Sprint naar content
Project

Cross-border hybrid learning environments

Samen leren en innoveren in hybride leeromgevingen is hot in onderwijsland. Een plek waar niet alleen de student leert, maar waar alle betrokkenen gelijktijdig en samen leren. Maar wat betekent dit nu voor onderwijsinstellingen die gevestigd zijn aan de landsgrens? In een grensregio komen studenten, docenten en vertegenwoordigers uit het werkveld vaak van weerszijden van de grens samen. Ondanks dat hybride leeromgevingen aandacht krijgen in de internationale literatuur, betekent dat niet dat inzichten in de praktijk op dezelfde manier in ieder land vertaald worden. Ook aspecten als het onderwijssysteem en de onderwijscultuur spelen daarin een rol. We stellen onszelf daarom de vraag wat de specifieke ontwerpeisen zijn voor het onderwijsontwerp van een grensoverstijgende hybride leeromgeving.

Wat houdt het project in?

Dit project is onderdeel van het Euregional Sustainability Center. Binnen dit centrum werken verschillende partners uit het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven samen aan het bevorderen van de grensoverstijgende samenwerking en kennisuitwisseling op het vlak van duurzaamheid, de energietransitie en de circulaire economie.

Dit gebeurt onder meer in een tweetal living labs. In de living labs werken docenten, vertegenwoordigers uit het werkveld en studenten van beide zijden van de Nederlands-Duitse grens samen aan complexe vraagstukken afkomstig uit het werkveld. De living labs bieden daarmee unieke mogelijkheden om grensoverstijgende samenwerking te onderzoeken vanuit het perspectief van een lerende en innovatieve organisatie en lerende en innovatieve ecosystemen.

Een belangrijk principe van de living labs is dat alle deelnemers (studenten, werkveld vertegenwoordigers en docenten) samenwerken en leren op een onderzoeksmatige manier. Door te focussen op de living labs als lerende organisatie (learning community) wordt de kans vergroot dat leren plaatsvindt bij alle deelnemers en niet alleen bij studenten. Het is echter niet duidelijk wat dit vraagt van het ontwerp van het curriculum binnen de living labs. De gebruikte modellen voor curriculumontwerp (bijv. Spider Web Model van Van den Akker, 2003) zijn onvoldoende afgestemd op de specifieke eisen in een multidimensionale en internationale leeromgeving. Dit roept vragen op over een passend didactisch ontwerp van de leeromgeving in de living labs waarin deze grensoverstijgende en multidisciplinaire samenwerking en dit leren daadwerkelijk kan plaatsvinden.

Projectdoelstelling

Inzicht krijgen in specifieke ontwerpeisen die een rol spelen bij het ontwerpen van een curriculum binnen een authentieke leeromgeving (living lab) in de Duits-Nederlandse grensregio, waarin studenten, werkveld vertegenwoordigers en docenten en de organisaties waarin zij werken leren over het bevorderen van de circulaire economie.

Onderzoeksvragen zijn:

  • Wat zijn specifieke ontwerpeisen voor het onderwijsontwerp van een grensoverstijgende hybride leeromgeving met als doel het stimuleren van (samen)leren door alle betrokken partijen aan beide zijden van de landsgrens?
  • Wat zijn successen en uitdagingen in het (samen) leren in een grensoverstijgende leeromgeving volgens studenten, werkveld vertegenwoordigers en praktijkmensen in het Living Lab?

Periode

2023-2025

Resultaat

  • inzichten in ontwerpcriteria, succes- en faalfactoren met betrekking tot grensoverstijgende hybride leeromgevingen.
  • Een instrument dat onderwijskundigen, studenten, werkveld vertegenwoordigers en docenten kan helpen bij het succesvol opzetten en uitvoeren van een grensoverstijgende hybride leeromgeving.

Partners

Dit project is onderdeel van het Euregional Sustainability Center. Binnen dit centrum werken verschillende partners uit het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven samen aan het bevorderen van de grensoverstijgende samenwerking en kennisuitwisseling op het vlak van duurzaamheid, de energietransitie en de circulaire economie. Kijk voor meer informatie op: https://sustainabilitycenter.eu/.

Partners

  • dr. Vincent Pijnenburg
  • dr. Sofie Moresi
  • Steve Clemens