Sprint naar content

Ad Engineering (voltijd)

  • 2 jaar
  • Nederlands
  • Associate Degree
  • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

  • Meeloopdagen
  • Open dagen
  • En meer...

Heb jij een passie voor techniek en innovatie? Wil je direct aan de slag met praktijkgerichte challenges? Als ontwerpgerichte engineer ben je breed inzetbaar: of het nu bij een high tech bedrijf, ziekenhuis, start-up of een multinational is - bedrijven staan te springen om engineers zoals jij!

Over de opleiding

De AD Engineering is opgebouwd uit verschillende challenges samen met organisaties in de hightech Brainport regio. Je bouwt vanaf de eerste dag aan je praktijkervaring en netwerk. Gedurende de opleiding kom je in aanraking met verschillende sectoren, gebruikers en technische disciplines. Je persoonlijke groei en professionele ontwikkeling staan hierbij centraal.

Waarom de Associate degree Engineering?

  • Je bouwt aan je netwerk en praktijkervaring vanaf de start.
  • Je ontwikkelt een brede blik op technische uitdagingen.
  • Veel aandacht voor je persoonlijke & professionele ontwikkeling.
  • Je werkt aan betekenisvolle & praktijkgerichte challenges en producten.
  • Een kans om sneller in het beroepsleven te springen.
 

Wat is een Associate degree (Ad)?

Een Associate degree is een praktijkgerichte tweejarige hbo-opleiding (niveau 5). Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te volgen.

Wat ga je leren bij de Associate degree Engineering?

Als ontwerpgerichte Engineer houd je rekening met de techniek én de gebruiker. Je zorgt ervoor dat een product, systeem of dienst aansluit op de behoeftes van verschillende gebruikers. Je bent de ondernemende en essentiële schakel tussen ontwikkelen en het gebruik van producten en systemen.

Binnen de opleiding leer je meer over:

  • Samenwerken met verschillende sectoren en teamleden.
  • Duurzame materialen, productieprocessen en technologische en engineeringssystemen.
  • De werking en mogelijkheden van (digitale) innovatieve technologieën.
  • Samenwerken met gebruikers aan een user interface van een product of service.
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Een week is bij ons nooit hetzelfde bij deze Engineering opleiding. Je werkt met jouw team aan challenges. Gedurende deze periode krijg je relevante theorie aangeboden die je voor de challenge nodig hebt.

Je gaat met je team aan de slag in gebouw R10 op Fontys Campus Rachelsmolen of in gebouw Nexus op het TU/e-terrein. Daarnaast ben je een groot deel van je studie actief bij opdrachtgevers in het werkveld.

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Techniek studeer je bij Fontys!

Neem een kijkje door het gebouw Nexus.
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Niet instroombaar

Economie & Maatschappij

Niet instroombaar

Natuur & Gezondheid

Instroombaar met na of nlt

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Niet instroombaar

Economie & Maatschappij

Instroombaar met na

Natuur & Gezondheid

Instroombaar met na of nlt

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Twijfel je of je Wiskunde en Natuurkunde op niveau is?
Voor het succesvol doorlopen van de opleiding adviseren we minimaal startniveau wiskunde B havo 5. Bij Fontys Engineering in Eindhoven wordt de Basiscursus Wiskunde en Natuurkunde aangeboden. Hiermee vergroot jouw kennis en vaardigheden op het gebied van Wiskunde en Natuurkunde en ben jij zeker van een goede start!

Lees meer over de basiscursus Wiskunde en natuurkunde



Intake proces

Na aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een kennismaking op locatie. Tijdens de kennismaking krijg je een mini-challenge. Het doel van de mini-challenge is dat wij jou beter leren kennen, zodat we je kunnen helpen om de opleiding succesvol te doorlopen. Daarnaast krijg jij een beter beeld om te bepalen of de opleiding echt bij je past. Het is geen toelatingstest, maar een goede kennismaking.

 

Placeholder for Fontys video
De opleiding leert jou om een flexibele, breed inzetbare en ondernemende engineer te worden.
Bedrijven binnen Brainport staan te springen om jou als engineer te ontvangen.

 

Opbouw

De AD Engineering is opgebouwd uit verschillende fases en challenges.

Challenges
Tijdens de Associate Degree Engineering werken we niet met toetsen, maar met challenges. Het hele jaar door ben je bezig met verschillende challenges waarin je geleerde kennis direct toepast in een praktijkopdracht. Op basis van die challenges word jouw professionele groei beoordeeld op proces en product. Zo krijg je regelmatig feedback op je voortgang.

Challenge 1 - Design for inclusion

Een op de acht Nederlanders leeft met een handicap. Tijdens deze challenge ga je in groepen aan de slag om een van hen te helpen. Je neemt de eindgebruiker mee in het ontwerpproces en test jouw ontwerp samen met de eindgebruiker.


