Sprint naar content

Mechatronica

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Start februari en september | Eindhoven, Venlo

Agenda

 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • Proefstuderen

Heb jij een passie voor techniek, ben je nieuwsgierig en weet je van aanpakken? Dan is Mechatronica jou op het lijf geschreven. Om de technische ontwikkelingen te kunnen volgen, moet je snel kunnen schakelen. Mechatronica biedt veel werkgelegenheid binnen ontwikkelingen in de medische wereld en zorgsector, de agrosector, industrie en op het gebied van veiligheid. Als mechatronisch engineer bouw je mee aan een leefbaardere toekomst.

Over de opleiding Mechatronica

Robotica ontwikkelt zich in een hoog tempo. Dit vraagt om een altijd up-to-date onderwijsprogramma dat past bij de vierde industriële revolutie (Industry 4.0), waardoor de wereld blijft veranderen. Wij leiden je op tot een specialist in het systematisch ontwerpen van onder meer besturingstechnieken van robotgestuurde producten en machines. Tijdens je opleiding worden interessante theorielessen afgewisseld met het oefenen van je technische vaardigheden in de praktijk en voer je aantrekkelijke projecten uit die leiden tot innovatieve producten. Vanaf de start van je studie krijg je een studieloopbaanbegeleider aangewezen, die je begeleidt tijdens je hele studietijd en we helpen je om je onderzoekvaardigheden, vakdeskundigheid en creativiteit te ontwikkelen.

Startmomenten: September en februari

De opleiding Mechatronica heeft twee startmomenten. Je hebt de mogelijkheid om in september (Eindhoven en Venlo) of in februari (Eindhoven) te starten met de opleiding.

Mechatronica in het Engels studeren?

De opleiding Mechatronica wordt in Eindhoven en in Venlo ook in het Engels aangeboden.

Bekijk de opleiding Mechatronics

Waarom Mechatronica bij Fontys?

 • Projecten en (onderzoeks)opdrachten opgesteld en uitgevoerd bij bedrijven in de regio
 • In leerjaar 1 en 2 word je begeleid door maximaal 7 verschillende docenten, waardoor er veel aandacht is voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Alle aandacht voor jouw passie en persoonlijke begeleiding om het beste uit jezelf te halen
 

Wat ga je leren?

Als mechatronisch engineer kun je uit de voeten in verschillende teams en samenstellingen. Internationale en/of multidisciplinaire teams zijn geen probleem voor je. In dit vak ben je een logische denker én een echte doener. Je bedenkt hoe je apparaten veiliger of gebruiksvriendelijker maakt en je ontwerpt ze. Denk bijvoorbeeld aan een geautomatiseerde wasstraat, een slimme productierobot, of binnen de gezondheidszorg een geavanceerde rolstoel of vervangende robotarm. De moderne mens kan niet meer zonder mechatronica en er is dan ook grote behoefte aan goedopgeleide mechatronisch engineers.

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Student Bas Dieben vertelt in deze video wat hij van de opleiding vindt

"Mechatronica is uitdagend en breed! Zo krijg je aspecten mee van elektrotechniek, werktuigbouwkunde maar ook informatica en wiskunde. Dit is ideaal voor de toekomst."
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. En dat zit wel goed bij Mechatronica:

 • Het ene moment krijg je les in onze labs of practicumruimten
 • Het volgende moment werk je aan een robot of simulatie
 • Je doet projecten in samenwerking met een bedrijf
 • Altijd samen met je medestudenten en/of onder begeleiding van onze docenten
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,6 gemiddeld, 264 respondenten
3,7 gemiddeld, 716 respondenten
Aantal eerstejaars
 
134
79
Door naar het tweede jaar
 
83%
72%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 41%
36%
 
HBO-bachelor of hoger 45%
41%
Doorstuderen
 
25%
21%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
91%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,7 gemiddeld, 82 respondenten
3,7 gemiddeld, 716 respondenten
Aantal eerstejaars
 
17
79
Door naar het tweede jaar
 
70%
72%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 51%
36%
 
HBO-bachelor of hoger 53%
41%
Doorstuderen
 
13%
21%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
91%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Niet instroombaar

Economie & Maatschappij

Niet instroombaar

Natuur & Gezondheid

Instroombaar met nat, nlt of O&O

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Niet instroombaar

Economie & Maatschappij

Instroombaar met nat

Natuur & Gezondheid

Instroombaar met nat, nlt of O&O

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Niveau Wiskunde en Natuurkunde
Voor het succesvol doorlopen van de opleiding adviseren we minimaal startniveau wiskunde B havo 5. 

