Contact met de administratie
Heb je vragen over inschrijving of toelating? Laat het ons weten en je krijgt zo snel als mogelijk antwoord.
Mail de administratieEr komt een grote zorgvraag op ons af, er moet meer zorg worden geleverd met minder mensen. Taakherschikking tussen arts en verpleegkundig specialist kan onderdeel zijn van het antwoord op deze complexe vraag. Belangrijk is om zorgtaken goed te verdelen, de juiste zorgverlener op de juiste plaats en gezamenlijk passende zorg te verlenen. Een uitdaging die bij het beroepsprofiel van de verpleegkundig specialist past. De tweejarige duale opleiding, waarin je leren en werken combineert, leidt op tot de graad Master of Science. Bij Fontys word je opgeleid voor het specialisme VS AGZ. Verpleegkundig specialisten in de AGZ werken vooral:
De vraag naar verpleegkundig specialisten neemt toe in Nederland en is groter dan het aanbod.
Als verpleegkundige in opleiding tot specialist (vios) werk je in de beroepspraktijk en volg je onderwijs op school. In de praktijk pas je deze opgedane kennis kritisch toe en vergroot je je kennis. Je ontwikkelt klinische-, research- en leiderschapsvaardigheden. Je ontvangt supervisie en feedback op je handelen. En je slaat de brug tussen care en cure: tussen het verpleegkundig en het medisch zorgdomein. Je kruipt als het ware in een 'nieuwe jas'.
Hoe je week eruit ziet? Je hebt een arbeidscontract voor minimaal 32 uur per week in de functie van vios (verpleegkundige in opleiding tot specialist). Hierbinnen vallen de contacturen van het praktijkonderwijs en de wekelijkse schooldag. Buiten de vakanties om ga je wekelijks één dag naar school. Het eerste jaar is dat op woensdag en het tweede jaar op dinsdag. Voor zelfstudie moet je ongeveer 12 uur per week rekenen in eigen tijd. De master Advanced Nursing Practice is een pittige opleiding van 24 maanden waarin je een grote persoonlijke groei doormaakt. In de praktijk wordt je ondersteund door de zogeheten opleidingsgroep. Deze bestaat uit tenminste jouw praktijkopleider (VS) en één medisch opleider. De opleidingsgroep kan meerdere personen bevatten die een rol spelen in jouw leerproces. Dit hangt af van het expertisegebied waarin je wordt opgeleid en de beschikbaarheid van meerdere VS en artsen op de werkvloer. Vanuit school krijg je een docent als studiecoach die met jou en een vast groepje medestudenten intervisie begeleidt aan de hand van persoonlijke casuïstiek.
Soms is een vierpartijenovereenkomst noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer een substantieel deel van het praktijkleren plaatsvindt in een andere praktijkinstelling. In ieder geval geldt dit voor vios die opgeleid worden voor huisartsenposten, ambulancedienst, wijkzorg, GGD etc.
* Toelaatbaar / niet toelaatbaar
De opleiding kent een hoge studiebelasting. Voor de start van de opleiding adviseren wij expliciet aandacht te besteden aan:
Wil je graag een gesprek met iemand van de opleiding? Dat kan! Je kunt een e-mail sturen naar het studentinformatiepunt fhmg-onderwijsenonderzoek@fontys.nl. Zij nemen dan contact met je op.
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze (duale) opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:
Tijdens de duale masteropleiding Advanced Nursing Practice (ANP) ben je in dienst bij een praktijkinstelling. We verwachten dat de instelling de volledige studiekosten op zich neemt. Hieronder staat informatie over de verschillende studiekosten, mar ook over de subsidies die de praktijkinstelling ontvangt.
Collegegeld
In het hoger onderwijs moet jaarlijks collegegeld betaald worden voor het volgen van een opleiding. De collegegeldtarieven kunnen variëren, afhankelijk van factoren als nationaliteit, woonplaats, eventueel eerder behaalde graad en opleiding die je wilt gaan volgen of al volgt.
Registratiekosten opleidingsregister
De ANP leidt op tot de graad Master of Science. Het getuigschrift geeft na registratie in het BIG-register (artikel 14 specialisten) recht op de wettelijke beschermde titel 'verpleegkundig specialist' (VS). Tijdens de opleiding is registratie in het opleidingsregister 'verpleegkundige in opleiding tot specialist' (vios) verplicht. De Registratiecommissie Specialismen Verpleegkunde (RSV) beheert het register. Aan registratie zijn kosten verbonden voor:
Boeken en reiskosten
Aanvullende kosten zijn: verplichte en aanbevolen literatuur, en de reiskosten van en naar de leslocatie (Tilburg-Stappegoor).
