Sprint naar content

Leiderschapsopleiding Vakbekwaam Schoolleider

 • 10 maanden
 • 20-09-2024
 • Eindhoven
 • € 5.800 (BTW vrijgesteld)
Word jij een krachtig schoolleider die in staat is tot kritische reflectie met de juiste leidinggevende vaardigheden? Je leert het bij de Leiderschapsopleiding Vakbekwaam Schoolleider.

Over de opleiding

Ben je integraal schoolleider en wil je je doorontwikkelen tot een stevig, visiegerichte onderwijskundig leider, dan is de opleiding Vakbekwaam Schoolleider iets voor jou. Als deelnemer bij Vakbekwaam Schoolleider heb je brede verantwoordelijkheden in de school en het bestuur en kun je voortbouwen op je ervaring als leider. Er is sprake van een andere context dan bij de opleiding Basisbekwaam Schoolleider. Je kunt je met het diploma Vakbekwaam Schoolleider registreren als Register Directeur Onderwijs (RDO) in het schoolleidersregister.

 

Voor wie?

Je wilt je verder ontwikkelen als leidinggevende in het onderwijs en je kunt je vinden in de volgende punten:

 • Je wilt doorgroeien naar schoolleider
 • Je wilt leiding geven aan een lerende onderwijsorganisatie
 • Je wilt leren hoe je verandermanagement succesvol toepast
 • Je wilt je vaardigheden op het gebied van persoonlijk en professioneel leiderschap verbeteren

Toelatingseisen

Je wordt toegelaten tot deze opleiding als je voldoet aan onderstaande eisen:

 • Je bent minimaal in het bezit van een hbo bachelor diploma bij voorkeur in de sector Hoger Pedagogisch Onderwijs of een eerstegraadsopleiding tot leraar;
 • Je bent in het bezit van het diploma Basisbekwaam (sector PO) of een vergelijkbare andere managementopleiding;
 • Je bent werkzaam als schoolleider in het onderwijs (of hebt een vergelijkbare positie binnen een onderwijsorganisatie);
 • Je bent in de gelegenheid om te voldoen aan de praktijkeisen die voortvloeien uit de opleiding (dit houdt in dat je een integrale eindverantwoordelijkheidspositie hebt met voldoende mandaat).
 

Een groep volwassen die een les volgen in een collegezaal

 

Inhoud en opbouw

De Leiderschapsopleiding Vakbekwaam is een modulair opgebouwde opleiding die binnen een jaar kan worden afgerond en richt zich op leidinggevenden binnen het onderwijs (po/vo/mbo).

In drie modules, Strategische organisatieontwikkeling, Onderwijsinnovatie en kwaliteit en Leiding geven aan ontwikkeling, wordt er gewerkt aan het aantonen van leeruitkomsten op het niveau van Vakbekwaam Schoolleider door middel van een learning portfolio. In dit portfolio worden diverse beroepsproducten verzameld en daaraan wordt een zelfbeoordeling toegevoegd. Gedurende de gehele opleiding wordt er gewerkt aan de eigen leiderschapsontwikkeling in de context van de onderwijspraktijk. Ambities en doelen op het gebied van schoolontwikkeling en de eigen leiderschapsontwikkeling komen samen in de opleiding. 

Door de modulaire opbouw van de opleiding Vakbekwaam Schoolleider zijn er meerdere mogelijkheden qua instroommoment, doorlooptijd en volgorde van modules.

Deze module is gericht op leiding geven aan een collectief proces van onderwijskundige visievorming met het team. Ook het de implementeren en vertalen van visie en doelen naar het onderwijs leerproces en het formuleren van verbetervoorstellen aan de hand van organisatie- en omgevingsanalyse komt aan bod.
Deze module is gericht op het bevorderen van gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor en verantwoording van het onderwijsleerproces in lijn met de onderwijskundige visie van de organisatie. Ook is er aandacht voor verandercapaciteit in de organisatie en innovatieprocessen.
In deze module werk je aan invulling geven aan het strategisch personeelsbeleid waarbij aanwezige talenten en kennis doelmatig worden benut. Ook het maken van beredeneerde keuzes ten aanzien van het leidinggeven aan ontwikkeling en het nemen van initiatieven om samenwerking te bevorderen ten behoeve van de organisatie - en onderwijsontwikkeling komt aan bod.
Deze module is gericht op het bevorderen van de onderzoekende houding van het team en het onderzoeksmatig handelen gericht op onderwijsverbetering. Door onderzoek naar en ontwikkeling van de onderzoekscultuur in de organisatie krijgt evidence informed werken vorm.
Deze module is gericht op hoe je de regie kunt nemen over je eigen leiderschapsontwikkeling, door reflectie op jezelf, je effectiviteit als leider en de impact op de organisatie en op de onderwijsontwikkeling. Je werkt aan de ontwikkeling van je persoonlijke kwaliteiten om de leiderschapspraktijken vorm te geven en om impact te maken in je eigen onderwijspraktijk.

De groep 'vakbekwaam' kent over het algemeen een brede diversiteit aan deelnemers die wordt gekenmerkt door het integrale karakter van hun positie en werkzaamheden. De deelnemers zijn doorgaans werkzaam zijn in verschillende onderwijssectoren wat bijdraagt aan verschillende perspectieven op succesvol leiderschap in onderwijs. Je hebt dus de mogelijkheid om in de groep samen te werken met school- en teamleiders die werkzaam zijn in onder andere het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo of hbo.

