Sprint naar content
Project

Robotiseren in de fruitsector

De fruitsector is een belangrijk onderdeel van de Agro-industrie in de EU. De appelboomgaarden in de EU beslaan in 2017 473.500 ha en in 2018 wordt in de EU meer dan 12.611.000 ton verse appels geoogst. Het overgrote deel van deze vruchten werd met de hand geplukt, meestal door seizoenarbeiders.

Wat houdt het project in?

De seizoenarbeiders worden steeds schaarser, zeker nu ze vanwege Corona niet naar Nederland kunnen komen. Maar ook omdat oude plukkers met pensioen gaan en de jongeren niet meer in de landbouw willen werken. In een mondiale markt zou Europa verlies lijden als het geen continue aanvoer van innovatie in de fruitketen zou handhaven. Het behoud van een EU-fruitproductie is ook van strategisch belang voor de voedselzekerheid en -veiligheid. Het idee is ontstaan om een rubuste en intelligente Aplle Picking Robot (APR) te ontwikkelen, die als eerste in staat zal zijn om autonoom een boomgaarde te doorkruisen en een deel van de rijpe appels nauwkeurig te plukken.

Periode

September 2020 tot en met december 2020

Resultaat

Het project levert een proof of concept op van tweetal prototypes: een unieke grijper voor de Robotarmmodule en een Vision module voor het herkennen van appels. 

Video

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.


Partners

Sfeerafbeelding Fontys
Logo TU eindhoven
Sfeerafbeelding Fontys


Contact

Foto van persoon

Daniel Rateike MEng

Projectleider & docentonderzoeker