Sprint naar content

Commerciële Economie - Johan Cruyff Academy Tilburg

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Open dag

 • Open dagen
 • Ga (online) proefstuderen
 • En meer...

Ben jij een topsporter en wil je een studie sportmarketing volgen? Speciaal voor topsporters biedt de Johan Cruyff Academy Tilburg je de mogelijkheid om tijdens je sportcarrière in vier jaar een hbo-diploma sportmarketing te behalen.

Over de opleiding

Tijdens je studie staat alles in teken van sportmarketing in de sportbusiness. En dat gaat breed: van nationaal tot internationaal, van evenementen tot verenigingen, van bonden tot sponsoren. We spelen in op actuele thema’s. Praktijkgericht en innovatief onderwijs in combinatie met jouw topsportersmentaliteit zorgt ervoor dat jij na 4 jaar klaar bent voor de dynamische sportwereld. De opleiding is zo ingericht dat topsport en studeren prima samen gaan.

De drie Johan Cruyff Academies in Tilburg, Amsterdam en Groningen, werken onderling samen en maken met de Johan Cruyff Colleges (mbo) en het Johan Cruyff Institute (masters en cursussen) deel uit van een internationaal academisch 'Cruyff netwerk'. Voor meer informatie over de Johan Cruyff Academies en het netwerk kun je kijken op cruyffacademy.nl

Waarom de Johan Cruyff Academy Tilburg?

 • Een flexibele opleiding op maat die past in jouw trainings- en wedstrijdschema
 • Docenten die sportminded, persoonlijk en betrokken zijn bij jouw topsport en studie
 • Personal Branding is hét programma voor studenten die zich willen onderscheiden en ontwikkelen naast de studie. Je leert jezelf profileren en 'branden'
 • Uitgebreide expertise en netwerk: het Cruyff netwerk bestaat al 20 jaar
 

Wat ga je leren?

Je leert hoe sportorganisaties inspelen op klantbehoeften of deze creëert door het ontwikkelen van producten die aansluiten bij de klantvraag. Hoe je sportbelangen in het oog houdt, merken en fans bij elkaar brengt. Iedere periode staat een ander beroep en thema centraal, zo krijg je een goed beeld van de business.

 • Flexibel studieprogramma op maat
 • Projectmatig werken met echte praktijkcases
 • Vaardigheden: samenwerken, onderzoeken, plannen, creëren
 • Thema’s zoals sportmarketeer, verenigingsadviseur, commercieel medewerker, sponsor manager
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Alumnus Danielle van de Donk, speelster bij het Nederlands Elftal en Olympique Lyon

"Alles wordt op de opleiding persoonlijk aangepast om mijn topsport optimaal te houden. Bovendien neem ik mijn discipline vanuit de topsport mee in mijn studie"
 

Hoe ziet je week eruit?

De Johan Cruyff Academy Tilburg levert een hoogwaardige en flexibele opleiding op maat, waarbij je studeren combineert met je topsportcarrière. Je kunt je studieprogramma's afstemmen op je trainings- en wedstrijdschema's. Studieonderdelen kun je zelfstandig doen of met behulp van internet. Denk hierbij aan videocolleges en online lesmateriaal.

Studeren in deze tijd ziet er anders uit en is een mix van online en offline onderwijs. We vinden het heel belangrijk dat onze studenten niet alleen online contact houden, maar ook onderling persoonlijk contact hebben. Dat geldt zowel voor het contact met je medestudenten als voor het contact met je docenten. Daarom zorgen we voor een goede mix van online en offline onderwijs. We noemen dat 'blended learning'. Straks volg je bijvoorbeeld een deel van de colleges vanuit je eigen studeerkamer en voor het andere deel ben je welkom op de campus.

Hoe ziet dat er ongeveer uit? Kijk hieronder de video!

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Wat houdt blended learning in

 • Theorie volg je online, via kennisclips of kennislessen van een docent
 • Werkcolleges vinden plaats op school met je medestudenten en docenten
 • 1-op-1 gesprekken met je docent kunnen zowel online als op school plaatsvinden

 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 454 respondenten
3,6 gemiddeld, 5742 respondenten
Aantal eerstejaars
 
363
228
Door naar het tweede jaar
 
67%
69%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 37%
42%
 
HBO-bachelor of hoger 43%
47%
Doorstuderen
 
13%
18%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
84%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Dit overzicht geeft de cijfers van alle Commerciële Economie opleidingen van Fontys weer en is daarmee niet een op een te vergelijken met de Johan Cruyff Academy Tilburg.
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o / be + wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o / be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding en 21+?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Intakegesprek voor topsporters
Selectie voor deze opleiding vindt plaats tijdens een verplicht Intakegesprek (gecombineerd met het studiekeuzecheckgesprek). Voor deze opleiding moet je deel uitmaken van de nationale top in jouw sport in jouw leeftijdsklasse én gemotiveerd te zijn om deze studie te volgen.

Voor het verplichte intakegesprek moet je een intakeformulier invullen. Stuur een e-mail naar cruyffacademy@fontys.nl en wij mailen het je.

