Sprint naar content

Podotherapie - deeltijd

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Deeltijd
Start september | Eindhoven

Kom kennismaken

 • Open dagen
 • En meer...

Je specialiseren in het onderzoeken, behandelen en voorkomen van klachten aan voeten, enkels, knieën, bekken en/of rug. Dit door middel van hulpmiddelen die jij zelf maakt? Kies voor de hbo-opleiding Podotherapie. Een mooie aanvulling op je professionele carrière!

Over de opleiding

De deeltijdopleiding Podotherapie duurt vier jaar. Afhankelijk van de competenties en vaardigheden die je al bezit, kun je de route versneld doorlopen. De opleiding draait om het begrijpen van het menselijk lichaam, gespecialiseerd in onderste extremiteiten. Met bijzondere technieken en verfijnde instrumenten leer je passende hulpstukken te maken, waardoor voetklachten en klachten daaruit voortkomend verminderen of helemaal weggaan. Ook leren we je professioneel met cliënten om te gaan. Podotherapie is écht mensenwerk!

Waarom de opleiding Podotherapie bij Fontys?

 • Kleine groepen waar je van en mét elkaar leert
 • Je oefent wat je leert meteen in de praktijk, met echte cliënten
 • Persoonlijke leercoach om kennis en ervaring optimaal te benutten tijdens de opleiding
 • Combinatie van fysiek en online onderwijs
 • Er is een groeiende vraag naar podotherapeuten, een baan vinden na je opleiding is dan ook geen probleem
 
 
 
 

Wat ga je leren?

Als deeltijdstudent ga je met een podotherapeutische praktijk een leerwerkplaats aan. Veel praktische vaardigheden en kennis doe je op in de praktijk waar je voor werkt. Je leert professioneel met cliënten om te gaan. Podotherapie is echt mensenwerk. Belangrijke doelgroepen zijn kinderen, sporters, ouderen en mensen met een chronische ziekte, zoals diabetes of reuma. Je oefent wat je theoretisch leert meteen in de praktijk, Samen met je praktijkbegeleider en met ondersteuning van een leercoach ga je stap voor stap naar het eindniveau.


Tijdens de bijeenkomsten op de opleiding leer je allerlei vaardigheden:
 • Hypermoderne technieken om het lopen te analyseren, voetafdrukken te meten en nog veel meer.
 • Kennisgebieden zijn o.a. anatomie, pathologie, fysiologie, neurologie en orthopedie.
 • Vaardigheden die aan bod komen zijn o.a: het vervaardigen van podotherapeutische zolen, vervaardigen van orthesen en het aanleggen van tapings.
 • Je wordt opgeleid om multidisciplinair te werken en te denken.

Je maakt je eigen opleiding die rekening houdt met de balans werk, privé en studie.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Máák die stap, verder in beweging

Nagenoeg dezelfde levens en toch verschillend. Tot je elkaar tegenkomt in de praktijk. Bekijk zelf welke impact je als specialist hebt op de levens van anderen!Hoe ziet je week er uit?

Afwisselend! Veel praktische vaardigheden en kennis doe je op in de praktijk waar je voor werkt. Omdat je maar één dag in de week les hebt, zul je veel tijd moeten stoppen in de voorbereiding en zelfstudie. Een goede voorbereiding op de lessen is nodig zodat je in de lessen ook echt aan de slag kunt. We verwachten ook een pro-actieve houding om te leren en een grote mate van zelfstandigheid.

Op een campusdag zullen er meerdere bijeenkomsten plaats vinden waarin je gericht aan de slag gaat om je kennis en vaardigheden als podotherapeut onder begeleiding van een docent te verbeteren.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Ga met zere voeten naar een podotherapeut!

 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Aanvullende informatie:

 • De deeltijdopleiding Podotherapie richt zich voornamelijk op alumni van aanpalende hbo opleidingen (bijv. bewegingstechnologie, Mens en Techniek, fysiotherapie of verpleegkunde), op Register Podologen of medisch pedicures, maar ook op universitaire studies zoals bewegingswetenschappen.
 • Tevens dienen alle studenten/professionals voor aanvang van de opleiding een leerwerkplaats in podotherapeutische context te hebben.
 • De ene vooropleiding sluit beter aan dan de andere. Wil je weten hoe goed jouw vooropleiding aansluit? Neem dan contact met ons op via podotherapie-deeltijd@fontys.nl.
 

Placeholder for Fontys video
Wat je leert, breng je meteen in de praktijk, met echte cliënten!
In de practica en praktijk leer je allerlei vaardigheden: van zolen slijpen tot aan hypermoderne technieken om het lopen te analyseren, voetafdrukken te meten en nog veel meer.
 

