Sprint naar content

Zij-instroom docent vmbo profiel Dienstverlening & Producten (D&P)

 • 2 jaar
 • 22-02-2024
 • Eindhoven
 • € 0 (BTW vrijgesteld)
Wil jij door middel van een verkort traject bevoegd docent worden voor het grootste vmbo-profiel van Nederland? Wil jij opgeleid worden tot een moderne en toekomstbestendige docent? Én heb je een baan in het voortgezet onderwijs en geef je minimaal 8 uur per week les in het vak Dienstverlening en producten (D&P)? Kies dan voor de zij instroom route D&P.

Over deze cursus

D&P is een breed en multidisciplinair profiel voor het vmbo waarmee leerlingen zich oriënteren op een vervolg in het middelbaar beroepsonderwijs. Leerlingen zicht laten krijgen op hun eigen talenten en ontwikkelingen staat samen met loopbaanoriëntatie en -begeleiding centraal. Na afronding van de cursus ben je tweedegraads bevoegd om les te geven op het vmbo.

Met deze opleiding kunnen we je garanderen dat je een leerzame en vooral een leuke tijd tegemoet gaat. Wij gaan van en met elkaar leren én bieden je zowel vakinhoudelijke als pedagogische (vak)didactische tools voor een waardevolle loopbaan als docent (D&P) in het vmbo. Door het brede oriënterende karakter van het profiel D&P worden er uiteenlopende onderwerpen behandeld. Voorbeelden van activiteiten die aan bod komen, zijn het organiseren van een activiteit, facilitaire werkzaamheden in de keuken, presenteren, promoten en verkopen, 3d tekenen, een product maken en verbeteren in de werkplaats, een website bouwen en een film maken.

Waarom kiezen voor zij-instroom vmbo docent profiel Dienstverlening en Producten (D&P)?

 • Praktijkgericht leren doordat je meteen aan de slag gaat als docent op jouw eigen werkplek
 • Persoonlijke begeleiding door jouw Fontys coach
 • Een traject op maat, passend bij jou en jouw werkplek
 • Verdere ontwikkeling van je pedagogische, vakdidactische en vakinhoudelijke vaardigheden
 • Dé kans op een goede baan in het grootste vmbo profiel van Nederland!

 

Voor wie?

Als ‘zij-instromer in het beroep’ volg je een opleiding tot leraar in het vmbo-onderwijs. Tegelijkertijd doe je ervaring op in een school, waar je meteen lesgeeft. Om in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je bent in het bezit van een geschikte vooropleiding. Dat is een afgeronde hbo- of wo-opleiding die relevant is voor het vak waarvoor je je bevoegdheid wilt behalen. Of een reeds eerder behaalde bevoegdheid voor het po/vo en/of mbo en je wilt een tweede bevoegdheid behalen óf een afgeronde mbo niveau 4 opleiding (indien je een bevoegdheid wilt behalen voor de technische beroepen BWI, PIE en M&T)
 • Je hebt het geschiktheidsonderzoek zij-instroom succesvol afgerond;
 • Je bent werkzaam in het onderwijs. Je hebt een school die jou in dienst neemt voor tenminste 0,4 fte of je bent reeds in dienst van een school.

Werkervaring
Je geeft minimaal 8 lessen per week in het vak waarin je de bevoegdheid wilt behalen én je blijft voor de duur van het traject minimaal 8 lessen per week geven in het beoogde vak. Daarnaast ben je de afgelopen twee jaar niet ingeschreven geweest bij een lerarenopleiding die je zonder diploma hebt verlaten. 

 

 

Inhoud en opbouw

Jouw eigen leerroute 

Voordat je aan de slag gaat met de opleiding dien je nog enkele stappen te doorlopen. Eerst krijg je een geschiktheidsonderzoek, het zogenoemde startassessment. We willen we je namelijk graag leren kennen! We gaan in gesprek met elkaar over jouw portfolio met ervaring, relevante cursussen, opleidingen, vakkennis en de geobserveerde les in jouw onderwijspraktijk. Zodra we zijn overtuigd van je geschiktheid stellen we samen een scholingsplan op maat op dat perfect aansluit op jouw persoonlijke situatie. Daarna start je met de opleiding! 

Werk vanuit jouw visie op onderwijs 

Voor ons is het belangrijk dat jij zelf gaat ontdekken wat jouw visie op je rol als docent is. Hierbij zijn je eigen normen en waarden belangrijk. Niet alleen voor het verzorgen van lessen, maar ook voor allerlei andere taken waar je in het dagelijkse leven in het onderwijs mee te maken krijgt. Zo ben je waarschijnlijk niet alleen docent maar ook mentor/coach, lid van een team, arrangeur en/of ontwikkelaar van onderwijs. In het aanbod van ons onderwijs maken we regelmatig de koppeling naar de praktijk in het werkveld. De opdrachten die je maakt (en de kennis die je hierbij opdoet) zijn direct inzetbaar in de dagelijkse praktijk op het vmbo. De contextrijke ervaringen die je opdoet in de praktijk zijn in te zetten als bewijslast voor je beroepsproducten. Zo koppelen we samen theorie aan praktijk. 

Tijdens de opleiding wordt een ervaren Fontys docent je coach die jou tijdens het gehele traject begeleidt. Samen met je coach bepaal je je eigen, optimale leerroute, afgestemd op jouw persoonlijke leerbehoefte en mogelijkheden. Daarnaast leer je grotendeels on the job: op jouw eigen werkplek dus. Je gaat voor minimaal 8 lesuren per week als docent in jouw bevoegdheid aan de slag! 

Binnen dit flexibele onderwijs schuif je dus alleen aan bij het onderwijsaanbod dat je nodig hebt. Je voert je opdrachten zoveel mogelijk uit op jouw eigen werkplek, waarbij je begeleiding krijgt van een vakdocent van Fontys en een begeleider van school. Zo leer je precies wat er nodig is in jouw situatie en haal je in maximaal 2 jaar zo je bevoegdheid! 

Door jouw vooropleiding en werkervaring beschik je al over een flinke dosis kennis en ervaring. Vanuit die basis gaan we straks jouw pedagogische, vakdidactische en vakinhoudelijke vaardigheden verder ontwikkelen. Je leert bijvoorbeeld hoe je varianten op leermethodes bedenkt en welke werkvormen en onderwerpen je kunt inzetten om je leerlingen voor de stof te interesseren. Samen stemmen we de werkvormen af op je persoonlijke leerbehoefte. 
Tijdens de opleiding verzamel je in een portofolio bewijzen van je ontwikkeling. In het eindassessment voer je een gesprek met twee assessoren over je eindportofolio. Zij beoordelen dan of je je ontwikkeld hebt tot een startbekwame docent. Bij een positief oordeel ontvang je een tweedegraadsbevoegdheid voor het desbetreffende vak.  
 
 

Praktische info

Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)?

Docenten en studenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen. Tijdens een online voorlichting hoor je alle ins en outs over de opleiding en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.


Heb je een vraag?

Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.

Heb je een specifieke leervraag voor jouw school of organisatie? Fontys biedt op maat gemaakte trajecten aan die zijn afgestemd op jouw scholingsbehoeften. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken.

   

   

  Aanmelden

  Hieronder vind je de startdatum van dit traject en kun je je aanmelden.

  Startdata


  Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
  Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
  Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over dit traject. We helpen je graag verder!
  Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.