Sprint naar content

Finance, Tax and Advice

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Open dag

 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • Proefstuderen

Wil jij bedrijven en particulieren het juiste financiële of fiscale advies geven? Draag jij met jouw diepgaande kennis en klantgerichte adviezen graag bij aan het oplossen van uitdagende problemen? Dan is de opleiding Finance, Tax and Advice iets voor jou! Je duikt diep in de financiële wereld en leert álles over analyseren, adviseren en het opbouwen van klantrelaties.

Over de opleiding

Tijdens de opleiding Finance, Tax and Advice word je opgeleid tot financieel of fiscaal adviseur. Je legt een brede financiële- en fiscale basis. Daarnaast leer je alles wat je moet weten om een goede adviseur te worden. Zo duik je uitgebreid in onderwerpen als ethiek, vertrouwen en het opbouwen van klantrelaties. Bij Finance, Tax and Advice bieden we een uitgekiende combinatie van theorie en praktijk. We halen het werkveld in huis. Vanaf dag één kom je in contact met toekomstige werkgevers. Je werkt in groepjes aan echte en fictieve praktijkopdrachten waarbij je als een Sherlock Holmes in een casus kunt duiken. Daarnaast verzorgen banken, verzekeraars, fiscale en financiële advieskantoren en de Belastingdienst regelmatig gastcolleges, stages en praktijkopdrachten.

Waarom de opleiding Finance, Tax and Advice?

 • Kleinschalige, overzichtelijke opleiding met een fijne, informele sfeer; iedereen kent elkaar.
 • Veel aandacht voor persoonlijke groei en professionele ontwikkeling.
 • Uitgekiende combinatie van theorie en praktijk; je werkt in groepjes aan echte cases.
 • Vanaf dag 1 kom je in aanraking met potentiële werkgevers zoals PSV, BDO, Rabobank, Belastingdienst.
 

Wat ga je leren?

De opleiding Finance, Tax and Advice leert je álles wat je nodig hebt om als financieel of fiscaal adviseur aan de slag te gaan. Je krijgt intensieve persoonlijke begeleiding en werkt aan je professionele ontwikkeling. Ook leer je de wensen van de klant in kaart te brengen en deze te vertalen naar een cijfermatig onderbouwd optimaal fiscaal en financieel advies.

 • Goede balans tussen praktijk, theorie en zelfstudie: je werkt aan projecten met studiegenoten, maar volgt ook lessen om je kennis bij te spijkeren.
 • Veel aandacht voor je persoonlijk groei: jij als adviseur maakt het verschil voor je klanten. Tijdens de opleiding ga je onder andere aan de slag met: leren adviseren, jezelf presenteren en inspelen op bepaalde situaties.
 • De opleiding is opgebouwd rondom belangrijke moment in de levenscyclus: je geeft advies bij het afsluiten van een hypotheek, trouwen en scheidingen, maar ook bij het starten of overnemen van een bedrijf.
 • Je krijgt lessen over vakken als financiële en fiscale planning, belastingen, recht, bedrijfseconomie, financieren en ethiek.
 
 

Binnenkijken bij de opleiding Finance, Tax and Advice

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 73 respondenten
3,6 gemiddeld, 684 respondenten
Aantal eerstejaars
 
71
62
Door naar het tweede jaar
 
64%
64%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 43%
32%
 
HBO-bachelor of hoger 53%
39%
Doorstuderen
 
35%
29%
Arbeidsmarkt
 
-
Geen data
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be + wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met ec of m&o of be
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Versnelde bachelor voor vwo'ers met diploma E&M met M&O
Voor vwo‘ers met vwo diploma E&M met M&O bieden wij het 'Turbotraject' aan. Met dit diploma heb je het recht om te starten in jaar 2.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Ik ben bij een andere opleiding gestart, maar deze paste niet bij mij. Na een aantal weken ben ik gewisseld naar deze opleiding en zit ik helemaal op mijn plek. Ik wil studenten daarom graag helpen om meteen een juiste studiekeuze te maken."
Linda, student Finance, Tax and Advice
 

Opbouw

In het eerste jaar start je in een brede financiële propedeuse.