Bijscholing Wiskunde en Natuurkunde
Heb je weinig Wiskunde en Natuurkunde gehad tijdens je mbo-opleiding of is het even geleden dat je deze vakken had? Bij Fontys Engineering in Eindhoven wordt de Basiscursus Wiskunde en Natuurkunde aangeboden. Hiermee vergroot jouw kennis en vaardigheden op het gebied van Wiskunde en Natuurkunde en ben jij zeker van een goede doorstroom van mbo naar hbo.

meer info & aanmelden

Niet-verwante vooropleiding
Heb jij een niet-verwante vooropleiding op mbo-niveau en wil je toch onderzoeken of je toegelaten kunt worden tot Mechatronica? Neem dan contact met ons op via engineeringeindhoven@fontys.nl of ssc-venlo@fontys.nl.

Met een associate degree diploma (niveau 5) word je toegelaten tot deze bacheloropleiding. Heb jij de associate degree Engineering van Pulsed al afgerond? Dan hoef je in de bacheloropleiding Mechatronica nog maar 150 studiepunten te halen om ook je bachelorsdiploma te bemachtigen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Twijfel je of je Wiskunde op niveau is?
Bij Fontys Engineering in Eindhoven wordt de Opfriscursus Wiskunde aangeboden. Hiermee vergroot jouw kennis en vaardigheden op het gebied van Wiskunde en ben jij zeker van een goede start!

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Heb je een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat het diploma aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je voldoende kennis hebben van de Nederlandse taal. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen via engineeringeindhoven@fontys.nl of ssc-venlo@fontys.nl

 

Placeholder for Fontys video
Door het uitgebreide vakkenpakket is deze opleiding ideaal voor de toekomst."
Bas, student
 

Opbouw

Je kunt de opleiding Mechatronica volgen in Eindhoven of Venlo.

Eindhoven 

In Eindhoven ligt de focust bij de opleiding Mechatronica op hightech systemen en robotica en kenmerkt de opleiding zich door de samenwerking met bedrijven in de hightech Brainport regio. In Eindhoven bevindt de opleiding Mechatronica zich in een modern gebouw op het TU/e terrein. Het gebouw, genaamd Nexus, is ingericht met labs die ingericht zijn naar de laatste ontwikkelingen. 

Wil je weten hoe het is om te studeren in Eindhoven?

Engineering studeren in Eindhoven

Venlo 

De opleiding Mechatronica in Venlo richt zich voornamelijk op de automatisering van de maakindustrie en logistieke systemen. De opleiding is persoonlijk, kleinschalig en docenten zijn betrokken. Het eerste semester volg je samen met studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen. In deze fase krijg je een brede basis Engineering. Na dit brede semester begin je met je gekozen opleiding, of kun je (zonder studievertraging) switchen naar één van de andere opleidingen.


In Venlo bieden we ook een Ad Engineering aan:

Engineering (Associate degree)


Eindhoven

In het eerste jaar bestaan je weken uit:

 • 20 uur les / theorie
 • 10 uur projecten
 • 10 uur zelfstudie

Je krijgt vakken als mechatronisch ontwerpen, elektrische netwerken, digitale techniek, statica, digital fundamentals, wiskunde en c-programmeren. Ook is er aandacht voor algemene engineeringvaardigheden, projectmatig werken, integraal ontwerpen en communicatie.

Venlo
 • 14 uur les / theorie (35%)
 • 16 uur projecten (40%)
 • 10 uur zelfstudie (25%)

Na het brede eerste semester, waarin modules als 'Measurement and Control', 'Mechanics', 'Visualize' en 'Materials and Production' in combinatie met een groot project, behandeld zijn volgt het tweede semester. Vanuit dit semester ligt de focus puur op mechatronica. Het semester is opgebouwd uit een groot project, in combinatie met de volgende modules: 'Electric Circuits', 'Software Design and Realisation', 'Advanced Sensor Technology' en 'Mechanics'.

Vanaf het tweede studiejaar breid je je kennis en vaardigheden verder uit. Dit noemen we de hoofdfase van je studie. In deze fase werk je ook veel samen met studenten van de andere technische richtingen. Door het nauwe contact met andere technische opleidingen binnen Fontys, kun je ook daar meedoen aan onderzoeksprojecten. Zo zoeken we in lijn met jouw drive en interesses samen de grenzen op.

In het derde jaar loop je stage én ga je je kennis verdiepen of verbreden tijdens een minor.

Stage

Tijdens je stage in de eerste helft van het derde studiejaar pas je je kennis en ervaring toe in het bedrijfsleven, in binnen- of buitenland. Je krijgt intensieve begeleiding vanuit de opleiding en op je stageplek.

