Sprint naar content

Mechatronica

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Start februari en september | Eindhoven, Venlo

Agenda

 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • Proefstuderen

Heb jij een passie voor techniek, ben je nieuwsgierig en weet je van aanpakken? Dan is Mechatronica jou op het lijf geschreven. Om de technische ontwikkelingen te kunnen volgen, moet je snel kunnen schakelen. Mechatronica biedt veel werkgelegenheid binnen ontwikkelingen in de medische wereld en zorgsector, de agrosector, industrie en op het gebied van veiligheid. Als mechatronisch engineer bouw je mee aan een leefbaardere toekomst.

Over de opleiding Mechatronica

Robotica ontwikkelt zich in een hoog tempo. Dit vraagt om een altijd up-to-date onderwijsprogramma dat past bij de vierde industriële revolutie (Industry 4.0), waardoor de wereld blijft veranderen. Wij leiden je op tot een specialist in het systematisch ontwerpen van onder meer besturingstechnieken van robotgestuurde producten en machines. Tijdens je opleiding worden interessante theorielessen afgewisseld met het oefenen van je technische vaardigheden in de praktijk en voer je aantrekkelijke projecten uit die leiden tot innovatieve producten. Vanaf de start van je studie krijg je een studieloopbaanbegeleider aangewezen, die je begeleidt tijdens je hele studietijd en we helpen je om je onderzoekvaardigheden, vakdeskundigheid en creativiteit te ontwikkelen.

De opleiding Mechatronica heeft twee startmomenten. Je hebt de mogelijkheid om in september (Eindhoven en Venlo) of in februari (Eindhoven) te starten met de opleiding.

Deze opleiding in het Engels volgen? Dat kan.

Waarom Mechatronica bij Fontys?

 • Projecten en (onderzoeks)opdrachten opgesteld en uitgevoerd bij bedrijven in de regio
 • In leerjaar 1 en 2 word je begeleid door maximaal 7 verschillende docenten, waardoor er veel aandacht is voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Alle aandacht voor jouw passie en persoonlijke begeleiding om het beste uit jezelf te halen
 

Wat ga je leren?

Als mechatronisch engineer kun je uit de voeten in verschillende teams en samenstellingen. Internationale en/of multidisciplinaire teams zijn geen probleem voor je. In dit vak ben je een logische denker én een echte doener. Je bedenkt hoe je apparaten veiliger of gebruiksvriendelijker maakt en je ontwerpt ze. Denk bijvoorbeeld aan een geautomatiseerde wasstraat, een slimme productierobot, of binnen de gezondheidszorg een geavanceerde rolstoel of vervangende robotarm. De moderne mens kan niet meer zonder mechatronica en er is dan ook grote behoefte aan goedopgeleide mechatronisch engineers.

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Student Bas Dieben vertelt in deze video wat hij van de opleiding vindt

"Mechatronica is uitdagend en breed! Zo krijg je aspecten mee van elektrotechniek, werktuigbouwkunde maar ook informatica en wiskunde. Dit is ideaal voor de toekomst."
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. En dat zit wel goed bij Mechatronica:

 • Het ene moment krijg je les in onze labs of practicumruimten
 • Het volgende moment werk je aan een robot of simulatie
 • Je doet projecten in samenwerking met een bedrijf
 • Altijd samen met je medestudenten en/of onder begeleiding van onze docenten
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,6 gemiddeld, 264 respondenten
3,7 gemiddeld, 716 respondenten
Aantal eerstejaars
 
134
79
Door naar het tweede jaar
 
83%
72%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 41%
36%
 
HBO-bachelor of hoger 45%
41%
Doorstuderen
 
25%
21%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
91%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,7 gemiddeld, 82 respondenten
3,7 gemiddeld, 716 respondenten
Aantal eerstejaars
 
17
79
Door naar het tweede jaar
 
70%
72%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 51%
36%
 
HBO-bachelor of hoger 53%
41%
Doorstuderen
 
13%
21%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
91%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met nat, nlt of O&O
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij met nat
 • Natuur & Gezondheid met nat, nlt of O&O
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

  Niveau Wiskunde en Natuurkunde
  Voor het succesvol doorlopen van de opleiding adviseren we minimaal startniveau wiskunde B havo 5. 

