Sprint naar content

Financiële planning

 • Start februari en september
 • Nederlands
 • 30 ECTS
 • 5 maanden
Eindhoven
Na je studie begint een nieuw leven als werknemer of ondernemer. Hoeveel belasting moet je dan betalen, hoe bouw je pensioen op? Wil je later een eigen huis kopen? En hoe werkt het als je een schenking of een erfenis krijgt? De minor Financiële Planning helpt je op weg.

Over de minor

Deze minor neemt je mee in de wereld van financiële planning. Je volgt 1 verplichte module en 1 keuzemodule. De verplichte module gaat over het aankopen van een eigen woning en alles wat daarbij hoort. Hoeveel mag je lenen, hoe werkt de renteaftrek en wat zijn de fiscale en bancaire regels voor het aanvragen van een hypotheek? De 3 keuzemodules gaan over de ondernemer, de werknemer in loondienst of de opbouw en overdracht van vermogen.

Waarom de minor Financiële planning?

 • Een goede voorbereiding op je (financiële) toekomst
 • Leren hoe je een adviesgesprek voert
 • In groepsverband een financieel plan maken
 • Kies de module die jou het meest aanspreekt
 

Meer over de minor

In de verplichte module Wonen & Leven behandelen we alle financiële en belastingtechnische onderwerpen die spelen bij het kopen en financieren van een woning. Ook leer je hoe je een aangifte inkomstenbelasting maakt en hoe je berekent hoeveel je netto overhoudt na betaling van je vaste lasten.

Na deze module kies je 1 keuzemodule.

 • Keuzemodule Ondernemer
 • Keuzemodule Inkomen & Personeel
 • Keuzemodule Vermogen
 

 

Opbouw

De minor Financiële Planning bestaat uit 2 modules: de verplichte module Wonen & Leven (zie ‘Meer over de minor’) en een keuzemodule die je kiest uit 3 mogelijkheden.

De lessen worden zoveel mogelijk gepland op 3 dagen in de week. Het aantal contacturen zijn per periode ongeveer 12 uur per week. Je rondt je minor af door het maken van kennistoetsen of eindopdrachten.

Een onderneming starten betekent keuzes maken: juridische, fiscale en bedrijfseconomische. Welke ondernemingsvorm kies jij en wat zijn hiervan de voor- en nadelen? We kijken uitgebreid naar de belastingdruk van een ondernemer bij een eenmanszaak en bij een BV.

Je brengt je opgedane kennis bij de vakken Aankoop Eigen Woning, Aangifte Inkomsten Belasting en IB Ondernemer samen in het project Ondernemer, waar je een volledig financieel plan maakt voor een klant.

In deze module leer je over uitkeringen bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. En over pensioenen, arbeidsrelaties en arbeidsbeloningen, personeelsvergoedingen zoals een auto van de zaak of een tablet. Kortom: over alles wat met inkomen en personeel te maken heeft.

Je integreert je opgedane kennis bij de vakken Aankoop Eigen Woning, Aangifte Inkomsten Belasting en Toekomstvoorzieningen in het project Inkomen & Personeel, waar je een volledig financieel plan maakt voor een klant.

Vermogen kun je overdragen door een huwelijk, echtscheiding, schenking of overlijden. Wat zijn de regels hiervoor en wanneer moet je belasting betalen? Welke samenlevingsvorm kun je kiezen en wat zijn daarbij de voor- en nadelen? Wat is de beste keuze: beleggen of sparen, en hoe geef je beleggingsadvies? Je leert erover in deze module.

Je integreert je opgedane kennis bij de vakken Aankoop Eigen Woning, Aangifte Inkomsten Belasting en Vermogensoverheveling in het project Vermogen, waar je een volledig financieel plan maakt voor een klant.

 

 

Voor wie?

Om de minor Financiële Planning te kunnen volgen, moet je je propedeuse behaald hebben óf toestemming hebben van de examencommissie van je opleiding om de minor te volgen.

Je hebt geen economische achtergrond of specifieke voorkennis van financiële planning nodig.

Bepaalde onderdelen van de minor hebben een sterke overlap met opleidingen. Daarom is een aantal modules geblokkeerd voor studenten van specifieke opleidingen.

Doe je Finance & Control of Accountancy bij Fontys Economie en Communicatie op de locatie Eindhoven?

Dan mag je niet deelnemen aan de keuzemodule Ondernemer. Daarnaast moet je de eindopdracht Aangifte Inkomstenbelasting in dat geval alleen maken, in plaats van als duo met een medestudent.

Na de verplichte module Wonen & Leven mag je zelf een module kiezen. Is deze module vol, dan proberen we je te plaatsen in de module van je 2e keuze.

 
Placeholder for Fontys video
Ik vind het leuk om anderen te adviseren bij belangrijke keuzes in het leven.
Tess, studente minor Financiële Planning

 

Aanmelden voor deze minor

Meld je aan voor een minor die start in februari vanaf 1 juli tot uiterlijk 15 december.

Meld je aan voor een minor die start in september vanaf 1 februari tot uiterlijk 1 juli.


 • Niet elke minor start in februari en september, bovenaan de pagina van de minor vind je de startdata.
 • Minoren kunnen een numerus fixus instellen waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!
  • Om te kunnen deelnemen aan de minor moet je de propedeuse behaald hebben of toestemming hebben van de examencommissie van jouw opleiding.
    
    

   Agenda

   Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de minor voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een meeloopdag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

   Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

   Praktische informatie

   De voertaal van deze minor is Nederlands

   Bekijk het lesmateriaal.

   De lessen worden zoveel mogelijk op 3 dagen gepland. Leslocatie is Rachelsmolen 1, Eindhoven