Sprint naar content

Trend Research & Concept Creation in Lifestyle

  • 4 jaar
  • Hbo-bachelor
  • Voltijd
Tilburg

Kom proefstuderen

  • Open dagen
  • Proefstuderen
  • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in trends, ontwikkelingen in de maatschappij en gedrag van mensen? Heb jij gevoel voor de tijdgeest en vraag jij je af hoe we een duurzame en menswaardige toekomst voor iedereen kunnen creëren? Bij de opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle leer je als creatieve professional antwoord geven op urgente en actuele vraagstukken.

Over de opleiding

We also offer this programme in English. Interested in the English programme?

Bij deze creatieve hbo-opleiding leer je concepten ontwikkelen, verbeelden, presenteren en realiseren waarbij kwaliteit van leven centraal staat. Je ontwerpt lifestyleconcepten aan de hand van vraagstukken uit de praktijk. Dit doe je altijd op basis van onderzoek, trendanalyse en toekomstdenken en altijd met oog voor het hele ecosysteem waar wij als mensen deel van uitmaken.

Na deze opleiding ben je een creatieve professional die verandering in gang kan zetten door lifestyleconcepten die bijdragen aan een duurzame samenleving en een menswaardige toekomst.

Waarom opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle?

  • Je werkt aan betekenisvolle creatieve concepten die de kwaliteit van leven verbeteren. Hiermee draag je bij aan een vitale, duurzame en inclusieve samenleving.
  • Je leert hoe je creativiteit combineert met maatschappelijke betrokkenheid, zakelijkheid en ondernemerschap.
  • Je werkt aan concrete praktijkprojecten voor (profit en non-profit) opdrachtgevers.
  • Je combineert een stevige theoretische basis met praktijkgericht werken.
  • Je leert hoe je een onderscheidende visie ontwikkelt.
  • Je doet volop internationale ervaring op.
 

Wat ga je leren?

Bij deze hbo-opleiding van Fontys Tilburg leer je creativiteit combineren met zakelijkheid en hoe je dit inzet voor organisaties en overheden die vorm willen geven aan de hoognodige transities in de economie en de samenleving. Denk hierbij aan transities op het gebied van klimaat, energie, wonen, zorg, voeding, natuur, identiteit, werk en onze manier van leven. Je omarmt de veranderingen in de samenleving en ziet daarin kansen.

  • De opleiding bestaat uit een mix van praktijkopdrachten, interessante workshops en persoonlijke projecten.
  • Je werkt aan zaken als trendonderzoek, conceptcreatie, realiseren, adviseren en reflecteren.
  • Je ontwikkelt verschillende expertises en kennisgebieden, denk aan conceptontwikkeling, creatief denken, creatieve technieken, trendonderzoek, toekomstdenken, lifestyle-research, ontwerpen, marketing, branding, professionele communicatie, taal, beeldtaal, presenteren, samenwerken en projectmanagement, antropologie en ethiek.
  • Je verdiept je in sectoren die bijdragen aan kwaliteit van leven waaronder klimaat, energie, wonen, zorg, voeding, natuur, identiteit, werk en onze manier van leven.
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Kijk hoe Willem zijn passie om mensen meer kwaliteit van leven te geven vormgeeft

Willem, student Trend Research & Concept Creation in Lifestyle
 

Hoe ziet je week eruit?

De week is opgebouwd uit bouwstenen, zoals Community Work, Projecten of Inspiratie. Bij dit laatste kun je denken aan museumbezoek, een lezing bijwonen, boeken lezen of bijdragen aan de TCL talkshow TCL Talks. Daarnaast heb je de vrijheid om te werken aan je persoonlijke ambities en leerdoelen, bijvoorbeeld door een bepaald project te initiëren of een vaardigheidsmodule te volgen. Zo leer je om de regie kunt pakken op je eigen leerproces.

