
Aanbod per Junior Academie
-
Techniek
De activiteiten die de Junior Academie Techniek organiseert hebben als doel om een helder en realistisch beeld te geven van toekomstmogelijkheden in de techniek/technologie, bij voorkeur door leerlingen/studenten dit zelf te laten ervaren. Ze krijgen een beeld van welk profiel en welke opleiding bij hen past.
Activiteiten Techniek
Contact Fontys Junior Academie Techniek
-
Opfriscursus Wiskunde
Voor studenten die in september 2025 starten bij een technologie opleiding van Fontys en die problemen verwachten met wiskunde bieden we de Opfriscursus Wiskunde aan. Maar ook als je al een tijdje geen wiskunde meer hebt gehad of je gewoon niet zeker bent van je eigen wiskunde niveau is deze cursus voor jou!
Schrijf jij je in voor één van de volgende opleidingen bij Fontys Hogeschool, dan is
deze informatie misschien bestemd voor jou.Applied Science, Automotive, Automotive & Mobility Management, Elektrotechniek, Mechatronica, Technische Bedrijfskunde, Technische Natuurkunde, Toegepaste Wiskunde, Werktuigbouwkunde
Wiskunde: een uitdaging
Ervaring heeft ons geleerd dat veel studenten bij deze opleidingen al snel vastlopen omdat de basis van rekenen en wiskunde weggezakt is. Vaak resulteert dat in studievertraging. Ook bij de minder technische opleidingen, zoals Technische Bedrijfskunde blijkt dit een uitdaging te zijn.
Zelfs wanneer je voor wiskunde zevens hebt gehaald, heb je toch vaak de basisvaardigheden niet meer paraat. Het rekenen met breuken, het herschrijven van formules of het interpreteren van grafieken levert al gauw weer problemen op. Terwijl ook vakken als Logistiek en Marketing gebruik maken van formules en grafieken, met name uit de Statistiek!Opfriscursus Wiskunde: een oplossing?
Daarom biedt Fontys Junior Academie een Opfriscursus Wiskunde aan, zodat je met opgefriste kennis aan je nieuwe opleiding kunt beginnen. Tijdens de cursus sluiten we aan bij jouw beginniveau en houden we rekening met het wiskundeniveau dat nodig is voor de opleiding die je gaat volgen bij Fontys. We werken in kleine groepen met een eigen begeleider.
- Deze cursus vindt plaats van 18 t/m 22 augustus 2025, dit is een week vóór de introductie
- Plaats bijeenkomsten: Rondom 1, Eindhoven
- Boek - zelf van te voren aan te schaffen: Douwe Jan Douwes & Jaap Grasmeijer, Basisvaardigheden Wiskunde, uitgegeven door Noordhoff, 5e druk, ISBN: 9789001034818. De 4 e druk (ISBN 9789001575175 is ook bruikbaar.
- Cursusgeld: € 150,-
-
Activiteiten vo
Havo/vwo leerlingen
Wil je met je groepje rondlopen in gebouw Nexus, de verschillende laboratoria en de praktijkruimte van Automotive verkennen, een escaperoom doen of een mini-college volgen over Cake Chemie? Dit zijn enkele activiteiten tijdens de Techniekdag voor havo/vwo 2 & 3, waarbij leerlingen kennismaken met techniek binnen het hbo en ontdekken of deze richting bij hen past.
Door vroeg in aanraking te komen met techniek, krijgen leerlingen een beter idee van welke vakken en profielen bij hun interesses passen. De Techniekdag duurt één dagdeel (woensdag- of vrijdagochtend) en scholen kunnen zich voor meerdere dagdelen inschrijven.
*Deze activiteit kan daarnaast ook ingezet worden in het havo-p programma.
Locatie: gebouw Nexus, Rondom 1 in Eindhoven
*Maximaal 80 leerlingen per dagdeel. Havo 2 en havo 3 mag samen gecombineerd worden.
Aanmelden Profieloriëntatie TechniekTijdens de Drone Challenge gaan leerlingen de uitdaging aan om een drone behendig door een parcours te navigeren. Terwijl ze de principes van besturing, aerodynamica en technologie ontdekken, ontwikkelen ze essentiële vaardigheden zoals probleemoplossend denken en precisiecontrole.
Deze challenge combineert spanning en educatie, waarbij teams samenwerken om obstakels te overwinnen en hun technische inzicht in praktijk te brengen. Wie vliegt het slimst en snelst naar de finish?
Datum: selecteer een voorkeursdatum
Locatie: gebouw Nexus, Rondom 1 in Eindhoven of eigen locatie
*Maximaal 60 leerlingen per dagdeel.
Aanmelden Drone ChallengeWelke invloed hebben robots/machines op ons leven of welke invloed zouden zij kunnen hebben? Wat kan de meerwaarde zijn, maar ook welke gevaren en/of bezwaren zijn er? In deze Challenge gaan de leerlingen in 8 weken in groepjes van 4 leerlingen* aan de slag met dit thema.