Je bent ongeveer 25 uur op locatie bezig met lessen en werken aan projecten. Daarnaast besteden we aandacht aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Tijdens jouw eerste jaar volg je lessen van de opleiding Finance, Tax and Advice, maar ook van de opleidingen Finance & Control en Accountancy. Je proeft je van alle opleidingen en financiële disciplines. Je ontwikkelt een stevige financiële basis en krijgt tegelijkertijd een perfect beeld van de drie opleidingen. Bovendien ontdek je exact wat je na jouw studie allemaal kan gaan doen. Je weet aan het einde van het eerste jaar precies wélke financiële opleiding het beste bij jou past.

Tijdens de eerste helft van het propedeusejaar maak je kennis met de opleidingen Finance, Tax & Advice , Finance & Control en Accountancy. Daarnaast draait één dag van de week helemaal om persoonlijke ontwikkeling en zul je veel in contact komen met verschillende bedrijven. Na het eerste semester maak je een voorlopige keuze voor één van de drie studies. Uiteraard helpen we je bij het maken van de beste keuze. En wil je later toch switchen naar een andere financiële opleiding? Dan regelen we dat zonder studievertraging.

Ben je een financieel adviseur? Of toch juist een fiscaal adviseur? Dát is precies wat je ontdekt in het tweede jaar. Je krijgt allerlei verdiepende kennisvakken en opdrachten die jou vormen als financieel of fiscaal adviseur. Je gaat aan de slag als adviseur voor een groeiend bedrijf, waarbij je financiële analyses, fiscale adviezen en aangiftes maakt. Daarnaast kruip je in de rol van financieel planner: je adviseert gezinnen bij het kopen van een woning, het verkrijgen van een hypotheek en beleggingen.

Op basis van de ervaringen die je tijdens dit jaar op doet kun je aan het einde van jaar 2 een goede keuze maken tussen de afstudeerrichting finance of tax. Uiteraard word je hierin goed begeleid door je coach.

In het derde jaar specialiseer jij je als financieel of fiscaal adviseur. Kies je voor de afstudeerrichting Finance, dan staat dit jaar in het teken van stage lopen en het volgen van een minor. Beide duren een half jaar en je mag zelf bepalen in welke volgorde je dit doet.

Kies je voor de afstudeerrichting Tax, werk je in het eerste half jaar in groepjes aan een rechtszaak tussen adviseur en de Belastingdienst. Je voert een rechtszaak met echte rechters en bezoekt het Gerechtshof in Den Bosch. In het tweede half jaar heb je de keuze om een minor te volgen of stage te lopen.

Tijdens het eerste semester van jaar 4 volg je nog een aantal verdiepende kennisvakken en projecten. Zo leer je meer over organisaties en internationale ontwikkelingen. Binnen de afstudeerrichting Tax ga je aan de slag met 'werken en ondernemen over de grens'. We bezoeken onder andere het Europees parlement in Brussel en we hebben een uitwisselingsprogramma met hogescholen in Duitsland en België.

Binnen de afstudeerrichting Finance ga je aan de slag met financieringen voor een bedrijfsovername, je gaat bijvoorbeeld risicoadviezen opstellen. Daarnaast staat het eerste half jaar in het teken van verdiepingen op het vlak van financiële planning: advies geven aan ondernemers en vermogende particulieren, maar ben je ook bezig met het bieden van financiële hulp aan klanten met financiële problemen en financiële stress.

Voor beide afstudeerrichtingen geldt dat je de opleiding afsluit met een afstudeerstage van 20 weken waarin je zelfstandig een praktijkonderzoek uitvoert bij een externe organisatie. Hiermee laat je zien dat je alles in huis hebt om aan de slag te gaan als financieel of fiscaal adviseur.

