Omgaan met stress

Heb je regelmatig last van stress? Herken de signalen bij jezelf en leer te ontspannen. Ga lekker bewegen of doe ontspanningsoefeningen. En misschien is een training mindfulness iets voor jou.
Wat is het?

Het is belangrijk om te onthouden dat stress een vorm is van de basisemotie angst. Het is dus goed dat je in je achterhoofd een idee hebt wat angst in houdt en hoe dit werkt.

Angst is één van de basisemoties en heeft een evolutionaire functie, namelijk bescherming van onszelf. Zonder angst zouden we ons mogelijk in hoog risicovolle situaties begeven met alle gevolgen van dien. Echter, door onze opvoedingsgeschiedenis, verleden en ervaringen, ontwikkelen we een “blauwdruk” van situaties en zaken waarvoor we bang zouden moeten zijn.

Bijvoorbeeld: In principe is een blik van een student in de klas niet erg bedreigend. Echter, deze kan wel als bedreigend worden ervaren (je krijgt er stress van) als je in je verleden hebt geleerd dat dit gevaarlijk kan zijn. Denk maar aan iemand die gepest is en veroordeeld is geweest door anderen.


In dit laatste geval merken we op dat er geen bedreigende stimulus is maar enkel een trigger voor jou die ervoor zorgt dat deze stimulus als bedreigend door jou wordt ervaren. Vaak zijn het dan je gedachten die daar voor zorgen; “Ze kijkt naar mijn haar en ze vindt het belachelijk…”.

Stress tijdens de studie wordt meestal getriggerd door deze interne gedachten die je alert en/of angstig maken.

Dit zijn veel voorkomende gedachten:
  • “Als ik niet slaag op deze toets dan stel ik mijn ouders teleur”
  • “Anderen doen dit zo gemakkelijk, waarom kan ik dit niet”
  • “Wanneer ik niet slaag dan stijgt mijn studieschuld”
Uitingsvormen van stress:

Fysiek en in gedrag:

Slecht slapen, fysieke klachten (nek, hoofd, rug, darmklachten,….), uitstelgedrag, hard werken of gedemotiveerd raken, druggebruik/alcoholgebruik en/ of meer of minder eetlust.

Emotioneel en cognitief:

Verhoogd of verlaagd libido, huilbuien, lusteloosheid, onrustig, neerslachtigheid, energiek (hyper) en/ of concentratieverlies.

Wat kun je zelf doen?

In principe is er geen sluitend advies aangezien jouw beleving het belangrijkste is. De meeste mensen denken dat “rust” helpt. Echter wat jou rustig maakt, hoeft niet hetgeen te zijn dat ook een ander rustig maakt. Het betreft voornamelijk maatwerk en bewustwording van je eigen systeem.

Tips:
  • Neem adviezen of opmerkingen van anderen serieus als ze aangeven wat te merken aan je
  • Spreek over je stress en angsten
  • Ontdek voor jezelf wat jou tot rust kan brengen
  • Zoek hulp
  • Wees je bewust van je eigen interne gedachten die je stress in de hand werkt.

Sfeerafbeelding Fontys