 

Iedere dag zenden we ontelbare signalen uit met onze kleding, het merk van onze smartphone, hoe ons haar geknipt is en met de foto’s die we posten. Wat betekent dit voor ons identiteitsbesef? En wat is de invloed van de industrie en winkels op onze kleding en ons uiterlijk?
Onze woon- en leefomgeving heeft een niet te onderschatten invloed op onze kwaliteit van leven. Technologie verandert onze binnenruimtes en politieke besluiten hebben effect op de inrichting van de buitenruimte. Hoe willen we dat onze leefomgeving eruitziet? En hoe kunnen nieuwe concepten daaraan bijdragen?
Onze eetcultuur is onderhevig aan veranderingen. Uitgangspunt is betaalbare, gezonde voeding voor mens en planeet. Maar wat is dat en hoe is ons voedingspatroon eigenlijk ontstaan? Wat zegt voeding over onze manier van leven? En welke rol spelen organisaties, wetenschappers, winkels en industrie daarbij?
Voldoende bewegen draagt bij aan een betere kwaliteit van leven. Het heeft niet alleen een positief effect op onze gezondheid, het is ook van invloed op onze maatschappij, persoonlijkheid en sociale contacten. Toch zijn nog niet alle doelgroepen zich daarvan bewust. En wat voor rol spelen vervoer, gadgets en woonomgeving op ons beweeggedrag?
Gezondheid speelt een belangrijke rol in onze maatschappij. Bewegen en gezonde voeding zijn onderwerp van gesprek, evenals ons mentale en sociale welzijn. Kunnen we de uitdagingen van het leven eigenlijk nog wel aan? Hoe kunnen we hier invloed op uitoefenen en in hoeverre kan technologie een bijdrage leveren.
Meer dan aan werk hechten we aan onze vrije tijd. De invulling die we daaraan geven, bepaalt grotendeels wie we zijn. Wie zijn de spelers in deze sector? En wat gebeurt er als we nog meer vrije tijd krijgen. Kunnen de spelers dan nog wel voldoen aan onze drang naar exclusiviteit?
Waarom werken we eigenlijk? Vinden we het leuk, interessant, leerzaam of gewoon noodzakelijk? En hoe ziet de toekomst van Work eruit? Veel werk is al overgenomen door computers en robots. Ook de invloed van kunstmatige intelligentie neemt toe. Is er met al die ontwikkelingen in de toekomst nog wel passend werk voor iedereen?
 

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,4 gemiddeld, 159 respondenten
3,4 gemiddeld, 159 respondenten
Aantal eerstejaars
 
84
84
Door naar het tweede jaar
 
66%
66%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 35%
35%
 
HBO-bachelor of hoger 41%
41%
Doorstuderen
 
20%
20%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
81%
werkloos
16%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek
  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek
  • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Het moet anders. Het kan anders. Create the difference
De wereld verandert. Denk aan de klimaatcrisis, de coronacrisis en aan de groeiende verschillen tussen arm en rijk. En wat er mogelijk nog gaat veranderen, is groter dan ons voorstellingsvermogen. Een andere benadering van economie kan het verschil maken …

 

Opbouw

Je uren in jaar 1 zijn als volgt verdeeld over de week:

  • 35% theorie

  • 25% zelfstudie

  • 40% praktijk

In elke periode werk je aan een project met een beroepsproduct als resultaat. Voor het maken van dit product verzamel je kennis onder begeleiding van je coaches. Daarna bewijs je in een assessment dat je bekwaam bent op het gewenste niveau. Zo maak je direct kennis met de twee belangrijkste beroepen waarvoor je wordt opgeleid: trendonderzoeker en conceptontwikkelaar. 

De eerste helft van je tweede studiejaar (semester 1) werk je aan een groepsproject. De tweede helft (semester 2) werk je aan een individueel vakmanschapsproject. Daarnaast werk je elk kwartaal aan kerntaken binnen verschillende sectoren. Elk semester sluit je af met een assessment waarmee je bewijst dat je bekwaam bent op het gewenste niveau. Het tweede jaar staat in het teken van verdieping in de sectoren en in de beroepsrollenconceptontwikkelaar en trendonderzoeker.