  Bijscholing Wiskunde en Natuurkunde
  Heb je weinig Wiskunde en Natuurkunde gehad tijdens je mbo-opleiding of is het even geleden dat je deze vakken had? Bij Fontys Engineering in Eindhoven wordt de Basiscursus Wiskunde en Natuurkunde aangeboden. Hiermee vergroot jouw kennis en vaardigheden op het gebied van Wiskunde en Natuurkunde en ben jij zeker van een goede doorstroom van mbo naar hbo.

  Niet-verwante vooropleiding
  Heb jij een niet-verwante vooropleiding op mbo-niveau en wil je toch onderzoeken of je toegelaten kunt worden tot Mechatronica? Neem dan contact met ons op via engineeringeindhoven@fontys.nl of ssc-venlo@fontys.nl.

Met een associate degree diploma (niveau 5) word je toegelaten tot deze bacheloropleiding. Heb jij de associate degree Engineering van Pulsed al afgerond? Dan hoef je in de bacheloropleiding Mechatronica nog maar 150 studiepunten te halen om ook je bachelorsdiploma te bemachtigen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Twijfel je of je Wiskunde en Natuurkunde op niveau is?
Bij Fontys Engineering in Eindhoven wordt de Basiscursus Wiskunde en Natuurkunde aangeboden. Hiermee vergroot jouw kennis en vaardigheden op het gebied van Wiskunde en Natuurkunde en ben jij zeker van een goede start.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Heb je een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat het diploma aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je voldoende kennis hebben van de Nederlandse taal. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen via engineeringeindhoven@fontys.nl of ssc-venlo@fontys.nl

 

Placeholder for Fontys video
Door het uitgebreide vakkenpakket is deze opleiding ideaal voor de toekomst."
Bas, student
 

Opbouw

Je kunt de opleiding Mechatronica volgen in Eindhoven of Venlo.

Eindhoven 
In Eindhoven ligt de focust bij de opleiding Mechatronica op hightech systemen en robotica en kenmerkt de opleiding zich door de samenwerking met bedrijven in de hightech Brainport regio. In Eindhoven bevindt de opleiding Mechatronica zich in een modern gebouw op het TU/e terrein. Het gebouw, genaamd Nexus, is ingericht met labs die ingericht zijn naar de laatste ontwikkelingen. 

Wil je weten hoe het is om te studeren in Eindhoven?

Venlo 
De opleiding Mechatronica in Venlo richt zich voornamelijk op de automatisering van de maakindustrie en logistieke systemen. De opleiding is persoonlijk, kleinschalig en docenten zijn betrokken. Het eerste semester volg je samen met studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen. In deze fase krijg je een brede basis Engineering. Na dit brede semester begin je met je gekozen opleiding, of kun je (zonder studievertraging) switchen naar één van de andere opleidingen.

In Venlo bieden we ook een Ad Engineering aan:

Eindhoven

In het eerste jaar bestaan je weken uit:

 • 20 uur les / theorie
 • 10 uur projecten
 • 10 uur zelfstudie

Je krijgt vakken als mechatronisch ontwerpen, elektrische netwerken, digitale techniek, statica, digital fundamentals, wiskunde en c-programmeren. Ook is er aandacht voor algemene engineeringvaardigheden, projectmatig werken, integraal ontwerpen en communicatie.

Venlo

 • 14 uur les / theorie (35%)
 • 16 uur projecten (40%)
 • 10 uur zelfstudie (25%)

Na het brede eerste semester, waarin modules als “Measurement and Control”, “Mechanics”, “Visualize” en “Materials and Production” in combinatie met een groot project, behandeld zijn volgt het tweede semester. Vanuit dit semester ligt de focus puur op mechatronica. Het semester is opgebouwd uit een groot project, in combinatie met de volgende modules: “Electric Circuits”, “Software Design and Realisation”, “Advanced Sensor Technology” en “Mechanics”.

