Sprint naar content

Theologie

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Utrecht

Agenda

 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in wat mensen ‘zin’ geeft? Wil je als geestelijk begeleider mensen begeleiden bij levensvragen zoals ‘Waarom besta ik’ en ‘Hoe ga ik om met dilemma’s’? Dan is de opleiding Theologie echt iets voor jou! Je wordt een professionele gesprekspartner, met veel inhoud, coachingsvaardigheden en onderzoekend vermogen.

Over de opleiding

De aandacht voor zingeving en spiritualiteit neemt toe. In de opleiding tot geestelijk begeleider leer je ter sprake te brengen wat mensen uiteindelijk het belangrijkst vinden in hun leven, wat ‘zin’ geeft. Filosofie en reflectie zijn belangrijke onderdelen van de katholieke theologie, het vertrekpunt van je studie. Tijdens je studie krijg je een brede kennisbasis, leer je kritisch te reflecteren op je eigen handelen en krijg je zicht op je mogelijkheden om anderen te begeleiden. 

Waarom de opleiding Theologie?

 • Persoonlijke aandacht
 • Open sfeer
 • Betrokken en bevlogen docenten
 • Historisch pand in hartje Utrecht als leslocatie

 

Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Theologie komen naast het christendom, de levensbeschouwing die de westerse cultuur gevormd heeft, ook andere levensbeschouwelijke tradities aan bod. Er is een grote diversiteit aan vakken, zoals filosofie, oosterse en westerse spiritualiteit, religiewetenschappen, gespreksvoering en geschiedenis. Bij de stages - die elk jaar intensiever worden - horen trainingen en intervisie die jou startklaar maken voor de arbeidsmarkt.  

 • Stevige kennisbasis
 • Levensbeschouwelijke gespreksvoering
 • Studieonderdelen als ondernemerschap, coaching, groepsdynamica
 • Jezelf persoonlijk ontplooien
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Student Joah Jans en docente Mirte Martinus

Over studeren en doceren bij Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing in Utrecht.
 

Hoe ziet je week eruit?

De opleiding Theologie kent 3 collegedagen. Daaromheen krijg jij veel ruimte om je week zelf in te plannen.  

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 17 respondenten
3,8 gemiddeld, 104 respondenten
Aantal eerstejaars
 
16
17
Door naar het tweede jaar
 
44%
45%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding Geen data
19%
 
HBO-bachelor of hoger Geen data
33%
Doorstuderen
 
Geen data
24%
Arbeidsmarkt
 
-
Geen data
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Heb je eerder een hbo- of wo-opleiding gedaan?
Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een onderzoek Eerder Verworven Competenties (EVC). Lees hier meer over het EVC-onderzoek en het aanvragen van vrijstellingen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Kom een je dagje met mij meelopen? Of met een van mijn studiegenoten?"
Maaike van der Meer, 1e jaars student
 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling: 

 • 15 uur les
 • 5 uur projectwerk
 • 20 uur zelfstudie
 • 30 uur stage in het totale 1e jaar (snuffelstage)

In jaar 1 krijg je theologische, religiewetenschappelijke, sociaal-wetenschappelijke en filosofische vakken. Daarnaast werk je direct vanaf de start aan je vaardigheden op het gebied van gespreksvoering, studeren, presenteren en stemgebruik. In de propedeuse maak je kennis met de praktijk van geestelijke begeleiding door het maken van een beroepsproduct en door een korte stage te lopen. 

In het tweede jaar ga je dieper in op de lesstof. Je duikt in onderwerpen als methoden van geestelijke begeleiding, werken met rituelen en symbolen, coaching, groepsdynamica en interculturele communicatie.  

Stages
In de stages in de hoofdfase (jaar 2 en 3) ontdek je of het beroep van geestelijk begeleider bij je past. Een stage is in 3 fases verdeeld, waarin het volgende centraal staat: 

 • observatie en oriëntatie
 • de praktijk van de geestelijke begeleiding
 • afronding en eventueel herkansing
In het derde jaar volg je colleges, loop je stage en is er een vrije ruimte van 15EC. Je kunt je vrije ruimte invullen bij Fontys Hogescholen, bij een andere hogeschool in Nederland of in het buitenland. Door deze vrije ruimte kun je je eigen accenten geven aan je studie. Je specialiseren op een bepaald onderdeel van je vak of juist breder kijken. 

In jaar 4 bereid je je daadwerkelijk voor op het zelfstandig uitoefenen van je toekomstige beroep. Je oefent in projectmatig werken, spreken in het openbaar en het gebruik van (social) media bij je werk. Ook sta je stil bij maatschappelijk betrokken handelen. Je laat zien dat je alle kennis uit je studie kunt integreren in de begeleiding van mensen.  

Je loopt een afrondende stage en legt een assessment af om te zien of je klaar bent voor het werk als geestelijk begeleider.  

 
 

Na je opleiding

Met de opleiding Theologie kies je voor een beroep midden in de samenleving. Je werkt vaak in een context met diverse levensbeschouwingen, maar kunt ook bij een specifieke geloofsgemeenschap aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als: 

 • Geestelijk begeleider
 • Ritueelbegeleider
 • Zingevingscoach
 • Levenscoach
 • Kerkelijk werker
 • Buurtpastor
 

Marieke Milder, docente

"Als theoloog ben ik op veel verschillende plekken werkzaam geweest, als trainer, bij een ontwikkelingsorganisatie, in het pastoraat en nu al een aantal jaar met veel plezier als docent bij de opleiding Theologie."

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over de opleiding Theologie

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter. Voor de Bachelor Theologie betaal je altijd het lage collegegeldtarief (tarief wettelijk collegegeld) ook als je al eerder een Nederlandse Bachelorgraad hebt behaald.  
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Whatsapp of mail ons!

Wij vinden het leuk om met jou in contact te zijn. Bel of mail ons, veel vragen of een enkele korte, we beantwoorden ze graag.

Eric Luijten

Whatsapp Eric Luijten

Ik ben Eric, Docent en opleidingsvoorlichter. Ik beantwoord je vragen graag op ma tm vr > het kan even duren voor ik je terugapp doordat ik natuurlijk ook lesgeef ed.

Marieke Milder

Gekoppeld worden aan een Geestelijk begeleider

Weet je nog niet goed wat een beroep na de opleiding Theologie inhoudt? Wij kunnen je koppelen aan iemand die dit werk nu doet. Je kan dan even praten met iemand of zelfs een dag meelopen

 

Locaties en contact Theologie

Utrecht

Nieuwegracht 65, 3512 LG, Utrecht
08850 73000
theologielevensbeschouwing@fontys.nl
Instagram
Je kan ons ook appen (verwacht niet gelijk een reactie ivm college geven ed):
0613030875