Internationale ervaring 

Je doet internationale ervaring op door te werken aan internationale opdrachten. Ook is er een buitenlandse studiereis. Je werkt aan een opdracht voor een organisatie ter plaatse.

De Ideeënfabriek 

Het laatste kwartaal van jaar twee vorm je samen met medestudenten een Lifestyle Company. Op basis van trends ontwerp je een concept: je geeft het vorm, test het en zet het in de markt. De verschillende Lifestyle Companies presenteren hun concepten tijdens de Ideeënfabriek. We nodigen ook toekomstige werkgevers uit voor dit evenement. 

In het derde studiejaar volg je een minor en je loopt stage.

Je stage is een belangrijk onderdeel van je studie. Dan pas je toe wat je eerder tijdens je hbo-opleiding hebt geleerd. Je doet vooral ervaring op als conceptontwikkelaar. Altijd al een half jaar in het buitenland willen studeren? Grijp je kans en volg een buitenlandse minor bij een van onze 45 internationale partneruniversiteiten! 

Tijdens het laatste jaar van je opleiding ga je je specialiseren. Je kiest twee sectoren waarin je verder wilt. Daarnaast kies je - uit een groot aanbod - specialisatiemodules en specialiseer je je verder binnen de kerntaken trendonderzoek en concepting.

Meesterproef 

In jaar 4 werk je ook aan je Meesterproef. Daarbij gebruik je de kennis die je in de specialisatiemodules hebt opgedaan. Je ontwikkelt een concept voor een zelfgekozen organisatie. Tijdens de Graduation Show presenteer je je afstudeerwerk aan toekomstige werkgevers. Vervolgens bundelen we alle afstudeerpresentaties tot een publicatie.

 

 

Na je opleiding

Afgestudeerden van de hbo-opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle maken hun beroep van het analyseren van trends en het ontwikkelen en in de markt zetten van lifestyle-concepten. Als afgestudeerde kun je aan de slag als:

  • Conceptontwikkelaar lifestyle
  • Trendonderzoeker
  • Innovatie manager
  • Design thinker
  • Lifestyle vormgever
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Kijk hoe Frederique van betekenis is door innovatie in de wereld te brengen

Frederique, student Trend Research & Concept Creation in Lifestyle

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Proefstuderen Trend Research & Concept Creation in Lifestyle | Tilburg
19 dec 2023 09:30 - 14:00
Programma
Tijdens een proefstudeerdag maak je kennis met de opleiding, ga je concreet aan de slag met verschillende opdrachten én heb je uiteraard de mogelijkheid al je vragen over de opleiding aan huidige studenten en docenten te stellen.
Voorlichting Trend Research & Concept Creation in Lifestyle | Online
16 jan 2024 16:00 - 16:45
Programma
Voorlichting Trend Research & Concept Creation in Lifestyle | Online
17 jan 2024 19:00 - 19:45
Programma
Open dag Trend Research & Concept Creation in Lifestyle | Tilburg
20 jan 2024
Programma
Leuk dat je je aanmeldt voor onze open dag. In onderstaand schema zie je welke tijdsloten nog beschikbaar zijn. Je hebt tijdens de open dag de mogelijkheid om vrij rond te lopen bij de opleiding, een voorlichting bij te wonen, werk/projecten van studenten te bekijken, docenten te spreken en uiteraard al je vragen aan huidige studenten te stellen. We kijken ernaar uit je te ontmoeten zaterdag 20 januari!
Proefstuderen Trend Research & Concept Creation in Lifestyle | Tilburg
06 feb 2024 09:30 - 14:00
Programma
Tijdens een proefstudeerdag maak je kennis met de opleiding, ga je concreet aan de slag met verschillende opdrachten én heb je uiteraard de mogelijkheid al je vragen over de opleiding aan huidige studenten en docenten te stellen.
Hbo voorbereiding havo/vwo Toekomstmakers | Tilburg
28 sep 2023 14:45 - 17:00
Programma
Aanmelding gesloten

