Sprint naar content

Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie

 • 1 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven
De Oriëntatiepropedeuse Economie en Communicatie is er voor iedereen die op zoek is naar een economische opleiding, zich al breed georiënteerd heeft, maar er toch niet uit komt. Dit gezamenlijke eerste jaar biedt je de mogelijkheid om je uitgebreid te oriënteren op de verschillende vakgebieden binnen ons economisch domein. Zo ervaar je welke opleiding het beste bij jou past!

Wat is de Oriëntatiepropedeuse Economie en Communicatie?

De oriëntatiepropedeuse is een gezamenlijke propedeuse van de economische opleidingen van Fontys in Eindhoven (Accountancy, Bedrijfskunde, Commerciële Economie, Communicatie, Finance & Control, Finance, Tax and Advice, International Business, International Communication Management en Ondernemerschap & Retail Management).

De oriëntatiepropedeuse is een volwaardige hbo-propedeuse. Bij een succesvolle afronding van de oriëntatiepropedeuse stroom je direct door naar het tweede jaar van de gekozen opleiding.

Is de Orientatiepropedeuse iets voor mij?

 • Je bent geïnteresseerd in economie of communicatie;
 • Je twijfelt tussen twee of meer opleidingen binnen dit vakgebied;
 • Je hebt je al op verschillende manieren georiënteerd, maar kunt geen goede keuze maken;
 • Je bent nieuwsgierig, leergierig en je wil jezelf persoonlijk ontwikkelen.

Kun jij bovenstaande vragen allemaal beantwoorden met 'ja'? Dan is de Oriëntatiepropedeuse Economie en Communicatie iets voor jou. Tijdens dit propedeusejaar word je geholpen bij het kiezen van de juiste studie door te focussen op persoonlijke ontwikkeling en het ontdekken van je kwaliteiten en interesses. Je werkt actief aan je studiekeuze met begeleiding en gaat tegelijkertijd aan de slag met je kennis binnen het economische domein.

Hoe is de propedeuse opgebouwd?

 • De oriëntatiepropedeuse is opgebouwd uit drie fases: de oriëntatiefase, de verdiepingsfase en de specialisatiefase. Zo maak je kennis met de verschillende vakgebieden en kom je uiteindelijk tot een onderbouwde keuze. 
 • Met colleges, opdrachten, workshops, praktijkervaring, bedrijfsbezoeken en toetsen vind jij je weg naar de opleiding van je keuze. Daarbij zetten we jouw talenten, interesses en mogelijkheden optimaal in.
 • Als je binnen de oriëntatiepropedeuse alle benodigde onderdelen van de opleiding van jouw keuze hebt behaald, kun je in het tweede jaar van die opleiding instromen. Je ontvangt na de Oriëntatiepropedeuse gewoon je propedeuse certificaat.

Studiekeuze-events

Proefstudeerdag Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie | Eindhoven
04 jun 2024 09:30 - 14:30
Programma
nog 5 plaatsen

De proefstudeerdag staat in het teken van ervaren hoe studeren bij Fontys is, specifiek bij de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie.

We bieden je een gevarieerd programma aan, samen met andere potentiële studenten. Zo volg je een proefcollege, je krijgt een rondleiding en gaat werken aan een opdracht. Wij zorgen voor een lekkere lunch.

Op de proefstudeerdag verwachten we je tussen 9:15 uur en 9:30 uur in de centrale hal van gebouw R3 aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven. In de hal word je opgevangen door één van onze studenten. De ingang is aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan.

Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Hoe ziet de opbouw van de oriëntatiepropedeuse er uit?

Sfeerafbeelding Fontys

Stap 1: Oriëntatiefase

We starten het studiejaar breed en dat betekent dat je kennis gaat maken met alle vier de domeinen. Dat zijn marketing & communicatie, ondernemerschap, financieel en bedrijfskundig.

Je start in deze fase ook met het ontwikkelen van studievaardigheden, je ervaart het studeren aan het hbo en je ontdekt waar je interesses liggen. Deze fase duurt in totaal 10 weken.

Sfeerafbeelding Fontys

Stap 2: Verdiepingsfase

In de tweede fase ga je je meer verdiepen in de richting die jou het meest aanspreekt. Al vrij snel laat je één domein vallen. Je maakt dus niet helemaal op het einde van je studiejaar pas je studiekeuze, dat doe je geleidelijk aan binnen het programma.

Je volgt meer domein specifieke vakken en je ontwikkelt vaardigheden die aansluiten bij de richting die je wil gaan kiezen. Daarna laat je ook het 2de en 3de domein vallen en kies je tijdens deze fase uiteindelijk voor het domein wat het beste bij jou past. Deze fase duurt in totaal 20 weken.

