Sprint naar content

Design - Art, Communication and Design

Design - Art, Communication and Design

Jouw opleiding

Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.

Zo ziet je studie eruit

Tijdens de opleiding leer je denken en werken als een ontwerper. Je leert hoe je nieuwsgierigheid opwekt, vragen stelt, onderzoekt en inspeelt op wat er nodig is. Je kijkt goed naar de ontwerpvraag en naar de manier waarop mensen gaan reageren. Daarna gebruik je je creatieve vaardigheden en technieken om een sterke boodschap over te brengen en echt impact te maken.

Afstudeerontwerp met hout en glas
  • Je leert hoe je meerdere zintuigen tegelijk kunt prikkelen met verschillende kunstvormen

  • Je brengt je ontwerp tot leven met materialen uit de werkplaats

  • Je onderzoekt je eigen talenten en ideeën

Opbouw van de komende vier jaar

Bij Art, Communication and Design leer je echt alle kanten van het ontwerpvak. Je leert van docenten, van het werkveld, door samen te werken én door zelf te onderzoeken en te experimenteren.

We werken veel samen met professionals en met echte ontwerpvragen uit de praktijk. Elk studiejaar bestaat uit een combinatie van theorie, praktijk en zelfstudie. In het eerste jaar heb je ongeveer 25 uur les per week: 30% theorie en 70% praktijk. Daarnaast besteed je 10 uur aan zelfstudie.

Jongere werkt geconcentreerd met een draad
Jaar 1
Tilburg

Jaar 1

In het eerste jaar doe je brede kennis en ervaring op in verschillende richtingen, zoals grafisch ontwerp, interactief ontwerp, fotografie, film, ruimtelijk ontwerp, animatie en textielontwerp.

Je werkt met allerlei materialen en technieken in onze werkplaatsen, zoals textiel, digitaal, keramiek, grafisch, metaal, hout en audio/visueel. In het Curiosity Café ontdek je de nieuwste technologieën.

Ook leer je meer over de maatschappelijke rol van kunst en ontwerp, over menselijk gedrag, communicatie en studievaardigheden. Je werkt aan projecten samen met studenten van andere kunstvormen.

Detail van een maquette met ronde gebouwen en een plattegrond met wegen en bomen.
Jaar 2 - 3
Tilburg

Jaar 2 - 3

Je hebt ongeveer 20 uur les per week: 60% praktijk en 40% theorie. Daarnaast besteed je 16 uur aan zelfstudie.

In het tweede en derde jaar kies je elk jaar je eigen studio’s binnen het brede aanbod van Experience Design. In deze studio’s doe je persoonlijk onderzoek en werk je aan ontwerpvragen die je samen met anderen uitwerkt en test.

Je werkt intensief samen met docenten en medestudenten. Ideeën en ontwerpen worden steeds besproken, verbeterd en verder ontwikkeld.

De studio’s zijn een dynamische leeromgeving waar theorie en praktijk samenkomen. Je krijgt les van verschillende docenten uit de praktijk en de theorie, die hun kennis combineren en jou vanuit meerdere kanten begeleiden.

Jongere bekijkt interactieve, ronde lichtobjecten met kleurrijke projecties.
Jaar 4
Tilburg

Jaar 4 - afstuderen

In het vierde jaar ga je op stage. Dit is de afstudeerfase waarin je je verder verdiept in je studie. Je wordt hierop voorbereid met workshops en lessen over het werkveld.

Je zoekt in principe zelf een stageplek, maar de opleiding helpt je met een lijst van adressen waar studenten eerder stage liepen.

Tijdens je stage werk je een half jaar aan een eigen ontwerpvraag. Je laat jouw afstudeerwerk zien op de “Next-Up!” graduationshow. Daarmee laat je zien wie je bent als ontwerper en waar jouw kracht ligt in het werkveld. Als je de graduationshow hebt gemist, dan kun je op deze website het afstudeerwerk bekijken.

Binnen ArtCoDe groei je van generalist (breed inzetbaar) naar specialist (met een eigen richting). Dankzij het afwisselende programma weet je aan het einde van je opleiding welke manier van ontwerpen en communiceren het best bij jou past.

Ervaringen van studenten

Ik ontdekte dat ik graag werk met technieken waarvan de uitkomst niet volledig te controleren is.

Yara

Student jaar 1

Als Art, Communication and Design student ben ik volop aan het experimenteren en onderzoeken wie ik ben als ontwerper. Zo ook in de studio Homo Ludens (de spelende mens); een project waarin je leert om te spelen binnen de context van design.

Tijdens deze studio raakte ik geïnspireerd door de Nederlandse schilder Philip Akkerman, die zijn makerschap volledig heeft gewijd aan het maken van zelfportretten. De appel werd mijn muze en met verschillende technieken in de grafiekwerkplaats maakte ik een reeks portretten.

