App met student Natasja
Stel Natasja al je vragen over de sfeer, het contact met docenten en de combinatie werk & privé. Zij kan je precies vertellen hoe zij het ervaart!
Stuur mij een appjeAls deeltijdstudent Leraar Pedagogiek leer je om de ontwikkeling van jongeren te stimuleren en eventuele problemen te voorkomen of op te lossen. Daarnaast leer je hoe je lesstof overdraagt aan leerlingen in het mbo. Jouw interesses en leerwensen vormen het uitgangspunt in de opleiding. Elk jaar volg je 2 modules. Je leert in, van en met de praktijk. Daarom heb je vanaf de start een werkplek in het pedagogisch/didactisch werkveld nodig.
Bekijk hier ook ons andere aanbod.
Je leert naast pedagogiek veel over didactiek: Hoe geef je les? En hoe houd je de student gemotiveerd om te werken aan zijn ontwikkeling? Met docenten, medestudenten en professionals én op je werkplek werk je aan pedagogische en didactische kwesties zoals loopbaanleren en burgerschap.
In het eerste jaar kom je 1 keer in de 2 weken naar de opleiding. Zowel in Tilburg als Sittard zal dit op dinsdag (middag en avond) zijn. De laatste drie jaar van de opleiding kom je 1 keer in de 3 weken naar Fontys op donderdag (middag en avond).
Per week besteed je tenminste 8 uur aan werkplekleren (praktijkopdrachten, projecten) en per module gemiddeld ongeveer 10 uur aan zelfstudie. Online bieden we lesmateriaal aan in de vorm van weblectures, artikelen, kennisclips, TEDtalks, etc.
Met een associate degree diploma (niveau 5) word je toegelaten tot deze bacheloropleiding.
Met een afgeronde associate degree Pedagogisch Educatief Professional (PEP) kun je zelfs instromen in jaar 2 van deze bacheloropleiding Leraar Pedagogiek. Je hoeft in dat geval nog maar 150 studiepunten van deze bachelor te halen om ook je bachelordiploma te bemachtigen.
Doorstroom naar de opleiding Leraar pedagogiek is mogelijk na het volgen van de keuzerichting Pedagogisch Specialist gedurende het tweede leerjaar van de Ad PEP-opleiding. Er zijn daarnaast geen andere voorwaarden voor doorstroom naar deze opleidingen.
Eén vak niet in jouw pakket?
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.
Niet de juiste vooropleiding?
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.
Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
Werkplekeis bachelor
Je bent tenminste 8 uur per week werkzaam in het pedagogisch/didactisch werkveld. Dit mag zowel vrijwilligerswerk als een betaalde baan zijn. Overigens hoeft dit niet perse een hbo-functie te zijn (minimaal mbo niveau 4).
Contract tussen Fontys, student en werkplek
We vinden het belangrijk dat we goed contact hebben met jouw werkplek. Daarom stellen we een contract op. Van belang is dat de werkplek eerst door ons wordt goedgekeurd (werkplekscan). Het contract maak je bij start van je opleiding in orde. Zo weten zowel Fontys, de begeleider van de werkplek als jij als student wat er van je verwacht wordt.
Verkorte trajecten Leraar Pedagogiek
Voor studenten met een diploma Leraar Basisonderwijs (Pabo), Social Work (profiel welzijn en samenleving, zorg),Toegepaste Psychologie, CMV of MWD is een 2-jarig traject van 4 modules mogelijk. Studenten met een diploma Pedagogiek, Social Work (profiel Jeugd), SPH, Inrichtingswerk of Pedagogische Wetenschappen kunnen een traject volgen van 1,5 tot 2 jaar. Kijk voor meer informatie bij de opleiding Verkorte bachelor Leraar Pedagogiek.
'Eindelijk had ik het gevoel dat ik op de juiste plek zat en kon ik mezelf zijn'Alumnus Imke Zengers over de kopopleiding Leraar Pedagogiek
Bij de start van je deeltijdopleiding Leraar Pedagogiek ben je tenminste 8 uur per week werkzaam in het pedagogisch/didactisch werkveld. Dit mag zowel vrijwilligerswerk als een betaalde baan zijn. Er wordt vanuit gegaan dat studenten tijdens hun studie andere taken gaan vervullen op een ander niveau. Voor de postpropedeuse modules wordt uitgegaan van het eindniveau.
De opleiding Leraar Pedagogiek bereidt voor op het docentschap voor de (ped)agogische beroepsopleidingen in het mbo. Ook buiten het onderwijs zijn er mogelijkheden, zoals het verzorgen van trainingen, het begeleiden van opleidingstrajecten of het ontwikkelen van lesmateriaal. Je kunt aan de slag in functies waarin je werkt aan:
Er zijn diverse mogelijkheden voor een vervolgstudie. Denk bijvoorbeeld aan de hbo-master EN (Educational Needs) of een specialisatie Pedagogiek & Onderwijskunde aan de universiteit.
Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.
Wij vinden het leuk om met jou in contact te zijn. Stuur ons gewoon een appje, wij maken graag tijd om je vragen te beantwoorden.
Stel Natasja al je vragen over de sfeer, het contact met docenten en de combinatie werk & privé. Zij kan je precies vertellen hoe zij het ervaart!
Stuur mij een appjeWil je jouw persoonlijke situatie met ons bespreken? Wij maken graag een (telefonische) afspraak om al jouw vragen te beantwoorden.
Stel je vraag