Vanaf het tweede studiejaar breid je je kennis en vaardigheden verder uit. Dit noemen we de hoofdfase van je studie. In deze fase werk je ook veel samen met studenten van de andere technische richtingen. Door het nauwe contact met andere technische opleidingen binnen Fontys, kun je ook daar meedoen aan onderzoeksprojecten. Zo zoeken we in lijn met jouw drive en interesses samen de grenzen op.

In het derde jaar loop je stage én ga je je kennis verdiepen of verbreden tijdens een minor.

Stage
Tijdens je stage in de eerste helft van het derde studiejaar pas je je kennis en ervaring toe in het bedrijfsleven, in binnen- of buitenland. Je krijgt intensieve begeleiding vanuit de opleiding en op je stageplek.

Minor
In je derde studiejaar volg je een minor binnen of buiten Fontys. Met de minor geef je jouw studie een eigen draai en kun je je specialiseren in één van jouw interessegebieden.

Semester 7 - Eindhoven
In het laatste studiejaar bij de opleiding in Eindhoven kies je een van de twee specialisaties:

 • Adaptive automation systems
 • Advanced Motion Control

Je volgt in het 7e semester vakken die aansluiten bij de door jou gekozen richting. In dit specialisatiesemester werk je aan je interculturele competenties en doe je internationale ervaring op door samen te werken met studenten van de Engelstalige studieprogramma’s van Fontys Engineering (De voertaal is hierbij Engels). Op deze manier ben je goed voorbereid op de internationale arbeidsmarkt in de Brainport regio.

Semester 7 - Venlo
In Venlo worden in het 7e semester keuzevakken geserveerd, in combinatie met een groot project naar eigen keuze. Concreet betekent dit dat de studenten in totaal drie modules kunnen kiezen uit de volgende 8 keuzemodules:

 • Business English
 • Advanced Systems & Control
 • Advanced Dynamic Systems
 • Internet of things
 • Data Science
 • Smart Products and User Interface
 • Robotics & Computer Numeric Control
 • Advanced Drives & Power Electronics

Afstuderen
In de tweede helft van het jaar doe je een afstudeeropdracht bij een bedrijf in binnen- of buitenland. Je maakt hiervan een afstudeerverslag en wordt beoordeeld door je stagebegeleiders van school en je afstudeerbedrijf.

 
 

Na je opleiding

Als mechatronisch engineer kun je meewerken aan het ontwikkelen van hightech apparatuur voor operatiekamers of aan apparaten die een productieproces veiliger, preciezer, sneller en goedkoper maken. Jij bent betrokken bij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotica en besturingstechnieken.

Denk aan functies als:

 • Systeemarchitect
 • Ontwerper van gerobotiseerde hulpmiddelen voor mensen met een handicap
 • Ontwerper voor medische apparatuur (röntgen, laboratorium analyse-apparatuur)
 • Projectleider van een mechatronisch ontwerpteam

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een masteropleiding gaan volgen bij Fontys of bij een technische universiteit. Fontys biedt vanaf februari 2022 de master Digital Technology Engineering aan. Kijk voor meer informatie op fontys.nl/mdte. Met de TU/e zijn afspraken gemaakt voor een hbo top programma, wat doorstromen naar een master aan de universiteit gemakkelijk maakt.

Alumnus

Na het behalen van je diploma van de opleiding Mechatronica ben je breed inzetbaar in het werkveld. Onze alumni vertellen wat zij zijn gaan doen na hun studie.

Ga naar de alumni-verhalen

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Mechatronica: jouw toekomst als engineer!

In de video leggen studenten uit hoe hun toekomst als engineer eruitziet.

