Sprint naar content

Audiovisual Storytelling

 • Start februari en september
 • Nederlands
 • 30 ECTS
 • 5 maanden
Tilburg
Altijd al interesse gehad in televisie, video en film? Gaat je hart sneller kloppen van documentaires? En wil je van bekende documentairemakers leren hoe je zelf een verhaal tot leven brengt? Volg dan Audiovisual Storytelling. Every picture tells a story. What’s yours? 

Over de minor

In deze minor gaat het om de vraag: hoe kun je met beeld, geluid en tekst een boeiend verhaal vertellen, dat kijkers op het puntje van hun stoel brengt? Aan de hand van fragmenten uit documentaires, speelfilms, foto’s, tv-commercials en zelfs stripverhalen gaan we kijken hoe dat werkt, vertellen met beelden. 

Je oefent in het zélf vertellen van audiovisuele verhalen. Je krijgt verschillende opdrachten waarmee je aan de slag gaat en je eigen verhaal leert te vertellen.

Waarom de minor Audiovisual Storytelling?

 • Leren van gesprekken met bekende televisie- en documentairemakers
 • Leerzame en praktijkgerichte opdrachten
 • Goede begeleiding en uitgebreide feedback
 • Veel vrijheid en ruimte om te experimenteren
 

Meer over de minor

Aan het eind van de minor heb je:

 • Inzicht in de principes van beeldtaal en montage en kun je die toepassen
 • Inzicht in de principes van verhaalopbouw en spanningsopbouw en kun je die toepassen
 • De tools om audiovisuele verhalen te analyseren en te produceren

Dit ga je doen

 • Je maakt een videoportret
 • Een korte documentaire
 • En een vrije opdracht
 
 

Studentenproducties

Bekijk de producties die studenten gemaakt hebben.

Overzicht studentenproducties

 

 

Opbouw

De minor Audiovisual Storytelling duurt 20 weken (fulltime). Je hebt 3 dagen per week les. Geen onderwijs wil niet zeggen dat je niets te doen hebt: houd er rekening mee dat je op de andere dagen flink aan de slag moet. 

Je krijgt veel kleine deelopdrachten waarin je zelf met camera op pad gaat en daarna de beelden monteert. Het helpt daarbij als je al wat ervaring hebt met camerawerk en montage. De deelopdrachten bereiden je voor op de 3 grote opdrachten: een videoportret van een persoon, een korte documentaire en een vrije opdracht. 
Daarnaast analyseer je actuele en spraakmakende documentaires en bespreekt deze met docenten en je mede-studenten. 

We nodigen regelmatig televisie- en documentairemakers uit. Zij gaan aan de hand van een concrete productie uitgebreid met ons in gesprek over hun werk en hun aanpak. De afgelopen jaren waren er bekende en prijswinnende makers te gast, zoals Sinan Can (Bloedbroeders), Geertjan Lassche (Louis), Shamira Raphaëla (Shabu), Akwasi (Een Gat In Mijn Hart), Kees Jongkind (Sjinkie, Spelen Met Vuur), John Appel (André Hazes: Zij Gelooft In Mij), Roy Dames (Foute Vrienden). 
 
Ook de docenten binnen de minor hebben jarenlang ervaring als (eind)redacteur of programma-ontwikkelaar in de televisie- en documentairewereld. Zij verdienden onder meer hun sporen bij Boer zoekt Vrouw, NOS-Journaal en Ellie op Patrouille. Eén van de vaste docenten, Helmut Boeijen, is curator van de wekelijkse documentairenieuwsbrieven De DocUpdate en 2Doc Weekly. 

Je legt een persoonlijk, digitaal portfolio aan voor deze minor. Daarin presenteer je al je (audiovisuele en reflectieve) producten. Het portfolio raakt in de loop van de minor steeds verder gevuld en is steeds toegankelijk voor de docenten. 

Je vaste docenten beoordelen het complete portfolio aan het eind van de minor met een voldoende of onvoldoende. In deze beoordeling nemen zij niet alleen de afzonderlijke onderdelen van je portfolio mee, maar ook je ontwikkeling tijdens de minor. 

 

 

Voor wie?

De minor Audiovisual Storytelling is niet alleen toegankelijk voor studenten van Fontys Journalistiek maar ook voor studenten van andere relevante opleidingen uit het hele land. Denk aan opleidingen in communicatie, entertainment, media, vormgeving en kunst. 

We verwachten dat je basisvaardigheden hebt op het gebied van camera en montage en dat je geïnteresseerd bent in documentaires en journalistiek. 

Voor de minor geldt een maximaal aantal studenten van 24. Bij meer dan 24 aanmeldingen gaat deelname op volgorde van inschrijving. 

 

 

Aanmelden voor deze minor

Februari

Aanmeldperiode voor minor die start in februari loopt van 1 juli 2023 t/m 15 december 2023.

September

Vanaf 1 februari 2024 (00:00) kun je je aanmelden voor de minors die starten in september 2024. De inschrijfperiode hiervoor sluit uiterlijk op 1 juli 2024.

Let op: Minors kunnen een numerus fixus instellen, waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!


  Om te kunnen deelnemen aan de minor moet de student:

  • De propedeuse behaald hebben of;
  • Toestemming hebben van de examencommissie van zijn opleiding.
   
   

  Praktische info

  Heb jij al nagedacht over je minorkeuze? Wil je jezelf verder in je vak verdiepen, of juist iets totaal anders doen? Je minorkeuze kan best lastig zijn. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat écht bij jou past. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen en je studie nog persoonlijker maken. Maar hoe kies je dan? En waaruit kun je kiezen?  

  (Online) minor voorlichtingsweek
  Om je te helpen met je keuze organiseren we een (online) minor voorlichtingsweek in november. Tijdens deze voorlichtingen kom je meer te weten over de inhoud van de minoren en kun je eventuele vragen stellen. Vanaf oktober kan je je hier inschrijven voor de voorlichtingsweek.  

  Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

  De voertaal van deze minor is Nederlands.

   

  Locatie en contact