Minor ondernemerschap buitenland

Exchange minor in Suriname, Curacao en Nederland!


Heb jij interesse in ondernemerschap en wil je ook deels kennis op doen in het buitenland? Dat kan! Onze Fontys Minor Ondernemerschap breidt uit met een derde variant; de internationale Fontys minor ondernemerschap die je 2x per jaar kunt volgen! Dit is een Nederlandstalige minor.
Met het kiezen voor deze variant van de minor volg je deels het programma in Suriname, Curaçao en Nederland.

Hoe ziet dat er concreet uit?

De eerste minor ronde (september 2024 - februari 2025) zit vol en de aanmeldingen zijn gesloten.
Je kunt je vanaf nu alvast aanmelden en registreren voor de minor buitenland variant van februari 2025 (februari 2025 - juli 2025).

Ik wil deze minor volgen en schrijf me direct in!
minor buitenland ondernemerschap

Hoe ziet de minor er concreet uit?

1. Suriname

Je start 7 weken in Suriname. Samen met je medestudenten uit Nederland, Curaçao en Suriname volg je de module Lean Startup Methodiek. Met een groep medestudenten ga je een probleem in de markt aanpakken waar je de Lean Startup methodiek op loslaat. Je gaat dus daadwerkelijk een bedrijf opzetten. Vragen die daarbij komen kijken zijn: hoe groot is het probleem? Voor wie is het probleem? Hoe wordt het nu opgelost en kunnen wij een betere oplossing verzinnen? Is het haalbaar en wil de doelgroep betalen voor de oplossing? Kunnen jullie komen tot een eindproduct?
Elke groep bestaat uit een mix studenten uit Suriname, Curacao en Nederland. Aan het einde van deze 7 weken hebben jullie een bedrijf opgezet.

2. Curacao

Vanuit Suriname vlieg je met alle medestudenten door naar Curaçao. Op Curaçao volg je 7 weken lessen ondernemerschap bij de University of Curaçao. Je krijgt hier dus meer theoretische onderbouwing na de opgedane praktijkkennis in Suriname.
Deze lessen staan in het teken van international Entrepreneurship, Entrepreneurial Finance en Sustainability.

3. Nederland

Het einde van de minor komt in zicht. Het laatste onderdeel van de minor (4 weken) volg je in Nederland met al je medestudenten. Je hebt ondertussen veel geleerd over het vak ondernemerschap en ervaring opgedaan in ondernemerschap in de internationale context.
Het thema dat hierbij centraal staat is ‘Ondernemerschapsvaardigen’. Welke vaardigheden zijn belangrijk als ondernemer en hoe kun je deze trainen en ontwikkelen? In deze 4 weken leer je alles wat belangrijk is om als ondernemer (internationaal) aan de slag te gaan! Je kunt hierbij denken aan trainingen zoals sales, onderhandelen en overtuigingskracht.

Tijdens de minor bezoeken jullie ook een aantal bedrijven per land. Hier zie en ervaar je de verschillen van ondernemerschap en cultuur. Een interessante aanvulling op de reis als ondernemer tijdens de minor!

Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys

Wat kun je verwachten?

Sfeerafbeelding Fontys

Waarom kiezen voor deze minor?

Wil je tijdens je studie je horizon verbreden en een onvergetelijke tijd beleven? Ga dan voor een deel van je studie naar het buitenland! Het is heel interessant om een andere cultuur te ervaren en om te kunnen zien hoe alles er in een ander land aan toe gaat. Samen met medestudenten uit Nederland, Curacao en Suriname ga je op de ontdekkingstocht van ondernemerschap in 3 landen.

In deze minor reis je af naar zowel Suriname als Curaçao. Twee oude koloniën van Nederland waarvan de banden met Nederland nog steeds erg hecht zijn. Hoewel er veel overeenkomsten zijn is de cultuur verschillend. Je zult ervaren waar verschillen liggen en hoe deze tot stand zijn gekomen door onze gezamenlijke geschiedenis. De confrontatie met verschillende denkwijzen en culturen zal de horizon verbreden en een meer realiteitsgericht, creatief en mondiaal denken bevorderen. Ondernemerschap stopt niet bij de grens; internationalisering en leiderschap zijn belangrijke elementen die worden ontwikkeld tijdens deze minor.

Sfeerafbeelding Fontys

In het kort:

  • Exchange met Suriname en Curaçao
  • Bezoek 3 landen tijdens de minor
  • 20 weken
  • Ervaar de verschillende culturen
  • Leer meer over ondernemerschap
  • Doe internationale ervaring op
  • 15 plekken beschikbaar!
  • Geen voorregistratie nodig
  • Studiebeurs beschikbaar: Holland Scholarship

FAQ

Het complete programma wordt in het Nederlands gegeven

Nee er worden geen extra kosten in rekening gebracht voor de lesprogramma's op de hogescholen in het buitenland.

