
Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.
Je leert niet alleen om zelf kunst te maken, maar ook om de theorie achter kunst te begrijpen. Je leert hoe je goed lesgeeft en brengt dat meteen in de praktijk. Ook leer je kritisch te kijken naar je werk en om te gaan met feedback én feedforward. Fouten maken mag, als je maar blijft leren en groeien.
Je onderzoekt kunst van over de hele wereld en leert erover praten.
Je ontwerpt activiteiten, gebruikt bronnen en ontdekt werkvormen en hulpmiddelen.
Elke week bespreken we een actueel onderwerp. Soms nodigen we experts uit.
Je leert hoe kunsttheorie, kunsteducatie en beeldende praktijk samenkomen. Bijvoorbeeld als je een tentoonstelling bezoekt. Vooraf verdiep je je in een kunstwerk en maak je een eigen presentatie. Tijdens het bezoek ben je niet alleen toeschouwer, maar ook rondleider. Na afloop laat je je inspireren door wat je hebt gezien en maak je je eigen werk. Zo ervaar je hoe je kijkt, vertelt en zelf maakt tegelijk.
Je maakt kennis met beeldende kunst en vormgeving in al zijn vormen en tradities. Je leert welke bouwstenen kunstenaars gebruiken om een kunstwerk te maken. Je onderzoekt hoe kunst 'werkt': het spreekt je aan vanuit het verhaal, de materialen of de context waarin het is gemaakt. Je gaat aan de slag met verschillende materialen, technieken en bronnen, zowel binnen als buiten de school. Ook ontdek je hoe je kennis opdoet en overdraagt als kunsteducator. Je zet in de werkplaatsen stappen als maker en leert wie je bent als docent. Je creëert eigen werk en je geeft je eerste lessen.
In vier periodes verken je telkens een ander kunsteducatie werkveld: primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en de buitenschoolse context. Via werkplekleren en projecten in het onderwijs en kunsteducatieve veld bouw verbreed je de eigen artistieke en didactische competenties. Je doet internationale ervaringen op en bouwt verder aan je kennis over kunst en cultuur. Samen met de andere docentopleidingen werk je interdisciplinaire lessen uit. Ook maak je je eigen free choice programma voor 30EC dat je in het derde jaar gaat uitvoeren.
De eerste helft van het jaar voer je via je free choice je eigen studieprogramma uit. Je kunt studeren in het buitenland, je beeldend werk verder ontwikkelen, je kennis verdiepen, … In de tweede jaarhelft maak je kennis met artistiek-educatief actie-onderzoek: je creëert in collectief een leerprogramma voor kinderen, jongeren of ouderen. Tijdens verschillende stages krijg je het lesgeven echt in je vingers.
Je profileert jezelf als kunsteducator door een van de keuzetrajecten te volgen: van filmeducator over museumrondleider tot docent kunst algemeen. Volgend op dit traject werk je aan een eigen artistiek-educatief beroepsproduct. Vanuit onderzoek toon je de didactische en maatschappelijke waarde ervan. Tijdens je laatste stages test je dit ook uit zodat je overtuigend kunt afstuderen.
Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.
Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.
We helpen je graag verder.