Sprint naar content

Dutch Design Week (DDW)

Over de Dutch Design Week (DDW)

Van 21 tot en met 29 oktober is het zover: de Dutch Design Week. Ook dit jaar staat Eindhoven weer vol in het teken van design, ontwerp en innovatie. Heb jij zin om dit jaar naar de DDW te gaan? Laat je verrassen door de gave projecten waar studenten en medewerkers van Fontys mee bezig zijn!


De Fontys Design Route
Tijdens de Dutch Design Week bruist het in Eindhoven van de vernieuwende concepten, gave events en toffe exposities. En Fontys is volop aanwezig! Want ook wij houden ons bezig met innovaties die we graag laten zien op de DDW. Fontys presenteert zich naast een aantal samenwerkingen met drie veelbelovende projecten.

Something For Society
Studenten van Fontys Venlo Industrieel Product Ontwerpen (IPO en IDE) zetten maatschappelijke uitdagingen om in creatieve en realistische oplossingen. Something for Society geeft een inkijkje in dit proces. Wij laten een selectie van projecten zien op de locatie aan de Schellekensweg. zoals:

- een innovatief slim kussen om het leven van mensen met dementie te verbeteren
- een blindenstok voor blinden en slechtzienden ter verbetering van de veiligheid in het verkeer
- een slimme bal om inclusiviteit en deelname aan sport op school voor blinde en slechtziende kinderen te vergroten
- een roterende klimwand voor tieners in Hout-Blerick, om energie op te wekken
- een luchtreiniger gebaseerd op efficiënte en slimme technologie
Zowel studenten als docenten zullen aanwezig zijn om prototypes te demonstreren of om mogelijkheden tot samenwerking te bespreken.


In search for relatable futures
Trend Research & Concept Creation in Lifestyle (Fontys Academy for the Creative Economy) studenten creëren betekenisvolle toekomstbeelden en concepten, waarin maatschappelijke normen ter discussie worden gesteld of worden geherdefineerd. Deze projecten inspireren je bij het verkennen van de veranderende tijdsgeest waarin we leven. Tijdens de Dutch Design Week in Area 51 willen TCL graduates laten zien hoe mogelijke toekomsten eruit kunnen zien, bezoekers uitleggen hoe ze de behoeften van het heden kunnen begrijpen in de veranderende wereld van morgen.


Class of 23
Gedurende de hele Dutch Design Week kan je in het Klokgebouw de groepstentoonstelling Class of 23 bekijken. Hier presenteren zowel Nederlandse als internationale academies een selectie van afstudeerprojecten vanuit verschillende disciplines. Tijdens de Class of 23 expositie als geheel, presenteert elke academie dit jaar een specifiek project dat volgens hen goed op de huidige tijdsgeest reflecteert. Deze projecten samen vormen de ‘Avenue of Fresh Perspectives’ en bieden een overzicht van de verschillende thematieken die de nieuwste generatie makers in relatie tot de huidige tijd van belang vindt. De academies presenteren deze projecten aan de voorzijde van ieders totaalpresentatie.


Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert werk en concepten van ruim 2000 ontwerpers aan meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Tijdens een bezoek aan DDW zie en ervaar je het ontwerp van de toekomst en de toekomst van ontwerp. Laat je naast de mooie deelnames van Fontys studenten en medewerkers ook inspireren door alle andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten verspreid over zo’n 100 locaties door de hele stad. Tijdens het evenement komen alle denkbare disciplines en aspecten van design aan bod, maar de nadruk ligt altijd op experiment, vernieuwing en samenwerking. DDW laat zien hoe jonge en gevestigde ontwerpers uit Nederland en de wereld vormgeven aan een positieve toekomst.

Sfeerafbeelding Fontys

Everything is Real

The line between the genuine and the replicated has become increasingly blurred. Whether it's designer furniture available on Alibaba, AI-generated paintings, the spread of misinformation through fake news, or the creation of artificial body parts. What is the value of 'real'? What does it mean to be a 'maker' if everything can be imitated? Furthermore, it raises the intriguing question: does the distinction between real and fake hold any significance at all if you can't tell the difference?

'Everything is Real' is an exhibition showcasing installation art created by a group of third-year students from Fontys' Academy of Art, Communication, and Design. Dutch Design Week forms the conclusion of a 14-week artistic research project and is the first time they show their work to the public.

Sfeerafbeelding Fontys

DDW Discovery Tour (invites only)

The theme of this event is ‘Investing in the future for prosperity and well-being’. Our first keynote speaker, Otto Raspe, is Head RaboResearch Regions, Innovation, Sustainability and Entrepreneurship (Rabobank). He is also Professor of Practice at Tilburg University. He will delve into the ways regional businesses can play a part in fostering broad prosperity. Our second keynote, Coert Bouten, is the Deputy Director at Fontys. He will provide his perspective on the energy transition.

