Sprint naar content

Werktuigbouwkunde 4- jarige deeltijdopleiding

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Deeltijd
Start september | Eindhoven

Kom kennismaken

 • Open dagen

Wil jij je na je opleiding richten op het ontwerpen, maken en onderhouden van apparaten, productieprocessen en machines om die producten te maken? En ben je ambitieus en flexibel genoeg om naast je werk en je privéleven een studie te volgen? Met de praktijkgerichte opleiding Werktuigbouwkunde zet je grote stappen richting een succesvolle carrière.

Over de opleiding

Werktuigbouwkunde kenmerkt zich door praktijkgericht onderwijs. Voorbeelden uit het bedrijfsleven en de overheid vormen samen met theoretische kennis de uitgangspunten van de studie. Je brengt de theorie die je leert direct in praktijk met projecten en opdrachten. 

Waarom de opleiding Werktuigbouwkunde?

Je volgt de bacheloropleiding Werktuigbouwkunde in Eindhoven, het hart van de Brainportregio. Fontys heeft een sterke binding met bedrijven in deze slimme, technologische regio. Dat biedt vele mogelijkheden.   

 • Je vergaart kennis van alle facetten van het vakgebied werktuigbouwkunde.
 • Nauwe banden met bedrijven en instellingen in de Brainportregio.
 • Goede persoonlijke begeleiding in de combinatie van werken, studeren en privé.
 • De perfecte voorbereiding op een een volgende stap in je carrière.

 

Wat ga je leren?

In de opleiding krijg je de theorie en praktijkervaring die je nodig hebt als werktuigbouwkundige. De theorie- en praktijklessen worden verzorgd door een team van enthousiaste vakdocenten die allemaal veel ervaring hebben binnen hun eigen vakgebied. Er is veel ruimte voor het uitvoeren van projecten. Je sluit je opleiding af met een eindopdracht, die je bij voorkeur uitvoert in het bedrijf waar je werkt. 

 • Alles wat je leert is direct gekoppeld aan, en toe te passen in de praktijk.
 • Je past je kennis toe in projecten.
 • Je werkt aan je eigen (engineerings)vaardigheden en wordt zo persoonlijk sterker.
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Deeltijd Techniek studeer je bij Fontys Engineering

 

Hoe ziet je week eruit?

Tijdens de studie volg je een dag in de week lessen in gebouw Nexus in Eindhoven.

 • Maandag van 13:00-21:30 uur

Toetsen worden ook tijdens deze lesmomenten ingeroosterd.
Naast de lessen besteed je gemiddeld 10 tot 15 uur per week aan zelfstudie.

 
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Niet instroombaar

Economie & Maatschappij

Niet instroombaar

Natuur & Gezondheid

Instroombaar met na of nlt

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Niet instroombaar

Economie & Maatschappij

Instroombaar met na

Natuur & Gezondheid

Instroombaar met na of nlt

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Met een associate degree diploma (niveau 5) word je toegelaten tot deze bacheloropleiding. Met een afgeronde associate degree Werktuigbouwkunde kun je zelfs instromen in jaar 3 van deze bacheloropleiding Werktuigbouwkunde. Je hoeft in dat geval nog maar 120 studiepunten van de bachelor te halen om ook je bachelordiploma te bemachtigen. Hetzelfde geldt wanneer je de deeltijd associate degree Engineering in Venlo al hebt afgerond.

Heb jij de associate degree Engineering van Pulsed afgerond? Dan hoef je in de bacheloropleiding Werktuigbouwkunde nog maar 150 studiepunten te halen om ook deze opleiding af te ronden.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Twijfel je of je Wiskunde en Natuurkunde op niveau is?
Voor het succesvol doorlopen van de opleiding adviseren we minimaal startniveau wiskunde B havo 5. Bij Fontys Engineering in Eindhoven wordt de Basiscursus Wiskunde en Natuurkunde aangeboden. Hiermee vergroot jouw kennis en vaardigheden op het gebied van Wiskunde en Natuurkunde en ben jij zeker van een goede start!

Lees meer over de basiscursus Wiskunde en natuurkunde

Om toegelaten te worden tot de opleiding is bewijs van een relevante werkkring nodig.

 

Placeholder for Fontys video
“Het is een uitdagende opleiding. Je leert veel en kunt de theorie meteen in de praktijk toepassen”
Wesley van Bethraij, deeltijdstudent Werktuigbouwkunde

 

Opbouw

In het eerste jaar van de opleiding krijg je algemene en opleidingsspecifieke modules. Denk aan productie en materialen (PM), construeren en mechanica (CM), meten en regelen (MR), energie en proces (EP), modelvorming & simulatie (M&S), bedrijfskunde en wiskunde. Je brengt dat wat je leert in praktijk in projecten. Ook is er aandacht voor studievaardigheden om zo effectief en efficiënt mogelijk te kunnen studeren. 
In jaar 2 & 3 van de opleiding ga je je specialiseren in een door jou gekozen richting. In het  laatste jaar studeer je af binnen een bedrijf. 
Het afstudeerjaar bestaat naast studieblokken uit een werktuigbouwkundige afstudeeropdracht. Deze opdracht - bij voorkeur binnen het bedrijf waar je zelf werkt - voer je uit onder begeleiding van een afstudeerbegeleider. Tijdens deze opdracht pas je kennis en vaardigheden toe die je tijdens de opleiding hebt opgedaan.
 
 

Werk/stage

Om de bacheloropleiding Werktuigbouwkunde af te kunnen ronden, moet je stage hebben gelopen in een werktuigbouwkundige omgeving. Heb je voldoende relevante praktijkervaring, dan krijg je een vrijstelling van deze stageverplichting. Meer informatie hierover kun je opvragen bij de coördinator.

Na je opleiding  

De vraag naar werktuigbouwkundigen blijft groot en afgestudeerden van de bacheloropleiding zijn vanwege hun werkervaring en karaktervorming zeer gewild in het bedrijfsleven. Door je kennis verder te verbreden en te verdiepen, verhoog je je marktwaarde. Je vergroot de kans op een interessante(re) werkkring en hebt bijzonder goede beroepsperspectieven.

Functies

Functies die je kunt gaan vervullen zijn:

 • productie- en materiaaldeskundige
 • werkvoorbereider
 • service- en onderhoudsspecialist
 • constructeur of ontwerper
 • CAD/CAM-specialist of meet-, regel-, proces- en energietechnicus
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Ceo's over Fontys Engineering

Fontys Engineering is gevestigd in gebouw Nexus op het TU/e-terrein samen met twee andere techniek-instituten van Fontys. Op deze manier is samenwerken nog eenvoudiger en kunnen we elkaar versterken. In deze video vertellen de ceo’s van bedrijven uit de Brainport regio wat dit voor positieve bedrage levert aan hun bedrijf.

 

Agenda

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over de opleiding Werktuigbouwkunde

Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Lees meer over subsidieregelingen:

- Leven Lang Leren Krediet

- Beurzen voor leraren

- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

  Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
  Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

  Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

  Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
  De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

  De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

  Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
  De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

  Lees meer over je collegegeld.

  Persoonlijk gesprek

  Heb je vragen of wil je een persoonlijk gesprek over de deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde in Eindhoven?

  We staan klaar om je te helpen! Stuur gerust een e-mail naar engineering-pro@fontys.nl.