Toekomstmakers

Ben jij geïnteresseerd in trends, ontwikkelingen in de maatschappij en gedrag van mensen? Heb jij gevoel voor de tijdgeest en vraag jij je af hoe we een duurzame en menswaardige toekomst voor iedereen kunnen creëren?
Tijdens dit voorbereidingsprogramma ontdek je wat het beroep van een creatieve toekomstmaker inhoudt. Je leert hoe je een creatief en toekomstbestendig concept (vaak een product of dienst) ontwikkelt voor een opdrachtgever uit het werkveld die jouw hulp goed kan gebruiken. Om tot een concept te komen, krijg je les in creatief denken, doelgroeponderzoek en trendonderzoek. Ook leer je hoe je een concept ontwikkelt. Daarnaast maak je kennis met experts uit het werkveld en met studenten die jou meer vertellen over hoe je creativiteit kunt inzetten om mensen en organisaties verder te helpen. Je krijgt groeps- en individuele opdrachten en je doet op verschillende manieren kennis op over het vakgebied. Het doel van dit programma is je te laten kennismaken met het vakgebied van trendonderzoek en conceptontwikkeling. Na acht bijeenkomsten heb je een beeld van het beroep van de creatieve toekomstmaker, de opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle én hoe het is om te studeren op het hbo.

Wat ga je doen?

Bijeenkomst 1: Kennismaking en introductie
Het beroep van de creatieve toekomstmaker heeft jouw interesse gewekt. Maar wat moet je eigenlijk leren om dit beroep te kunnen uitoefenen? Welke kwaliteiten en vaardigheden zijn hiervoor nodig? In deze bijeenkomst maak je kennis met het beroep van de creatieve toekomstmaker. Je ontdekt welke onderwerpen met dit beroep te maken hebben en welke vaardigheden hiervoor belangrijk zijn. Daarnaast maak je kennis met je begeleiders, de opdrachtgever en het schoolgebouw van Fontys Trend Research & Concept Creation in Lifestyle.

Bijeenkomst 2: Trendonderzoek
Als toekomstmaker is het belangrijk dat je nieuwgierig bent naar de wereld om je heen. Wat gebeurt er in onze maatschappij en wat betekent dat? Als toekomstmaker verdiep je je in nieuwe producten en diensten die op de markt komen en wat die zeggen over veranderende behoeftes van mensen. In deze bijeenkomst leer je hoe je op verschillende manieren met aandacht de wereld kunt observeren en ontdekken. Ook leer je hoe je trends kunt onderzoeken en hoe je met de resultaten daarvan mensen en organisaties kunt inspireren of adviseren. Je ontwikkelt adviezen voor je opdrachtgever op basis van jouw trendonderzoek.

Bijeenkomst 3: Doelgroeponderzoek

Als toekomstmaker is het belangrijk om de behoeftes van mensen te achterhalen. Waar worden zij blij en gelukkig van? En waar liggen hun frustraties? Als je weet wat er speelt bij een doelgroep, kun je een product of dienst ontwikkelen dat bij hen aansluit. In deze bijeenkomst leer je hoe je een doelgroep kunt onderzoeken. Je leert interviewen en je interviewt een klasgenoot over wat ‘inspraak’ voor deze persoon betekent. Je bedenkt op basis hiervan eerste ideeën die een antwoord geven op de vraag van jouw opdrachtgever.

Bijeenkomst 4: Creatieve sessie

Voor een toekomstmaker is creatief denken belangrijk. Want daardoor kun je nieuwe ideeën en oplossingen bedenken voor problemen. Tijdens deze bijeenkomst leer jij meer over het creatieve proces en voer je een creatieve sessie uit. Je gaat brainstormen over hoe je jongeren meer inspraak kunt geven in de gemeente Tilburg. Je leert meer over creatieve technieken en wat je kunt doen om tot zoveel mogelijk ideeën te komen.

