Sprint naar content

Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Agenda

 • Proefstuderen
 • Open dagen
 • En meer...

Gaat jouw hart uit naar een technisch beroep in de gezondheidszorg? Waarbij je naast met medische apparatuur ook met mensen omgaat? Dan is de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) vast iets voor jou. Belangrijk is dat je stevig in je schoenen staat, want de kans is groot dat je met (ernstig) zieke mensen gaat werken.

Over de opleiding

Als je kiest voor de hbo-opleiding MBRT in Eindhoven, dan leiden we je op tot een vakbekwame professional in de medische beeldvorming en radiotherapie. Je leert alles over de beeldvorming en behandeling in de radiodiagnostiek, echografie en nucleaire geneeskunde. Je bereidt bijvoorbeeld patiënten voor op een onderzoek, leert hoe je foto’s, scans en echo’s maakt, archiveert, documenteert en de gegevens opslaat. Of je maakt bijvoorbeeld een bestralingsplan voor een patiënt met kanker.

Waarom de opleiding MBRT?

 • Veel persoonlijk contact: met je medestudenten, docenten en werkveld
 • Intensieve begeleiding van vakbekwame docenten
 • Vanaf dag 1 contact met je eigen persoonlijk leerprocesbegeleider
 • Multidisciplinair samenwerken: over de grenzen van je eigen opleiding heen kijken
 • Invloed op je eigen leerroute

 

Wat ga je leren?

Je leert medische apparatuur te gebruiken om beeldvormend onderzoek en behandelingen voor te bereiden, uit te voeren en te verwerken. Jij bent een schakel tussen technologie, veiligheid en de zorg voor de patiënt. Je verdiept je in de werking van het menselijk lichaam, welke onderzoeken bij welk ziektebeeld horen, welke apparatuur daarvoor nodig is en hoe deze apparaten werken.

 • Alles over straling en radioactiviteit en hoe je je daartegen beschermt
 • Werken met geavanceerde apparatuur voor medische beeldvorming
 • Combinatie van theorie en praktijk: leren aan de hand van praktijkvraagstukken
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Campus Rachelsmolen Eindhoven

Campus Rachelsmolen is de thuisbasis in Eindhoven voor veel verschillende opleidingen, waarbij een groene omgeving en elkaar ontmoeten centraal staat. Studeren in Eindhoven betekent leren, vrienden maken en ontwikkelen in de meest creatieve stad van Nederland.

 

Hoe ziet je week eruit?

Erg afwisselend! Aan de hand van praktijkvraagstukken verdiep jij je het ene moment in wat de vena cava inferior en de kwadratenwet zijn, het andere moment oefen je in het Skillslab met moderne apparatuur. Samenwerken met studenten van andere opleidingen en stage hoort er allemaal bij. Onder begeleiding van docenten en medestudenten geef je zelf vorm aan je opleiding.

Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5
Check-inSkillslabWorkshopSkillslab + check-outPraktijkleren

Je start in groepsverband met een check-in. Je wordt gecoacht op je leerproces. Wat ga je deze week doen, hoe pak je dat aan, wat zijn de uitdagingen en verwachtingen? Deze vragen komen aan bod. Jouw leerprocesbegeleider begeleidt de check-in.

Tijdens de skillslab momenten wer je aan je vaardigheden met diverse complexe medische apparatuur. Je bent dus echt aan het oefenen, bijvoorbeeld in het maken van een echo of het bedienen van de CT.

Elke module wordt een aantal workshops aangeboden, die aansluiten bij de leeruitkomsten van de module. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan patiëntgerelateerde zaken, zoals communicatie en reflectie. Maar ook technische aspecten zoals het omgaan met straling.

Bij praktijkleren krijgt je vraagstukken of opdrachten uit het werkveld voorgelegd. Bijvoorbeeld in de vorm van een speeddate-sessie waarbij je in contact komt met het werkveld, of een observatie-onderzoek dat je uitvoert in een ziekenhuis.

De week sluit je af met je leerprocesbegeleider tijdens de check-out waarbij je reflecteert of wat je hebt geleerd de afgelopen week.

