Sprint naar content

Zij-instroom docent vmbo profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE)

  • 2 jaar
  • 13-02-2025
  • Eindhoven
  • € 0 (BTW vrijgesteld)
Gaat jouw hart sneller kloppen van techniek én kun je goed met jongeren overweg? Wil je daarnaast vakdocent worden op het VMBO in een beroepsgericht profiel waarin installatie-, elektro-, en metaaltechniek samenkomen? Dan is dit zij-instroom traject iets voor jou!

Over de cursus

De overstap naar het onderwijs is populair. Meer bekendheid en het tekort in vmbo-(vak)docenten zorgt ervoor dat momenteel meer mensen bewust kiezen voor deze opleiding.  

In het vmbo-onderwijs is Produceren, Installeren en Energie (PIE) één van de beroepsgerichte profielen waarin installatie-, elektro- en metaaltechniek samenkomen. Je leert leerlingen hoe de techniek rondom deze vakgebieden in elkaar zitten. Praktisch en theoretisch. Dit zij-instroomtraject biedt je de kans om te kiezen voor wat je misschien altijd al had willen doen: je energie stoppen in het opleiden van de vakspecialisten van de toekomst! 

Waarom zij-instroom vmbo docent profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE)? 

  • Praktijkgericht leren doordat je meteen aan de slag gaat als docent PIE op jouw eigen werkplek
  • Persoonlijke begeleiding door jouw eigen Fontys coach
  • Bepaal je eigen, optimale leerroute en schuif aan bij het onderwijsaanbod dat je nodig hebt
  • Focus op de ontwikkeling van je pedagogische, vakdidactische en vakinhoudelijke vaardigheden
  • Dé kans op een goede baan!

 

Voor wie?

Als ‘zij-instromer in het beroep’ volg je een opleiding tot leraar in het vmbo-onderwijs. Tegelijkertijd doe je ervaring op in een school, waar je meteen lesgeeft. Om in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen: 

  • Je bent in het bezit van een geschikte vooropleiding: een reeds eerder behaalde bevoegdheid voor het po/vo en/of mbo en je wilt een tweede bevoegdheid behalen óf minimaal een afgeronde mbo-niveau 4 opleiding, indien je een bevoegdheid wilt behalen voor de technische beroepen (BWI, PIE en M&T)
  • Je hebt het geschiktheidsonderzoek zij-instroom succesvol afgerond;
  • Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen die geen bijzonderheden bevat;
  • Je bent werkzaam in het onderwijs als docent. Je hebt een school die jou in dienst neemt voor tenminste 0,4 fte of je bent reeds in dienst van een school.

Werkervaring

Je geeft minimaal 8 lessen per week in het vak waarin je de bevoegdheid wilt behalen én je blijft voor de duur van het traject minimaal 8 lessen per week geven in het beoogde vak. Daarnaast ben je de afgelopen twee jaar niet ingeschreven geweest bij een lerarenopleiding die je zonder diploma hebt verlaten.

 

 

Inhoud en opbouw

Jouw eigen leerroute 

Om aan de opleiding via zij-instroom te kunnen beginnen, dien je enkele stappen te doorlopen voordat je van start kunt gaan. Eerst krijg je een geschiktheidsonderzoek, het zogenoemde startassessment. We willen we je namelijk graag leren kennen. We gaan in gesprek met elkaar over jouw portfolio met ervaring, relevante cursussen, opleidingen, vakkennis en de geobserveerde les in jouw onderwijspraktijk. Zodra we zijn overtuigd van je geschiktheid stellen we samen een scholingsplan op maat op dat perfect aansluit op jouw persoonlijke situatie. Daarna start je met de opleiding! 

Praktijkgericht leren 

Tijdens de opleiding wordt een ervaren Fontys docent je coach die jou tijdens het gehele traject begeleidt. Samen met je coach bepaal je je eigen, optimale leerroute, afgestemd op jouw persoonlijke leerbehoefte en mogelijkheden. Daarnaast leer je grotendeels on the job: op jouw eigen werkplek dus. Je gaat voor minimaal 8 lesuren per week als docent in jouw bevoegdheid aan de slag! 

Het scholingstraject bestaat uit een pedagogische-didactische module en drie vakmodules:

Module Metaaltechniek:
- Ontwerpen en maken
- Bewerken en verbinden van materialen
- Funderende vakken
- Materiaal en productie

Module Elektrotechniek:
- Ontwerpen, installeren en monteren
- Besturen, automatiseren en domotica
- Elektrotechnische woninginstallaties
- Project utiliteitsinstallatie

Module Installatietechniek:
- Besturen en automatiseren
- Installeren en monteren (praktische vaardigheden)
- Woningbouw (kleine utiliteit)

De beroepspraktijk, beroepscompetenties en loopbaanoriëntatie en –begeleiding lopen als een rode draad door het hele programma.
Tijdens de opleiding verzamel je in een portfolio bewijzen van je ontwikkeling. In het eindassessment voer je een gesprek met twee assessoren over je eindportfolio en blikken terug op je startassessment. Zij beoordelen dan of je je ontwikkeld hebt tot een startbekwame docent. Bij een positief oordeel ontvang je een tweedegraadsbevoegdheid voor het desbetreffende vak. 
 
 

Agenda

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.


Praktische info

Niveau
Zij-instroom traject
Kosten
€ 0(BTW vrijgesteld)
Studieduur
2 jaar
Startmoment(en)
13-02-2025

De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij de Opleidingsfeiten.

Subsidie, lening of beurs?

Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, (zij-instroom) subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Ontdek hier alle tegemoetkomingen en subsidies.

Heb je een specifieke leervraag voor jouw school of organisatie? Fontys biedt op maat gemaakte trajecten aan die zijn afgestemd op jouw scholingsbehoeften. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken.

     

     

    Aanmelden

    Hieronder vind je de startdatum van dit traject en kun je je aanmelden.

    Startdata


    Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
    Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
    Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
    Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.