - Johan Cruyff Academy | Tilburg
10 jun 2024 11:00 - 13:15
Programma
nog 5 plaatsen
Ben jij een topsporter en wil je ervaren hoe het is om te studeren bij Johan Cruyff Academy? Word dan student voor een dag! Je volgt tijdens deze meeloopdag een les van Johan Cruyff Academy. Zo krijg je een goed beeld van onze opleiding. Je kunt tijdens deze meeloopdag alle vragen stellen aan de studenten en docenten. Zij vertellen je dan hoe het is om bij Johan Cruyff Academy te studeren en hoe de opleiding eruitziet. We zien je graag bij deze meeloopdag!
Proefstuderen Commerciële Economie - Johan Cruyff Academy | Tilburg
26 jun 2024 13:30 - 17:30
Programma
nog 10 plaatsen
Als Johan Cruyff Academy student word je opgeleid tot sportmarketeer. Je volgt daarom de proefstudeerdag van SPECO Sportmarketing.

Na het ontvangst is er een korte introductie over de opleiding SPECO Sportmarketing. Daarna starten jullie met het ontwikkelen van een marketingplan, en een marketingcommunicatieplan. Docenten van de opleiding begeleiden je bij de opdracht. Ook krijg je meer informatie over het ontwikkelen van sponsoractiviteiten.

Natuurlijk is er ook ruimte om al jouw vragen te stellen en weet je na afloop alles wat je graag over de opleiding wil weten. We vragen je om voor deze dag je eigen laptop mee te nemen.
Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Commerciële Economie - Johan Cruyff Academy

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.

Kies in Studielink voor de opleiding B Commerciële Economie – SPECO Sportmarketing.

Stuur daarna een e-mail naar cruyffacademy@fontys.nl dat je je hebt aangemeld voor de opleiding.


Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.