Sprint naar content

Journalistiek

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Agenda

 • Open dagen
 • Proefstuderen
 • En meer...

Volg jij het nieuws op de voet en bijt je je graag vast in een onderwerp? Lijkt het je wel wat om verhalen te leren schrijven die boeien, informeren en amuseren? Dan is de opleiding Journalistiek echt iets voor jou!

Over de opleiding

Elke minuut van de dag gebeuren er nieuwswaardige dingen. Tijdens de opleiding Journalistiek leer jij wat nieuws is en hoe je dat op een creatieve manier overbrengt op het publiek. Je leert kritische vragen te stellen en objectief te berichten. Je gaat praktijkgericht aan het werk: de ene keer werk je individueel of samen aan een artikel of interview, de andere keer maak je een tijdschrift of werk je aan een radio- en tv-programma. 

Waarom de opleiding Journalistiek?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Toegang tot up-to-date radio- en televisiestudio en strakke crossmediale nieuwsredactie
 • Al ruim 30 jaar ervaring in het opleiden van journalisten van topniveau
 • Bovengemiddelde studenttevredenheid

 

Wat ga je leren?

Je doet ervaring op met zowel off- als online media. Je leert hoe je het snelle nieuws maakt met audio, video en tekst, maar ook hoe je onderzoek doet naar journalistiek en de samenleving. Je vergroot je debatvaardigheden en je gaat naar het buitenland.  

 • Goede mix tussen inspiratiecolleges, workshops en coachingsbijeenkomsten en praktijkopdrachten
 • Vaardigheden: samenwerken, debatteren, presenteren, ondernemen, communiceren, verslagleggen, onderzoeken, schrijven
 • Inhoud: journalistieke rollen, digitalisering, ethiek, praktijkonderzoek, Nederlands, Engels, (machts)structuren in de maatschappij
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. En dat zit wel goed bij de opleiding Journalistiek:

 • Het ene moment zit je in een debatsetting
 • Het andere moment zit je in de radiostudio
 • Werk je samen tijdens een redactievergadering
 • Of ben je op pad voor een praktijkopdracht
 
Placeholder for Fontys video
Fontys Journalistiek in MindLabs
Fontys Journalistiek is gehuisvest in MindLabs, een prachtig gebouw in de Spoorzone van Tilburg.

>> Lees meer over Fontys Journalistiek in MindLabs
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,2 gemiddeld, 238 respondenten
3,5 gemiddeld, 866 respondenten
Aantal eerstejaars
 
238
262
Door naar het tweede jaar
 
60%
58%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 19%
22%
 
HBO-bachelor of hoger 27%
34%
Doorstuderen
 
23%
19%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
85%
werkloos
6%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Propedeuse Journalistiek behaald bij andere journalistiekopleiding

Heb je de propedeuse van de opleiding Journalistiek (34686) behaald bij Hogeschool Utrecht, Hogeschool Windesheim (Zwolle) Fontys Journalistiek of Christelijke Hogeschool Ede, dan ben je toelaatbaar tot de hoofdfase Journalistiek van alle hiervoor genoemde instellingen.

 

Placeholder for Fontys video
Televisiestudio in MindLabs
Fontys Journalistiek beschikt over een professionele studio waar studenten zelf aan de slag kunnen.

>> Bekijk de promo van de televisiestudio in MindLabs
 

Opbouw

De opleiding Journalistiek is ingericht rondom verschillende rollen die de journalist in de samenleving en in het werkveld kan hebben. Door te werken met rollen heb je als student altijd in de gaten wat het doel is van een bepaalde onderwijsperiode en ben je uitgenodigd om die rol ook daadwerkelijk uit te voeren. Ook al in je eerste jaar. Naar mate de opleiding vordert, voer je jouw rol steeds professioneler uit. Twee keer in de opleiding doe je een semester lang praktijkervaring op bij een journalistiek bedrijf of organisatie. In elke periode kom je in contact met het werkveld d.m.v. gastoptredens, excursies en praktijkopdrachten. Als je alle rollen doorlopen hebt, weet je dat je klaar bent voor het werkveld.   

De opleiding Journalistiek bestaat uit drie fases: de Propedeusefase (jaar 1), de Hoofdfase (jaar 2 en 3) en de Eindfase (jaar 4).  

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Sfeerafbeelding Fontys

 
 

Na je opleiding

Het werkveld is breed en boeiend. De vooruitzichten zijn goed. Onze studenten vinden soms al tijdens of snel na hun afstudeerperiode een baan op hbo-niveau. Na je opleiding Journalistiek kun je bijvoorbeeld aan de slag als: 

 • Bureauredacteur
 • Verslaggever
 • Onderzoeksjournalist
 • Correspondent
 • Freelancer

En dat bij een tijdschrift, online media, radio- of televisieprogramma of op de communicatieafdeling bij een bedrijf.

 
Placeholder for Fontys video
'Bij Fontys Journalistiek werk je vanaf de eerste dag als journalist. Je werkt praktisch en krijgt de ruimte om jezelf te ontwikkelen en eigen journalistieke producties te maken'
Tristan

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meelopen

Wil je je na het bezoeken van de open dag of het deelnemen aan de proefstudeerdag verder oriënteren op de opleiding journalistiek? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Je wordt gekoppeld aan een van de studenten en volgt de lessen die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee en kunt met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys Journalistiek te studeren.

De meeloopdagen bij Fontys Journalistiek zijn bedoeld voor aankomende studenten die in het laatste jaar van hun vooropleiding zitten of al een diploma in bezit hebben, en dus in september met de opleiding kunnen starten

Aanmelden voor een individuele meeloopdag is dit studiejaar helaas niet meer mogelijk. Je kunt je vanaf medio november weer aanmelden voor een individuele meeloopdag in studiejaar 2024-2025.

Meer weten over de opleiding Journalistiek

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Werk van onze studenten

Ey! Daily is het publicatieplatform van de studenten van Fontys Journalistiek. Hier leren en publiceren we. Het onderwijs van Fontys Journalistiek bestaat uit verschillende onderwijsrollen. Eerstejaars journalistiekstudenten doorlopen de rollen De Verwonderaars, De Verhalenvinders, De Factcheckers en De Waakhonden. In de jaren die volgen, nemen studenten deel aan De Ontwikkelaars, De Impactmakers, De Nieuwsmakers, De Duiders en De Professionals. Wil je meer weten over ons? Stel je vragen via eydaily@fontys.nl.

naar Ey! Daily

Foto studente Jennifer

Whatsapp met Jennifer

Heb je vragen voor onze studenten? Stel deze aan Jennifer

Foto docente Nancy

Whatsapp met Nancy

Heb je inhoudelijke vragen over de opleiding? Stel deze aan Nancy

Contact per mail

Kom je graag per mail met ons in contact? Wij beantwoorden je e-mail met vragen over de opleiding graag!

Veelgestelde vragen

Hier vind je de veelgestelde vragen en de antwoorden daarop over de opleiding Journalistiek

lees verder