Sprint naar content

Ad Management in de Zorg (deeltijd)

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Associate Degree
 • Deeltijd
Start februari en september | Eindhoven

Kom kennismaken

 • Open dagen

Vind je het leuk om naast je uitvoerende taken in het primaire proces, meer coördinerende taken op je te nemen en bewust te werken aan jouw leiderschapsontwikkeling? En wil je meer leren over hoe je coacht-on-the-job, hoe je problemen constructief in het team bespreekt en hoe je de dienstverlening verbetert voor klanten? Ga dan voor de Associate degree Management in de Zorg!

Over de opleiding

De Associate degree (Ad) richt zich op coördinatie en leiderschap in zorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening. Wil je dicht bij het primaire proces blijven, dan is deze Ad iets voor jou. Je voert opdrachten uit op je eigen werkplek en past wat je leert direct toe in de praktijk. Na afronding weet je alles over praktisch en operationeel leidinggeven, zoals het coachen van collega’s en het coördineren van (team)werkzaamheden. De Ad duurt standaard 2 jaar. Afhankelijk van je vooropleiding kun je deze opleiding in 1,5 jaar afronden.

We bieden deze opleiding ook als 4-jarige bacheloropleiding aan.


Waarom de Associate degree Management in de Zorg?

 • Continue koppeling tussen theorie en de praktijk. De lesstof pas je direct toe in jouw eigen werk
 • Persoonlijk contact. Vakbekwame docenten met oog voor jouw ontwikkeling
 • Ontwikkeling van je leiderschapskwaliteiten. Door o.a. inspirerende bijeenkomsten
 • Persoonlijke studieroute. Zo sluit de opleiding maximaal aan op jouw situatie
 

Wat ga je leren?

Je ontwikkelt praktische management- en leiderschapsvaardigheden. We sluiten aan bij jouw praktijkervaring, je deelt je ervaringen en spart met anderen. Elke periode krijg je doelen om te behalen. Met de coach binnen je organisatie bespreek je hoe je dat passend bij jouw situatie en werkplek uitvoert. Ook is er 1 dag per week een bijeenkomst.
 

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Hoe ziet je week eruit?

Je komt 1 dag per week naar Fontys. Daar leer je met en van jouw medestudenten en docenten. Daarnaast leer en werk je op de eigen werkplek en verzamel je hiervan bewijsmateriaal voor jouw portfolio. Om dit goed te kunnen uitvoeren, heb je een baan in zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening voor minimaal 20 uur per week. Je hoeft geen leidinggevende functie te hebben. Wel verwachten wij dat je in de gelegenheid bent om coördinerende taken op je te nemen. Een praktijkcoach begeleidt je vanuit de eigen organisatie. De gemiddelde studiebelasting per week is 20 uur. De opleiding is in het Nederlands. We gebruiken ook Engelstalige literatuur.

Start en lesdag
De opleiding start twee keer per jaar, in september en in februari. De lesdag is op dinsdag van 13.30 tot 21.00 uur, of op vrijdag van 09.30 tot 17.00 uur. De lesdag is afhankelijk van het traject dat je volgt en wordt bepaald na inschrijving.

 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Hbo-opleiding
Met een hbo-opleiding ben je toelaatbaar.

Niet de juiste vooropleiding? 
 
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4 of hbo-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma

Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.


Werkeis 
Tijdens de opleiding werk je minimaal 20 uur in een organisatie zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening.

Startmoment studie

Afhankelijk van jouw vooropleiding en de leeftijd van jouw diploma start je in EvL A of B.

 • Ben je in het bezit van een relevant mbo-niveau 4 diploma of hbo-diploma dat niet ouder is dan 10 jaar én beschik je over de juiste werkeisen, dan start je in EvL B.
 • Ben je in het bezit van een relevant mbo- niveau 4 diploma of hbo-diploma dat ouder is dan 10 jaar én beschik je over de juiste werkeisen, dan start je in EvL A.

  * De uiteindelijke verificatie hiervan gebeurt door de studentenadministratie.


Relevante hbo-opleiding?
Check dit overzicht en filter op ‘gezondheidszorg’ of ‘sociale studies’. 

Relevante mbo-opleiding?
Check dit overzicht. 

Je diploma mag niet ouder zijn dan 10 jaar. 

Heb je nog vragen neem dan contact op met fmg-studentenadministratie@fontys.nl

 

Placeholder for Fontys video
Iedereen voelt zich vrij om gewoon rechtstreeks contact met de docent op te nemen."

 

Opbouw

De opleiding bestaat uit 4 blokken die we 'Eenheden Van Leeruitkomsten' (EVL) noemen. Alle EVL’s duren een halfjaar. Jij bepaalt, samen met je studiecoach, hoe jouw persoonlijke studieroute eruitziet. Ook bepaal je zelf het tempo van studeren. Zo zorgen we ervoor dat de opleiding maximaal aansluit op jouw situatie.  