De ingeroosterde activiteiten zullen niet gehele dagen duren. Overige tijd wordt zelf ingedeeld waarbij je zelfstandig studeert of juist in groepjes. Ook werk je aan opdrachten of oefen je bepaalde vaardigheden extra.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,1 gemiddeld, 243 respondenten
3,5 gemiddeld, 627 respondenten
Aantal eerstejaars
 
166
137
Door naar het tweede jaar
 
67%
69%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 62%
56%
 
HBO-bachelor of hoger 67%
61%
Doorstuderen
 
9%
10%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
99%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma? Wanneer je 21 jaar of ouder bent, kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen.

Heb je een andere vraag?
Neem dan contact met ons op via inschrijvingen-paramedisch@fontys.nl.

De twee natuurprofielen voor zowel havo als vwo sluiten het beste aan bij de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken. De vakken natuurkunde en wiskunde B zijn geen officiële toelatingseisen, maar gevoel en plezier voor deze vakken kan je helpen om deze opleiding met succes af te ronden.

Met een HAVO C&M profiel ben je alleen toelaatbaar met wiskunde A of B in je vakkenpakket. Mis je dit vak, dan kun je een toelatingstoets wiskunde maken. Voor meer informatie zie het tabblad "Andere"

 

Placeholder for Fontys video
MBRT biedt mij uitdaging, afwisseling én - heel belangrijk - contact met patiënten!”
Studenten aan het woord >>
 

Opbouw per jaar

In deze fase leer je de basiscompetenties die voor jouw gekozen vakgebied nodig zijn. Je leert daarbij ook hoe het is om zelf aan het stuur van je studiecarrière te staan, hoe je het beste leert en direct praktijkervaring opdoet. Kortom: hoe jij de regie voor jouw eigen leeruitkomsten pakt. De basis is gelegd!

In de hoofdfase wordt dieper ingegaan op meer complexe beroepsuitdagingen en word je verder uitgedaagd om te werken aan je ontwikkeling tot start bekwame professional.

Profileren

Behalve verdieping in het vakgebied, ga je ook breder kijken naar belangrijke thema’s die in de zorg van nu spelen. Halverwege het tweede jaar ga je je oriënteren op de profileringsthema's waarmee je je opleiding vanaf het derde jaar een eigen kleur geeft.

Stage

Praktijkleren houdt in dat je een half jaar stage loopt. Dat kan in Nederland zijn maar ook in het buitenland. Fontys heeft uitstekende contacten met praktijkinstellingen in binnen- en buitenland. Om aan een stageplaats te komen, moet je zelf solliciteren.

Het andere half jaar volg je een minor waarmee je je kennis kunt verdiepen of verbreden. Fontys Paramedisch biedt 4 minoren aan. Je ontwikkelt je hiermee tot dé toekomstig zorgprofessional én je bouwt een breed netwerk op. Uiteraard kun je ook kiezen voor een minor aan een andere hogeschool, in het buitenland of bij een andere opleiding van Fontys.

De profileringsminoren zijn:

 • Exploring Health Behaviour
 • MADE for Allied Healthcare (Measurement, Analysis, Design & Exploration for Allied Healthcare)
 • Zorg in beweging: tijd voor frisse blikken! (NIEUWE MINOR)
 • Anders denken, anders doen; zorgvernieuwing in en met de praktijk (NIEUWE MINOR)
Tijdens de afstudeerfase combineer je praktijkvaardigheden met praktijkgericht onderzoek en het delen van je kennis. Alles wat je in deze fase leert en doet verzamel je ook weer in jouw digitaal studentportfolio. Uiteindelijk selecteer je een aantal door jouw verzamelde datapunten, je beschrijft waarom deze selectie aantoont dat je aan het verwachte niveau voldoet. Daarmee laat je zien dat jij startbekwaam bent als toekomstbestendige professional!
Aan de slag met beroepsuitdagingen

Wij vinden het belangrijk dat je al vanaf de eerste dag van je studie zoveel mogelijk werkt zoals je straks ook als zorgprofessional gaat werken. Dit betekent dat je in modules van 10 of 20 weken aan de slag gaat met uitdagingen.

