Sprint naar content
Onderzoekslijn van Enabling technologies

Onderzoekslijn Additive Manufacturing

Bij Fontys Additive Manufacturing zijn we toegewijd aan het verleggen van de grenzen van wat mogelijk is met additive manufacturing.

Ons team van 'Fontys Additive Manufacturing' experts is toegewijd aan het samen ontwikkelen van innovatieve toepassingen of procesverbeteringen die echte problemen kunnen oplossen en de industrie vooruit kunnen helpen. Met een focus op toegepast onderzoek werken we samen met bedrijven, studenten, studententeams en andere kennisinstellingen om stappen vooruit te zetten in de toekomst van additive manufacturing.

Waarom de Onderzoekslijn Fontys Additive Manufacturing?

  • Samenwerking met de regio
  • Sterke onderwijsverwevenheid
  • Ervaren onderzoekers
  • High tech faciliteiten

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

De onderzoekslijn Additive Manufacturing

Dr. Ir Bert Huis in 't Veld, Onderzoeksleider presenteert de onderzoekslijn

Interessegebieden

Ons onderzoek richt zich op de volgende interessegebieden:

Materiaal

New materials Validating Proces parameters Mechanical properties Fibres Recycling

Toepassingen

Verschillende fields beschrijven en via link misschien wel showcases laten zien

Simulatie

FDM printer bij Bas Simuleren via NX (Ontwikkelen?)

Proces

Materiaal parameters, Machine verbeteringen en proces optimalisatie.

Onze Focus

Binnen de intressegebieden richten we ons voornamelijk op metaalprinten (Objexlab-M) en composietprinten (Objexlab C)

Visie

Additive manufacturing (AM), of 3D-printen, heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we denken over fabricage. AM is een proces waarbij producten worden gemaakt door lagen materiaal op elkaar aan te brengen. Dit in tegenstelling tot traditionele subtractieve productie, waarbij materiaal uit een groter stuk wordt weggesneden of weggeboord om de gewenste vorm te creëren. Het opent nieuwe manieren om complexere producten te maken, prototypes sneller te maken en afval te verminderen. Door deze AM-processen beter te begrijpen, kunnen we deze nieuwe productietechnieken volledig benutten. De onderzoeksgroep additive manufacturing van Fontys richt zich op Metal AM, Composite AM en onderwijs op het gebied van additive manufacturing. Het onderzoek wordt gedaan met partners uit de industrie en richt zich vooral op de toepassing van AM.


Onderzoeksprojecten

  • Cooling of Electronics by NAtural COnvection (CENACO)

    Onderzoekslijn Additive Manufacturing Project Cooling of Electronics by NAtural COnvection (CENACO) Over het project Partners Contact Een koelsysteem voor het koelen van vermogenselektronica door middel van vloeistofkoeling op basis van natuurlijke convectie. Hiermee wordt er warmte afgegeven aan een warmtewisselaar ter plaatse van de te koelen component en deze warmte wordt via het koelmiddel afgevoerd


    Status
    Lopend
  • Reinforced Additively Manufactured Structures for Extended Survival (RAMSES)

    Onderzoekslijn Additive Manufacturing Project Reinforced Additively Manufactured Structures for Extended Survival (RAMSES) Over het project Partners Contact Reinforced Additively Manufactured Structures for Extended Survival (RAMSES). Onderzoek naar verbetering van vermoeiingslevensduur van 3D geprinte elastische elementen Onderdeel van: Onderzoekslijn Additive Manufacturing Wat houdt het project in?


    Status
    Lopend


Het Fontys Additive Manufacturing Ecosysteem

Fontys lectoraat Additive Manufacturing is gevestigd op zowel de Nexus locatie van Fontys als op de Brainport Industries campus. De Brainport Industries Campus (BIC) is echter de hoofdlocatie van het lectoraat als het gaat om Additive Manufacturing onderzoek.

Brainport Industrie campus

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Onze additive manufacturing thuisbasis

High-tech ecosysteem onder één dak waar industrie, educatie en onderzoek samenkomt.

Brainport Industries Campus: Dé plek voor Smart Industry

De Brainport Industries Campus (BIC) is een moderne manufacturing campus in Eindhoven, Nederland. Het is de plek waar de hightech maakindustrie samenkomt, waar we van elkaar leren en direct samenwerken met de nieuwe generatie technisch opgeleiden. De locatie fungeert als een ecosysteem voor:

  • Hightech productiebedrijven
  • Onderzoeksinstituten
  • Onderwijsinstellingen

Zij werken samen om te innoveren en het gebied van geavanceerde productie vooruit te helpen. Een van de spelers in dit ecosysteem is Fontys Hogescholen met de onderzoeksgroep Fontys Additive Manufacturing (FAM).