Sfeerafbeelding Fontys

Stap 3: Specialisatiefase

Voor de start van de specialisatiefase maak je een onderbouwde keuze voor één van opleidingen binnen jouw gekozen domein. Deze fase staat namelijk helemaal in het teken van jouw gekozen opleiding. Je volgt opleiding specifieke vakken, opdrachten en projecten. Je bereidt je voor op de doorstroom naar het tweede jaar waardoor je een zachte landing maakt bij jouw gekozen opleiding. Deze fase duurt in totaal 10 weken.

Je kunt kiezen voor één van de volgende opleidingen bij Fontys in Eindhoven:

Accountancy, Bedrijfskunde, Commerciële Economie, Communicatie, Finance & Control, Finance, Tax and Advice, International Business, International Communication Management of Ondernemerschap & Retail Management.

Coördinator Sabine en docent Mathijs vertellen je meer over de opbouw van het programma van de Oriëntatiepropedeuse Economie en Communicatie, maar nemen je ook mee in wat dat brede propedeusejaar nu eigenlijk is en inhoudt. Bekijk onderstaande video's en ontdek of dit bij je past.
Sabine en Mathijs vertellen meer over de Oriëntatiepropedeuse Economie en Communicatie.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Sabine en Mathijs vertellen over de opbouw van het propedeuse jaar.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Aanmelden

Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je studiekeuzecheck gesprek te voeren.

 • Stap 1: Je meldt je aan via Studielink. Vul in Studielink bij de zoekbalk 'oriëntatiepropedeuse' in en het programma wordt zichtbaar. In Studielink heet het volledige programma 'B Bedrijfskunde – Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie.
 • Stap 2: Vragenlijst invullen: je vult een online vragenlijst in over je studiekeuze.
 • Stap 3: Studiekeuzecheck gesprek: je bereidt jouw studiekeuzecheck gesprek voor door het maken van een opdracht. Je hebt een gesprek met een docent van de Oriëntatiepropedeuse.

Veelgestelde vragen

Wanneer kies je voor de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie?

 • Je kiest voor de oriëntatiepropedeuse als je al wel weet dat je iets met economie wilt, maar nog niet precies welke opleiding. Tijdens deze propedeuse maak je eerst kennis met verschillende opleidingen. Daarna verdiep je je in de richting die je het meeste aanspreekt om je uiteindelijk te specialiseren in één opleiding. Na deze volwaardige hbo-propedeuse stroom je door naar het tweede jaar van de gekozen opleiding. 

Wat zijn de profieleisen om in te stromen in de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie?

 • De Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie kent geen specifieke profieleisen voor instroom, maar om door te kunnen stromen naar het 2de studiejaar van de gekozen opleiding gelden de reguliere instroomeisen van de desbetreffende opleiding. Studenten van de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie kunnen middels deficiëntie toetsen (gedurende het 1ste studiejaar) alsnog voldoen aan de gestelde instroomeisen van de gekozen opleiding.

Is de oriëntatiepropedeuse een volwaardige hbo-propedeuse?

 • De oriëntatiepropedeuse is geen tussenjaar, maar een volwaardige hbo-propedeuse. Bij een succesvolle afronding van de oriëntatiepropedeuse behaal je je P en stroom je dus direct door naar het tweede jaar van de gekozen opleiding.

Heb je na de oriëntatiepropedeuse wel voldoende kennis en vaardigheden om in het tweede jaar in te kunnen stromen?

 • Ja, bij het behalen van de oriëntatiepropedeuse voldoe je aan de gestelde eisen om door te kunnen stromen naar het tweede jaar van de opleiding. Afhankelijk van de gekozen opleiding is het wel mogelijk dat je in het tweede jaar wat extra inspanningen moet verrichten om de aansluiting bij bepaalde vakken goed te laten verlopen. Hierin word je uiteraard goed begeleid.

Is de studiebelasting hetzelfde of hoger/lager dan bij de propedeuse van de afzonderlijke opleidingen?

 • De studiebelasting is hetzelfde als bij de propedeuse van de afzonderlijke opleidingen.

Is de Oriëntatiepropedeuse een opleiding?

 • Nee, de oriëntatiepropedeuse is geen opleiding die 4 jaar duurt. De Oriëntatiepropedeuse is enkel het eerste jaar (propedeusejaar) van je opleiding en duurt dus één jaar. Bij succesvolle afronding stroom je door naar het tweede jaar van je gekozen opleiding.

Op welke locatie volg je de lessen?

 • De Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie is gehuisvest in op campus Rachelsmolen in Eindhoven. Je volgt de lessen in het gebouw R3 en R4 van de deelnemende opleidingen.