 
 

Na je opleiding

Na jouw afstuderen ligt de wereld aan jouw voeten. Als financieel of fiscaal adviseur kun je aan de slag bij allerlei organisaties. Van mkb-bedrijven en corporate organisaties tot de overheid of natuurlijk als zelfstandig ondernemer. Ga aan de slag bij een bank, een financieel of fiscaal advieskantoor, een verzekeraar of de Belastingdienst als:

 • Belastingadviseur
 • Financieel adviseur
 • Hypotheekadviseur
 • Risicomanager
 • Bedrijfsfiscalist
 

Alumni aan het woord

Afgestudeerde Finance, Tax and Advice studenten vertellen je graag over hun ervaringen na de opleiding Finance, Tax and Advice. Ben je benieuwd welke richtingen je op kunt met deze studie? Kijk dan even naar een van onderstaande video's. Zo krijg je een inkijkje in het werkveld waar je later terecht komt. Kian en Carsten vertellen je graag meer!

Alumnus Carsten

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Alumnus Kian

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Voorlichting Finance, Tax and Advice | Online
26 okt 2023 17:00 - 17:45
Programma
Tijdens deze online voorlichtingssessie vertellen we je meer over de opleiding Finance, Tax and Advice bij Fontys in Eindhoven. Er komen verschillende onderwerpen aan bod. Je leert onder andere over de opbouw van de studie, het vakgebied waarin je terechtkomt en onze studenten vertellen je hoe zij het vinden om bij Fontys te studeren.
Open dag Finance, Tax and Advice | Eindhoven
04 nov 2023
Programma
Tijdens de open dag kun je kennismaken met de docenten en studenten van de opleiding Finance, Tax and Advice in Eindhoven. We zorgen ervoor dat jij op een interactieve manier kennis kunt maken met de studie, zodat je een goed beeld kunt vormen van de opleiding en kunt bepalen of dit bij je past.
Proefstuderen Finance, Tax and Advice | Eindhoven
16 nov 2023 10:00 - 13:00
Programma

Tijdens deze proefstudeerdag maak je kennis met de wereld van Finance, Tax and Advice. Daarnaast krijg je een kijkje in het studeren op het hbo. Je spreekt huidige studenten, docenten, krijgt een rondleiding, werkt aan een casus en we gaan inhoudelijk in op de opleiding.

Op de proefstudeerdag verwachten we je tussen 09.45 uur en 10:00 uur in de centrale hal van gebouw R3 aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven. In de hal word je opgevangen door één van onze studenten. De ingang is aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan.

Proefstuderen Finance, Tax and Advice | Eindhoven
08 feb 2024 10:00 - 13:00
Programma

Tijdens deze proefstudeerdag maak je kennis met de wereld van Finance, Tax and Advice. Daarnaast krijg je een kijkje in het studeren op het hbo. Je spreekt huidige studenten, docenten, krijgt een rondleiding, werkt aan een casus en we gaan inhoudelijk in op de opleiding.

Op de proefstudeerdag verwachten we je tussen 09.45 uur en 10:00 uur in de centrale hal van gebouw R3 aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven. In de hal word je opgevangen door één van onze studenten. De ingang is aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan.

Proefstuderen Finance, Tax and Advice | Eindhoven
28 mrt 2024 10:00 - 13:00
Programma

Tijdens deze proefstudeerdag maak je kennis met de wereld van Finance, Tax and Advice. Daarnaast krijg je een kijkje in het studeren op het hbo. Je spreekt huidige studenten, docenten, krijgt een rondleiding, werkt aan een casus en we gaan inhoudelijk in op de opleiding.

Op de proefstudeerdag verwachten we je tussen 09.45 uur en 10:00 uur in de centrale hal van gebouw R3 aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven. In de hal word je opgevangen door één van onze studenten. De ingang is aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan.

Proefstuderen Finance, Tax and Advice | Eindhoven
18 apr 2024 10:00 - 13:00
Programma

Tijdens deze proefstudeerdag maak je kennis met de wereld van Finance, Tax and Advice. Daarnaast krijg je een kijkje in het studeren op het hbo. Je spreekt huidige studenten, docenten, krijgt een rondleiding, werkt aan een casus en we gaan inhoudelijk in op de opleiding.

Op de proefstudeerdag verwachten we je tussen 09.45 uur en 10:00 uur in de centrale hal van gebouw R3 aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven. In de hal word je opgevangen door één van onze studenten. De ingang is aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan.

