Sprint naar content

iPad als whiteboard

Peter Baas, Docent wiskunde, statistiek en operations management bij de opleiding Technische Bedrijfskunde

iPad als whiteboard

Sfeerafbeelding Fontys
Bij het verzorgen van onderwijs binnen Microsoft Teams heb ik in de afgelopen week mijn iPad als whiteboard gebruikt tijdens onder andere de online lessen statistiek. In een videovergadering met studenten ben ik dan zowel op mijn iPad als op mijn laptop ‘aanwezig’ binnen MS Teams.

Wat heb ik gedaan?
Bij het uitleggen van statistiek wil ik extra aandachtspunten kunnen aangeven en ‘live’ opgaves kunnen uitleggen op een whiteboard. In dit geval dus een virtueel whiteboard. Ik wil dus niet enkel stap voor stap een MS PowerPoint doorlopen met per sheet reeds uitgewerkte vragen.

Stappenplan:

  • Installeer MS teams op je laptop en iPad.

  • Log op beide apparaten in met je Fontys docentenaccount.

  • Start via de laptop een MS Teams videovergadering met studenten op.

  • Open MS teams op je iPad. MS Teams vraagt of je wilt deelnemen aan de reeds gestarte videovergadering. Klik op deelnemen.

  • Via de 3 puntjes op de takenbalk in je iPadscherm vind je de optie ‘Delen’ en vervolgens ‘Scherm delen’. Deel nu live het scherm van je iPad met de aanwezigen in de videovergadering.

  • Ten behoeve van het gebruiken van een virtueel whiteboard, maak ik op de iPad onder andere gebruik van het tekenpakket Bamboo Paper (heb ook een stylus van Bamboo). Meestal gebruik ik echter de app ZoomNotes Lite (gratis). Voor wat betreft de Stylus (vanaf 50 Euro verkrijgbaar), let op dat ie wel werkt!

Tip: Schakelen gaat niet enorm snel. Ik heb daarom de vragen van een werkcollege in een PDF-bestand gezet, één vraag per pagina. Onder iedere vraag kan ik dan de uitwerking maken.

Mijn ervaringen
Het werkt prima, ik ondervind geen problemen. Ik heb na de eerste les de werkwijze geëvalueerd met de studenten. Zij waren erg enthousiast over deze werkwijze (gegeven het online lesgeven en de situatie waarin we momenteel zitten).

En als je vragen hebt
Neem gerust contact met me op als je er niet uitkomt: peter.baas@fontys.nl.