Sprint naar content

Werkcollege over stress

1. Leg in eigen woorden uit wat er wordt bedoeld met ‘stress’
2. Neem onderstaande casus door. Na het bestuderen van de casus: Geef van elk aspect van stress één voorbeeld uit de casus van Mieke.

Casus

Mieke is 27 jaar oud en klaagt over pijn in de rechter arm. Ze heeft haar eigen organisatieadvies bureau(tje) dat na een trage opstart nu behoorlijk goed begint te lopen. Ze heeft veel opdrachten. Op zich is dat natuurlijk allemaal prachtig, alleen de ellenlange rapporten die ze over een bedrijf moet schrijven, zou ze graag overslaan. Eigenlijk bestaat haar werk voor ¾ uit computerwerk. “Deadlines zijn er ‘natuurlijk’ altijd, maar dat vindt ze er bij horen”, zegt ze. “Best lekker eigenlijk” en “gewoon een kwestie van blik op oneindig en doordrukken”.

Ze leeft alleen, heeft wel eens vriendjes, maar die passen niet in haar werkschema van ongeveer 12-14 uur per dag. Bijna zes dagen in de week. “Ik heb geen behoefte aan uitgaan of vriendjes, mijn werk is mijn alles”. Het huishouden is op orde, boodschappen en de was doet ze op zaterdag. Op zaterdagavond eet ze vaak bij haar ouders of goede vrienden. Het huis poetsen doet ze op zondag. Zondagavond staat weer in het teken van de komende week.

Sociale contacten, sport en andere recreatieve bezigheden zijn aanmerkelijk verminderd sinds haar adviesbureau vorig jaar beter begon te draaien. In haar dynamische omgeving, van snelheid en veel geld, dure auto en groot huis, is de leefwijze die zij er op nahoudt heel gewoon.

Ze meent dat ze een muisarm (CANS) heeft en dat dit komt door het vele computerwerk. Ze heeft haar werkplek daarom al ergonomisch verantwoord ingericht. Op internet heeft ze er het één en ander over opgezocht en gelezen dat CANS een stressgerelateerde aandoening is. Via een kennis heeft ze een adres gekregen van iemand die gespecialiseerd in stressmanagement.

Ze voelt zich bij navraag wel wat gespannen. In het weekend heeft ze vaak last van hoofdpijn, duizeligheid en soms kortademigheid. Ook heeft ze sinds enige tijd wat problemen in slaap te komen; ze is gewoonweg te wakker.

<<Terug naar de Sneakpreview studieweek

Sfeerafbeelding Fontys