We also offer you the possibility to join a guided tour of 'Drivers of Change' by TU/e at Strijp-S during the DDW. This exposition shows the most important designs that demonstrate the power of technology in response to the challenges of tomorrow.

Something For Society: Spelen op gehoor


Voor slechtziende en blinde kinderen is het lastig om zonder begeleiding een balspel te spelen. Want: waar ligt die bal nou precies? Fontys-studenten Saskia Honings (21) en Jip Poels (19) van de opleiding
Industrial Design Engineering (IDE) bedachten er iets op. Het resultaat showen ze op de Dutch Design Week.

Studenten van IDE in Venlo richten zich op maatschappelijke uitdagingen, die ze omzetten in creatieve en realistische oplossingen. Zo kregen ze ook een prangende vraag van Koninklijke Visio, een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Konden studenten misschien een bal ontwerpen waarmee blinde en slechtziende kinderen makkelijker kunnen spelen?

Gymles kijken

Saskia en Jip gingen, samen met andere tweede- en derdejaars studenten, aan de slag. ‘Ons startpunt? Een kijkmoment bij een gymles op een school voor blinde en slechtziende kinderen’, vertelt Jip. ‘Daar zagen we hoe deze kinderen met een bal omgaan. Ze rollen ze vooral over de vloer en stoten dan bijvoorbeeld kegels om. Of ze spelen een soort trefbal, waarbij ze de muur moeten raken. Om de bal tegen te houden liggen ze horizontaal op de grond.’ Al gauw zagen ze de noodzaak van hun project. ‘Want als de bal stilligt, is er elke keer een begeleider nodig om het spel weer op gang te helpen.’

Spelen op gehoor
De studenten gingen aan de tekentafel zitten, met een prototype tot gevolg: een slimme bal die geluid maakt als ‘ie stilligt, maar óók als ‘ie beweegt. Als de bal sneller rolt, dan verandert het geluid. Saskia: ‘In de bal zitten namelijk sensoren die opvangen hoe de bal beweegt. Een computersysteem vertaalt dit vervolgens naar een bepaald geluid.’ De eerste keer dat de kinderen met het prototype speelden, herinnert Saskia nog haarscherp. ‘Ze hadden echt zoiets van: wow! Met name de blinde kinderen wisten hierdoor ineens precies waar de bal lag. Hun gehoor is namelijk supergoed ontwikkelend, nog beter dan dat van slechtziende kinderen.’

Sfeerafbeelding Fontys

Doorverbetering
Na tien weken zat het project voor Saskia en Jip erop. Tot hun spijt, want ze hadden graag meer tijd gehad om de bal nog verder te ontwikkelen. ‘Als je bijvoorbeeld een combinatie van verschillende sensoren gebruikt, dan kun je ook een vliegende of stuiterende bal vertalen naar geluid. Nu is de bal nog vooral geschikt voor tweedimensionaal gebruik: rollend over de vloer’, aldus Jip. Ze hopen dat ze verder in hun studie die kans nog krijgen. ‘Voor deze kinderen zijn de meeste dingen in het leven al moeilijk genoeg’, aldus Saskia. ‘Als ze een balspel autonoom kunnen spelen, geeft ze dat meer vrijheid. Met dit project dragen we bij aan inclusiviteit. Ik vind het fijn dat ons werk zo betekenisvol kan zijn.’

Tijdens de Dutch Design Week van 21 t/m 29 oktober wordt de bal tentoongesteld en kunnen bezoekers de slimme bal zelf uitproberen. Dit project is onderdeel van de expositie Something for Society te zien in de Schellensfabriek. Something For Society - Fontys Industrial Design Engineering | Dutch Design Week (ddw.nl)

Auteur: Text Vast

De toekomst van de zorg centraal tijdens DDW


Hoe ziet de zorg in Nederland er in de toekomst uit? Welke rol speelt technologie daarin? Het Centre of Expertise Health van Fontys en Máxima MC sloegen de handen ineen. Zij presenteren tijdens de Dutch Design Week een video-installatie over de toekomst van zorg. ‘Onze i
nstallatie is bedoeld om te prikkelen en het gesprek hierover te starten’, zegt Janienke Sturm, leading lector van het Fontys Centre of Expertise Health.

Dat de toekomst van de zorg onzeker is, is algemeen bekend. ‘Met steeds meer zorgvragers en een enorm personeelstekort moeten we zoeken naar oplossingen’, vertelt Janienke. ‘Technologie wordt als zo’n oplossing gezien, en al regelmatig ingezet. Stel dat technologie een nog grotere rol gaat spelen, wat betekent het dan voor patiënten? En voor artsen en verpleegkundigen? Wellicht neemt de werkdruk af, maar wordt het werk ook minder uitdagend? En vindt de patiënt het prettig om dankzij technologie meer zelfredzaam te zijn of ervaren ze het juist als onpersoonlijk? Dat soort dilemma’s komen in onze video-installatie ‘iCare because you do’ op de Dutch Design Week ter sprake.’