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Meeloopdag Mechatronica Venlo | Venlo
01 dec 2023 09:30 - 15:30
Programma
nog 1 plek

Wil je ervaren hoe het er echt bij de opleiding aan toe gaat? Word dan student voor een dag. Je wordt gekoppeld aan een van de studenten en je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee, waarin je colleges kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij Fontys te studeren en wat de studie inhoudt. Wanneer je je aanmeldt voor een meeloopdag ben je serieus bezig met je studiekeuze, dus gaan we er vanuit dat je komt. Kun je er niet bij zijn, meld je dan af bij de opleiding. Bij aanmelding ontvang je hiervoor de gegevens.

Programma: meekijken bij vakken als elektrotechniek, wiskunde en programmeren. Meekijken bij een project van het tweede jaar. Er is gedurende de dag veel gelegenheid tot het stellen van vragen aan docenten en studenten.

  Proefstuderen Mechatronica in Eindhoven | Eindhoven
  14 dec 2023 09:00 - 13:00
  Programma
  nog 10 plaatsen
  Leuk dat je wil proefstuderen bij de opleiding Mechatronica in Eindhoven]!

  De Proefstudeerdag staat gepland op donderdag 14 december 2023 van 9:00-13:00 uur in Eindhoven. Samen met andere scholieren ga jij een dagdeel studeren bij de opleiding. Er is een speciaal programma voor jullie samengesteld. Je volgt een aantal korte lessen en je maakt kennis met studenten en docenten. Zo ervaar je hoe het is om te studeren bij Fontys Engineering!

  Programma

  09:00 – 09:30 Ontvangst en rondleiding gebouw
  09:30 – 10:00 Welkom & introductie opleiding
  10:00 – 10:40 Les Informatica
  10:40 – 11:20 Les Dynamica
  11:20 – 11:40 Pauze
  11:40 – 12:30 Les Electronica
  12:30 – 13:00 Meet & Greet met student en afsluiting

  Locatie

  De Proefstudeerdag vindt fysiek plaats in gebouw Nexus op het TU/e-terrein. Het adres is: de Rondom 1, 5612 AP Eindhoven. Je kunt je fiets voor de deur parkeren. Als je met de trein komt, loop je in ongeveer 10 minuten vanaf Eindhoven Centraal naar het gebouw. Kom je met de auto, dan kun je tegen betaling parkeren op het terrein van de TU/e.

  Verzamelpunt

  Als je voor het gebouw staat, loop je via de grote betonnen trappen naar de ingang op de eerste verdieping. Als je via de draaideur naar binnenloopt kom je bij het verzamelpunt waar studenten op je wachten. Als iedereen compleet is lopen zij met je mee naar het lokaal. Mocht je er wat eerder zijn, geen probleem. Zou je dan alvast bij het verzamelpunt willen wachten? Je wordt vanzelf opgehaald.

  Goed om te weten

  Voor de Proefstudeerdag hoef je niets voor te bereiden of mee te nemen. Je hebt geen laptop nodig. Je kunt gebruik maken van het gratis WiFi-netwerk van Fontys. Mocht je niet kunnen komen, meld je dan af via de link in de bevestigingsmail. Bij vragen, stuur gerust een mail naar engineeringcommunicatie@fontys.nl.

  Veel plezier op de Proefstudeerdag!

  Meeloopdag Mechatronica Venlo | Venlo
  15 dec 2023 09:30 - 15:30
  Programma
  nog 4 plaatsen

  Wil je ervaren hoe het er echt bij de opleiding aan toe gaat? Word dan student voor een dag. Je wordt gekoppeld aan een van de studenten en je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee, waarin je colleges kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij Fontys te studeren en wat de studie inhoudt. Wanneer je je aanmeldt voor een meeloopdag ben je serieus bezig met je studiekeuze, dus gaan we er vanuit dat je komt. Kun je er niet bij zijn, meld je dan af bij de opleiding. Bij aanmelding ontvang je hiervoor de gegevens.

  Programma: meekijken bij vakken als elektrotechniek, wiskunde en programmeren. Meekijken bij een project van het tweede jaar. Er is gedurende de dag veel gelegenheid tot het stellen van vragen aan docenten en studenten.

   Proefstuderen Mechatronica in Eindhoven | Eindhoven
   08 feb 2024 09:00 - 13:00
   Programma
   Leuk dat je wil proefstuderen bij de opleiding Mechatronica in Eindhoven!