Onderdelen van deze Challenge zijn: het maken van een plan van aanpak, plannen, design thinking, prototyping, creativiteit en presenteren, oftewel de 21st century skills. Aan het eind van de Challenge presenteren zij hun oplossing voor een door henzelf geïdentificeerd (lokaal) probleem.
Datum: bepalen we in overleg
Locatie: gebouw Nexus, Rondom 1 in Eindhoven en eigen locatie
*Maximaal 60 leerlingen per dagdeel.
Aanmelden Man & MachineDoe mee aan een educatief experiment en laat jouw klas kennismaken met techniek en de wereld van het laboratorium. Ontdek samen de mogelijkheden met onze interactieve experimenten!
Er worden laagdrempelige onderwerpen aangeboden die bij de leerlingen een beeld geven van de theorie. In afstemming met jouw school wordt gekeken welk experiment het beste past bij de aangeboden lesstof. Een voorbeeld van een practicum experiment is het meten van het vetgehalte van chips.
Voorbeeld programma: De dag start met een ontvangst in het gebouw Nexus op het TUe-terrein in Eindhoven. Aansluitend ga je met je klas het laboratorium in. In het laboratorium zal docente Hester Heesen jullie begeleiden tijdens het practicum. Na een korte introductie om kennis te maken met de regels en het experiment, is het tijd om zelf aan de slag te gaan met de proefjes. We sluiten de dag af met een rondleiding door het gebouw.
Datum: bepalen we in overleg
Locatie: gebouw Nexus, Rondom 1 in Eindhoven
Het programma duurt gemiddeld 3 uur. In overleg kan dit korter of langer.
Aanvragen Practicum NexusDe Technologie Challenge is een programma van 1 dagdeel (ochtend) voor havo 4.
Aanmelden havo 4 Technologie Challenge
Stap in de wereld van innovatie en teamwork met onze Hartslagmeter Challenge!
In groepjes gaan de leerlingen de uitdaging aan om verschillende modules te verbinden en een werkende hartslagmeter te creëren.
Deze uitdaging is meer dan alleen techniek - het is een test van projectmanagementvaardigheden en het vermogen om samen te werken in een dynamsiche omgeving.
Terwijl de modules worden samengevoegd, ontdekken de leerlingen meer over de technische studies vanuit Engineering, Technische Bedrijfskunde, Technische Natuurkunde en
Applied Science.
De leerlingen leren te begrijpen hoe deze disciplines samenkomen om een cruciaal instrument te vormen dat onze kennis over gezondheid verbetert.
Deze challenge gaat verder dan het bouwen van een apparaat - het draait om hbo-vaardigheden en hoe je tot een goede studiekeuze kunt komen.
Durven jullie leerlingen deze challenge aan? Schrijf jullie in en laat zien dat jullie de toekomst van Technologie kunnen vormgeven!
Locatie: gebouw Nexus, Rondom 1 in EindhovenGa je binnenkort aan je meesterproef beginnen en zoek je een expert van een Technische opleiding bij Fontys?
Aanmelden hulp expert Meesterproef
Dan kun je je hier aanmelden.
De expert is specialist op het onderwerp van jullie project. Je kunt de expert advies vragen en je kunt ook afspraken maken over bijvoorbeeld:
het gebruik maken van voorzieningen, zoals instrumenten, computers of software.
Het is belangrijk goed na te denken over de vragen die je de expert wilt voorleggen, omdat de tijd van de expert beperkt is.
Let op: één teamlid meldt zicht aan. Op het aanmeldformulier geef je de namen van de andere teamleden door.Startende studenten
Voor aankomende studenten die in september 2025 starten met een technologieopleiding bij Fontys én moeite verwachten met wiskunde, bieden wij een opfriscursus aan. Ook leerlingen die al een tijd geen wiskunde hebben gehad of twijfelen over hun niveau zijn welkom.
Datum: 18 t/m 22 augustus 2025, in de week vóór de introductieweek van Fontys
Locatie: gebouw Nexus, Rondom 1 in Eindhoven
Aanmelden Opfriscursus Wiskunde Meer informatieVoor leerlingen die extra voorbereiding kunnen gebruiken op het niveau van een technische hbo-opleiding, biedt Fontys ook een Basiscursus Wiskunde en Natuurkunde. Een waardevolle opstap richting een succesvolle start in het hoger onderwijs.
Meer informatie Basiscursus Wiskunde en Natuurkunde -
Activiteiten mbo
Activiteiten mbo
Bij Student in de klas delen studenten van diverse technologische opleidingen hun ervaring over de overstap van het mbo naar het hbo. Een student komt graag op jullie school vertellen over de eigen ervaring. Interesse? Stuur een mailtje om deze voorlichting aan te vragen.