Gespreksstarter

Door ‘iCare because you do’ zijn bezoekers even in het jaar 2034. De vergrijzing heeft dan haar hoogtepunt bereikt. Door de toenemende druk in de zorg zijn huisartsen vervangen door geavanceerde chatbots en wordt kunstmatige intelligentie volop ingezet. Op vijf grote videoschermen delen een patiënt, arts, verpleegkundige, mantelzorger en chatbot hun dromen, angsten en verlangens over de zorg. ‘Dat zijn acteurs, die improviseren op basis van informatie uit krantenartikelen of uit gesprekken met mensen uit ons netwerk of dat van Máxima MC. Als bezoeker kun je tussen de videoschermen staan en zo je eigen mening vormen.’ Extra leuk: studenten van de minor Health Innovation begeleiden de tentoonstelling. ‘Zij gaan in gesprek met bezoekers over dit belangrijke thema.’

Embassy of Health

De video-installatie staat tijdens de Dutch Design Week op de Embassy of Health. Dat is een platform waar gezondheidszorg, design, wetenschap, technologie en kunst samenkomen. ‘De Embassy of Health is ieder jaar een geweldige, goed doordachte tentoonstelling, die veel publiek trekt. Voor ons dus een mooie kans.’ Die kans kreeg het Centre of Expertise Health dankzij Máxima MC, een bekende participant bij het platform. ‘Met het ziekenhuis werken we al langere tijd samen. Zij bieden ons een authentieke leeromgeving en we werken samen aan onderzoek. Mooi dat ze aan ons dachten en ons vroegen om aan te sluiten bij de video-installatie. Dit project past ontzettend goed bij het Centre of Expertise Health. Net als Máxima MC houden wij ons bezig met innovatie. We doen praktijkgericht onderzoek naar de toekomst van de zorg.’

Tentoonstelling studenten

De Embassy of Health krijgt nóg een Fontys-tintje. ‘Studenten van de minor Health Innovation pitchten hun creatieve concepten aan ontwerpers. Drie studentgroepen presenteren hun concept tijdens de Embassy of Health-dag op vrijdag 27 oktober. Zo stipt één groep het taboe op mentale gezondheid bij mannen van middelbare leeftijd (MenTal Health) aan. Onder de naam Designer Babies kijken andere studenten naar de maakbaarheid van voortplanting. En de derde groep kaart de bureaucratie rondom euthanasie aan, onder de naam Leven(s)weg. ‘Onze studenten laten dus op verschillende manieren zien hoe ons we binnen Fontys bezighouden met een nieuwe toekomst voor de zorg. En daar zijn we heel trots op.’

Wie, wat en waar?

De video-installatie ‘iCare because you do’ is tijdens de Dutch Design Week te zien op de Embassy of Health, aan de Torenallee 22-04 in Eindhoven. Van 21 oktober tot 29 oktober dus! Je kunt de tentoonstelling tussen 11.00 uur en 18.00 uur bezoeken. Embassy of Health | DDW

Meedenken?

Het Centre of Expertise organiseert tijdens de DDW een netwerkbijeenkomst, op maandagmiddag 23 oktober. Deze ‘MeetUp’ is toegankelijk voor iedereen die vanuit interesse of professie wil meedenken over ‘eerlijke kansen op een gezond leven voor iedereen’. De samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en werkveld staat daarbij centraal. Meer informatie en aanmelden via www.fontys.nl/healthevents
Na tien weken zat het project voor Saskia en Jip erop. Tot hun spijt, want ze hadden graag meer tijd gehad om de bal nog verder te ontwikkelen. ‘Als je bijvoorbeeld een combinatie van verschillende sensoren gebruikt, dan kun je ook een vliegende of stuiterende bal vertalen naar geluid. Nu is de bal nog vooral geschikt voor tweedimensionaal gebruik: rollend over de vloer’, aldus Jip. Ze hopen dat ze verder in hun studie die kans nog krijgen. ‘Voor deze kinderen zijn de meeste dingen in het leven al moeilijk genoeg’, aldus Saskia. ‘Als ze een balspel autonoom kunnen spelen, geeft ze dat meer vrijheid. Met dit project dragen we bij aan inclusiviteit. Ik vind het fijn dat ons werk zo betekenisvol kan zijn.’