30 ECTS

Je moet zelf de vliegtickets boeken en betalen. Goed om te weten; vanuit Suriname kun je met de vliegvaartmaatschappij SLM in slechts 2 uur vliegen naar Curaçao. Kosten ticket Nederland > Suriname: 600 euro. Kosten ticket Suriname > Curacao: 200 euro. Kosten ticket Curacao > Nederland: 350 euro. * Let op, de prijs is afhankelijk van datum van boeking & tijdsperiode.

Uiteraard mag je zelf op zoek gaan naar huisvesting in Suriname en Curaçao. Fontys biedt opties aan voor huisvesting in zowel Suriname als Curaçao. Dit zijn huizen in beveiligde studentenhuizen waardoor jij ongestoord kunt genieten met je huisgenoten van een fantastische tijd in het buitenland. Fontys heeft daarnaast goede prijsafspraken gemaakt met huisvestingsbedrijven in Suriname en op Curacao. Curacao > Fontys brengt je in contact met de University of Curacao. Zij bieden op de campus zelf 100 studentenkamers aan. De kosten zijn 385 euro inclusief 3 maaltijden per dag voor 4 weken. Uiteraard mag je zelf ook andere huisvesting zoeken op het eiland. Suriname > Fontys heeft een aantal opties voor huisvesting in Suriname. Dat zijn studentenhuizen in goede en veilige buurten met voldoende faciliteiten waar je met meerdere studenten kunt verblijven. De kosten zijn tussen de 190 euro en 280 euro per 4 weken. Je mag je ook een kamer delen met een medestudent waardoor je de helft aan kosten voor huisvesting kwijt bent. Uiteraard mag je ook andere huisvesting in Suriname kiezen. (!) Let op; Fontys brengt je in contact met de eigenaren van de huisvesting. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het boeken en betalen de huisvesting.

In totaal hebben we vanuit Fontys 15 plekken beschikbaar voor studenten uit Nederland. Elke student die studeert aan een Nederlandse hogeschool mag deelnemen aan deze minor*. Vol=vol dus weer er snel bij!

Nee voor deze minor is dat niet nodig Je meld je aan voor de Fontys Minor Ondernemerschap. Deze buitenland minor is onderdeel van de Fontys Minor Ondernemerschap. Na je aanmelding nodigt de coördinatie je uit voor een gesprek waarin je meer toelichting krijgt en je aanmelding definitief wordt gemaakt.

Per land sluit je de periode af met een tentamen of assessment over het desbetreffende lesthema dat je hebt gehad in Suriname, Curacao of Nederland. In totaal zijn er dus 3 toetsmomenten in de minor!

Je dient je uiterlijk 17 april 2024 (23.59u) aangemeld te hebben voor de minor die start per september 2024.

We ontvangen van jullie graag een motivatiebrief (1 A4) waarin staat beschreven wie je bent, wat je motivatie is voor deelname en wat jij bij kan dragen in het groepsproces. De coördinatie nodigt je uit voor een gesprek en uiterlijk 3 mei 2024 ontvang je reactie of je officieel kunt deelnemen aan deze minor.

In elk land is er een vertegenwoordiger van Fontys aanwezig.

In zowel Suriname als op Curacao is het handig om een auto te hebben om je makkelijk te verplaatsen. Een auto kun je met medestudenten delen waardoor de kosten lager zijn. Taxi's in Suriname zijn niet duur en zijn een goed alternatief. Fietsen is ook mogelijkheid maar wordt afgeraden in de avond i.v.m. verlichting. Voor Suriname is er een visum nodig (kort verblijf).

Je kunt je uitwonend uitschrijven waardoor je een uitwonende beurs van DUO krijgt. Ook kun je je OV reisproduct stoppen voor de tijd dat je in het buitenland bent, je krijgt dan ongeveer 115 euro per maand. Daarnaast kun je een aanvraag indienen voor de studiebeurs Holland Scholarship. Met deze beurs krijg je een eenmalige toekenning van 2.500 euro. Deze beurs is speciaal voor studenten die willen studeren of stage willen lopen buiten de EU. Meer informatie vind je op: https://www.wilweg.nl/financien/beursopener/nl-scholarship

Contact

Wil jij meer informatie over de buitenland variant van de minor ondernemerschap? Neem contact op!

06-18191590
i.vriezen@fontys.nl

Ik wil me direct inschrijven!

Aanmelden

Volg ons op Instagram

Regelmatig plaatsen we een update over de buitenland minor ondernemerschap op ons account. Kijk jij mee?