Proefstuderen Finance, Tax and Advice | Eindhoven
06 jun 2024 10:00 - 13:00
Programma

Tijdens deze proefstudeerdag maak je kennis met de wereld van Finance, Tax and Advice. Daarnaast krijg je een kijkje in het studeren op het hbo. Je spreekt huidige studenten, docenten, krijgt een rondleiding, werkt aan een casus en we gaan inhoudelijk in op de opleiding.

Op de proefstudeerdag verwachten we je tussen 09.45 uur en 10:00 uur in de centrale hal van gebouw R3 aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven. In de hal word je opgevangen door één van onze studenten. De ingang is aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan.

Hbo voorbereiding havo/vwo Finance Festival | Eindhoven
28 sep 2023 14:45 - 17:00
Programma
Aanmelding gesloten

Finance Festival


Heb je enig idee wat er allemaal financieel komt kijken bij het organiseren van een festival? Hoe zorg je ervoor dat een festival winst maakt?
Met dit vraagstuk ga je aan de slag tijdens het hbo voorbereidingsprogramma. Je ontdekt wat het beroep van een financieel professional inhoudt. Tijdens individuele- en groepsopdrachten doe je op verschillende manieren kennis op over het vakgebied.
Je krijgt in dit hbo voorbereidingsprogramma financiële vraagstukken over een festival dat aansluit bij de vaardigheden die nodig zijn om te studeren aan het hbo.
Het doel van dit programma is je kennis te laten maken met studeren aan het hbo, de veelzijdigheid van het financiële vakgebied en natuurlijk te ervaren of een financiële studie bij je past.

Wat voor vaardigheden zijn belangrijk bij een financieel beroep?

 • Analytisch denkvermogen: Het vermogen om complexe financiële gegevens te begrijpen en te analyseren.
 • Communicatieve vaardigheden: Het vermogen om financiële informatie op een duidelijke en begrijpelijke manier te communiceren met anderen.
 • Oog voor detail: Het vermogen om nauwkeurig te werken en fouten te voorkomen.
 • Teamwerk: Het vermogen om effectief te werken in een team en samen te werken met anderen.
 • Klantgerichtheid: Het vermogen om de behoeften van klanten te begrijpen en te voldoen aan hun financiële behoeften.

Hieronder alvast een korte introductie van de drie financiële opleidingen van Fontys.

 1. Ben jij geïnteresseerd in bedrijven en cijfers?
  Tijdens de opleiding Accountancy leer je alles over het controleren en adviseren van financiële administraties van bedrijven.
  Je leert bijvoorbeeld hoe je jaarrekeningen opstelt en hoe je belastingaangiften doet. Je wordt opgeleid tot vertrouwenspersoon voor bedrijven.
 2. Heb je iets met de dynamische financiële wereld en vind je het leuk om mensen en bedrijven te adviseren over hun financiële en fiscale toekomst?
  Tijdens de opleiding Finance, Tax and Advice leer je alles over financiële analyses, belastingwetgeving en adviesvaardigheden.
  Je wordt opgeleid tot een financiële expert die in staat is om complexe financiële vraagstukken op te lossen.
 3. Wil jij later de financiële motor van een organisatie goed laten functioneren?
  Tijdens de opleiding Finance & Control leer je hoe je bedrijfsprocessen kunt optimaliseren en hoe je financiële risico's kunt beheersen.
  Je wordt opgeleid tot adviseur van het management die strategische beslissingen kan nemen op basis van financiële gegevens.

Wat ga je doen?

In acht bijeenkomsten focus je je op de financiële beroepen en de vaardigheden die je daarbij nodig hebt.
Het hbo-voorbereidingsprogramma geeft je inzicht in wat er allemaal komt kijken bij deze beroepen.

Bijeenkomst 1: Kennismaking en introductie
Wat moet je eigenlijk leren om een financieel beroep te kunnen uitoefenen? Welke kwaliteiten en vaardigheden zijn hiervoor nodig? Tijdens de eerste bijeenkomst maak je kennis met de drie financiële opleidingen. Daarnaast maak je kennis met je begeleiders en oud-leerlingen van jouw school die nu bij ons studeren.