Sfeerafbeelding Fontys

Auteur: Text vast

Studenten schetsen een toekomstbeeld met een stuk herkenbaarheid


Maar liefst vijftien afstudeerprojecten van de Fontys-opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle zijn dit jaar te zien op de Dutch Design Week (DDW). ‘Voorheen konden studenten tijdens de DDW trends en veranderingen signaleren. Dit jaar krijgen ze een podium om op te shinen.’ Een interview met ‘curator’ Bas van Raay en student Anne Forceville.

Hoe zoek je aansprekende afstudeerprojecten voor een expositie op de DDW? Over die vraag boog Bas van Raay zich samen met collega Monica Veeger. In het dagelijks leven is hij onder andere docent op de opleiding, voor dit project was hij voor even óók curator. ‘De DDW was tot nu toe voor onze studenten een inspirerende omgeving om trends en veranderingen te signaleren. Zo organiseerden we bijvoorbeeld trendtours. Dit jaar pakken we het anders aan en geven we onze afstudeerstudenten een podium.’ Samen met een collega selecteerde hij vijftien projecten. ‘Het is niet alleen een moment om te shinen, maar ook een plek om als student je werk te delen met anderen, input op te halen én je netwerk verder op te bouwen. Een mooie kans, dus!’

Rouw buiten de context van de dood

Student Anne Forceville (23) vond het dan ook een eer om gevraagd te worden. ‘Al zorgt het ook wel voor zenuwen’, zegt ze met een glimlach. ‘Ik studeer begin 2024 af en de vorm waarin ik mijn afstudeeronderzoek ga gieten, is nog in ontwikkeling. Dus het is best uitdagend om nu iets te presenteren. Maar dat maakt het ook leuk. Ik heb geleerd om het een beetje los te laten en het onzekere proces te omarmen.’

Anne buigt zich voor haar afstuderen over het thema ‘rouwen buiten de context van de dood’. Dat heeft te maken met haar eigen rouwprocessen. ‘Rouwen is een transformatieproces waarin we op zoek gaan naar erkenning en acceptatie van een ander levensperspectief. Je neemt afscheid van iets en je vindt jezelf opnieuw uit. In mijn geval moest ik afscheid nemen van wie ik was en uitvinden wie ik na deze periode geworden ben’, vertelt ze. ‘Het onderzoek komt voort uit intrinsieke motivatie, maar is ook gebaseerd op ontwikkelingen die ik in de maatschappij zie. We bevinden ons in een periode met veel transities. Daar hoort rouw bij die verder reikt dan de dood. We rouwen bijvoorbeeld om het verlies van biodiversiteit.’

Sfeerafbeelding Fontys

Anne interviewde de afgelopen maanden vijftien mensen over het thema. ‘Heel bijzonder was dat’, vertelt ze. ‘Het waren hele openhartige gesprekken, van mens tot mens.’ Verder is ze van plan om portretten te maken van de interviewkandidaten. ‘En voor de rest is het nog een project in wording. Bij mijn afstuderen wil ik in elk geval een aantal toekomstscenario’s schetsen met betrekking tot rouw.’

Geen toekomst zonder verleden
Wat volgens Bas opvalt aan deze én de andere projecten, is dat de studenten niet alleen hun blik richten op de toekomst, maar ook teruggrijpen naar hun eigen ervaringen. ‘Niet voor niets heeft Bas gekozen voor de titel: in search for relatable futures. Wat volgens hem deze projecten kenmerkt, is dat het toekomstbeeld gevoed wordt door eigen belevenissen en intrinsieke motivatie. ‘Daardoor ontstaat een toekomstbeeld waar een stuk herkenbaarheid in zit.’

Kijkje nemen?

De studenten zijn ieder een paar dagen aanwezig om hun werk te laten zien. Nieuwsgierig? Loop dan gerust binnen bij de locatie: Area 51 op StrijpS. Anne presenteert haar werk de laatste drie dagen van de DDW, die dit jaar gehouden wordt van 21 oktober tot 29 oktober. In search for relatable futures - Fontys Academy for the Creative Economy | Dutch Design Week (ddw.nl)

Over de opleiding

De opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle leidt studenten op tot trend- en concept ontwikkelaars. Na de opleiding zijn ze creatieve professionals die verandering in gang zetten door lifestyleconcepten die bijdragen aan een duurzame samenleving en een menswaardige toekomst. Al vanaf het eerste leerjaar werken studenten voor opdrachtgevers uit het werkveld. Anne: ‘Wat ik zo mooi vind aan deze opleiding, is dat je veel met persoonlijke en professionele ontwikkeling bezig bent. Je neemt dus heel bewust keuzes in wat je doet en waarom.’ Of zoals Bas het verwoordt: ‘Onze studenten willen bewust bijdragen aan de kwaliteit van leven en bijdragen aan het verbeteren van de samenleving nu maar ook van de toekomstige samenleving. Zonder meteen naar een winstoogmerk te kijken.’

Auteur: Text Vast