EVL A - Oriëntatie op de organisatie en jezelf als leider (basisniveau)

 • Inzicht in organiseren
 • Reflecteren op het in beweging krijgen van mensen
 • Verkennen van jouw ambities en leiderschap in de organisatie


EVL B - Coachen van individuen en teams (eindniveau)

 • Inzicht in jouw professionele communicatie
 • Coachende gespreksvoering toepassen
 • Teamontwikkeling analyseren en stimuleren met een teaminterventie
 • Leiderschapsontwikkeling


EVL C - Slim verbeteren (eindniveau)

 • Processen analyseren en herontwerpen
 • Klantknelpunten op innovatieve wijze oplossen
 • Leiderschapsontwikkeling


EVL D - Coördineren van kwaliteit en capaciteit (eindniveau)

 • Afstemmen van vraag en aanbod
 • Bevorderen van participatieve besluitvorming over kwaliteitsissues
 • Leiderschapsontwikkeling

Naast plenaire bijeenkomsten werk je ook veel in kleine groepjes. Je bespreekt onder andere de voortgang van de opdrachten die je in de praktijk uitvoert. Omdat de studenten in de groep in verschillende organisaties en in diverse functies werken, ontstaan er levendige discussies. Zo leer je met en van elkaar.

Daarnaast werk je het hele jaar door met een vaste groep medestudenten aan het vergroten van je leiderschapsvaardigheden. Dit doe je in de leergroep Leiderschap. Deze leergroep wordt begeleid door een vaste docent.

Binnen het enthousiaste docententeam is er een rijke mix aan praktijk- en onderzoekservaring en betrokkenheid. Vanuit de opleiding is er veel contact met het werkveld, via projecten, eigen netwerken en uiteraard via de studenten en de praktijkcoaches.
Ieder jaar starten ongeveer 100 studenten. De helft hiervan heeft een mbo-vooropleiding, de andere helft een hbo-vooropleiding. De motivatie van de meeste studenten is het vergroten van hun loopbaanperspectief. Van alle startende studenten heeft 28% een leidinggevende functie; 41% heeft een coördinerende functie en 31% een operationele functie.
 
 

Werk

Praktijkcoach 

Voor de start van de opleiding regel je een praktijkcoach binnen de organisatie waar je werkt die jou gaat begeleiden. Deze persoon is bij voorkeur hbo- of master opgeleid en kan jouw leidinggevende zijn, maar ook een andere functie hebben. De praktijkcoach geeft feedback en ondersteunt je bij de vertaling van de studieopdrachten naar de beroepspraktijk. Ook faciliteert de praktijkcoach jou bij het uitvoeren van de praktijkopdrachten en coacht je in jouw persoonlijke ontwikkeling.


Studiecoach 

Vanuit de opleiding is er een persoonlijke studiecoach beschikbaar met wie je duidelijke, concrete afspraken maakt over jouw leeractiviteiten. Ook kun je altijd bij de studiecoach terecht als er persoonlijke omstandigheden zijn die van invloed zijn op jouw studievoortgang. 


Na de opleiding 

Met de Associate degree kun je gaan werken met een erkend diploma, of je studeert nog 2 jaar door voor je bachelor. Je kunt met het Ad-diploma in diverse functies werken. Voorbeelden hiervan zijn: 

 • Coördinerend medewerker
 • Teamcoach
 • Beleidsmedewerker
 • Teamleider
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Agenda

Meet and Greet Management in de Zorg | Eindhoven
28 mei 2024 18:00 - 19:30
Programma
Bij de Meet en Greet ontmoet je op informele wijze docenten van de opleiding. Op basis van de behoefte van deelnemers gaan we met elkaar in gesprek over de opleiding en is er alle ruimte voor jouw vragen. Voor soep en een broodje wordt gezorgd.
Open avond
5 juni 2024
Programma

Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.

 

Meer weten over de opleiding Ad Management in de Zorg

Tijdens een lesdag/avond meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt dan bijvoorbeeld een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag/avond mee en je kunt met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Wil je graag een gesprek met iemand van de opleiding? Dat kan! Je kunt een e-mail sturen naar Johan van Schijndel. Hij neemt dan contact met je op. 

 

Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Lees meer over subsidieregelingen:

- Leven Lang Leren Krediet

- Beurzen voor leraren

- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

  Stap 1: Start je in februari, meld je dan aan vóór 1 januari. Start je in september dan is de uiterste aanmelddatum 1 juli. Aanmelden doe je via Studielink. Raadpleeg na aanmelding regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.
  Aanmelden na genoemde data? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

  Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.
  Nb: aanmelden kan vanaf 1 oktober.

  Stap 2: Je ontvangt de welkomstmail van de opleiding. Hier staat precies in vermeld wat jij nog moet doen om je inschrijving compleet te maken.

  Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei (bij start in september) in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail (in je berichtenbox van studielink).
  De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september. Bij start in februari is dat rond 25 februari.

  Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

   

  Contact en locatie

  Contact met de studentenadministratie

  Voor al je vragen over aanmelding en toelating. Laat je telefoonnummer achter in je mail en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld.

  stuur een mail

  Contact met Johan

  Neem contact op met Johan over al je inhoudelijke vragen over de opleiding.

  Mail Johan Of bel Johan