Deze uitdagingen komen uit het werkveld waarvoor jij wordt opgeleid. We noemen dit beroepsuitdagingen. Met het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en een beroepshouding breng je deze uitdagingen tot een goed einde.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Wat je moet weten en kunnen na een module, noemen we leeruitkomsten. Door deze leeruitkomsten is voor jou helder wat het verwachte niveau aan het einde van elke module is.

Hoe ziet het studeren er dan uit?

Leren wordt dus gekoppeld aan échte vraagstukken uit de praktijk waar je samen met anderen aan werkt. Je doet dit met je medestudenten, docenten, mensen uit de praktijk (vak experts) én cliënten. Jij staat aan het stuur, met leerprocesbegeleiders die je begeleiden en ondersteunen. Je doet dit door het verzamelen van feedback, zodat je jouw leerproces bij kunt sturen. Door vanaf het begin veelvuldig in contact te komen met jouw toekomstige werkomgeving én cliënten vorm je een goed beeld van wat er van jou verwacht wordt als startend professional.

Blended onderwijs

Het onderwijs is ‘blended’. Dit betekent dat leren zowel plaatsvindt op de campus, in de praktijk en online. In de online leeromgeving heb je toegang tot ondersteunende leermaterialen en verzamel je feedback. Zo kun jij tijdens de lesweken op je eigen tempo en manier de theorie en feedback bestuderen. Vervolgens kun je dit op school en in de praktijk toepassen en verder verdiepen. Juist dit maakt dat je écht leert.

Sta jij graag aan het stuur van je eigen studie? Kom dan bij ons studeren!

Fontys Paramedisch staat voor kleinschalig toponderwijs waarbij jij aan het stuur staat. Je leert door te doen, online, op de campus én in de praktijk. Zo ontwikkel jij je tot een toekomstbestendige zorgprofessional. We hopen je volgend studiejaar te mogen verwelkomen!

 
 

Na je opleiding

Na de opleiding MBRT ben je een medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er). Een vakbekwame professional die klaar is voor de zorg van morgen. Je kunt aan de slag:

 • op een van de ziekenhuisafdelingen radiologie, echografie, nucleaire geneeskunde of radiotherapie
 • in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld als ontwikkelaar van medische apparatuur
 • bij een screeningscentrum

Doorstuderen

Een universitaire master die goed aansluit, is Gezondheidswetenschappen of bijvoorbeeld de master Medical Imaging / Radiation Oncology.

 

Placeholder for Fontys video
Meestgestelde vragen
We helpen je graag met het beantwoorden van al je vragen. Op onderstaande pagina vind je de meestgestelde vragen over de opleiding MBRT. Staat jouw vraag er niet tussen, of wil je liever iemand persoonlijk spreken? Stuur ons dan een mail.

Ga naar de meestgestelde vragen >

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Proefstuderen Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken | Eindhoven
19 jun 2024 10:30 - 15:00
Programma
Leuk dat jij interesse hebt om te komen proefstuderen bij de opleiding MBRT!

Wat ga je doen tijdens een proefstudeerdag:
Je maakt kennis met het vak en de opleiding MBRT en alle aspecten daar omheen. Tijdens een proefstudeerdag heb je ook alle gelegenheid om studenten vragen te stellen over het onderwijs, maar ook over bijvoorbeeld wonen in Eindhoven!

Programma:
10.30 - 10.50 uur | Welkom in R11 en algemeen infocollege
10.50 - 11.10 uur | College Medische Vakken en introductie casus
11.10 - 11.45 uur | College Stralingsdeskundigheid
11.45 - 12.30 uur | Lunch aangeboden door de opleiding
12.30 - 15.00 uur | Aan de slag in de praktijklokalen
15.00 uur | Gezamenlijke afsluiting
Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Meld je je aan na 1 mei, dan is het studieadvies dat je ontvangt bindend.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

 

Locaties en contact

Contact team Inschrijvingen

Voor vragen over je inschrijving kun je contact opnemen met inschrijvingen-paramedisch@fontys.nl.
De studentenservicebalie is alleen op afspraak geopend. Voor het maken van een afspraak kun je terecht op deze website.