   De Proefstudeerdag staat gepland op donderdag 8 februari 2024 van 9:00-13:00 uur in Eindhoven. Samen met andere scholieren ga jij een dagdeel studeren bij de opleiding. Er is een speciaal programma voor jullie samengesteld. Je volgt een aantal korte lessen en je maakt kennis met studenten en docenten. Zo ervaar je hoe het is om te studeren bij Fontys Engineering!

   Programma

   09:00 – 09:30 | Ontvangst en rondleiding gebouw

   09:30 – 10:00 | Welkom & introductie opleiding

   10:00 – 10:40 | Les Informatica

   10:40 – 11:20 | Les Dynamica

   11:20 – 11:40 | Pauze

   11:40 – 12:30 | Les Electronica

   12:30 – 13:00 | Meet & Greet met student

   Locatie

   De Proefstudeerdag vindt fysiek plaats in gebouw Nexus op het TU/e-terrein. Het adres is: de Rondom 1, 5612 AP Eindhoven. Je kunt je fiets voor de deur parkeren. Als je met de trein komt, loop je in ongeveer 10 minuten vanaf Eindhoven Centraal naar het gebouw. Kom je met de auto, dan kun je tegen betaling parkeren op het terrein van de TU/e.

   Verzamelpunt

   Als je voor het gebouw staat, loop je via de grote betonnen trappen naar de ingang op de eerste verdieping. Als je via de draaideur naar binnenloopt kom je bij het verzamelpunt waar studenten op je wachten. Als iedereen compleet is lopen zij met je mee naar het lokaal. Mocht je er wat eerder zijn, geen probleem. Zou je dan alvast bij het verzamelpunt willen wachten? Je wordt vanzelf opgehaald.

   Goed om te weten

   Voor de Proefstudeerdag hoef je niets voor te bereiden. Je hebt geen laptop nodig. Je kunt gebruik maken van het gratis WiFi-netwerk van Fontys. Tijdens de pauze ontvang je wat te drinken en wat lekkers, maar dit vormt geen complete lunch. Je kunt een eigen lunch meenemen als je dat wilt.

   Mocht je niet kunnen komen, meld je dan af via de link in de bevestigingsmail. Bij vragen, stuur gerust een mail naar engineeringcommunicatie@fontys.nl.

   Proefstuderen Mechatronica in Eindhoven | Eindhoven
   26 mrt 2024 09:00 - 13:00
   Programma
   Leuk dat je wil proefstuderen bij de opleiding Mechatronica in Eindhoven!

   De Proefstudeerdag staat gepland op donderdag 26 maart 2024 van 9:00-13:00 uur in Eindhoven. Samen met andere scholieren ga jij een dagdeel studeren bij de opleiding. Er is een speciaal programma voor jullie samengesteld. Je volgt een aantal korte lessen en je maakt kennis met studenten en docenten. Zo ervaar je hoe het is om te studeren bij Fontys Engineering!

   Programma

   09:00 – 09:30 | Ontvangst en rondleiding gebouw

   09:30 – 10:00 | Welkom & introductie opleiding

   10:00 – 10:40 | Les Informatica

   10:40 – 11:20 | Les Dynamica

   11:20 – 11:40 | Pauze

   11:40 – 12:30 | Les Electronica

   12:30 – 13:00 | Meet & Greet met student

   Locatie

   De Proefstudeerdag vindt fysiek plaats in gebouw Nexus op het TU/e-terrein. Het adres is: de Rondom 1, 5612 AP Eindhoven. Je kunt je fiets voor de deur parkeren. Als je met de trein komt, loop je in ongeveer 10 minuten vanaf Eindhoven Centraal naar het gebouw. Kom je met de auto, dan kun je tegen betaling parkeren op het terrein van de TU/e.

