
Onbegrepen gedrag: ouderenpsychiatrie
'De klant is koning en van de familie moet je het hebben'
Datum, tijd en locatie
Woensdag 8 november 2023 | 18.00 – 21.15 uur
Fontys, Prof. Goossenslaan 1, Mollergebouw P1, 5022 DM Tilburg | lokaal D1.06
CanMeds competenties
•Klinisch handelen 80%
•Kennis en onderzoek 20%
Onderwerp
De laatste jaren is er veel aandacht voor het welzijn van de oudere mens. Ouder worden gaat vanzelf maar de vraag is hoe gezond dit proces verloopt. Het werken in de hedendaagse ouderenzorg is aan het veranderen want steeds vaker is er sprake van complexe stoornissen zoals psychiatrische aandoeningen, persoonlijkheidsstoornissen en moeilijk en dikwijls onbegrepen gedrag. Daarnaast hebben we te maken met meer assertiviteit van de cliënt en diens familie. Maar wat is nou wat en hoe ga je om met bepaald gedrag? Over de ouderenpsychiatrie gesproken; dit is een jong vakgebied binnen de psychiatrie en na een periode met relatief veel aandacht voor dementie, neemt de kennis over psychiatrische aandoeningen als depressie, angst, psychose en persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen toe en is daarom niet meer weg te denken in de ouderenzorg.
Het gedrag van mensen wordt bepaald door een optelsom van hersenfuncties, ervaringen en omgevingsfactoren en als we bij deze optelsom het ouder worden en lichamelijke aandoeningen toevoegen, vraagt dit veel kennis en kunde van de zorgprofessional. Ook het samenwerken wordt dan erg belangrijk. Als men spreekt over onbegrepen gedrag vallen hier verschillende gedragingen onder zoals agressie, ontremming en wisselende stemmingen en toch zijn het onderbelichte onderwerpen. Vaak horen we “het hoort er nu eenmaal bij” en moeten we altijd begripvol zijn maar is dat wel zo? Wanneer kunnen we het als professionals linken aan onbegrepen gedrag of is het juist een “begrepen” reactie of een onacceptabele reactie? En hoe zit het met uw teamsamenwerking hierin?
Deze les neemt u mee in de wereld van "gedrag" bij zowel de cliënt alsmede de familie.
Leerdoelen
•Definitie van (onbegrepen) gedrag
•Wanneer psychiatrie of toch niet
•Gedrag leren "ontrafelen" om het zo te kunnen begrijpen
•Omgaan met: grenzen aangeven, onderhandelen en in gesprek blijven, de professional als specialist.
•Eigen tegenreactie leren kennen en inzetten als hulpmiddel.
Toetsing
Nee
Accreditatiepunten
3 punten
Deelnemers
Max. aantal deelnemers 25.
Sprekers
Hennie Snoeren
Programma
17.45 | Ontvangst
18.00 | Onbegrepen gedrag
19.30 | Pauze
20.00 | Onbegrepen gedrag
21.15 | Afsluiting
Kosten en aanmelding
De kosten voor de nascholing bedragen € 50,-.
Je kunt je als verpleegkundig specialist aanmelden via: Helmi Ijntema, secretaris Alumnivereniging, pwijntema@hotmail.nl.
Jouw aanmelding wordt per mail bevestigd en is pas definitief na ontvangst van de deelnamekosten. De kosten maak je over op bankrekening met de volgende gegevens:
Rekeninghouder: Alumnivereniging VS
Account nummer: 32.32.31.381
Bank : Rabobank
BIC (SWIFT) : RABONL2U
IBAN : NL77 RABO 0323 2313 81
Referentie : Naam en datum bijscholing o.v.v. naam en BIG-registratienummer of relatienummer.
Annuleren
Annuleren kan tot twee weken voor aanvang van de scholing. Wij restitueren u dan het betaalde bedrag minus € 7,50 administratiekosten. Bij annuleringen binnen twee weken voor aanvang van de scholing is restitutie van het inschrijfgeld echter niet meer mogelijk.
Indien het maximum aantal deelnemers is overschreden wordt je op de hoogte gesteld van plaatsing op de reservelijst indien gewenst. Bij afmelding van een deelnemer krijg je alsnog de kans om je in te schrijven voor de betreffende nascholing.