In het verleden werkten studenten onder andere voor Sammie (8), die zijn onderarm mist en graag wil honkballen. Tijdens de challenge ontwikkelden studenten een prothese voor Sammie. Het jaar daarvoor werkten studenten aan een opdracht voor Samuel. Hij heeft een spierziekte en wil graag vissen. Studenten ontwikkelden een systeem waarmee hij zijn werphengel kon uitgooien en binnenhalen.

Challenge 2 - Challenge by company in group

Een uitdagende challenge, omdat je voor een echt bedrijf aan de slag gaat. Met jouw groepje help je een bedrijf om een bestaand probleem aan te pakken. Zij hebben een uitdaging, jij gaat met jouw team aan de slag om met een oplossing te komen.


Challenge 3 - Challenge by company in duo

Waar je in challenge 2 nog met een groep aan de slag ging, ben je nu met zijn tweeen. Samen gaan jullie aan de slag om technische uitdagingen op te lossen voor echte bedrijven.


Challenge 4 - Internship in company

Individueel ga je in ongeveer 10 weken aan de slag om in een bedrijf een eigen opdracht uit te voeren. Je wordt uitgedaagd om met een frisse blik naar het bedrijf en hun systemen te kijken. Gebruik jouw geleerde skills om tot een passende oplossing voor het bedrijfsprobleem te komen.

Challenge 5 - Design with Master

Studenten van de Master Digital Technology Engineering zijn jouw opdrachtgever. Zij hebben een idee bedacht en vragen jou om dit uit te werken. Tijdens deze challenge ben jij de schakel tussen het idee en de uitvoering. Krijg jij het voor elkaar om van een idee tot werkelijkheid te komen? Communicatie met alle stakeholders is de sleutel.

Challenge 6 - Industry 5.0

Tijdens deze challenge ga je in tweetallen aan de slag om mens en machine samen te brengen. Je werkt aan een vraagstuk dat speelt bij veel fysiotherapeuten: hoe kunnen we robots inzetten om patienten efficienter te helpen bij hun herstel?

Challenge 7 - Graduation challenge

Je gaat zelfstandig als junior professional aan het werk in een (zelf gekozen) bedrijf. Vanuit het stagebedrijf werkt je aan een technisch vraagstuk. In 20 weken focus je jezelf fulltime op dit vraagstuk. Het is dus geen meeloopstage, maar je gaat echt aan de slag met je eigen opdracht.

 
 

Na je opleiding

Na je afstuderen ben je van grote waarde binnen technische en niet-technische georiënteerde bedrijven. Je hebt een brede kijk op technische uitdagingen en je beheerst een “design based aanpak” gedurende het ontwerpproces. Je bent de verbindende schakel tussen techniek en gebruiker om tot duurzame en werkende oplossingen te komen.

Ad Engineers...

  • Helpen bedrijven als consultant om hun producten en productietechnieken duurzaam verantwoord te maken.
  • Gaan als zelfstandig ondernemer aan de slag om een product of service aan te bieden aan de wereld.
  • Leveren een bijdrage als technisch ontwerper (op een design-based manier) bij het bedenken en bouwen van technische oplossingen.
  • Faciliteren ontwerpprocessen waarbinnen technische experts hun bijdrage leveren. Jij zorgt dat de werkelijke gebruiker vanaf het eerste moment betrokken is.

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

CEO's over Fontys Engineering

De opleiding is gevestigd in gebouw R10 vlakbij het TU/e-terrein, samen met andere technische opleidingen van Fontys. Op deze manier is samenwerken nog eenvoudiger en kunnen we elkaar versterken. In deze video vertellen de CEO’s van bedrijven uit de Brainport regio wat dit voor positieve bedrage levert aan hun bedrijf.

 

Agenda

Open dag Ad Engineering | Eindhoven
02 nov 2024
Programma

Ben jij nieuwsgierig naar technische systemen en wil je ze graag begrijpen, verbeteren en vernieuwen? Dan is de 2-jarige hbo Associate Degree Engineering (niveau 5) iets voor jou!

Meld je in onderstaand overzicht aan voor een starttijd naar keuze en kom tijdens onze Open Dag alles te weten over de Ad Engineering. Ga in gesprek met docenten en studenten.

Je vindt de Ad Engineering in Fontys gebouw Nexus op het TU/e terrein in Eindhoven. Het adres is: de Rondom 1, Eindhoven. Er is voldoende parkeergelegenheid voor zowel de auto als fiets.

Heb je een vraag over de Open Dag stuur ons dan gerust een mail. Tot ziens op zaterdag 2 november.

Online voorlichting Ad Engineering | Online
20 nov 2024 19:00 - 20:00
Programma
Zoek jij een praktijkgerichte hbo-opleiding die jou in slechts twee jaar klaarstoomt voor (de volgende stap in) jouw carrière in de techniek? Meld je dan aan voor de online voorlichting van de Associate degree Engineering! Tijdens deze sessie vertelt een docent je alles over de opleiding, de stages, en de toelatingseisen. Dit is hét moment om al je vragen te stellen en te ontdekken of deze opleiding bij jou past.
Open dag
26 jan 2025
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 26 januari, 2025.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Ad Engineering

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.