Aanvragen Student in de klasHet hbo voorbereidingsprogramma mbo is bedoeld voor mbo-studenten die wellicht de overstap naar het hbo willen gaan maken. In een serie van 5 bijeenkomsten werken ze samen in projectgroepen aan een casus of product van de opleiding van hun keuze. De uitwerkingen van de opdrachten binnen deze module kan ook gebruikt worden als input voor het samenstellen van het portfolio van het Keuzedeel Voorbereiding hbo.
Meer informatie over de hbo voorbereidingsprogramma's mboVoor aankomende studenten die in september 2025 starten met een technologieopleiding bij Fontys én moeite verwachten met wiskunde, bieden wij een opfriscursus aan. Ook leerlingen die al een tijd geen wiskunde hebben gehad of twijfelen over hun niveau zijn welkom.
Datum: 18 t/m 22 augustus 2025, in de week vóór de introductieweek van Fontys
Locatie: gebouw Nexus, Rondom 1 in Eindhoven
Aanmelden Opfriscursus Wiskunde Meer informatieVoor leerlingen die extra voorbereiding kunnen gebruiken op het niveau van een technische hbo-opleiding, biedt Fontys ook een Basiscursus Wiskunde en Natuurkunde. Een waardevolle opstap richting een succesvolle start in het hoger onderwijs.
Meer informatie Basiscursus Wiskunde en Natuurkunde -
Decanendag TU/e & Fontys Techniek
Fontys Techniek & TU/e Decanendag
Met trots kondigen we de tweede editie van de gezamenlijke decanendag aan, die plaatsvindt op donderdag 26 maart 2026 op het TU/e terrein Campus Eindhoven.
Je bent van harte uitgenodigd voor deze inspirerende dag vol kennisdeling, ontmoetingen en samenwerking. Laat je inspireren en bouw samen met ons aan de toekomst van techniek!
Zien we je daar?
Aanmelden kan tot en met maandag 16 maart 2026. Verdere informatie volgt binnenkort.
Aanmelden decanendag -
Economie & Communicatie Eindhoven
De activiteiten die de Junior Academie Economie & Communicatie organiseert, hebben als doel om leerlingen en studenten een helder en realistisch beeld te geven van toekomstmogelijkheden binnen het domein van economie en communicatie. Bij voorkeur doen zij dit door zelf actief aan de slag te gaan, zodat zij ontdekken welke richting en opleiding het beste bij hen past.
Activiteiten Economie & Communicatie
De activiteiten van Junior Academie Economie & Communicatie heeft nog geen activiteiten gepland, heb je een specifieke vraag? Stel 'm gerust aan onze contactpersoon.
Contact Fontys Junior Academie Economie & Communicatie
-
Educatie Eindhoven
De activiteiten die de Junior Academie Educatie organiseert, zijn bedoeld om leerlingen en studenten op een duidelijke en realistische manier kennis te laten maken met een toekomst in het onderwijs. Door zelf actief te ervaren wat het vak inhoudt, ontdekken zij welke opleidingsrichting binnen educatie goed bij hen past.
Activiteiten Educatie
De activiteiten van Junior Academie Educatie heeft nog geen activiteiten gepland, heb je een specifieke vraag? Stel 'm gerust aan een van onze contactpersonen.
Contact Fontys Junior Academie Educatie
-
Mens & Gezondheid / Paramedisch Eindhoven
De activiteiten die de Junior Academie Mens & Gezondheid / Paramedisch organiseert, zijn erop gericht om leerlingen en studenten een realistisch en inspirerend beeld te geven van werken in de zorg, het welzijn en de paramedische beroepen. Door zelf praktijkgerichte ervaringen op te doen, ontdekken zij welke opleiding en rol binnen dit brede domein het beste bij hen past.
Activiteiten Mens & Gezondheid / Paramedisch Eindhoven
De activiteiten van Junior Academie Mens & Gezondheid / Paramedisch heeft nog geen activiteiten gepland, heb je een specifieke vraag? Stel 'm gerust aan een van onze contactpersonen.
Contact Fontys Junior Academie Mens & Gezondheid / Paramedisch
-
Campus Venlo
De activiteiten die de Junior Academie op Campus Venlo organiseert, geven leerlingen en studenten een realistisch en aansprekend beeld van de toekomstmogelijkheden binnen de opleidingen die hier worden aangeboden. Door zelf actief aan de slag te gaan in een praktijkgerichte setting, ontdekken zij welke studie en richting het beste bij hen past.
Activiteiten Campus Venlo
De activiteiten van Junior Academie Campus Venlo heeft nog geen activiteiten gepland, heb je een specifieke vraag? Stel 'm gerust aan onze contactpersoon.Contact Fontys Junior Academie Campus Venlo