Fontys Hogeschool, Gebouw Nexus

Placeholder for Fontys video
Moderne apparatuur en expertise
Fontys Additive Manufacturing beschikt over moderne apparatuur en expertise op het gebied van materiaalwetenschappen, ontwerp en engineering, waardoor het een waardevolle bron is voor bedrijven die nieuwe producten willen ontwikkelen en produceren.

1v


Technologie en Laboratoria

Ontdek onze Objexlabs, waar we ons richten op onderzoek en technologie voor additive manufacturing. Ons doel is om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor echte uitdagingen terwijl we ook de huidige technologieën verbeteren om hun efficiëntie en effectiviteit te vergroten.


Naast de standaard FDM/FFF printers gebruikt onze onderzoeksgroep gespecialiseerde apparatuur, zoals een roestvrijstalen SLM printer, een grootschalige robotarm korte vezel composiet 3D printer en een kleine continue vezel composiet 3D printer, om additieve productieprocessen te bestuderen en te verbeteren.


Objexlabs

Onze onderzoeksgroep is onderverdeeld in drie Objexlabs. Objexlab richt zich op algemeen 3D printen van polymeren, Objexlab M richt zich op metaal 3D printen en Objexlab C richt zich op 3D printen van composietmaterialen.

Objexlab - Composite

Dit Objexlab richt zich op 3D printen van composietmaterialen

Lees meer

Objexlab - Metal

Dit Objexlab richt zich op metaal 3D printen

Objexlab - student


Educatie

Online cursussen

De afgelopen jaren heeft de opkomst van betaalbare technieken voor 3D-ontwerpen en 3D-printen een enorme groei doorgemaakt. Wat ooit voorbehouden was aan grote bedrijven met een flink research en development budget, is nu binnen handbereik gekomen van kleine bedrijven en consumenten. 

Er zijn twee online cursussen ontwikkeld, gratis te volgen voor iedereen.

Basis Additive Manufacturing

De online Additive Manufacturing cursus geeft een beeld van de toepassingen van de 3D-printtechnologie. Je maakt kennis met verschillende 3D-printtechnieken, de werking van 3D-printtechnieken, onderscheidende karakteristieken, toepassingsvelden en het toekomstbeeld.

Powderbed Fusion

De cursus behandelt de recente groei van additive manufacturing, met een focus op het Powder Bed Fusion-proces in 3D-printen. Het introduceert technieken zoals Direct Metal Laser Sintering, Electron Beam Melting en Selective Heat Sintering. Studenten zullen begrijpen wat Powder Bed Fusion is en hoe het toe te passen in hun werkomgeving.

Placeholder for Fontys video
Expertise van verschillende vakgebieden
Door expertise uit verschillende vakgebieden samen te brengen, kunnen we nieuwe technologieën en processen ontwikkelen die bedrijven kunnen helpen concurrerender en efficiënter te worden. Nu de wereld blijft verschuiven in de richting van digitale productie en Industrie 4.0, bevindt Fontys Additive Manufacturing zich in een goede positie om het voortouw te nemen op dit spannende en snel evoluerende onderzoeksgebied.


Kennisteam

Foto van persoon

Dr. Ir. A.J. (Bert) Huis in 't Veld

Docentonderzoeker

Foto van persoon

Ir. R. (Rein) van der Mast

Onderzoeksleider 3D-Printen in Metalen

Foto van persoon

Ing. Martin Stroetinga

Docentonderzoeker

Foto van persoon

Ing. Eric Rutjens

Docentonderzoeker

Foto van persoon

Ing. Joris Glaser

Docentonderzoeker

Foto van persoon

Ing. Hein van de Vrande

Docentonderzoeker
Foto van persoon

J.J. (Jan) van Schijndel

Docentonderzoeker
Foto van persoon

Ir. Ing. Olaf van Buul

Docentonderzoeker


Contact

Als je vragen hebt of meer wilt weten over onze onderzoeksgroep of technologieën, kun je altijd contact met ons opnemen. We beantwoorden graag al uw vragen en bespreken de mogelijkheden tot samenwerking. U kunt ons bereiken via e-mail of telefoon.

We kijken ernaar uit van u te horen en samen de mogelijkheden van additive manufacturing te verkennen!

Foto van persoon

Dr. Ir. A.J. (Bert) Huis in 't Veld

Docentonderzoeker