   Verzamelpunt

   Als je voor het gebouw staat, loop je via de grote betonnen trappen naar de ingang op de eerste verdieping. Als je via de draaideur naar binnenloopt kom je bij het verzamelpunt waar studenten op je wachten. Als iedereen compleet is lopen zij met je mee naar het lokaal. Mocht je er wat eerder zijn, geen probleem. Zou je dan alvast bij het verzamelpunt willen wachten? Je wordt vanzelf opgehaald.

   Goed om te weten

   Voor de Proefstudeerdag hoef je niets voor te bereiden. Je hebt geen laptop nodig. Je kunt gebruik maken van het gratis WiFi-netwerk van Fontys. Tijdens de pauze ontvang je wat te drinken en wat lekkers, maar dit vormt geen complete lunch. Je kunt een eigen lunch meenemen als je dat wilt.

   Mocht je niet kunnen komen, meld je dan af via de link in de bevestigingsmail. Bij vragen, stuur gerust een mail naar engineeringcommunicatie@fontys.nl.

   Hbo voorbereiding havo/vwo Mechatronica | Eindhoven
   28 sep 2023 14:45 - 17:00
   Programma
   Aanmelding gesloten

   Hoe kunnen we een bal laten balanceren op een platform?

   Tijdens het hbo-voorbereidingsprogramma werk je samen met studenten en coaches aan een opdracht uit de praktijk. Je leert hoe je een onderzoek opzet en uitvoert, net zoals dit in de praktijk gebeurt. Hierdoor krijg je een indruk van de werkwijze binnen de opleiding en de praktijk. Door zowel te proeven aan de sfeer als de inhoud van de opleiding helpen we jou hopelijk bij het maken van een juiste studie- en beroepskeuze. Daarnaast kun je alle ervaringen die je opdoet gebruiken voor je profielwerkstuk.

   Wat ga je doen?

   Samen met andere leerlingen werk je in 8 bijeenkomsten aan een opdracht. Je werkt in kleine groepjes, leert hoe je onderzoek moet doen en krijgt theoretische kennis over het onderwerp in korte colleges. Kortom: een mooie kans om je te ontwikkelen, voor te bereiden op het hbo en een beeld te krijgen van wat studeren bij Fontys inhoudt! Binnen het hbo voorbereidingsprogramma ben je zelf verantwoordelijk voor de voortgang van je profielwerkstuk, maar dat betekent uiteraard niet dat je alles alleen moet doen, we doen dit samen. Alle bijeenkomsten vinden plaats op de opleidingslocatie van Fontys Engineering Eindhoven, maar in de weken tussen de bijeenkomsten door werk je thuis of op school verder aan je profielwerkstuk.

   Bijeenkomst 1: Kennismaken en de opstart
   Je maakt kennis met je medeleerlingen, de coaches en studenten die jou gaan begeleiden, als wel het gebouw en de faciliteiten. Je krijgt uitleg over de planning van het programma en er is een rondleiding door het gebouw. De opdracht wordt uitgelegd, alsmede de werkwijze voor projecten binnen Fontys Engineering. Vervolgens begint de oriëntatie op de opdracht en het thema van je profielwerkstuk. Aan het einde van deze bijeenkomst weet je wat er van je verwacht wordt en kun je een begin maken aan het plan van aanpak.

   Bijeenkomst 2: Oriëntatie en projectstructuur
   Tijdens de tweede bijeenkomst kijken we terug op de afgelopen week en de opdracht waarmee je aan de slag bent gegaan. Dit doen we o.a. door in gesprek te gaan met elkaar en naar het beginsel van het plan van aanpak en de vervolg stappen m.b.t. de projectstructuur te kijken. Verder wordt er naar de onderzoeksvraag gekeken met het oog op SMART formulering. Jullie worden hierbij begeleid door studenten. Zij zullen de volgende bijeenkomsten ook aanwezig zijn.

   Bijeenkomst 3: Onderzoek; Kennismaking met de opstelling.
   Je leert de opstelling en de bijbehorende componenten kennen. Aan het einde van bijeenkomst 3 heb je een overzicht van wat je gaat onderzoeken en kun je aan de slag met een testplan.