Opbouw van de opleiding

Je werkt in 9 modules aan je beroepscompetenties waarbij je steeds meer verantwoordelijkheid krijgt en leert en werkt aan meer complexe behandelsituaties. Iedere module wordt minimaal 1 keer per studiejaar aangeboden. Het is mogelijk om op zoek te gaan naar meer uitdaging en meerdere modules tegelijk te volgen.

De opleiding is verdeeld over 3 niveaus.

Veel praktische vaardigheden en kennis doe je op in de praktijk waar je voor werkt. Samen met je praktijkbegeleider en met ondersteuning van je leercoach ga je stap voor stap naar het eindniveau.

Module 1:

Aan het einde van deze module kan jij uitleggen hoe het vakgebied en het zorglandschap van de podotherapeut eruitziet en wie de voornaamste samenwerkingspartners zijn. Je leert om door middel van de methode design thinking te komen tot een uitgewerkt plan hoe jij de opleiding podotherapie gaat behalen. Daarbij heb je al handvaten gekregen in communicatie door het cultureel sensitief handelen en het stimuleren van zelfredzaamheid. Tot slot leer je hoe je reflectie in kunt zetten tijdens je leerproces.


Module 2:

Tijdens deze module krijg je inzicht in hoe de reis van een podotherapeutische cliënt verloopt. Je stelt hierin een zorgpad op voor een cliënt met een laagcomplexe (suggestie: eenvoudige) klacht. Hierbij komen de verschillende aspecten van het methodisch podotherapeutisch handelen aan bod. Helder en duidelijk communiceren met je cliënt is hierin een heel belangrijk aspect. Net als bij het maken van een reis ligt de focus niet alleen op de eindbestemming, maar ook de weg ernaartoe. Het is van belang om hierbij je proces inzichtelijk te maken.


Module 3:

Binnen het podotherapeutisch handelen zijn er een aantal momenten dat er gewerkt wordt met EBP (evidence based practice). In deze module ga je dan ook aan de slag om te ontdekken hoe jij EBP kan toepassen in jouw podotherapeutisch handelen. Ook ga je ontdekken wat de meerwaarde is van toegepast onderzoek.


Module 4:

In deze module ga jij aantonen dat jij als podotherapeut kan functioneren voor cliënten met een enkelvoudige klacht in de voet- en enkelregio. Dit betekent dat jij voor deze eenvoudige, laagcomplexe zorg het gehele podotherapeutisch proces kan doorlopen. Je zult merken dat je voor deze module ook zeker de informatie uit andere modules moet gaan toepassen.

Module 5:

In deze module ga je aan de slag als 'ondernemende podotherapeut'. De maatschappij vraagt om een wendbare en flexibele podotherapeut die in staat is om mee te gaan met een veranderende samenleving. Daarbij is het van belang dat je dus nieuwsgierig, creatief, kritisch en ondernemend bent om te zien waar kansen en mogelijkheden liggen voor de cliënt, de organisatie of het beroep.


Module 6:

Als podotherapeut is één van je kerntaken om casemanager te zijn voor jouw cliënten waarbij je rekening houdt met de mogelijkheden en onmogelijkheden van jouw eigen beroep en waar je dus ook met andere disciplines samenwerkt. Dit zou je kunnen zien alsof jij als spin in het web functioneert, en dat het web bestaat uit het landschap van de gezondheidszorg.


Module 7:

In deze module ga je alleen of in een groepje aan de slag met een vraagstuk uit de praktijk middels een onderzoekscyclus van toegepast onderzoek. Je gaat voor de praktijk een relevant eindproduct opleveren.


Module 8:

Deze module is een integratiemodule van al jouw podotherapeutische kennis en vaardigheden voor cliënten met een enkelvoudige klacht in de knie, heup of rug-regio of een meervoudige klacht in de voet en enkelregio en/óf cliënten met een chronische aandoeningen zonder complicaties. Je gaat aantonen dat je het volledige podotherapeutische proces beheerst voor de middencomplexe zorg.


Module 9:

De podotherapeut van de toekomst zal zich moeten blijven ontwikkelen. Die ontwikkeling zal plaatsvinden op verschillende vlakken. Gezien de technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren is het van belang dat je leert hoe je om kunt gaan met innovaties en misschien ben je zelf wel een kei in het ontwikkelen van nieuwe innovaties. Tijdens deze module ga je hiermee aan de slag


Afhankelijk van je vooropleiding volg je een minor. Bijvoorbeeld een minor binnen Fontys Paramedisch. Zo focus én verdiep jij je op één thema uit de gezondheidszorg en word je daarin specialist. Je ontwikkelt je hiermee tot dé toekomstig zorgprofessional én je bouwt een breed netwerk op.

