
Associate degree Engineering (voltijd)
- 2 jaar
- Nederlands
- Associate Degree
- Voltijd
Kom kennismaken
- Meeloopdagen
- Open dagen
- En meer...
Over de opleiding
De opleiding is opgebouwd uit verschillende challenges samen met organisaties in de hightech Brainport regio. Je bouwt vanaf de eerste dag aan je praktijkervaring en netwerk. Gedurende de opleiding kom je in aanraking met verschillende sectoren, gebruikers en technische disciplines. Je persoonlijke groei en professionele ontwikkeling staan hierbij centraal. Je maakt uiteindelijk een keuze voor het uitstroomprofiel Circulair Design & Business of User Interface Design.
Waarom de Associate degree Engineering?
- Je bouwt aan je netwerk en praktijkervaring vanaf de start.
- Je ontwikkelt een brede blik op technische uitdagingen.
- Veel aandacht voor je persoonlijke & professionele ontwikkeling.
- Je werkt aan betekenisvolle & praktijkgerichte challenges en producten.
- Een kans om sneller in het beroepsleven te springen
- Je krijgt de mogelijkheid om door te stromen naar technische bacheloropleidingen.
Wat is een Associate degree (Ad)?
Een Associate degree is een praktijkgerichte tweejarige hbo-opleiding (niveau 5). Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te volgen.
Wat ga je leren bij de Associate degree Engineering?
Als ontwerpgerichte Engineer houd je rekening met de techniek én de gebruiker. Je zorgt ervoor dat een product, systeem of dienst aansluit op de behoeftes van verschillende gebruikers. Je bent de ondernemende en essentiële schakel tussen ontwikkelen en het gebruik van producten en systemen.
Binnen de opleiding leer je meer over:
- Samenwerken met verschillende sectoren en teamleden.
- Duurzame materialen, productieprocessen en technologische en engineeringssystemen.
- De werking en mogelijkheden van (digitale) innovatieve technologieën.
- Samenwerken met gebruikers aan een user interface van een product of service.
- Het realiseren en lanceren van een business idee op de markt.
Hoe ziet je week eruit?
Een week is bij ons nooit hetzelfde. Je werkt met jouw team aan challenges. Gedurende deze periode krijg je relevante theorie aangeboden die je voor de challenge nodig hebt. Je gaat met je team aan de slag in gebouw R10 op Fontys Campus Rachelsmolen of in gebouw Nexus op het TU/e-terrein.
En je bent regelmatig te vinden bij de opdrachtgever in het werkveld. Naast de challenges heb je “slow cooking weeks”. In deze weken besteed je aandacht aan je persoonlijke, professionele en kennisontwikkeling.
- Voltijd onderwijs
- Drie hele dagen van 09:15 - 16:45 uur
- Coaching gedurende de gehele opleiding

Techniek studeer je bij Fontys!
Neem een kijkje door het gebouw Nexus.Toelatingseisen
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid met na of nlt
- Natuur & Techniek
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij met na
- Natuur & Gezondheid met na of nlt
- Natuur & Techniek
-
Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.
Eén vak niet in jouw pakket?
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.
Niet de juiste vooropleiding?
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.
Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
Twijfel je of je Wiskunde en Natuurkunde op niveau is?
Voor het succesvol doorlopen van de opleiding adviseren we minimaal startniveau wiskunde B havo 5. Bij Fontys Engineering in Eindhoven wordt de Basiscursus Wiskunde en Natuurkunde aangeboden. Hiermee vergroot jouw kennis en vaardigheden op het gebied van Wiskunde en Natuurkunde en ben jij zeker van een goede start!
Intake proces
Na aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een kennismaking op locatie. Tijdens de kennismaking krijg je een mini-challenge. Het doel van de mini-challenge is dat wij jou beter leren kennen, zodat we je kunnen helpen om de opleiding succesvol te doorlopen. Daarnaast krijg jij een beter beeld om te bepalen of de opleiding echt bij je past. Het is geen toelatingstest, maar een goede kennismaking.
Na je opleiding
Na je afstuderen ben je van grote waarde binnen technische en niet-technische georiënteerde bedrijven. Je hebt een brede kijk op technische uitdagingen en je beheerst een “design based aanpak” gedurende het ontwerpproces. Je bent de verbindende schakel tussen techniek en gebruiker om tot duurzame en werkende oplossingen te komen.
Ad engineers...
- Helpen bedrijven als consultant om hun producten en productietechnieken duurzaam verantwoord te maken.
- Gaan als zelfstandig ondernemer aan de slag om een product of service aan te bieden aan de wereld.
- Leveren een bijdrage als technisch ontwerper (op een design-based manier) bij het bedenken en bouwen van technische oplossingen.
- Zetten als projectleider op een ondernemende wijze innovatieve projecten op en brengen het resultaatgericht tot een succesvol einde.
- Faciliteren ontwerpprocessen waarbinnen technische experts hun bijdrage leveren. Jij zorgt dat de werkelijke gerbuiker vanaf het eerste moment betrokken is.
Agenda
Meelopen Ad Engineering | Eindhoven
12 dec 2023
09:00 - 15:00
Programma
Meelopen Ad Engineering | Eindhoven
18 dec 2023
09:00 - 15:00
Programma
Voorlichting Ad Engineering | Online
16 jan 2024
16:00 - 16:45
Programma
Tijdens deze online voorlichting leggen we graag meer uit over onze opleiding Ad-Engineering bij Fontys Pulsed Academy. Daarnaast is er alle ruimte om vragen te stellen.
Open dag Ad Engineering | Eindhoven
21 jan 2024
Programma
Volgeboekt
Kom langs in de Pulsed corner. Maak kennis met ons team, ontmoet onze studenten en zie voorbeelden uit de praktijk.
Open Dag
16 maart 2024
Programma
Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.
Onze open dag is op 16 maart, 2024.
Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.
Meer weten over de opleiding Ad Engineering
Het voorbereidingsprogramma bestaat uit vijf dagdelen waarin je kennis maakt met een hbo opleiding. Je maakt kennis met de manier van studeren aan het hbo, het niveau, de vakinhoud, het beroepsbeeld en uiteraard maak je ook kennis met onze studenten en docenten. Dit alles doe je zoveel mogelijk op één van de campussen van Fontys zodat je ook daadwerkelijk kunt ervaren en voelen hoe het is om aan het hbo te zijn.
Elke opleiding biedt een programma aan van vijf vrijdagochtenden van 09.00 tot 12.00 uur. Je neemt dus ook op alle dagen deel aan dit programma.
Data van de bijeenkomsten
- vrijdag 25 november 2022
- vrijdag 9 december 2022
- vrijdag 16 december 2022
- vrijdag 13 januari 2023
- vrijdag 20 januari 2023
Het inschrijven voor dit ervaringsprogramma is mogelijk van 14 oktober – 11 november. Meld je snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt!
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.
Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.
Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.
Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.
Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.
Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.