Bijeenkomst 2 en 3: Informatie verzamelen & analyseren
Als financieel professional is het belangrijk om gegevens te verzamelen en te analyseren om betere beslissingen te nemen op basis van feiten en trends. Hierdoor kun je de financiële gezondheid van een organisatie beter begrijpen en strategieën ontwikkelen om succesvol te zijn. Tijdens bijeenkomst 2 ga je aan de slag met de juridische en fiscale aspecten van het festival, zoals het regelen van een vergunning, een verzekering en de belasting. Tijdens bijeenkomst 3 ga je aan de slag met
de bedrijfseconomische aspecten van het festival, zoals het bepalen van de risico’s en het maken van een investeringsbegroting.

Bijeenkomst 4 en 5: Samenwerken

Als financieel professional is het belangrijk om goed samen te werken met anderen, omdat financiële taken vaak te maken hebben met verschillende afdelingen
binnen een organisatie. Samenwerken betekent dat je goed communiceert, informatie deelt en samenwerkt met anderen om financiële doelen te bereiken en de organisatie succesvol te maken. Tijdens bijeenkomst 4 en 5 richt je je op de vaardigheid samenwerken in een groep en ga je samen aan de slag met het maken van een plan van aanpak. Je leert ook dat persoonlijke veranderingen, zoals een relatiebreuk financiële gevolgen heeft.

Bijeenkomst 6 en 7: Rapporteren
Als financieel professional is rapporteren belangrijk omdat het helpt om financiële informatie en resultaten op een gestructureerde manier te communiceren aan belanghebbenden, zoals het management, investeerders en andere stakeholders. Zo zorgt deze informatie ervoor dat zij geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.
Tijdens bijeenkomt 6 en 7 ga je aan de slag met het financiële rapport. Je leert de informatie en adviezen schriftelijk vast te leggen in een aantrekkelijke en overzichtelijke rapportage.

Bijeenkomst 8: Eindpresentatie en evaluatie
Tijdens deze laatste bijeenkomst mag je laten zien waar je al die maanden zo hard aan hebt gewerkt! Samen met je groep voer je een adviesgesprek met de ‘fictieve’ klant.
Je bespreekt jullie adviezen en beantwoord de vragen van de klant. Ook bespreken we wat je hebt geleerd tijdens dit programma en wat je hieruit meeneemt naar de toekomst.

Als je dit hbo-voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

 • Leert hoe je informatie verzameld, analyseert en omzet naar een financiële rapportage.
 • Oefent in adviseren en beargumenteren in de vorm van een adviesgesprek/ presentatie.
 • Het eerste leerjaar van de 3 financiële opleidingen beter leert kennen.
 • Een indruk krijgt van de vaardigheden, kennis en houding die nodig zijn om op hbo-niveau een financiële opleiding te volgen.
 • Kennis hebt gemaakt met toekomstige medestudenten en de opleidingslocatie.

Data bijeenkomsten

28 september 2023
12 oktober 2023
2 november 2023
23 november 2023
7 december 2023
14 december 2023
11 januari 2024
1 februari 2024

Contactpersoon

Heb je vragen, neem dan contact op met Vera van Hek

Fontys Campus Rachelsmolen gebouw R3/4

Rachelsmolen 1, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Rachelsmolen 1, Eindhoven

Aanwezigheidsplicht

Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

Meer weten over de opleiding Finance, Tax and Advice

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.

Boeken en onderwijsmateriaal
Voor het eerste studiejaar moet je rekening houden met kosten voor boeken en dictaten met een nieuwwaarde van ongeveer 700 euro. Daarnaast heb je een laptop nodig. Je maakt namelijk tijdens je studie vaak gebruik van een laptop tijdens lessen of projecten. Een eenvoudige laptop met recente software volstaat.

Incidentele kosten
Naast het collegegeld en kosten voor boeken en onderwijsmateriaal moet je rekening houden met een eenmalige bijdrage voor de introductie. Daarnaast zal je af en toe moeten kopiëren of printen. 

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  .  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

 

Locaties en contact Finance,Tax and Advice