De profileringsminoren zijn:

Exploring Health Behaviour

MADE for Allied Healthcare (Measurement, Analysis, Design & Exploration for Allied Healthcare)

Zorg in beweging: tijd voor frisse blikken!

Anders denken, anders doen; zorgvernieuwing in en met de praktijk


De afstudeerfase bestaat uit twee delen: je afstudeerstage en je afstudeeronderzoek.

Afstudeerstage: Handelen als Podotherapeut in de praktijk

Tijdens je afstudeerstage ga je in 20 weken jezelf ontwikkelen tot de startbekwame podotherapeut.

Je brengt al je opgedane kennis in de praktijk en werkt mee in een podotherapeutische organisatie. Deze kan gevestigd zijn in een multidisciplinair gezondheidscentrum waar ook andere (para)medici werken (fysiotherapeut, huisarts, etc.) of bijvoorbeeld in een ziekenhuis.

Afstudeeronderzoek: Praktijkgericht onderzoek

Tijdens je afstudeeronderzoek ga je aan de slag om op een methodische manier de zorg te verbeteren door meer kennis te vergaren of een verbetering in de praktijk door te voeren. Het onderwerp hiervan kies je binnen zelf, dit kan zijn bij een podotherapeutische praktijk, of in een bestaande onderzoekslijn vanuit Fontys Paramedisch of het Lectoraat Podotherapie.

 
 

Na de opleiding

Als podotherapeut kan je op verschillende plekken werken. Je behandelt mensen met voetklachten of klachten die voortkomen uit het niet goed functioneren van de voeten en/of benen. Belangrijke doelgroepen zijn kinderen, sporters, ouderen en mensen met een chronische ziekte, zoals diabetes of reuma. De vraag naar podotherapeuten is momenteel erg groot. Alle afgestudeerden vinden na de opleiding Podotherapie direct een baan of beginnen een eigen praktijk.

Na je opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag bij:

 • Podotherapeutische praktijken
 • Multidisciplinair gezondheidscentrum waar ook andere (para)medici werken (fysiotherapeut, huisarts, etc.)
 • Een ziekenhuis of universiteit
 • Een eigen praktijk

Doorstuderen

Na het behalen van je bachelordiploma, kan je doorstuderen aan de universiteit of je verder specialiseren als diabetespodotherapeut of sportpodotherapeut met de 2-jarige Post-Bacheloropleiding van Fontys Hogeschool. Je volgt deze studies naast je werk als podotherapeut. Als afgestudeerd podotherapeut kan je een universitaire Masterstudie Bewegingswetenschappen gaan volgen.

 

 

Agenda

Open avond Podotherapie | Eindhoven
05 jun 2024 18:00 - 20:30
Programma
Leuk dat je interesse hebt in de deeltijdopleiding Podotherapie. Tijdens de open avond vertellen we je graag alles over de praktische zaken en de inhoud van de studie.

De open avond vindt plaats op campus Rachelsmolen. Kun je niet naar locatie komen maar wil je wel deelnemen aan de presentatie? Dat kan! Meld je aan via onderstaande link én stuur een mail naar: ondersteuningpodotherapie@fontys.nl
Je ontvangt van ons een MS Teams-link naar de presentatie.

We kijken er naar uit om jou op 5 juni te mogen ontvangen.

Meer weten over de opleiding Podotherapie

Wil je graag een gesprek met iemand van de opleiding? Dat kan!
Stuur een mail naar ondersteuningpodotherapie@fontys.nl.

Onze collega's nemen dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Lees meer over subsidieregelingen:

- Leven Lang Leren Krediet

- Beurzen voor leraren

- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

  Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
  Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

  Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

  Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
  De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

  De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

  Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
  De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

  Lees meer over je collegegeld.

   

  Locatie en contact Podotherapie deeltijd

  Inhoudelijke vragen

  Heb je inhoudelijke vragen over de opleiding, Canvas, Progress, je rooster etc? Deze kun je stellen aan de teamondersteuner van de opleiding via mailadres ondersteuningpodotherapie@fontys.nl.

  Contact team inschrijvingen

  Voor vragen over je inschrijving kun je contact opnemen met inschrijvingen-paramedisch@fontys.nl.
  De studentenservicebalie op de locatie Ds. Th. Fliednerstraat 2 (TF) is alleen op afspraak geopend. Voor het maken van een afspraak kun je terecht op deze website.