Minor

In je derde studiejaar volg je een minor binnen of buiten Fontys. Met de minor geef je jouw studie een eigen draai en kun je je specialiseren in één van jouw interessegebieden.

Semester 7 | Eindhoven

In het laatste studiejaar bij de opleiding in Eindhoven kies je een van de twee specialisaties:

▪️ Adaptive automation systems

▪️ Advanced Motion Control

Je volgt in het 7e semester vakken die aansluiten bij de door jou gekozen richting. In dit specialisatiesemester werk je aan je interculturele competenties en doe je internationale ervaring op door samen te werken met studenten van de Engelstalige studieprogramma’s van Fontys Engineering (De voertaal is hierbij Engels). Op deze manier ben je goed voorbereid op de internationale arbeidsmarkt in de Brainport regio.

Semester 7 - Venlo

In Venlo worden in het 7e semester keuzevakken geserveerd, in combinatie met een groot project naar eigen keuze. Concreet betekent dit dat de studenten in totaal drie modules kunnen kiezen uit de volgende 8 keuzemodules:

 • ▪️ Business English
 • ▪️ Advanced Systems & Control
 • ▪️ Advanced Dynamic Systems
 • ▪️ Internet of things
 • ▪️ Data Science
 • ▪️ Smart Products and User Interface
 • ▪️ Robotics & Computer Numeric Control
 • ▪️ Advanced Drives & Power Electronics


Afstuderen

In de tweede helft van het jaar doe je een afstudeeropdracht bij een bedrijf in binnen- of buitenland. Je maakt hiervan een afstudeerverslag en wordt beoordeeld door je stagebegeleiders van school en je afstudeerbedrijf.

 
 

Na je opleiding

Als mechatronisch engineer kun je meewerken aan het ontwikkelen van hightech apparatuur voor operatiekamers of aan apparaten die een productieproces veiliger, preciezer, sneller en goedkoper maken. Jij bent betrokken bij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotica en besturingstechnieken.

Denk aan functies als:

 • Systeemarchitect
 • Ontwerper van gerobotiseerde hulpmiddelen voor mensen met een handicap
 • Ontwerper voor medische apparatuur (röntgen, laboratorium analyse-apparatuur)
 • Projectleider van een mechatronisch ontwerpteam

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een masteropleiding gaan volgen bij Fontys of bij een technische universiteit. Fontys biedt vanaf februari 2022 de master Digital Technology Engineering aan. Kijk voor meer informatie op fontys.nl/mdte. Met de TU/e zijn afspraken gemaakt voor een hbo top programma, wat doorstromen naar een master aan de universiteit gemakkelijk maakt.

Alumnus

Na het behalen van je diploma van de opleiding Mechatronica ben je breed inzetbaar in het werkveld. Onze alumni vertellen wat zij zijn gaan doen na hun studie.

Ga naar de alumni-verhalen

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Mechatronica: jouw toekomst als engineer!

In de video leggen studenten uit hoe hun toekomst als engineer eruitziet.

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Hbo voorbereiding havo/vwo Mechatronica | Eindhoven
26 sep 2024 14:45 - 17:00
Programma

Wil jij ervaren hoe het is om student te zijn op het hbo? Of wil je een beter beeld krijgen van een hbo-opleiding? Neem deel aan het hbo voorbereidingsprogramma op één van de Fontys locaties.

Hier lees je meer over het programma.

Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meelopen & Proefstuderen bij Mechatronica in Eindhoven

Het studiejaar is bijna afgelopen voor de studenten. Daarom is meelopen of proefstuderen helaas niet meer mogelijk. Vanaf oktober 2024 worden er weer nieuwe activiteiten georganiseerd. Houd daarvoor deze pagina goed in de gaten!    
 

Wil je toch nog iemand spreken van de opleiding?  

Mocht je in september 2024 willen starten met deze opleiding en nog vragen hebben of een student willen spreken?
Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Stuur een e-mail Stuur een WhatsApp-bericht

Meer weten over de opleiding Mechatronica

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Voor start in september

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren. Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.


Voor start in februari

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink. Meld je uiterlijk vóór 1 februari aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren. Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen. De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan direct in je Studielink-dashboad tot eind februari. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 februari. Heb je na deze datum je machtiging afgegeven, dan wordt je collegegeld een maand later geïncasseerd.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Wil jij weten wat de studie Mechatronica nog meer inhoudt? Bart vertelt over de gave projecten waaraan hij tot nu toe heeft gewerkt. Daarnaast geeft hij handige tips aan studenten die nog met de opleiding moeten beginnen.