Wanneer zien we jou als een topsporter?
Als je een NOC*NSF-status A, HP, B, NT, BT hebt en/of je deel uitmaakt van de nationale top in jouw sport in jouw leeftijdsklasse.

Topsporter zonder NOC-status?
Ben je een topsporter zonder officiële NOC-status?
Neem dan contact met ons op via 08850 77222 of mail naar cruyffacademy@fontys.nl

 

Placeholder for Fontys video
Een deel van de colleges wordt opgenomen. Zo kun je tijdens een trainingskamp de lessen buiten school(tijden) alsnog volgen."
 

Opbouw

Opbouw van Commerciële Economie aan de Johan Cruyff Academy Tilburg:

Binnen elke periode staat een andere beroepsrol en thema centraal. Je krijgt kennis aangereikt in colleges en je werkt in workshops aan het versterken van je vaardigheden. Wat je daarbij leert pas je direct toe in je projectopdracht. Deze opdracht krijg je aan het begin van de periode vanuit een echte sportorganisatie. Dit vraagstuk pak je niet alleen aan, maar dit doe je samen met een projectgroep en onder begeleiding van je projectcoach.

We nemen een deel van de colleges op. Op die manier kun je tijdens een trainingskamp de lessen buiten school(tijden) alsnog volgen. In de werkcolleges, die wel klassikaal zijn, pas je de theorie toe in diverse sportcases. De thema’s die centraal staan zijn Sportmarketeer, Verenigingsadviseur, Commercieel Medewerker en Sponsormanager. Daarnaast besteed je tijd aan Engels, ICT en je persoonlijke ontwikkeling.

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

 • 12 uur projectwerk, inclusief begeleiding
 • 10 uur les
 • 18 uur zelfstudie
Persoonlijke ontwikkeling, functioneren in groepen en voorbereiding stage
Dit jaar besteed je extra aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling en je functioneren in groepen. Je gaat je nu ook voorbereiden op je stage. Je gaat aan de slag met de thema’s Online Marketeer, Sportbeleidsmedewerker, Marketingmanager en Eventmanager.
Stage
Werken op een stageplek is de perfecte manier om het werkveld van de sportmarketeer te leren kennen. Daarom loop je dit jaar stage bij een (sport)organisatie. Om je verder te specialiseren in een vakgebied naar keuze, volg je in het derde jaar ook een minor. Een minor kun je volgen binnen of buiten Fontys of zelfs in het buitenland bij een van onze partneruniversiteiten.

Afstudeerstage en scriptie
Het laatste jaar staat in het teken van de afstudeerstage en de bijbehorende scriptie. Je afstudeerstage draait om onderzoek en advies. Je gaat aan de slag met een probleemstelling of vraagstuk van een echt (sport)bedrijf- of een echte (sport)organisatie. Ook is deze stage de ultieme kans om relaties te leggen met potentiële werkgevers.

Specialisatie (keuzevak)
Verder bieden wij je in de eerste twee periodes van dit jaar de mogelijkheid om een specialisatie (keuzevak) te volgen binnen de opleiding, zodat je je verder kunt ontwikkelen in een bepaalde richting.

 
 

Na je opleiding

Na vier jaar ga je de arbeidsmarkt op met jouw eigen inside kennis van de topsport, aangevuld met actuele kennis van sportmarketing, sponsoring en andere vakgebieden binnen de sportbusiness.

Je kunt na je topsportcarrière aan de slag als:

 • Sportmarketeer
 • Manager sponsoring
 • Marketingcommunicatiemedewerker
 • Sportbeleidsmedewerker
 • Verenigingsadviseur
 
Placeholder for Fontys video
Heel fijn om een opleiding te doen die totaal meedacht met topsport."

Lees hier het verhaal van oud-student Ireen van den Assem

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Voorlichting Commerciële Economie - Johan Cruyff Academy | Online
25 okt 2023 18:00 - 18:45
Programma
Tijdens de online voorlichting kom je alles te weten over deze voltijdstudie voor topsporters. Van welke opties je hebt, tot welke faciliteiten er zijn en wie wij zijn. Alles draait om inhoud dus. Daarnaast proberen we je online de sfeer mee te laten pakken. En als je écht goed wilt oriënteren, kom je ook naar de fysieke open dag, waar je via een route door het gebouw een gevoel kunt krijgen of deze studie past bij wie jij bent.
Open dag Commerciële Economie - Johan Cruyff Academy | Tilburg
05 nov 2023
Programma
Kom een kijkje nemen bij Johan Cruyff Academy (voor topsporters) in Tilburg! Onze docenten en studenten vertellen je graag meer over de inhoud van de opleiding, wat studeren op het hbo betekent en hoe het studentenleven eruit ziet. Op die manier ontdek je of de opleiding echt bij je past. Je mag maximaal 2 personen meenemen. We ontmoeten je graag tijdens onze open dag. Tot dan!
Open Dag
20, 21 jan 2024
Programma
Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond. 

Onze open dagen zijn op:
20 en 21 januari 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Commerciële Economie - Johan Cruyff Academy

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.