Verslaving
Wat is het?
Er zijn twee soorten verslavingen. Enerzijds de verslaving aan stoffen/middelen zoals alcohol, nicotine, drugs. Dit type verslaving wordt in stand gehouden door het blijven gebruiken van de middelen. Anderzijds verslaving aan gedrag waarbij het gaat om gamen, shoppen, gokken, seks etc. Dit type verslaving wordt in stand gehouden door de kick die je krijgt bij het uitvoeren van de handelingen.
Hoe herken je verslavingsgedrag?
Als je verslaafd bent dan vertoon je verslavingsgedrag:
- Je bent constant bezig met het middel om een bepaald effect te bereiken;
- Door verlangen (hunkering of zucht) ontstaat een herhalend patroon;
- Dit patroon is niet of nauwelijks te doorbreken;
- Je dagelijkse leven lijdt hieronder.
Bij geestelijke afhankelijkheid verlang je zo naar het middel dat je alleen nog maar kunt denken aan het gebruiken van het middel, dit geeft je het gevoel niet meer zonder te kunnen.
Bij lichamelijke afhankelijkheid is je lichaam gewend geraakt aan het gebruik van een middel. Dit zorgt ervoor dat als je het middel niet gebruikt, je lichaam gaat protesteren. Dit kan resulteren in ziekteverschijnselen zoals koorts, misselijkheid, hoofdpijn en slapeloosheid. De zogenaamde ontwenningsverschijnselen.
Oorzaken van verslaving
Kinderen waarbij één of beide ouders verslaafd zijn geweest, hebben meer kans op het ontwikkelen van een verslaving. Daarnaast kunnen persoonlijke- en omgevingsfactoren ook een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan een psychische stoornis (bv depressie of trauma). Diverse stress factoren kunnen mee spelen, bijvoorbeeld financiële problemen of studieproblemen. De verslaving zorgt voor demping van de emoties.
Wat kun je zelf doen?
Erkennen van een verslaving gaat vaak gepaard met schaamte. Voor veel mensen is het daarom moeilijk om toe te geven dat ze hulp nodig hebben. Verslaving is te behandelen. Neem contact op met je huisarts.
Podcasts over omgaan met verslaving
De Podcast Psycholoog - Verslaving
Trainingen
We bieden verschillende trainingen aan voor studenten, wellicht is een van onderstaande trainingen interessant voor jou.
Bekijk het volledige trainingsaanbodZelf aan de slag
Met jouw Fontys account kun je gratis gebruikmaken van online zelfhulp modules (e-health). Bekijk hieronder de modules die te maken hebben met verslaving.
Game jij ook net te vaak of te lang? In deze module krijg je door tips, uitleg en oefeningen inzicht in jouw gamegedrag. Je krijgt de controle terug en bekijkt of je iets wil veranderen. Hierdoor hou je gamen leuk!
naar module Game check
Ben jij de baas over jouw smartphone? Of zit je eigenlijk vaker op je smartphone dan je zou willen? Dan is het een goed idee om je smartphonegebruik eens te bekijken. Dat kan met deze module. Met handige tips, leuke video’s en oefeningen krijg je de controle terug.
naar module Je smartphone de baasTwijfel je over jouw alcoholgebruik? Wil je beter met verleidingen of sociale druk omgaan? Ga dan met deze module aan de slag! Je vindt hier handige tips en oefeningen waardoor je meer controle over je alcoholgebruik krijgt. Zo hou je alcohol drinken ook in de toekomst leuk.
naar module AlcoholContact team Studentenbegeleiding
- Als je graag met iemand wil praten over je mogelijke verslaving, maak dan een afspraak met je huisarts of een studentenpsycholoog.
- Als je mentale welzijn een belemmering vormt voor je studievoortgang, maak dan een afspraak bij een studentendecaan.