Bijeenkomst 5: Bezoek van de opdrachtgever

Tijdens de vijfde bijeenkomst ontwikkel je een concept voor een opdrachtgever uit het werkveld. Als toekomstmaker is het belangrijk dat je jouw opdrachtgever hierbij betrekt, bijvoorbeeld door je ideeën te bespreken. Natuurlijk leer je hoe je dit kunt aanpakken. Je leert te kijken naar wat er gebeurt in de wereld van jouw opdrachtgever, zodat je hiermee rekening kunt houden bij het verder ontwikkelen van je concept. Je leert bijvoorbeeld te kijken naar met welke partijen je opdrachtgever samenwerkt en waar kansen liggen om jouw concept in samenwerking met de opdrachtgever tot een succes te maken.

Bijeenkomst 6: Ontwerpen en testen
Tijdens deze bijeenkomst leer jij meer over het creatieve proces. Je gaat verder aan de slag met creatieve technieken om ideeën te bedenken en selecteren. Ook leer je hoe je jouw ideeën tastbaar kunt maken, zodat je de gedachte erachter goed kunt uitleggen. Daarnaast is het belangrijk dat je je ideeën test bij de doelgroep. Wat vinden zij van jouw idee? Worden ze er blij van? Of zijn er nog aanpassingen mogelijk, die je idee nog beter maken? Ook hier ga je tijdens deze les mee aan de slag.

Bijeenkomst 7: Presenteren

Tijdens deze bijeenkomst leer je hoe je jouw concept op een inspirerende manier kunt presenteren aan je opdrachtgever. Het is belangrijk om na te denken over hoe je jouw verhaal krachtig over kunt laten komen. Daarom leer je meer over presentatietechnieken en krijg je de mogelijkheid om je eindpresentatie te oefenen.

Bijeenkomst 8: Eindpresentatie en evaluatie

Tijdens deze laatste bijeenkomst mag je laten zien waar je al die maanden zo hard aan gewerkt hebt! Je presenteert jouw proces en je eindresultaat op een manier die bij jou past. Je doet dit voor je opdrachtgever, medeleerlingen, studenten, coaches en decaan. Je beantwoordt vragen, maar je mag ook zelf vragen om feedback van de aanwezigen. Ook bespreken we wat je hebt geleerd tijdens de dit programma en wat je hieruit meeneemt naar de toekomst. Een moment om trots op te zijn! Na jouw presentatie krijg je een cijfer en een beoordelingsformulier met toelichting van je begeleiders. We sluiten het hbo voorbereidingsprogramma op een gezellige manier af met elkaar en reiken de certificaten uit.

Als je dit voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

  • Ondersteuning hebt gekregen bij het maken van je profielwerkstuk.
  • Je eigen talenten verder hebt ontwikkeld.
  • Een indruk krijgt van de vaardigheden, kennis en houding die van belang zijn om op hbo-niveau de opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle te kunnen volgen;
  • Zicht hebt op de inhoud en de onderwijsvorm bij de opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle;
  • Zicht hebt op het beroep en het werkveld van de creatieve toekomstmaker;
  • Kennis hebt gemaakt met toekomstige medestudenten en de opleidingslocatie;
  • Inzicht hebt in hoe studenten de opleiding ervaren en beleven;
  • Meer duidelijkheid krijgt ten aanzien van de keuze tot het wel of niet hbo-rechten studeren.

Data bijeenkomsten

28 september 2023
12 oktober 2023
2 november 2023
23 november 2023
7 december 2023
14 december 2023
11 januari 2024
1 februari 2024

Campus Stappegoor, Gebouw P8

Professor Goossenslaan 1-01, Tilburg

Locatiekaart op adres: Professor Goossenslaan  1-01, Tilburg

Aanwezigheidsplicht

Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

Open Dag
16 maart 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 16 maart, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Aanmelden doe je bij Studielink.
Voor
Trend Research & Concept Creation in Lifestyle gebruik je onderstaande gegevens.

Aanmelden bij Studielink

Naam instellingFontys Hogescholen
PlaatsTilburg
OpleidingBachelor Trend Research & Concept Creation in Lifestyle

 

Locatie en contact Trend Research & Concept Creation in Lifestyle