De lesdagen bestaan uit inhoudelijk aanbod, samenwerken met de deelnemers in de vorm van kennisdeling, peerfeedback en dialoogsessies. De andere dagen zijn bedoeld voor persoonlijke ontwikkelgesprekken, leerteambegeleiding en feedback/feedforward. De overige tijd benut je voor literatuurstudie, het uitvoeren van praktijkgerichte opdrachten, (zelf-)onderzoek en het opbouwen van je eigen portfolio met beroepsproducten.

Een belangrijk aspect van de Fontys schoolleidersopleidingen is het werkplekleren. Om hier invulling aan te geven verzamel je voortdurend feedback uit je omgeving (collega’s, stakeholders, critical friends, etc.). Tevens benut je de opleiding om in je eigen dagelijkse praktijk tot onderbouwde acties en keuzes te komen bij het leiding geven aan veranderingen.

Na het voldoen aan alle eisen en dus het volledig afronden van de opleiding, ontvang je het diploma Vakbekwaam. De opleiding is officieel geregistreerd als gecertificeerde schoolleidersopleiding. Dit betekent dat je de opleiding kunt gebruiken voor registratie in het Schoolleidersregister PO.

Het logo van het schoolleidersregister
 
 

Meerwaarde

Met de opleiding Vakbekwaam Schoolleider van Fontys:

  • Ontwikkel je je tot integraal (eind-)verantwoordelijk leidinggevende met een stevige professionele identiteit
  • Breng je effectief leiderschap in praktijk wat impactvol doorwerkt in je school
  • Kun je je registreren als Register Directeur Onderwijs (RDO) in het schoolleidersregister PO
   
  Placeholder for Fontys video
  De opleiding heeft mij als leider dichter bij mezelf gebracht. Ik heb duidelijker vanuit welke visie ik werk aan onderwijsontwikkeling met mijn team en wat dit betekent voor mijn leiderschap."

   

  Agenda

  Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.


  Praktische info

  Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)?

  Docenten en studenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen. Tijdens een online voorlichting hoor je alle ins en outs over de opleiding en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

  Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.


  Heb je een vraag?

  Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.

  Niveau
  Onbekend
  Kosten
  € 5.800(BTW vrijgesteld)
  Studieduur
  10 maanden
  Startmoment(en)
  20-09-2024

  Wil je graag een gesprek met iemand van de opleiding? Dat kan. Stuur een mail naar fhke-vp@fontys.nl of app je vraag naar +31610176464. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

  De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij de Opleidingsfeiten.

  Subsidie, lening of beurs?

  Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, (zij-instroom) subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Ontdek hier alle tegemoetkomingen en subsidies.

  Heb je een specifieke leervraag voor jouw school of organisatie? Fontys biedt op maat gemaakte trajecten aan die zijn afgestemd op jouw scholingsbehoeften. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken.

   De opleidingskosten per module bedragen € 2000,- voor het studiejaar 2022-2023*. (De kosten van de studie worden per studiejaar vastgesteld en gelden voor één jaar).

   Kosten voor literatuur en catering zijn niet inbegrepen.

   *De studiekosten worden jaarlijks geïndexeerd en vastgesteld.

   Lesdagen zijn op vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur. Lokalen volgen nog.

   LesdagDatumLocatie
   Introductiebijeenkomst (10:00-11:30)6 september 2024Online
   Lesdag 120 september 2024Rachelsmolen
   Lesdag 227 september 2024Rachelsmolen
   Lesdag 310 oktober 2024 tweedaagse training (do en vrijdag)Externe locatie
   Lesdag 411 oktober 2024 tweedaagse training (do en vrijdag)Externe locatie
   Lesdag 51 november 2024Rachelsmolen
   Lesdag 622 november 2024 (leerteamdag)Rachelsmolen
   Online begeleiding gesprekken6 december 2024 (online begeleidingsgesprekken)Online
   Lesdag 713 december 2024Rachelsmolen 2 lokalen!
   Lesdag 817 januari 2025Rachelsmolen
   Lesdag 931 januari 2025Rachelsmolen
   Lesdag 1014 februari 2025 (leerteamdag)Rachelsmolen 2 lokalen!
   Lesdag 1114 maart 2025Rachelsmolen
   Lesdag 124 april 2025Rachelsmolen
   Lesdag 1318 april 2025Rachelsmolen
   Lesdag 1416 mei 2025 (leerteamdag)Rachelsmolen
   Lesdag 1513 juni 2025 (afstudeerdag opleiding)Rachelsmolen
   Diploma-uitreiking27 juni 2025

   In onderstaande video's vertellen we je meer over de visie van Fontys op leiderschap in het onderwijs, hoe dit middels 7 kernpraktijken naar voren komt in al onze leiderschapsopleidingen en hoe dit in relatie staat tot jouw professionele identiteit. Een gedeelte van deze uitleg komt mogelijk ook aan bod tijdens de online voorlichting. Heb je vragen? We beantwoorden ze graag tijdens onze online voorlichting, dus schrijf je direct in!

   Visie op leiderschap

   De 7 kernpraktijken

   Visie op de leiderschapsopleiding

   Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

   De kernpraktijken van de leiderschapsopleiding

   Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

    

    

   Aanmelden

   Hieronder vind je de startdatum van deze cursus en de modules en kun je je aanmelden.
   De directie behoudt zich het recht voor om bij onvoldoende deelname de cursus te annuleren.

   Overzicht modules

   Naam module Startdatum Einddatum
   Strategische organisatieontwikkeling 22-09-2022 01-12-2022
   Onderwijsinnovatie en kwaliteit 15-12-2022 16-02-2023
   Leiding geven aan ontwikkeling 09-03-2023 20-04-2023

   Startdata


   Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
   Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
   Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
   Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.