Sprint naar content

Corporate Journalism

 • Start september
 • Nederlands
 • 30 ECTS
 • 5 maanden
Tilburg
Studeer jij Journalistiek en wil je meer weten over bedrijfsjournalistiek, strategie en marketing? Of studeer je Communicatie en wil je juist leren over het maken van content die past bij een bedrijfsstrategie? Profileer je sterker op de arbeidsmarkt en volg de minor Corporate Journalism.

Over de minor

Corporate Journalism, oftewel bedrijfsjournalistiek, bevindt zich op het grensvlak van journalistiek en communicatie. Een bedrijfsjournalist werkt voor een bedrijf of organisatie, maar heeft wel een journalistieke basis. In deze minor leer je content te produceren voor een bedrijf of organisatie. Je komt meer te weten over aspecten als strategie, strategische planning, marketing, management en onderhandelen. Zo leer je te denken en te werken als bedrijfsjournalist.

Waarom de minor Corporate Journalism?

 • Je leert te denken, werken en schrijven als bedrijfsjournalist
 • Een meerwaarde voor jou als journalist of communicatieadviseur
 • Gastdocenten uit het werkveld
 • Bedrijfsbezoeken
 

Meer over de minor

Je werkt in multidisciplinaire groepen waarin van elkaar leren een grote rol speelt. In colleges leer je over strategie en planning, productie en journalistieke genres. Je krijgt ook een kijkje in de keuken van de bedrijfsjournalist door lessen van gastdocenten en bedrijfsbezoeken.

 • Een duik in de wereld van bedrijfsjournalistieke bladen en online-concepten
 • Organisaties adviseren over bedrijfsjournalistieke middelen
 • Bedrijfsjournalistieke middelen maken
 
 
 

 

Opbouw

Tijdens de minor Corporate Journalism werk je in 20 weken aan 3 leerdoelen:

 • Je kunt bestaande bedrijfsjournalistieke bladen en online-concepten beoordelen op hun journalistiektechnische kwaliteiten, hun functionaliteit ten opzichte van het communicatiebeleid van de organisatie en hun functionaliteit in relatie tot de bedrijfsdoelen van de organisatie.
 • Je kunt organisaties adviseren over de bij de organisatiedoelen aansluitende set van bedrijfsjournalistieke middelen.
 • Je kunt deze middelen produceren, en wanneer van toepassing, anderen ondersteunen en aansturen bij het maken van de middelen (denk aan externe tekstschrijvers, vormgevers en drukkers).

Je gaat tijdens de minor zelf aan de slag als bedrijfsjournalist: met een groep medestudenten maak je een (digitaal) relatiemagazine en aanvullende media. Dat doe je gebaseerd op een grondige analyse met een bijbehorend communicatieplan. Ook leer je hoe je een lezersonderzoek houdt. Daarnaast maak je een promo-video.

Bovendien zet je je kennis ook direct in voor een opdrachtgever van een bedrijf of organisatie in een adviestraject.

Ook het schrijven van een persbericht en een speech zijn taken van een bedrijfsjournalist. Daar oefen je in deze minor dus ook mee in 2 individuele producties die je maakt.

We beoordelen je aan het eind van de minor met een kennistoets. Ook krijg je een individueel assesment over het portfolio dat je tijdens de minor opbouwt.

Je doet de minor niet alleen: een persoonlijke coach helpt je in het traject.

 

 

Toelatingseisen

De minor Corporate Journalism is in eerste instantie bedoeld voor:

 • Studenten Journalistiek met belangstelling voor bedrijfsjournalistiek.
 • Studenten Communicatie die zich meer willen richten op contentproductie.

Doe jij een andere opleiding en ben je ook geinteresseerd in deze minor? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek.

Motivatie is belangrijker dan je instapniveau. We verwachten verder dat je goed bent in de Nederlandse taal.

 

 

Aanmelden voor deze minor

Meld je aan voor een minor die start in februari vanaf 1 juli tot uiterlijk 15 december.

Meld je aan voor een minor die start in september vanaf 1 februari tot uiterlijk 1 juli.

 • Niet elke minor start in februari en september, bovenaan de pagina van de minor vind je de startdata.
 • Minoren kunnen een numerus fixus instellen, waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!
 • Om te kunnen deelnemen aan de minor moet je de propedeuse hebben behaald. Als je de propedeuse nog niet hebt behaald heb je toestemming van jouw examencommissie en van de coördinator van de betreffende minor nodig.

De minor Corporate Journalism start niet in najaar 2024

 
 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de minor voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een meeloopdag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Praktische info

De voertaal van deze minor is Nederlands.