   Bijeenkomst 4: Ontwerpen; Model testen
   We maken berekeningen en inschattingen die nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen. Deze testen we in een model van de opstelling om meer inzicht te krijgen in welk effect verschillende inputs hebben.

   Bijeenkomst 5: Uitvoering en praktijk

   In deze bijeenkomst ga je de testen uitvoeren in de praktijk. Komen deze overeen met de verwachtingen? Waarom wel of niet? Dit kun je vergelijken met het eerder gebruikte model.

   Bijeenkomst 6: Verdere tests
   Hier is ruimte voor verdere tests en kunnen er andere aspecten gevarieerd worden om te kijken naar hun invloed.

   Bijeenkomst 7: Rapportagevaardigheden
   Vaak niet de favoriete bezigheid van engineers maar wel een belangrijk aspect, zowel op als buiten school. Inmiddels heb je al best veel informatie verzameld over je project. Al die informatie en dus de antwoorden op je onderzoeksvragen moeten op een overzichtelijke manier verwerkt worden in een rapportage. Dan kun je uiteindelijk een conclusie trekken en bijvoorbeeld een advies geven. Onze studenten zullen je tips geven bij het schrijven van de rapportage en de conclusie zodat je er een mooi rapport van kunt maken.

   Bijeenkomst 8: Afsluiting en presentatie
   In de laatste bijeenkomst wordt het programma afgerond met een demonstratie en presentatie. Het moment waarop je harde werk wordt afgerond. Hier laat je zien wat onderzocht is en de bijbehorende resultaten. Als alle presentaties zijn geweest vragen we de leerlingen om een (online) feedbackformulier in te vullen over het hbo-voorbereidingsprogramma (e.g. hebben de leerlingen een beter beeld van de studie en zouden ze de studie nu kiezen n.a.v. dit programma, of wat zouden ze graag nog anders zien).

   Als je dit voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

   • Ondersteuning hebt gekregen bij het maken van een profielwerkstuk
   • Kennis hebt gemaakt met HBO-vaardigheden en inzicht in je eigen competenties
   • Zicht hebt gekregen op de inhoud en de onderwijsvorm bij Fontys Mechatronica
   • Ervaring hebt opgedaan in de werkwijze van Fontys Engineering projecten
   • Kennis gemaakt hebt met toekomstige medestudenten en de opleidingslocatie

   Data bijeenkomsten

   28 september 2023
   12 oktober 2023
   2 november 2023
   23 november 2023
   7 december 2023
   14 december 2023
   11 januari 2024
   1 februari 2024

   Fontys Campus Nexus

   De Rondom 1, Eindhoven

   Locatiekaart op adres: De Rondom 1, Eindhoven

   Aanwezigheidsplicht

   Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

   Open Dag
   20, 21 jan 2024
   Programma

   Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

   Onze open dagen zijn op:

   20 januari 2024 in Den Bosch, Sittard, Tilburg en Utrecht

   21 januari 2024 in Eindhoven en Venlo

   Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

   Meelopen bij Mechatronica in Eindhoven

   Ontdek hoe het is om te studeren bij de opleiding Mechatronica in Eindhoven!
   Meld je aan voor een meeloopdag en ervaar een reguliere lesdag. Je loopt een dag mee met een eerstejaarsstudent en volgt de lessen die bij hen op de planning staat. Zo krijg je een beeld van de inhoud van de studie en krijg je de kans om te praten met zowel studenten als docenten.

   Na aanmelding zal een student via e-mail contact met je opnemen om een geschikte dag en tijd af te spreken en je vragen te beantwoorden. We kijken ernaar uit om je te ontmoeten!

   Meer weten over de opleiding Mechatronica

   Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

   Open de Sneak Preview

   Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


   Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


   Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

   Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
   Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

   Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

   Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

   Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
   De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

   Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

   Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

   Wil jij weten wat de studie Mechatronica nog meer inhoudt? Bart vertelt over de gave projecten waaraan hij tot nu toe heeft gewerkt. Daarnaast geeft hij handige tips aan studenten die nog met de opleiding moeten beginnen.