Subsidie
De opleiding is een bekostigde master (OCW). De opleidingsplaatsen worden door het ministerie van VWS gesubsidieerd om praktijkinstellingen in het opleiden te ondersteunen en de implementatie van de beroepsgroep te stimuleren. NB: Deze regelingen zijn niet geldig als je al eerder een bekostigde master hebt gevolgd in het zorgdomein in Nederland. Daarnaast is er voor de huisartsenzorg nog een extra subsidiering mogelijk. Meer informatie daarover vind je op de website van de KOH. Vraag als praktijkinstelling zo vroeg mogelijk een opleidingsplaats aan wanneer overwogen wordt om op te gaan leiden. Dit i.v.m. het vrijhouden van voldoende plaatsen voor huisartsen die deze subsidie ontvangen.
Kostenindicatie totale opleiding
Aan het overzicht kunnen geen rechten worden ontleend.
Kosten voor opleidingsperiode van twee jaar:
Tegemoetkoming in kosten vanuit de overheid
Ik wil een verpleegkundige opleiden tot 'verpleegkundig specialist algemene gezondheidszorg' (VS AGZ).
Als praktijkinstelling voor individuele gezondheidszorg wil je een verpleegkundige opleiden tot verpleegkundig specialist (VS). Fontys leidt alleen VS AGZ op. Hierbij de link naar het aanvraagformulier.
Voor de wettelijke erkenning van een VS wordt het Algemeen Besluit Specialismen Verpleegkunde toegepast door de Registratiecommissie Specialismen Verpleegkunde (RSV) Dit besluit beperkt zich niet tot de VS, maar stelt vanzelfsprekend ook eisen aan opleiders, opleidingsinstellingen en praktijkinstellingen. De kwaliteit van de professional wordt immers in aanzienlijke mate bepaald door de kwaliteit van de opleiding. Toepassen van het besluit houdt onder meer in dat moet worden onderzocht of aan de geformuleerde eisen wordt voldaan. Daarom vinden er sinds 2014 visitaties plaats van praktijkinstellingen die door de RSV (voorwaardelijk) zijn erkend als praktijkopleidingsplaats.
Een instelling moet voldoen aan de volgende (rand)voorwaarden:
Toekenning opleidingsplaats
De opleidingsplaatsen zijn beperkt en worden landelijk verdeeld over tien MANP opleidingen. Bij Fontys zal het definitieve aantal voor september 2024 wederom 46 zijn. Het kabinet heeft besloten in 2025 en 2026 de opleidingsplaatsen uit te breiden. Lees hierover het artikel. Het exacte aantal dat Fontys in 2025 en 2026 toebedeeld krijgt, is nog niet bekend.
Indien een praktijkinstelling volgens bovenstaande link één of meerdere opleidingsplaats(en) heeft aangevraagd, treedt de volgende procedure in werking. In november 2023 worden 46 opleidingsplaatsen voor 2024 in volgorde van aanmelding toegekend aan praktijkinstellingen. Fontys onderscheidt in klinisch onderwijs drie aandachtsgebieden te weten: eerstelijnszorg, langdurige zorg en specialistische zorg. Gestreefd wordt naar drie lesgroepen van vergelijkbare grootte. Overige aanmeldingen worden op de wachtlijst geplaatst en praktijkinstellingen krijgen hiervan bericht.
Binnen drie maanden na toekenning dient een praktijkinstelling de naam van een geschikte kandidaat aan te leveren via een email aan de studentenadministratie: fhmg-studentenadministratie@fontys.nl . Daarnaast meldt betreffende kandidaat zich via Studielink aan bij de Hogeschool. Het recht op plaatsing vervalt wanneer niet binnen drie maanden een geschikte kandidaat is aangemeld en deze zal worden aangeboden op de volgende plek op de wachtlijst.
Procedure tot definitieve plaatsing
Nadat de kandidaat zich heeft aangemeld in Studielink vraagt de studentenadministratie gegevens op ten behoeve van de check op toelaatbaarheid. Van praktijkinstelling wordt gevraagd een IPOP (Instellings Praktijk OpleidingsPlan) aan te leveren om aan te tonen dat deze aan de erkenningseisen van de RSV voldoet.
Het IPOP beschrijft de visie van de instelling op de functie van VS en het opleidingsbeleid voor opleiden vios. Het is gepersonaliseerd naar de betreffende praktijkleerplaats van de individuele vios en diens opleidingsgroep. De kandidaat krijgt via de studentenadministratie een uitnodiging om een intakegesprek te plannen met de hoofdopleider van de opleidingsinstelling en de beoogde praktijkopleiders en manager - leidinggevende. Het IPOP dient uiterlijk een week voorafgaand aan het intakegesprek bij de studentenadministratie te zijn aangeleverd via: fhmg-studentenadministratie@fontys.nl . Na afloop van een succesvol afgesloten intakegesprek ontvangt de kandidaat een duale overeenkomst ter ondertekening. Hierbij kan het gaan om een drie- of vierpartijenovereenkomst.
Praktijkleren
Wil je meer informatie over de inrichting van het praktijkleren dan vind je hierbij ter illustratie het Handboek Praktijkleren van cohort 2023. Wijzigingen voorbehouden voor cohort 2024.
Heb je vragen over inschrijving of toelating? Laat het ons weten en je krijgt zo snel als mogelijk antwoord.
Mail de administratie