Je wordt tijdens zo’n studio begeleid door diverse (gast)docenten met uiteenlopende expertises, werkwijzen en stijlen. Daardoor leer je op verschillende manieren naar design te kijken en ontwikkel je stap voor stap je eigen manier van werken.

Ik ontdekte bijvoorbeeld dat ik graag werk met technieken waarvan de uitkomst niet volledig te controleren is. Door de toevalligheden en imperfecties in het resultaat laat ik me graag verassen. Ook combineer ik graag analoge met digitale technieken. Ik vind het fijn dat daar binnen mijn opleiding ruimte voor is!

Ik gebruik het wol-overschot van de herder in workshops die ik organiseer voor ouderen

Rosita

Student jaar 2

We zitten nu in een ‘ontwerpstudio’, een (keuze)project, genaamd ‘Claim het geschoren schaap’, waarbij we een toepassing moeten bedenken voor het wol-overschot. Samen met een vriendin ben ik van plan om een workshop voor ouderen te gaan doen, met de wol. We krijgen veel tips van docenten waar we dat kunnen opzetten en van de werkplaatsmedewerker over het spinnen van de wol.

Het verraste me heel erg dat iedereen hier zo gezellig met elkaar om gaat. Ik wilde zelf ook een andere workshop organiseren, voor medestudenten en krijg medewerking vanuit allerlei hoeken, ook vanuit andere opleidingen. Heel leuk!

Hoe waardevol is het om je eigen nieuwsgierigheid te volgen — soms ontdek je daardoor dingen over jezelf die je nooit had verwacht

Jikke

Student jaar 2

Bij het vak Individual Exploration krijg je de vrijheid om helemaal zelf te kiezen wat je wilt leren. Voor mij was dat een unieke kans om iets totaal nieuws te ontdekken. Ik besloot me te verdiepen in Tiffany glas-in-lood. Iets wat me altijd al fascineerde, maar waar ik nog nooit echt mee aan de slag was gegaan.Vanaf het eerste moment dat ik in aanraking kwam met deze techniek, voelde ik dat het echt iets voor mij was. Het hele proces, van het ontwerpen, snijden en het samenstellen van al het glas. Wat voor mij begon als een experiment, is nu uitgegroeid tot een echte passie.

Dankzij de ruimte die je krijgt binnen ArtCoDe heb ik niet alleen een nieuwe techniek geleerd, maar ook iets gevonden waar ik buiten de opleiding mee verder wil. Dit vak laat zien hoe waardevol het is om je eigen nieuwsgierigheid te volgen — soms ontdek je daardoor dingen over jezelf die je nooit had verwacht.

Het werkveld Social Design is een plek waar mijn passie voor de mens en placemaking centraal staat en waar ik impact kan maken.

Jaylin

Student, jaar 4

n het vierde jaar van Art, Communication & Design (ArtCoDe) duik je in de praktijk:je loopt stage en werkt aan je afstudeerproject. Beiden kies je zelf, op basis van watjou in de afgelopen jaren binnen ArtCoDe heeft gefascineerd.

Ik koos ervoor om stage te lopen binnen het veld van Social Design, een plek waarmijn passie voor de mens en placemaking centraal staat en waar ik impact kanmaken. Die fascinaties zie je ook terug in mijn afstudeerproject. Je kiest eenonderwerp wat bij je past en laat zien wie jij bent als ontwerper. Je blikt terug opeerdere projecten, interesses en werkmethodes en maakt een afstudeerproject watdaarop aansluit.

Tegelijkertijd leer je hoe je jezelf positioneert en wat jou uniek maakt als ontwerper.Samen met je klas organiseer je een eindexpositie: het moment om je werk te tonenen je netwerk uit te breiden.

Afstuderen is pittig, dat ga ik niet ontkennen. Je wordt klaargestoomd voor hetwerkveld en krijgt soms kritische feedback. Waar ik in deze periode kracht uit hebgehaald zijn mijn inspirerende klasgenoten. In vier jaar tijd zie je hoe iedereen zijneigen ontwerpstijl ontwikkeld, met als hoogtepunt een expositie vol metmeesterwerken.

Foto: Jostijn Ligtvoet

Deadline: 1 aug 2025

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Design - Art, Communication and Design

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • Aanmelden

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink.

    Studielink
  • Toelating

    Voor deze opleiding doe je eerst een assessment. Meer info staat bij Toelating & Aanmelden.

    Studielink
    Let op: Pas als je dit succesvol hebt afgerond, kun je worden toegelaten.
  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Meld je aan voor de open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Open dag/ avond

Kom naar de Open dag/ avond en ontdek of deze opleiding bij je past. Praat met studenten en docenten, check het programma en meld je aan!

Open dag

Voorlichting

Krijg praktische en inhoudelijke info over de opleiding via een voorlichting. Bekijk het programma en meld je aan!

Voorlichting

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Tilburg